Eron teemaviikko: Asuminen

Päihdelinkin toimitus välittää kysymyksen


Miten saan tulevan exäni pois omistamastani asunnosta vaikka avioero ei ole vielä virallinen?
Meillä on avioehto. En jaksa enää katsella hänen juopottelua ja lapsetkin siitä kärsii.

Kuvaamassasi tilanteessa voi selvittää mahdollisuuden hakea yhteiselämän lopettamista käräjäoikeudesta. Tätä voi hakea tilanteissa jos yhteiselämää ei voi toteuttaa avioeron harkinta-ajan aikana. Syitä voi olla esimerkiksi pari- ja perheväkivalta tai sen uhka tai puolison päihdeongelma, joka vaikeuttaa yhteiselämän toteutumista.

Hakemuksen oikeuteen voivat jättää puolisot yhdessä tai vain toinen osapuoli, tällöin toisella eron osapuolella / puolisolla on oikeus tulla asiassa kuulluksi. Tuomioistuin voi määrätä oikeuden jäädä asumaan aviopuolisoiden yhteiseen kotiin sille, joka on enemmän asunnon tarvetta tai esimerkiksi lapsen edun mukaista. Tuomioistuin siis velvoittaa käytännössä toisen osapuolen muuttamaan yhteisestä kodista. Tilanteessa ei ole merkitystä sillä, kuka asunnon omistaa, onko kyseessä omistus- tai vuokra-asunto. Yhteiselämän lopettamista voi hakea vaikka avioero ei olisi vielä virallinen.

Juridista neuvontaa ja lisätietoa yhteiselämän lopettamisen hakemisesta voit saada apua eroon.fi -sivuston yhteistyötaho Legimian maksuttomasta neuvontapuhelimesta, joka palvelee ma- to klo 10–12 numerossa 050 382 9988.

Vastauksen lähde: Asianajaja Jari Kääriäinen, Asianajotoimisto Jari Kääriäinen Oy (opuslex.fi/artikkelit/perhe … pettaminen)

Terveisin, PÄivi