Huumeiden viihdekäyttö

Nykypäivän nuorista aikuisista moni, ellei suurin osa tuntee jonkun, joka on käyttänyt huumeita satunnaisesti tai vakituisesti. Jos pitäisi saada kannabista, ei tarvitse kuin tilata netistä. Muutamia vuosia sitten huumeita varten piti tuntea oikeita ihmisiä, nykyään voit tilata niitä kotiin tai lähikätköön kuin Wolt-aterian. Uskon, että tämä on madaltanut kynnystä kokeilla huumeita, koska sinun ei tarvitse olla kasvokkain rikollisen kanssa. Siitä huolimatta, että ostaa huumeensa netistä, tukee maailmanlaajuista rikollisliigaa, koska kaikkien huumeiden osto, myynti ja käyttö ovat Suomen laissa kiellettyjä.

Kun puhutaan viihdekäytöstä, puhutaan ihmisistä, jotka käyttävät huumeita satunnaisesti. He polttavat pilveä kaverilta tai ottavat napin bileissä. Käyttö ei ole koskaan riskitöntä. Eritoten kotibileissä tapahtuvat kokeilut ovat vaarallisia, sillä kokematon käyttäjä ottaa helposti liikaa tai ottaa ainetta, mikä ei ole sitä miksi se luvattiin. Suurin osa Suomen huumeista tulee Venäjältä ja ovat niin kutsuttuja muuntohuumeita; eli ne voivat sisältää ihan mitä tahansa. Vaikka erinäisillä festareilla on mahdollisuus tarkistaa, mitä huumeesi sisältää; eli onko tavara puhdasta, ei se poista käytön riskiä. Jokainen viihdekäyttäjä ei ole riskikäyttäjä, mutta jokainen käyttö sisältää korkean riskin, mitä nykypäivän salliva asenneilmapiiri ei tunnista. Päihdehoitoon ajautuu yhä useammin henkilöitä joiden huumeiden sattumanvaraiseen kokeiluun ei olla osattu reagoida ajoissa.

Viihdekäyttö on ongelmallinen termi. Moni viihdekäyttäjä ei tiedä olevansa ongelmakäyttäjä, koska omaa huumeongelmaa voi olla vaikea myöntää itselleen. Usein läheiset ovat ne, jotka näkevät metsän puilta. Viihteellä ollaan yhtäkkiä useasti tai koko ajan. On hankala vetää rajaa siihen, missä viihdekäyttö lipuu ongelmaksi, sillä rykelmästä viihdekäyttäjiä löytyy aina muutama, jotka päätyvät ongelmakäyttöön.

Huumeiden käyttö ei ainoastaan ole epäterveellistä, vaan myös epäeettistä. Se sisältää paljon rikollisuutta, mitä viihdekäyttäjä ei aina tule ajatelleeksi. Huumeringit ovat jotain sellaista, mistä me läheisetkin tiedämme jotain. Olin vannonut, etten koskaan maksaisi poikani huumevelkoja, mutta kun oman lapsen henki on uhattuna, on vaikeaa olla reagoimatta mitenkään.

Huumebisnes ei tunnusta tappioita ja huumevelat siirtyvät kantajalta toisella. Ihminen joka haluaa ehdoin tahdoin tukea tämän kaltaista toimintaa on itsekäs. Viihdekäyttö ei ole ikinä vain viihdekäyttöä. Siihen liittyy myös viattomien ihmisten kiristämistä ja alistamista.

Ennen kokeilua kannattaa miettiä, tarvitseeko huumetta oikeasti. Mitä huumeella saavuttaa. Esimerkiksi satunnaiskäytössä suositut psykedeelit nostavat nopeasti toleranssia, eikä niitä voi käyttää kolmea päivää pidempään tuplaamatta annosta. Ja vaikka annoksen tuplaisi, ei sillä enää saavuteta sitä hyvän olon tunnetta, mitä huumeista usein haetaan.

Kaikki hyvä loppuu aikanaan, niin myös huumeista. Ja jäljelle jää pelkkä riippuvuus, mikä sairastuttaa käyttäjän ja koko käyttäjän perheen.

Kantapään kautta haluan kuitenkin kannustaa jokaista, joka on joskus ollut samassa tilanteessa kuin minä, älkää ikinä maksako kenenkään huumevelkoja. Ilmoita asiasta aina matalalla kynnyksellä poliisille. Ilmoituksen voi tehdä myös nimettömästi. Jos kyseessä on alaikäinen, on välitön lastensuojeluilmoitus pakottava. Ilmoituksen voi tehdä myös omasta lapsesta. Lastensuojelu on nimenomaan lapsia varten ja tarjoavat apua, mitä liian harva uskaltaa ottaa vastaan.

Näiden synkkien aiheiden keskellä, yritetään kuitenkin muistaa löytää iloa lähestyvästä joulusta. Kaikille se ei ole onnen ja riemun juhla, vaan aiheuttaa ahdistusta. Siihenkin on saatavilla apua. Voit purkaa oloasi tällä foorumilla vapaasti ja riskittömästi.

Terveisin
Johanna