Diapam versus Opamox versus Temesta

En kysy tätä päihtymistarkoitulsessa. Mietin vaan, että mikä annostus Opamox 15mg vastaa pameja tai Temestaa?

Huhuu?

Jos ekvivalentteja annoksia tuijotetaan, niin 15 mg Opamoxia vastaa 10 mg Diapamia ja 1 mg Temestaa vastaa 10 mg Diapamia, eli 15 mg Opamoxia=1 mg Temestaa.

Käytännössä tuo ei kuitenkaan mene noin suoraviivaisesti, koska ovat muuten vaikutuksiltaan vähän erilaisia. Opamox on lyhytvaikutteinen ja sen ylös-alas sahaava vaikutus voi säännöllisemmässä käytössä herkästi pahentaa nk. rebound-ahdistusta. Temesta on puolipitkävaikutteinen ja noista eniten piristävä(Toki tuo on yksilöllistä) ja Diapamilla on hyvin pitkä ja tasainen vaikutus, joskin Diapam kyllä humahtaa päähän näistä nopeiten. Sitten tietenkin ovat ne ihan yksilölliset erot, että kuka saa parhaan vasteen vaivoihinsa mistäkin. Jollakulla Opamox voi toimia hyvinkin, vaikka Diapam ei sanoisi mitään.

Vähän sinne päin, mutta ei ihan. 15 mg Opamox = 1 mg Temestaa meni oikein.

[size=85]Yritin laittaa tähän selkeyttävän kuvan mutta img ja url -tagit eivät pelittäneet haluamallani tavalla. Joten siis: [/size]

Sic! -lehti 1/2015 sisältää näppärän kuvan sivulla 17 (linkissä sivu 2) liittyen erilaisten bentsoen keskinäiseen verrattavuuteen:https://sic.fimea.fi/documents/721167/866793/28607_1_15_16-19_Bentsodiatsepiinihoidon_ongelmat.pdf

Yksilöllisestä vaihtelusta johtuen nämä ekvivalentit annokset ovat vain suuntaa-antavia. Pelkästään puoliintumisaikojen perusteella vaihteluvälit voivat olla käsittämättömän pitkiä: Diapam eli diatsepaami 30-100 tuntia. Temesta eli loratsepaami “vain” 10-20 tuntia mutta siltikin joillain kaksinkertainen verrattuna toisiin!

Diatsepaamia saattaakin olla elimistössä vielä niin paljon jäljellä, että se aiheuttaa yllättäviä reaktiota esimerkiksi loratsepaamin tai alkoholin kanssa – vaikka käytön välillä olisi useita päiviä!