Huumeseula ja omakanta

Lastensuojelu laittoi minut a-klinikalle alkoholinkäytön kartoitukseen. A-klinikalta laitettiin lähete laajaan huumeseulaan. Tänään katsoin omakannasta ja koko lähetettä ei näy puhumattakaan tuloksista. Miksi näin toimitaan? Eikö minulla ole oikeus nähdä labratulokseni?

Hei,

tiedot Kanta.fi:hin tulevat viiveellä, riippuu yksikön työtahdista.

Lähetteet tuskin edes näkyy Kanta.fi:ssä. Ainakaan Helsingissä mitkään päihdeklinikan asiakastiedot ei ylipäätään näy Kannassa, mutta labrakokeethan tekee HusLab. Varmistetun huumeseulan tuloksissa voi kestää parikin viikkoa näytteenottopäivän jälkeen.

Näkyykö huumeseulat ylipäätään Kanta.fi:ssä muuten? Maksakokeet ja muut labrakokeet toki näkyy, sen tiedän.

Olen antanut näytteen neljä viikkoa sitten. Lähete näkyi siellä koko tämän ajan eiliseen asti. Nyt ei mitää merkintää tapahtumasta. :open_mouth:

Eikö negatiivisesta tuloksesta pitäisi ilmoittaa välittömästi? Ja miten on positiivisen laita? Pitääkö odottaa A-klinikka aikaan asti, että siellä kertovat vai mikä on käytäntö? Ihme pimittämistä.

Kuten Vadelmamunkki jo yllä totesi, A-klinikan järjestelmä ei välttämättä keskustele Kannan kanssa. Näin on ainakin ennen ollut, nykyään en tiedä ja paikkakuntakohtaiset erot lienevät mahdollisia. Tuota vastaan toki puhuisi se, että lähetteesi kuitenkin näkyi Kannassa. Olen kuullut myös, että huumeseulojen tulokset eivät näkyisi Kannassa toisin, kuin ns. tavalliset labrat.

Kyllä. Ihmisellä on oikeus saada tieto omien huumeseulojensa tuloksesta. Jos se ei Kantaa tuijottelemalla aukene, etkä jaksa odottaa seuraavaan A-klinikkakäyntiin asti, puhelin kauniiseen käteen, soitat ja kysyt. Kysymällä ovat selvinneet monet muutkin askarruttavat asiat :wink: .

Tk-lääköri laittoi mut huumeseulaan (virtsa) maanantaina, kävin testissä tiistaina aamulla ja tulokset näkyivät omakannassa keskiviikkona ? eli varmaa riippuu paikkakunnasta, labrasta jne.

However, jos ei ole käyttänyt aineita, niin seulan tuloksenhan tietää labratuloksia näkemättäkin. :slight_smile:
Jos sen sijaan on käyttänyt aineita, niin voi olla melko hyvä aavistus mitä siinä seulassa mahdollisesti näkyy. Se tosin vaihtelee, miten pitkään mikäkin aine seulassa näkyy. Esim. kannabis voi näkyä rasvaliukoisena tosi pitkään.

^ Väärät positiiviset tulokset huumeseuloissa eivät ole täysin tavattomia. Eivät toki niin yleisiäkään, että jokainen seuloissa narahtanut voisi niihin vedota :mrgreen: , eikä ainakaan itselleni tulisi ensimmäisenä mieleen kuumotella väärää positiivista, jos tiedän, että mitään en ole ottanut. Jotkin täysin lailliset ja ei-päihde-/väärinkäyttöön soveltuvat tai ainakaan siihen tarkoitukseen käytetyt lääkkeet voivat kuitenkin antaa väärän positiivisen tuloksen ihan toisesta aineesta. Tietenkin kaikki positiiviset seulat laitetaan varmistukseen ja siellä väärien positiivisten pitäisi kumoutua, mutta tietynlaisen todistelutaakan ne voivat jättää seulottavalle, vaikka näin ei tietenkään pitäisi olla. Lähinnä korvaushoidossa olen kuullut tästä, että väärät ja myös vääriksi todetut positiiviset ovat aiheuttaneet kaikenlaista aiheetonta kyräilyä hoitotaholta vielä jälkeenpäinkin.

^ Joo, ainakin sticksatut pikaseulat voi olla epäluotettavia, eikä niitä saisikaan koskaan käyttää minkään ison päätöksen todisteena.

Labrassa varmennetut seulatulokset on sen sijaan nähdäkseni hyvin tarkkoja ja luotettavia, joskin jotkut lääkkeet saattavat näkyä niissä yllättävällä tavalla. Nekin tosin selventyvät kun seulaa tarkennetaan, jolloin siitä voidaan eritellä kaikki erilliset lääkeaineetkin erikseen.

Kokemukseni mukaan korvaushoidossa kaikenlainen oheiskäyttö on niin yleistä, että sitä katsotaan jonkun aikaa läpi sormien, vaikkka miten olisi kuntouttavaa korvaushoitoa olevinaan. :smiley:
Sen sijaan jossain lastensuojeluasioissa, ajokorttiseurannassa tai kuntoutuspaikan myöntämisessä positiivinen seula voi aiheuttaa ison vahingon asiakkaalle.