Kannabis, porttihuume?

Kannabiksen tunnustaminen porttihuumeeksi on kiistelty aihe. Eritoten se on kiistelty aihe niissä piireissä, missä kannabista käytetään eniten. Valtaosa suomalaisista ei ole kokeillut kannabista, mutta silti sen käyttö on yleistymässä. Kannabikseen liittyy vahvasti samanlainen sosiaalinen paine kuin alkoholiin ja tupakkaan. Suurin osa käytöstä on kokeiluun perustuvaa tai satunnaista käyttöä.

Tupakkaa on helppo polttaa satunnaisesti ilman koukkua, aivan kuten kannabistakin. Kannabiksen jatkuva käyttö kuitenkin altistaa koukulle. Osalla ihmisistä on erityinen alttius kannabiksen haitoille. Tällaisia henkilöitä ovat ihmiset, joilla on perheessään taipumusta psykoosille tai päihdeongelmille.

90-luvulta alkaen asenteet huumeita kohtaan ovat lieventyneet. Alkoholia pidetään vanhanaikaisena ja vaarallisena kemikaalina, siinä missä kannabis on luonnon oma tuote.

Kannabis ei välttämättä täytä porttihuumeteoriaa, missä ehdottomasti siirrytään kovempiin aineisiin. Kuitenkin on heitä, joille niin käy. Tässä kohtaa on hyvä muistuttaa siitä, ettei kukaan käyttäjä päätä ola päihderiippuvainen. On myös selvää, että kannabis aiheuttaa ongelmia ja riippuvuuskäytöstä, vaikka taustalla ei olisi kovempia huumausaineita. Päihdesairaan edun mukaista olisi ottaa kannabis yhtä vaarallisena huumeena kuin mikä tahansa muukin päihde. Silloin päihdesairas ei koe vähättelyä. “Se on vain kannabista.”

Jokaiselle ihmiselle voi kehittyä addiktin aivot, eli oli kyseessä mikä tahansa päihde, ei kukaan ole koskaan 100% turvassa.

Kouluissa ja kodeissa olisi tärkeää puhua kannabiksesta huumeena, eikä eritellä sitä lokeroon “kannabis ja muut huumeet”. Tämän kaltainen erittely syö kannabiksen vaarallisuudesta terän. Sama koskee alkoholia. Olut ja viina ovat molemmat alkoholeja. Kumpikaan ei ole toista parempi vaihtoehto.

Avoimuus ja luottamus ovat avainsanat ennalta ehkäisevässä päihdetyössä. Puhetta ei ole koskaan liikaa, kun kyseessä ovat arvaamattomat ja persoonallisuutta muuttavat huumeet. Puhe ja avoimuus lisäävät ymmärrystä.

Jos nuoresi jää kiinni kannabiksen poltosta, älä suutu ja syyllistä, vaan etsi ensimmäisenä ammattiapua teille molemmille. Kenenkään ei tarvitse pärjätä yksin.

Terveisin
Johanna

Poliittisesti olen sitoutumaton, enkä edes muista mistä tämä osui silmään.
Videolla vertaisneuvoja aiheesta kannabis, porttihuume. Arvostus avoimuudesta Hjallis & sisko!
facebook.com/harryhjallisha … 513742828/

Omassa lähipiirissä vastaava polku, muita kokemuksia? Paljon vakavammin tulisi reagoida jo viihdekäyttöön ja kokeiluihin!!!

Hei, Mäen Eemeli!

Kiitos kun linkitit videon tähän keskusteluun. Se on joka sana kun omani, huumepolut ovat valitettavasti alkuun päästyään varsin samankaltaisia, ja eivät katso yhteiskuntaluokkaa, jokainen nuori ja jopa lapsi on enemmän tai vähemmän alttiina. Yhtenä syynä tiedostan olevan nykyisen yhteiskunnan sallivat asenteet.

Asia, mikä keskustelussa tuli ilmi, on hoitoon pääsyn mahdollisuus, kun huumeidenkäyttäjä sitä haluaa. Suomessa ollaan varsin eri arvoisessa asemassa riippuen siitä, missä asuu, tiedän paikkakuntia, joissa on lähes mahdotonta saada hoitoon maksusitoumusta, kun taas yleensä pienemmissä kunnissa asia hoituu varsin helpostikin.

Kertokaa omia kokemuksia myös hoitoon pääsyyn liittyen.

Terveisin
Johanna