Kansalaisaloite: Peliautomaatit pois ruokakaupoista

Aloitan kokonaan uuden keskustelun aiheesta josta on jo toisessa keskustelussa viestejä. Eli: Toivoisin todella kovasti että täältä tai jostain löytyisi rohkea henkilö joka uskaltaisi tehdä omalla nimellään kansalaisaloitteen peliautomaattien poistosta ruokakaupoista. Itse olen valmis tekemään töitä asian eteen mutta omalla nimelläni en ole (ainakaan vielä) tarpeeksi rohkea tulemaan esiin.

Aiheesta löytyy adressi jossa on valitettavasti vain n. 100 nimeä. Kansalaisaloitteen tarkoitus on kerätä väh. 50 000 allekirjoitusta 6 kk aikana jotta asia viedään eteenpäin eduskunnan käsittelyyn. Määrä on hurja mutta niin on peliongelmaistenkin määrä Suomessa. “Vuoden 2011 väestökyselyn[3] perusteella rahapeliongelmasta kärsii noin 2,7 prosenttia (110 000 henkilöä) suomalaisesta aikuisväestöstä. Rahapeliriippuvuus, joka on rahapeliongelman äärimmäinen muoto, koskettaa suurin piirtein joka kolmatta ongelmapelaajaa (n 1% väestöstä).” Wikipedia.

Uskon että joku päivä tuo tarvittava määrä allekirjoituksia voisi toteutua koska jos aloite ei heti mene läpi sen voi tehdä aina uudestaan ja uskon että tietoa saadaan kyllä jaettua, itse voisin vaikka lähteä tiedottamaan asiasta mahdollisimman monelle keskustelupalstalle ja mahdollisesti näihin tukiverkostoihin. Ainut rajoite on se että nimeäni en halua julkisuuteen. Jos löytyy henkilö joka haluaa asiaa eteenpäin viedä olen valmis antamaan tukea ja neuvoja. En ole sellainen ihminen joka pyytää jotain ja sitten unohtaa koko asian.

Itse olen todennut että pelaamista pystyy hyvin rajoittamaan netissä sulkemalla pelitilejä, laittamalla niihin talletus- ym. rajoituksia ja pitämällä vain käteistä. Mutta ruokakaupassa on pakko käydä. Tietysti joku voisi sanoa ettei ole pakko pelata mutta mitenkäs sen estää kun ei noihin automaatteihin saa mitään estoa? Pankkikortilla pelaamisen olen jo estänyt mutta käteistä on aina mukana kaupassa. Nyt pyrin ottamaan mahdollisimman vähän käteistä mukaan mutta ei sekään tunnu kovin kestävältä ratkaisulta. Olisi kiva lähteä joskus ostoksille niin ettei tarvitse kotona päättää ja laskea joka ostosta. Totaalinen peliautomaattien kieltäminen ruokakaupoista voi kuulostaa rajulta ja holhoukselta mutta onko muita vaihtoehtoja? Ja miksi juuri Suomessa peliautomaatteja tulee vain lisää kokoajan? Omalla paikkakunnallani joka ikisessä ruokakaupassa on väh. 1 peli eli ei auta vaihtaa kauppaa. En usko että yhteydenotto RAYlle kovin paljon auttaa vaan uskon että kansalaisten oma-aloitteisuus voisi olla se keino vaikuttaa.

En ole normaalisti kovin innokas ottamaan kantaa yhteiskunnallisiin asioihin eikä politiikka kiinnosta mutta nyt on niin paljon “pelissä” että olen valmis jatkamaan taistelua pitkäänkin jos saan ihmisiä mukaan asiaan ja löytyy tahtoa yrittää muuttaa asioita. Alistuminen ja häpeily eivät auta vaan pitää ryhtyä toimeen. Huomasin tässä asiaa tutkiessani että jonkun asian eteenpäin vieminen ja tiedonhankinta ym. voi olla ihan yhtä jännittävää ja mielenkiintoista kuin pelaaminen joten tästä löysin itselleni yhden “harrastuksen” rahapelien tilalle.

Niinkuin moni varmasti tietää näistä kolikkoautomaateista se lähtee, aivan kuten tupakointi ja alkoholin käyttö helpottavat siirtymistä huumeisiin. Sitten pahimmassa tapauksessa muutaman vuoden päästä on pikavippejä monta tuhatta, vuokra maksamatta ja ihmissuhteet menetetty. Auttaako RAY hankkimaan elämän takaisin? Ei. Vaikka avustusjärjestöjä tuettaisiin kuinka paljon ei se tuo takaisin näitä menetettyjä kohtaloita EIKÄ MIKÄÄN HYVÄNTEKEVÄISYYS OIKEUTA TÄTÄ. Ihminen joka ei ole peliriippuvainen voi sanoa ettei ole pakko pelata. Niin, hänen ei ole. Peliriippuvaisen ON pakko pelata, siksi sitä kutsutaan riippuvaisuudeksi. Mutta jos tämän riippuvaisuuden pystyy mahdollisimman monilla keinoilla estämään niin se tulisi myös päättäjien tehdä eikä vaan heittää bensaa liekkeihin.

Mutta nyt aloituksesta tuli jo aika pitkä tarina ja jään odottamaan kommentteja ja ehdotuksia. Jos joku innostuu asiasta lisää ja haluaa vaikka perustaa oman tukiryhmän tai muuta voin hankkia sähköpostiosoitteen sitä varten.

kansalaisaloite.fi/fi

Hyvä aloitus, kannatan. Liiankin hyvin tiedän, mihin se viaton “kokeilen parilla kädessä olevalla kolikolla” voi johtaa. Tätä tuhoisaa mielitekoa ei tulisi elleivät ne pelit olisi heti pari askelta kassan jälkeen. Pahempi vielä, jos pelit ovat ennen ostoksille menoa…

KIitos “Toiveikas tapaus?”

Aloitukseni saattaa vaikuttaa aika kiihtyneeltä mutta tiedän kyllä kokemuksesta mistä puhun ja vasta nyt olen tajunnut alkaa ajattelemaan ettei se vika ehkä olekkaan pelkästään siinä että ihmismieli on heikko ja toiset sortuvat riippuvaisuuksiin. Kyllä jonkun pitäisi huolehtia siitä että heikommat ja köyhemmät eivät menisi pistämään viimeisiä rahojaan “hyväntekeväisyyteen” ja sitten masentuneena miettivät mistä rahaa ruokaan. Ehkä poliitikoilla ja RAY:n rikkailla johtoporukoilla muuttuisi mielipiteet jos heille annettaisiin “kokeilupäivänä” 2e kolikko ja sillä olisi mahdollisuus sitten voittaa päivän ruokarahat tai hävitä ja olla nälissään. Mahtaisi vähän jännittää miten käy. Ei olisi isoja tuloja ja valmiita lounaita. Tunteeko peliautomaatti empatiaa?

Ymmärrän kyllä että nettipeleissä hävitään suurempia summia kerralla ja yhtälailla niihin pitäisi saada rajoituksia, mutta eivät ne siellä ruokakaupassa ole odottamassa. Myöskään en ole fanaattisesti kieltämässä peliautomaatteja kokonaan, vaan soisin että ne ovat kasinoilla, baareissa, huoltoasemilla jne. mihin ei ole pakko mennä ja missä ihmiset voivat muutenkin vaan viettää aikaa. Itselläni ei ainakaan ole mahdollisuutta delegoida ruokaostoksia vaan kyllä sinne kauppaan on mentävä ihan itse. Mutta ei kai mikään koskaan muutu jollei joku vähän hermostu välillä ja päätä että nyt ei vaan jäädä tuleen makaamaan. Keinoja muutoksiin on, ne vaan pitää etsiä.

Tämän tarkoitus ei suinkaan ole vähätellä niitä jotka ovat velkaantuneet nettipelien takia, olen pikavippikierteen myös kokenut ja ulosotossa on oltu. Riski sortua on aina olemassa ja siksi ärsyttää se että jos itse pystyn pelaamista rajoittamaan ja estämään niin miksei muka yhteiskunta voi siinä auttaa?

Moni tännekin kirjoittaneista tietää, millaista on nälissään sinnitellä, kun rahat ovatkin menneet peleihin ja vielä pahempaa, tännekin kirjoittaneista ainakin jotkut ovat tiettävästi päätyneet epätoivoisiin ratkaisuihin. Itselläni käy aina mielessä, kun joku on ajanut rekkaa vasten tai mennyt junan alle, että ei kai vain ollut epätoivoinen peliongelmainen. Eli ei tässä ihan pienestä ongelmasta ole kyse.

Pitäisihän nuo poistaa kun ei noita pelikoneita muissa maissa ole kaupoissa. Kuitenkaan en jaksa uskoa, että tässä maassa niitä tullaan koskaan poistamaan, koska “yhteinen hyvä”.

Tuo RAY:n markkinointi jaksaa kyllä vituttaa nykyään. Leffateatterissakin tuli mainos, kuinka vastuullinen yhtiö RAY on. Tunnistautuminen pitäisi ottaa käyttöön, mutta suurempi juttu olisi poistaa nuo kokonaan pelisaleihin ja ottaa brittityyliin kolikkojen pudotus (pelisalien pelikoneet antavat kuitin jolla saa henkilötodistusta vastaan kassalta rahat) pois käytöstä. Nykyään yksikään lapsi ja nuori ei pysty välttymään noilta kilinöiden ääniltä käydessään kaupoissa. Alitajuntaan yritetään jättää jälki voittamisesta, vaikka eivät olisi muuten millään tavalla noiden kanssa tekemisissä.

Englannin kielisillä foorumeilla oli hyviä ohjeita pelaajille. Jos esim. joku ei osaa hankkia ruokaa tarpeeksi kun tulee rahaa niin siellä suositeltiin hankkimaan joku gift card kauppaan (esim 100e). Noitahan saa esimerkiksi Prismoista ja jopa LIDLin kassoilta… Onpahan ainakin yksi asia vähemmän stressattavaa. Tässä tapauksessa suosittelen LIDLiä, koska siellä ei ole ainakaan tietääkseni veikkauksen laitteita, eikä arpoja, eli ladatun lahjakortin arvo täytyy käyttää ruokaan, eikä sitä tarvitse käyttää kerralla.

Niin sitä minäkin pelkään että kaikki itseni mukaan lukien ajattelevat ettei tilanteelle voi mitään ja tuulimyllyjä vastaan ei kannata taistella. Mutta niinhän se on että pahimmillaan kyseessä on ihmishenkiä jos päädytään itsemurhiin peliongelmien takia eli ei tosiaankaan mikään pieni ongelma. Ja edelleenkin miksi juuri Suomessa tilanne on tämä että peliautomaatteja vaan lisätään? Itselläni saattaa mennä välillä aikaa oman elämän muiden asioiden hoitamiseen mutten todellakaan aio jättää tätä asiaa tähän. Taistelemaan olen joutunut muidenkin asioiden takia ja tämä on kyllä sen taistelun arvoinen vaikka tuloksena ei olisikaan lakimuutosta.

Tuo lahjakortti-idea on todella hyvä. Otan heti käyttöön kun mahdollista. Lidl on muuten hyvä idea mutta kun luin heidän lahjakorteistaan ymmärsin että siinä on joku lisämaksu, tosin muutamia euroja vain. Esim. s-ryhmän lahjakortin taitaa saada ilman erillisiä maksuja. Loistavaa että ihmisillä on käytännön ratkaisuja ongelmiin.

Olen joskus miettinyt että voisin yrittää viedä tuota asiaa eteenpäin, mutta en itsekään halua omalla nimellä tulla ulos asiaan liittyen, ainakaan nyt. Toivon että joku tekisi niin, mutta eipä tässä ole varaa valittaa, kun en itsekään asialle tee mitään… :unamused:

SpeedyG: Mutta onhan se jo askel hyvään suuntaan että olet samaa mieltä. Minähän se tässä taidan vähän hullu olla kun valitan ja toivon että joku muu tekisi aloitteen. Saahan asioista puhua ja on kai se nyt kuitenkin ihan ymmärrettävää ettei monikaan peliriippuvainen halua asiaa julkisesti tiedottaa. Itsekin ajattelin että mitä siitä voisi seurata mahdollisen työnhaun ym. kannalta että nimi yhdistetään peliriippuvuuteen. Siksi olisikin hyvä jos aloitteen tekisi joku joka jo on sen julkisesti tunnustanut eikä pelkää seurauksia.

Niin kauan kun on elämää on toivoa.

Musta tää on jo iso askel että täältä löytyy porukkaa joka vois viedä asiaa eteenpäin kun se kansalaisaloite on saatu perustettua. Kyllä tää vielä onnistuu! :slight_smile: Mäkin aloin miettiä että löytyisköhän omista ystävistä/tuttavista sen tyyppisiä ihmisiä jotka ois valmiita nousemaan barrikadeille asian puolesta. Kyllä tää vielä saadaan toteutettua!

Kiitos henmatu! Loit minullekin uskoa lisää kun pelkäsin että luovutan jos kaikki vaan sanovat että “ei se onnistu ja ei kannata yrittää”. Nyt vaan peukut pystyyn että se rohkea ihminen löytyy joka uskaltaa astua esiin aloitteen muodossa. Siitä olen varma että allekirjoituksia tulisi hyvin koska allekirjoittamiseen ei tarvita omaa nimeä. Tuli mieleen sellainenkin mahdollisuus että mitä jos lähtisi houkuttelemaan julkkiksia vaikka heistä ei peliriippuvaista löytyisikään? Ihan vaan siis kokeilemalla jos joku suostuisi hyvän asian puolesta taistelemaan.

…Mulla kävi mielessä Arman Alizad joka on käsittääkseni tekemässä toista kautta Pohjantähden alla -ohjelmaa…? Jos peliriippuvaisuutta edes sivuttais jossain ohjelmassa oli aiheena sitten vaikka velkakierre, pikavipit, luottotietojen menetys tai mikä vaan. Siinähän se sais sitten näkyvyyttä. Toisaalta kun Ray nähdään “hyväntekijänä”, en tiedä suostuuko moni nousemaan sitä vastaan. Mutta ei alotteen tarkotus oiskaan ehkä kitkeä kaikkia pelikoneita pois, vaan vähentää…

Hyvä idea tuo Arman. Pitääpä katsoa miten häneen voisi ottaa yhteyttä tai ottaako esim. tuotantoyhtiö vastaan ehdotuksia. Niin se on totta että monet pitävät varmasti RAY:tä hyväntekijänä ja pelaamista usein puolustetaan juuri sillä että menee hyvään tarkoitukseen vaikkei voittaisikaan. Ei minuakaan pelikoneet haittaa jos niiden luo voi hakeutua vapaaehtoisesti tarkoittaen sitä että niitä ei ole paikoissa joissa on pakko käydä. Tämä nykymeininki jos jatkuu niin niitä on kohta kaikissa sairaaloissa ja terveyskeskuksissakin… Kiva kun pidät tsemppiä yllä henmatu ettei tämä ole ihan yksinpuhelua ja ala tuntumaan siltä että ketään ei kiinnosta.

Tuo Arman on oikeasti todella hyvä idea. Peliriippuvuudesta voisi aivan mainiosti tehdä yhden jakson, suomessahan peliongelmaisia on niin tolkuton määrä. Jotenkin silti vaikea uskoa että siinä ohjelmassa esitettäisiin RAY:tä huonossa valossa. Mielestäni silti tuota kannattaa yrittää. Aihe saisi hyvin laajalti näkyvyyttä.

Nimenomaan ja mua jäi vähän harmittamaan että jaksossa jossa käsiteltiin riippuvaisuuksia, puhuttiin oikeastaan vaan huumeista. Riippuvainen voi olla niin sairaan monesta asiasta. Arman kyseli vinkkejä aiheisiin Facebook-sivullaan tuossa jokin aika sitten mutta eipä tosiaan nimellä tullut mieleen mennä huutelemaan pelaamisesta. :smiley: Armanilla on niin mieletön kyky tehdä noita juttuja et nään sen tällä hetkellä todella hyvänä vaihtoehtona, se osaa kohdata ihmiset aina ihmisinä, tuomitsematta.

Peliriippuvuus on sairaus, joka voi tuhota ihmisen elämän hyvin lyhyessä ajassa. Alkoholiin kehittyy normaalilla ihmisellä hitaammin riippuvuus, haittavaikutukset terveyteen voivat kestää vuosikausia, jos et ryhdy rapajuopoksi.Mutta kyllä noiden kauppojen automaateista on päästävä, ne on portti kovimpiin huumeisiin, eli nettikasinoille. 90 % repshduksistani on alkanut jostakin pelikerroista kaupan automaatilla, sitten kotona on mennyt tuhansia euroja kun lähdin hakemaan takaisin netistä RAY:lle häviämiäni rahoja.RAY:lle häviää yhtä nopeasti tai jopa nopeammin kuin netin automaatteihin, jos pelaa kahden euron panoksella. RAY:n takia Suomessa pelataan eniten pelejä Euroopassa ja kolmanneksi eniten maailmassa, vaikea sanoa mutta RAY:n takia kuolee vuodessa varmasti kymmeniä tai satoja suomalaisia, suoraan itsemurhien kautta tai välillisesti kun mielenterveys on mennyt muihin sairauksiin. Eli kyllä sitä hyväntekeväisyyttä rahoitetaan verirahoilla ja se on naurettavan vähän miten vähän RAY tukee peliriippuvaisten, varmaan jokin 0,1-0,2 % prosenttia liikevaihdosta kun mainontaan menee varmasti vähintään 10 %.

Totta. Kamalia juttuja, mutta niin totta. Ja mehän saadaan tämä kansalaisalote vetämään aivan varmasti. Ennemmin tai myöhemmin. Kyllä perusteluita saadaan tälle asialle varmasti kasaan ja kyllähän Ray ja muut isot tahot sen todellisuuden tietää! Nyt pitäis saada myös iso joukko muita ymmärtämään. Just eilen nimittäin kuulin kun kaksi vanhempaa herraa keskusteli pelien lomassa että ei se haittaa jos häviää kun meneehän ne hyväntekeväisyyteen… :unamused:
Tähän lähtis varmasti myös peliriippuvaisten läheisiä viemään asiaa eteenpäin paljonkin - tuolta Hertan puoleltakin saattais löytyä ideoita ja ajatuksia!

Minäkin kannatan asiaa lämpimästi. Olen varma että omasta lähi-ja tuttavapiiristä löytyy moni joka kannatuksensa antais.
Hieno ajatus saada joku julkkis asiaa vetämään. Itse voisin kyllä allekirjoituksia ruveta kerämään mutta sen enempää en julkisuuteen haluaisi.

Ilahduttaa huomata, että viime aikoina monissa kaupoissa pelikoneilla ei ole seisonutkaan ketään tai ehkä vain osalla koneista. Ihmiset ehkä ovat viisastuneet tai jälleen kerran: rahat ovat loppuneet. Toisaalta itseni kannalta olisi hyväksi, että koneet olisivat varattu, kun en kuitenkaan jää vuoroani odottelemaan.

Pelkäänpä että kyse on lähinnä siitä että rahat on päässyt loppumaan. :frowning: Miettikää jos saataiskin asiaa oikeasti eteenpäin! Kuinka hienoa oiskaan todeta että ollaan saatu muutosta aikaan. Lehtien mielipidekirjotuksia vois myös alkaa hyödyntää ja tietty somea sitten aina mahdollisuuksien mukaan. Pidetään vaan tsemppi päällä että saadaan asiaa eteenpäin!

Hienoa että täältä löytyy kannatusta ja tukea! Nyt todella koen itse että vertaistuella on suuri merkitys. Laitoin siis Armanille eilen sähköpostia mutta vähän pelkään ettei hän ehdi millään lukea kaikkia viestejä mitä hänelle lähetetään somessa ja muuten, ja varsinkaan vastata kaikkiin. Mutta kun tämän nyt kerran aloitin niin yritän jatkaa niin kauan että aloitteen tekijä löytyy. Jos yhtään tulee mieleen lisää ehdotuksia, niin tänne vaan. Uskallan kyllä ottaa yhteyttä useampaankin julkisuuden henkilöön tarvittaessa. Ja entä jos nyt alkaisin seuraavaksi “pommittaa” tv-yhtiöitä ja toimittajia että tekisivät aiheesta lisää dokumentteja niin julkisuutta tulisi ja samalla voisi tätä kansalaisaloitetta mainostaa?

Arvasin sen kyllä jo että ei se niin helppoa ole että se heti onnistuisi, mutta jatketaan taistelua. Ja tuo on hyvä pointti että monen peliriippuvaisen omaiset varmasti lähtisivät mielellään tukemaan pelaamisen rajoittamista, siksi uskon että niitä allekirjoituksia voisi tulla paljonkin. Ongelma tässä nyt on juuri se että asiasta ei haluta huomiota. Olisihan se helpompi minunkin lähteä omalla nimelläni tekemään kansalaisaloitetta vaikka eläinten oikeuksien puolesta mutta tämä on niin henkilökohtainen ja hävettävä asia ettei se ole niin yksinkertaista.

Mutta minäpä yritän pitää pienet aivosoluni virkeänä tämän asian puolesta ja kaikki hyvät ideat ovat tervetulleita. Kuten jo taisin aiemmin sanoa, ei kannata nyt jäädä tuleen makaamaan.