Heips! En tiedä, onko tämä paras mahdollinen paikka tälle avaukselle, mutta rohkenin silti avata ketjun aiheesta, koska epävakaa persoonallisuus ja alkoholiongelma kulkevat usein käsikkäin. Kirjoitan nyt varsin yksityiskohtaisesti, sillä tuen saaminen on minulle erittäin paljon tärkeämpää kuin tunnistamattomana pysyminen.
Olen 26-vuotias mies, jolla on ollut psykiatrisia ongelmia ties kuinka pitkään. N. 21-vuotiaana sain epävakaan persoonallisuuden diagnoosin; tuohon persoonallisuushäiriöön sopiva oireilu oli siinä vaiheessa jatkunut jo vuosien ajan. Käytin pitkään alkoholia hulppeita määriä, koska se ikään kuin tasasi äärimmäistä ailahtelevaisuuttani. Sain kuitenkin koko myrkystä tarpeekseni, sillä totesin tuosta epävakaudesta kärsimisen selvin aivoin pienemmäksi pahaksi kuin (yleensä 2-4 päivän) juomaputkien tuottaman jatkuvan fyysisen pahoinvoinnin ja morkkiksiin liittyneen ahdistuneisuuden. Kaikkein pahiten minut säikäytti tavallista pidempää putkea seurannut sairastuminen haimatulehdukseen.
Mikään määrä “pelkkää” raitistelua ei kuitenkaan tee persoonallisuudestani paljon eheämpää. Edelleen saatan jollain hetkellä tuntea itseni maailman keisariksi, jonka pään sisällä kymmenen positiivista ajatusta tuottaa ihanan sekamelskan; tuntia myöhemmin saatan tuntea itseni maailman epäonnistuneimmaksi olennoksi ja olla niin pahalla päällä, että mieli tekisi viskoa omia huonekaluja päin seiniä. Onko muilla kokemuksia tällaisesta epävakaudesta ja jos on, kuinka asian kanssa on pärjäilty? Kaipaan vinkkejä, koska elämäni on tällä hetkellä kaikkea muuta kuin normaalia, minkä lisäksi tietysti tuotan huolta läheisilleni.
Niinä huonoina hetkinä kärsin itsetuhoisuudesta, mutta siitä selviytyäkseni olen itse laatinut listan asioista, joiden takia minun kannattaa elää:
- Musiikki. Aloitin pianonsoiton 4-vuotiaana, säveltämisen 7-vuotiaana ja saksofoninsoiton muutama vuosi sitten. Lisäksi olen elämäni aikana kerännyt CD-levyjä useamman tuhannen verran. En halua heittää elämänkestoista harrastusta hukkaan, vaikka elämä välillä tuntuisikin arvottomalta.
- Kirjat. Saatan jopa unohtaa elämäni ongelmat esim. jännittävään dekkariin syventyessäni.
- Ruoka. Etenkin aasialaisten ravintoloiden tarjonta on sydäntäni lähellä.
- Matkailu. Olen tehnyt elämyksellisiä matkoja eksoottisiinkin paikkoihin, ja voin tehdä niitä enemmän, mikäli jatkan sinnittelyä.
- Tulevaisuuden mahdollisuudet. Tällä hetkellä en opiskele, mutta olen tähän mennessä sentään jo suorittanut ylioppilaspohjaisen matkailuvirkailijakoulutuksen, merkonomiopintoja ja avoimen yliopiston uskontotieteen opintoja. Koska minulla oli ongelmistani huolimatta peruskoulun jälkeen sisäsyntyinen motivaatio tehdä elämässäni jotain mielekästä, voi tuo motivaatio palata, jos saan mieleni vähän tasaisemmaksi.
Tiedän, että ailahtelevaisuus usein lievittyy iän mittaan. Monilla näin on käynyt siinä kolmenkympin korvilla, mutta on ikävä ajatus, että joutuisin vain odottelemaan esim. 3-6 vuotta ennen kuin rauhoittumista ilmenee. Minulla on ensi viikolla aika psykiatrille, mutta hän ei välttämättä paljon voi tehdä. Olen joskus sortunut syyttelemään psykiatreja epäonnistuneeksi kokemastani hoidosta, mutta etenkin tuon listaukseni luettuani ymmärrän, mikseivät psykiatrit pidä minua ns. menetettynä tapauksena. Voisin paremminkin syyttää sitä, että psykiatreja on liian vähän suhteutettuna mielenterveysongelmaisten määrään, enkä minä ole kovin kiireellinen tapaus, koska en ole ns. “täysin kuutamolla”. Lisäksi tietysti persoonallisuushäiriöiden luonne tekee hoitamisesta vaikeaa - etenkin, jos tapaan psykiatrin joskus parin kuukauden välein. Siksi pitäisin kullanarvoisina joitain vinkkejä siitä, kuinka selvitä tämän oireilun kanssa arjessa. Kiitos jo etukäteen.