Toisessa ketjussa muistelin sitäkin, miten lapsuudessani köyhyys näkyi vaikkei sitä itse joutunutkaan kokemaan.
Ellei vaatetus paljastanut niin se ihmisarvoa alentava nöyryys jolla köyhän perheen äiti kylän kauppiasta kuluneen kassinsa ja tyhjän rahapussin kanssa lähestyi.
Köyhyyttä on edelleen, ja se näkyy, silloin kun se sitä itseään on.
Köyhyyttä tarttis poistaa, siitä vallitsee jonkinlainen yhteisymmärrys. Mutta miten kiireellistä ja tarpeellista se köyhyyden hävittäminen on, siinä jo asenteet vaihtelevatkin. Kaikenlaisissa ryhmissä tuonkin asian ympärillä on pyöritty ja asiaa esille nostettu. Kauniisti on puhuttu, mutta usein vähän niinkuin tavan vuoksi, pitäähän nyt köyhyyttä vastaan olla.
Mutta, ei sillä niin kiirettä, kun eihän noilla köyhillä näytä kummempaa hätää olevan. Köyhyys kun on arvioitu virallisesti semmoiseksi että tulot ovat vain 60% mediaanitulosta, ja sehän tekee nyt sitten verottomana, ihan puhtaana käteen 1185 euroa kuukaudessa. Eivätkä ne näytä edes nälkäisiltä, osa jopa lihoo niin ettei tahdo vyössä reiät riittää…
Hyvin enimmäkseen asuvatkin, on keskuslämmitys, sähkövalo ja sisävessatkin melkein kaikilla. Mitä surkeutta se semmoinen on? Omalla autolla hurauttavat monet hakemaan ruokansa leipäjonoista ja vaatetta jaetaan kaikilta luukuilta -sitä rättitavaraa kun rikkaammille kertyy koko ajan poistettavaksi, eivät ne köyhät vilua pelkää, ei edes pakkasilla.
Monen köyhän ei tarvitse edes nousta aamulla töihin. Saa loikoilla kotona tai lähteä seurustelemaan kavereiden kanssa, johan se on rahanarvoinen etu tuokin, eikös vaan? Ryyppäämiseen ja juhlimiseenkin näkyy rahaa riittävän, onko siinä puutteesta tietoa, semmoisessa elämässä?
Yksiasuvalle jää hiukan vähemmän, kun tuosta on kaikki maksettava, mutta jos onnistuu jonkun asuinkumppanin saamaan, niin johan helpottaa. Samoilla kuluilla sitä asuu kaksi kuin yksikin, useampikin samoilla lämpimillä menisi. Samalla sähkövalolla lueskelee ilmaisjakelulehtiä vaikka kymmenen asukasta, eivät ne kulut siitä muutu.
Niinpä, mitäs kiirettä tässä sitten olisi, kun kerran hyvin pärjäävät, köyhätkin?
Eipä olekaan, jos noin on. Kun on määritelty köyhiksi noin laaja osa kansaa, niin hämärtyyhän se, köyhyys. Ei siinä sitten oikeastaan kukaan ole köyhä, jos kaikki ovat köyhiä ja köyhällä on varaa kaikkeen tuohon. Mutta, kun niin ei ole. Köyhissä on se pieni osa, semmoinen jolle ei ole enää yleisessä kielenkäytössä edes nimeä, kun köyhyyden määritelmä on tuo, siis se osa jolla ei tuloja, omaisuudesta puhumattakaan, ole lähellekään tuota “60 % mediaanitulosta”. Se osa, jolla ei verotonta tuloa kaikkineen olekaan kuin ehkä puolet tuosta summasta, ja kuitenkin sillä pitää jossain asua, jotain syödä ja vaatettakin talviaikaan hiukan tarvitaan. Heidän olemassaolonsa unohtuu kovin helposti kun köyhyys on mielletty tuollaiseksi “suhteelliseksi köyhyydeksi” jonka tarkkaa euromäärää sitten lasketaan vuosittain ja kinastellaan olisko se nyt euron pari muuttunut viime vuodesta…
Ja tottakai, asiaan kuuluu, itsekunkin kohdalla, tarpeen mukaan hiukan vähätellä omia mukavuuksiaan elämässä. Varmuuden vuoksi on parasta pikkuisen valittaa, ettei vaan jäisi mahdollisesta avusta paitsi jos semmoista jostain jaossa olisi…
Jotenkin tarttis saada , mielestäni, huomio kiinnitettyä siihen nimettömään, virallisia köyhiä varattomampien porukkaan ja poistaa edes semmoinen surkeus. Marginaalinen porukka se on, kai, ei se niin kalliiksi rikkaammille tulisi.
Selvyyden vuoksi täytyy kertoa, että ei ole ns. oma lehmä ojassa, kun tällaisia mietin. Tuloni ovat aika tarkkaan tonnin kuukaudessa, ihan kaikkineen, käteen, ja sillä elän niin mukavasti etten missään tapauksessa tunne itseäni köyhäksi (vaikka sitä sen virallisen määritelmän mukaan olisinkin).
Ei minulta mitään puutu. Hyvin pystyn perustarpeistani huolehtimaan. En siis ole ihan itseni takia kitisemässä ja vaatimassa, mutta kun minullakin on just se tilanne ettei tällä hetkellä tarvitse edes työnteolla itseäni rasittaa, niin kaikenlaista ehtii mietiskelemään.