Juopottelu vähentynyt, kannabisongelmat lisääntyneet

savonsanomat.fi/uutiset/koti … et/2107299

"
15.8.2015 18:11 (11:02)

Katuvalvonta: Juopottelu vähentynyt, kannabisongelmat lisääntyneet

Rivatril-lääkettä ahdistukseen, Dormicumia ja melatoniinia unettomuuteen, Lyricaa ja Norspania kipulääkkeeksi ja Voxraa masennukseen. Kuopiolainen nuori mies oli juuri hakenut tavalliset lääkkeensä apteekista Kuopion keskustasta, kun hänen kaverinsa ryöstivät lääkkeet häneltä torilla.

Ryöstäjät saivat vastikään ehdolliset vankeustuomiot hovioikeudessa.

Tapaus on yksi esimerkki, jossa lääkevalikoima ja -määrät näyttävät käsittämättömiltä nuorelle ihmiselle. Poliisit törmäävät kuitenkin nykyään jatkuvasti 18–35-vuotiaisiin miehiin ja naisiin, joilla on laillisesti valtava sekalääkitys.

Usein asia tulee ilmi, kun poliisi joutuu puuttumaan päihdeporukan keskinäisiin kahakoihin – tai kannabiksen kasvatukseen, jossa kasvattaja voi joko kuulua päihdeporukoihin tai olla täysin syrjäytynyt.

– Kannabiksen kasvatus on Kuopiossakin todella yleistä. Vaikka kannabikseen perehtynyt porukka kovasti puolustelee asiaansa ja haluaisi laillistaa kannabiksen, ei sen käyttö näytä todellakaan olevan harmitonta, ylikonstaapeli Tommi Miettinen sanoo.

– Jotkut sanovat olevansa vain viikonloppukäyttäjiä, mutta suurella osalla kannabiksen kasvattajista oma elämänhallinta on mennyt. Asuinolot ovat todella sekaisia ja kaikki mahdolliset lääkitykset päällä.

Sivarit pölähtävät paikalle yllättäen

Kannabiksen kasvatukseen puuttuminen on yksi oleellinen osa poliisin kenttävalvontaryhmän työtä. Nuoret kutsuvat ryhmää “sivareiksi” eli he ovat poliiseja, jotka voivat työskennellä joskus virkapuvussa ja maijoilla, mutta useimmiten he liikkuvat siviilivaatteissa ja poliisin siviiliautoilla.

Kuopion seudulla ryhmä tekee mopovalvonnan lisäksi paljon juuri päihdevalvontaa. Se voi tarkoittaa ajankohdasta riippuen esimerkiksi puuttumista alkoholin välittämiseen nuorille, mutta useimmiten myös huumausainevalvontaa.

Kannabiksen kasvattajia riittää puututtavaksi asti niin paljon kuin tapauksia ehtii perkaamaan. Huumerikosten paljastamiselle tyypillistä on kuitenkin, että niitä tulee ilmi ryppäinä ja vuosisaldo voi vaihdella paljonkin.

Kannabisongelmaiset ovat pääosin täysi-ikäisiä. Kuopiossa tosin on muutaman vuoden välein tullut ilmi myös alaikäisten kannabiskokeilurinkejä, joihin poliisit ja koulut ovat yhdessä puuttuneet.

Aloitusikä nousee, pikkukärjellä menee kurjasti

Alaikäisten alkoholin juonti on kehittynyt hyvään suuntaan jo vuosia. Nuorisokyselyjen mukaan yhä harvempi alaikäinen juo alkoholijuomia ja niiden käytön aloittaminen on noussut yhä useammalla 18 ikävuoteen. Se vähentää monia terveyshaittoja, sillä alaikäisten aivot ovat hyvin herkkiä päihteiden vaikutuksille.

Samalla kun osa nuorista elää entistä terveellisimmin, ääripäät ovat kuitenkin yhä kauempana toisistaan. He, jotka juovat alkoholia nuorena, juovat usein humalahakuisesti, ja heistä osa sortuu muihinkin päihdekokeiluihin.

Nuorten päihteiden käyttö on myös mennyt tutkimusten mukaan entistä enemmän piiloon. Tapaamisille ei ole vakiopaikkoja kuten tori tai uimaranta, vaan kokoontumiset sovitaan netissä.

Toukokuussa koulujenpäättäjäisten aikaan poliisi joutui tyhjentämään Kuopion Väinölänniemen uimarannan, kun sinne alkoi kertyä niin paljon nuoria ja nuoria aikuisia, joista osa oli päihtyneitä.

Nyt perjantain ja lauantain välillä koulunalkajaisten juhlinta ei juuri työllistänyt poliisia."

Kyseessä Kuopion piiri mutta eiköhän sama lienee jokaisessa Suomen 100 000 asukkaan kaupungissa tiettyjä kaupunkeja lukuunottamatta?

Mutu tietoa haitoista. Tässä oikea tutkimus.

tusky.fi/uutiset/703-kannabi … u-tutkimus