Iltalehti: Greippi ja lääkkeet jopa hengenvaarallinen yhdist

iltalehti.fi/terveys/2012112 … 9_tr.shtml

Greippi ja lääkkeet jopa hengenvaarallinen yhdistelmä
Tutkijat varoittavat greipin ja lääkkeiden vakavista yhteisvaikutuksista.

Lääkkeitä ei kannata nauttia greippimehun kanssa. Greipin lisäksi pomeranssi ja limetti voivat vaikuttaa haitallisesti lääkkeen kanssa nautittuna. (COLOURBOX/MVPHOTOS)

Kanadalaistutkijoiden mukaan greippi voi estää lääkkeen hajoamisen sisäelimissä ja maksassa ja aiheuttaa yliannostuksen.

Reaktio perustuu greipin sisältämään furanokumariiniin.

Greipin kanssa vaarallisella tavalla reagoivien lääkkeiden määrä nousee nopeasti, tutkijat toteavat. Vuonna 2008 greipin kanssa vakavia sivuvaikutuksia aiheutti 17 lääkettä. Tänä vuonna lukumäärä on noussut 43:een.

Lääkkeiden joukossa on muun muassa verenpainelääkkeitä, syöpälääkkeitä, kolesterolia alentavia statiineja sekä elinsiirron jälkihoitoon tarkoitettuja lääkkeitä.

Esimerkiksi felodipiini-verenpainelääkkeen pitoisuus nousi potilailla kolminkertaiseksi, jos sen nautti veden sijaan greippimehun kanssa.

Sivuvaikutukset vaihtelivat riippuen lääkkeestä, mutta niitä olivat muun muassa vatsan alueen verenvuoto, sydämensykkeen häiriintyminen, munuaisvauriot ja äkkikuolema.

  • Yksi tabletti voi yhdessä greippimehulasillisen kanssa vastata viittä tai jopa kymmentä vesilasin kanssa otettua. Jotkut eivät ota uskoakseen tätä, mutta voin näyttää, että tutkimustulokset ovat luotettavia, sanoo tutkija David Bailey BBC:lle.

Tutkimustulokset julkaistiin Canadian Medical Association Journalissa.

Tämän takiako joissakin lääkeselosteissa kehotetaan välttää sitrushedelmiä kuten Greippiä Seromex lääkityksen aikana?

^ Ilmeisesti…?

Sivuvaikutukset kuulostaa kyllä sen verran rajuilta että välttäisin kyllä greipin käyttöä yhdessä lääkkeiden syömisen kanssa, ihan vaan varmuuden vuoksi, vaikka tuo kieltämättä aika omituiselta kieltämättä kuulostaakin.

greippihän estää kodeiinia toimimasta täydellä teholla ja tuo dexmiin huomattavan lisäbuustin… :stuck_out_tongue:

Onko kenelläkään mitään faktatietoa siitä väittämästä, että greippi buustaisi benzojen vaikutusta. Tällaista olen kuullut. Tuossa tapauksessa greipin nauttiminen yhdessä lääkkeiden kanssa tuskin olisi kovin huono ajatus, siis ainakaan mun kaltaiseni tottuneen benzojen käyttäjän kohdalla. Säästyisipä benzoja edes vähän, jos niihin saisi jotain buustinkia. Benzoihinhan nyt ei myöskään yleensä kuole, ainakaan, jos ei ole pahasti mitään muuta ohessa vaikuttamassa ja jos on toleranssia, joten tuskinpa greippi sellaisessa tilanteessa tappaa, vaikka noiden joidenkin muiden lääkkeiden kanssa saakin sitten varmasti olla varovaisempi.

^Itsekkin aloin tota miettimään ja löysin tuolta psyvaultin keskustelupalstalta aiheeseen liittyvän topicin.Siellä ainakin jotkut väittää että greippi buustaisi ainakin xanoreiden ja rivojen vaikutusta.
Linkki: psyvault.net/viewtopic.php?f=2&t=2148
Tuolta löytyy myös muitakin linkkejä aiheeseen liittyen.

^ Jep. Olen kuullut, että ainakin diatsepaamin vaikutusta greippi buustaisi, mutta jos klonatsepaaminkin, niin vielä parempi. Se kun on sitä benzojen aatelia IMO.

Mä oon kuullut että sitruuna boostais Lyricaa?

Kokeilin greippimehulla buustata Xanoreita kerran. En kyllä huomannut mitään vaikutusta. Bentsoja tuolla voisi tehostaa mikäli se nyt jollakin oikeasti toimii tehostavana niiden kanssa. Muuten kyllä aika hurjaa jos nostaa lääkeainepitoisuuksia noin radikaalisti.

hs.fi/elama/Yli+puoli+miljoo … 5622725949

Greipin tai greippimehun kanssa haitallisen yhteisvaikutuksen voivat aiheuttaa seuraavat lääkkeet ja lääkeaineet:

Zanidip, Plendil, Adalat ja Isoptin -verenpainelääkkeissä käytetyt lääkeaineet lerkanidipiini, felodipiini, nifedipiini ja verapamiili.

Licput, Zocor ja Lipitor -kolesterolilääkkeissä käytetyt lääkeaineet simvastatiini, lovastatiini ja atorvastatiini.

Dormicum ja Halcion -unilääkkeissä käytetyt lääkeaineet midatsolaami ja triatsolaami

Neurotol ja Tegretol -epilepsialääkkeissä käytetty karbamatsepiini

Cordarone -rytmihäiriölääkkeessä käytetty amiodaroni

Elinsiirtojen jälkeen hyljinnänestossa käytetyissä Sandimmun neoral ja Advagraf -lääkkeissä käytetyt lääkeaineet siklosporiini ja takrolimuusi

Ahdistuneisuuslääkkeenä käytetty Buspironi.

Lähde: Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea

Muistaakseni Greippi on vähä niinkuin MAO estäjä. Sienien kanssa joskus tuli testailtua. Siksi greipin kanssa, kun en SSRI kuurin takia voinut buustata puhtaalla mao estäjällä. Ayahuoskan toinen mössö on esimerkiksi Mao-Estäjä.(Peganum harmala)
Mao-estäjä tiettyjen aineiden kanssa tuottaa serotoniininsyndroomaa ja on siksi erittäin vaarallinen.

fi.wikipedia.org/wiki/MAO-est%C3%A4j%C3%A4
fi.wikipedia.org/wiki/Ayahuasca

mustaherukka on kans MAO estäjä…

Greippi ja sirushedelmät oli aiheuttaa aikoinaan kaaoksen kun söin verenohennuslääkkeitä ja ihmettelivät kuinka arvot voi noin heitellä, tapana oli tehdä gripistä ja sitruunasta itse terveysmehua “vitamiini pommiksi” ja testiin niin lääkettä vähennettii ja sitten nostettiin riippuen kuinka usein join mehua.

Tässä samalla voin sanoa ettei diabeetikon kannata syödä paljon mustikkaa vaikka alentaa verensokeria mutta vain niissä pikatesteissä ja todellisuudessa sokerit ovat paljon korkeamalla mutta vain labra saa oikeat arvot.

Nämä tuskin ainoat luonnon antimet eli vähän kaikkea ja säännöllisesti niin ei tule väärää tietoa tai tuota buustausta mitä jotkut tietenki hakemalla hakee. Nythän EU on kiinnittänyt huomiota määrättyihin mausteisiin. Osa luonnon aineista voi olla hyväksi mutta mistä tieto asiasta jos syö kymmentä lääkettä joiden yhteysvaikutusta ei tiedetä.

Jep greippi ja sitrusmehut boostaavat myös joitakin bentsoja…

Itse ehdotin ehkä vuosi aiemmin, että plinkissä laittaisivat artikkelin greipin yhteisvaikutuksista. En tiedä oliko tarpeeksi tutkimustöitä asian eteen… Mäkikuisma olisi myös hyvä artikkeli, koska blokkaa bentsoja sekä hiv- & e-pillereitä. Imeytyy saman reseptorin kautta…