Kolmekymppinen aikamiespoika riehuu

Mistä ammentaisin rohkeuden ja raaskimisen heittää ulos yli 30-vuotias moniongelmainen aikamiespoika, joka asuu yhä nurkissani? Kyllähän täällä saisi asua, jos käytös olisi siivoa, mutta tämä aikuinen lapsi päivittäin mylvii ja riehuu huoneessaan, heittelee esineitä ja solvaa minua. Toissapäivänä poika huusi paljon kauheampia asioita kuin koskaan ennen, mm. siitä kuinka haluaisi raiskata, tappaa ja tuhota tai väijyä joitain lapsia jne.

Poika juo runsaasti kaljaa ja ilmeisesti välillä väärinkäyttää lääkkeitäkin. Juomista jatkuu yleensä 3-4 päivää putkeen, jonka jälkeen toivutaan ehkä toiset neljä päivää, kunnes sama meno jatkuu. Kiinnitin ensimmäisen kerran huomion turhan usein toistuvaan juomiseen pojan ollessa 18, mutta putket alkoivat vasta joskus 26- tai 27-vuotiaana. Poika viettää päivät tietokoneen ääressä, syö roskaruokaa ja hädin tuskin liikkuu ulkona. Pojalla on tyypin 2 diabetes ja hän kyllä ottaa lääkkeet kun pakotan, mutta kellonajatkin ovat vähän mitä sattuvat, koska vuorokausirytmi on sekaisin. Pelkään pojan saavan tällä menolla joitain komplikaatioita taudistaan, jonka vakavuutta hän ei ilmeisesti itse ymmärrä. Oikeastaan tämä ongelmien vyyhti on kamalan laaja, koska poika ei juuri hallitse netinkäyttöäkään eikä hän näytä saavan siitä iloa elämään vaan hän viettää aikaa somemaailmassa ja riitaantuu helposti niin pahoin, että uhkauksia lentelee puolin ja toisin. Pelkoa herättää sekin, onnistuuko poika joskus suututtamaan jonkun niin, että hän vielä vaarantaa itsensä ja siinä sivussa minutkin.

Pojan mukaan alkoholi ei ole hänelle ongelma. Hänellä on todettu lapsena autismin kirjon häiriö, jota hän käyttää oikeutuksena käytökselleen.

Oman hyvinvointini takia tästä riesasta pitäisi päästä eroon, mutta sydän vetää kuin kahteen suuntaan enkä siksi ole hennonut edetä asian suhteen. Minun käy sääliksi poikaa enkä usko hänen pärjäävän omillaan, sillä hän tuskin osaa edes seurata pankin sivuilta rahankäyttöään, vaikka pankkikorttia käyttääkin. Asunnon hankkimisesta ei tulisi mitään, ja jos minä järjestäisin asian pojan puolesta, hänellä ei kuitenkaan olisi mitään itsenäisen elämän taitoja. Pyykit jäisivät pesemättä ja astiat lojuisivat lattioilla. Pölyä kertyisi. Olen myös ehkä vältellyt vastuun antamista pojalle, koska hän on ollut tosiaan pienestä pitäen erilainen ja oli koulukiusattu ala-asteelta lukioon. (Erilaisuus ei ollut ennen alkoholiongelmaa niin haitallista, mutta saattoi esim. puhella ja naureskella itsekseen koulun käytävillä ja kertoa kaikille avoimesti omalaatuisia mielipiteitä asiaan kuin asiaan.) Mikä neuvoksi?

Niin ne lapset vaatii hoitoa ja palvelua jos sitä on saatavilla.

Onko hänellä mitään kotihommia joita hän tekisi? Opeta pesemään pyykkinsä, siivoamaan edes huoneensa.

Voitko soittaa sossuun ja kysyä ohjetta. Kyllä itsekin vanhenet ja ei enää tuollaista hirviököytöstä kotonaan jaksa.

Sinä tosiaan vanhenet ja jossain vaiheessa pojan on joka tapauksessa pärjättävä omillaan; viimeistään silloin kun sinua ei enää ole. Nyt olisi ihan hyvä hetki järjestää pojalle oma asunto ja tarvitsemiaan tukipalveluja, kun olet itse kykenevä siinä auttamaan. Asioiden lykkääminen vaan mutkistaa niitä ja hyysääminen on karhunpalvelus pojallekin.

Saisitko vauhtia hommaan sillä, että muutat pienempään asuntoon? Sehän on luonteva kohta pojan muuttaa omilleen. Mitä vanhemmaksi hän peräkammarissa ehtii, sen vaikeampaa muutokset ovat. Ehkä poika saisi apua sosiaalitoimesta, ehkä hänelle järjestyisi tukihenkilö ja muuta apua, edunvalvojakin tarvittaessa.

Pölyyn ja muuhun sanoisin, että ihminen voi elää niin monella tavalla. Siisteyskäsitykset ja se mitä pitää hyvänä elämänä eroavat ja se täytyy hyväksyä. Jos sinä teet kaiken hänen puolestaan, missä vaiheessa hän vastuuta alkaa kantaa? Ikävällä tavalla mahdollistat tilanteen jatkumisen ja ehkä juomisenkin, jos ylläpidät (ruoka, asuminen) häntä ja hänen omat rahansa jäävät käytettäviksi alkoholiin.

Jos on helppoa jäädä ikuiseksi teinipojaksi mamman hoiviin, osa ei saa itse lähdetyksi… menettää mahdollisuuden kasvaa aikuiseksi, löytää parisuhde ja ystäviä, itsenäistyä. Linnut ja eläimetkin tuuppivat jälkeläisiään jossain vaiheessa omaan elämään ja ihmisen on hyvä tehdä sama. Vajaakuntoinenkin ihminen voi elää tuettuna ihan mielekästä elämää ja itsenäistyminen ja vastuun ottaminen nostaa itsetuntoa.

Lähde vaan rohkeasti selvittämään mahdollisuuksia! Se on teille kumallekin hyvä asia.

Hei Paufa,
ole yhteydessä alueesi sosiaalitoimeen. Voit myös tehdä läheisestäsi huoli-ilmoituksen joko netissä tai soittamalla sosiaalihuollon huoli-ilmoitusnumeroon.

Pahasti alkoholisoitunut sisareni sai tuetun asumisen yksiköltä asunnon ja tukipalveluita, kun iäkäs äitini otti yhteyttä hyvinvointialuuensa sosiaalitoimeen ja selitti asian. Sisareni oli saanut häädön vuokra-asunnostaan ja majaili äitini luona.

Toivottavasti saatte apua pian!