Katatoninen skitsofrenia

Kanadalainen videoklippi vuodelta 1951, ennen neuroleptien syntyä. Varoitus: ahdistavaa kuvamateriaalia.

An instructional-record film, presenting a clinical demonstration of characteristic symptoms of stuporous catatonia. A psychiatrist reviews the chief characteristics of the catatonic-type schizophrenic and then presents three male patients who are shown first without being stimulated directly other than by camera
and lights.

youtube.com/watch?v=gYwGmWWxY48

Veera on ollut hoidossa kuusitoista kuukautta ja on sairastunut perustyypin skitsofreniaan. Hän työskentelee sairaalan pesulassa ja kärsii ääniharhoista ja apatiasta. Schizophrenia: Simple-type Deteriorated.

youtube.com/watch?v=PcMJ98sNZOk

Neuroleptit mullistivat nykyisen mielenterveyshoidon marraskuussa vuonna 1951. Enään ei ollut tarvetta insuliinishokki hoitoon, sähköhoitoon tai lobotomiaan. Tosin sähköhoitoa käytetään vielä vakavaan masennukseen.

Osa 3: Hebefreeninen skitsofrenia mitä tohtori Pentti Kejonen kutsuu “puheripuliksi” ilman päätä tai häntää. Se on ennusteltaan niistä huonoin ja puhkeaa tavallisesti noin 15–25-vuotiaana.

youtube.com/watch?v=h7IR2BTHwiA

^
Kyseinen potilas ylläolevassa videossa kärsi ennen catatonia stupor tilasta joka myöhemmin kehittyi hebefreeniiseen skitsofreniaan.

Kuten jo mainitsin alussa älkää katsoko näitä videoita jos on taipumusta ahdistukseen. Sori, jos pahensin jonkun olotilaa.

Minulla on jonkinlainen perverssi taipumus kaikkea epänormaalia kohtaan.

Huomenna tulee osa 4: Bipolar 1 eli akuutti mania vaihe vuodelta 1951. Samaa mustavalkoista sarjaa.

Kuten lupasin. Akuutti mania vaihe vuodelta 1951. Tämä on kyllä jo osa 8.

Case 8: Manic State. 1950s vintage psychiatric interview with manic bipolar granny.

youtube.com/watch?v=B4LCsOMf2rk

Melko rankkaa katsottavaa. Videot on kuvattu ennen leptien syntyä, kuten Varpushaukka mainitsi.

Suomessa ollaan hyvin vaitonaisia skitsofrenian suhteen. Se tuntuu olevan vieläkin stigmatisoiva ja vaiettu sairaus. Mania tilassa sen sijaan jauhetaan yötä ja päivää täällä plinkissä. Totuus on silti se että suurin osa Suomen suljetuista akuutti osastoista ovat skitsofrenikoiden täyttämiä.