Depoteissa enemmän vaikuttavaa ainetta

Luin tuossa omistamaani lääkehoito-kirjaa. Siinä sanottiin, että “Depot/Retard/Slow ja muilla vastaavilla merkinnöillä tarkoitettavaa hitaasti imeytyvää tablettia ei saa puolittaa tai murskata, koska hidasvaikutteisissa tableteissa on yleensä enemmän vaikuttavaa ainetta verrattuna tavalliseen tablettiin”

Monesti olenkin huomannut/kuullut, että esim. Xanor 2mg depot toimii paremmin pieninä palasina tai murskattuna kuin tavallinen 2mg telari. Tosin tykkään, että vaikutus toimii pitkään ni yleensä en toime em. tavalla. Tietenki pakkauksessa lukee aina, että vaikuttavaa ainetta on samassa suhteessa kuin tavallisissa, mutta uskon, et depoteissa on enemmän vaikuttavaa ainetta

Onko muilla samanlaisia havaintoja?

Öö… eikös se ole depotrakenne jonka vuoksi depottabletit toimii pidempään tai “paremmin”? :smiley:
Tableteissa on vaikuttavaa ainetta juuri niin paljon kuin pakkauksessa lukee.

ei kokemuksia vaikutuksista kun ei ole tullu kokeiltua, mut molempien tabujen tuoteselosteessa lukee Yksi tabletti sisältää 2 mg alpratsolaamia…niin kyl niis silloin on se 2mg…ei ne nyt paskaa voi jauhaa et kirjoittaa 2mg ja sit on 3.5mg…

Siinä mielessä se pitää paikkansa, et depoteis olis enemmän ainetta, et esim. santuissa 31mg Depot vastaa nopeissa 41mg Xanor. Se lukee ihan lääkelaitoksen selosteessa. Tiedä sit miks noin on vai liukeneeko ne normi-santut sit niin nopeasti elimistöst pois. Siin tapauksessahan nopeis on enemmän koska se milli nousee niin nopeest huippuunsa; depoteis kestää se 4-6h saavuttaa “huippu”. Kuitenkii ku ite santtuja vähensin ni korvasin 3mg nopeaa 2mg:l depotteja tosi nopeest… vaik rinnal olikii nopeeta aina milli varmuuden vuoks.

eli tämä on sama kun pakkasta on 10 astetta ja tuulee se vastaa 30 astetta pakkasta vaikka on 10 astetta pakkasta jos ei tuule se vastaa 10 astetta pakkasta vaikka molemissa on 10 astetta pakkasta… :laughing: eli ainetta on molemmissa juuri sama määrä mutta vaikutus on erilainen…

Kyllä se on fakta, että Depotvalmisteissa on enemmän vaikuttavaa ainetta, mutta ilman murskaamista eli oikein syötynä elimistöön päätyy kuitenkin sama määrä vaikuttavaa ainetta kuin tavallisessa tabletissa.

Siksi depotvalmisteiden ohjeissa kielletään voimakkaasti tabletin murskaaminen. Silloin menetetään kestovaikutus ja lääkehoitokirjan mukaan depoteissa on enemmän vaikuttavaa ainetta, koska depottien metabolia on erilainenl En sit tiedä paljon niissä on enemmän vaikuttavaa ainetta. Veikkaisia 10-30 prosenttiia.

ei jaksais vääntää mut jos xanor 2mg depossa on alpratsolaamia 2 mg ja xanor 2mg normissa on 2 mg alpratsolaamia. niin mitä vaikuttavaa ainetta siinä depossa on enemmän??? en tosiaan väitä että vaikutus olisi sama vaan sitä että, molemmissa on 2mg alpratsolaamia joka on xanorin vaikuttava aine…

Onhan se outoa, et depoteisssa on enemmän vaikuttavaa ainetta. En tarkkaaan osaa sanoa miksi, mutta jotenkin depottabletin metabolia aiheuttaa sen, että osa aineesta ei imeydy normaalin tabletin tapaan. Kolmessa eri lähteessä lukee, että depoteissa on enemmän vaikuttavaaa ainetta, mutta normaalisti käytettynä depotista imeytyy se määrä, mitä on ilmoitettukin. Eli vaikka 2mg xanor depotista normaalisti nautittuna imeytyy 2mg niinku on ilmoitettu. Mutta jos sen murskaa, vaikuttavaa ainetta imeytyy ehkä enemmän. Eroja on varmasti paljon eri lääkkeiden välillä.

ok…jos siinä niin sanotaan, luin vain tuolta —>DEPOT ja —>NORMI molemmissa KOHTA 2. tuon kun joku selittää miten noissa kahdessa on eri määrä alpratsolaamia niin olen hiljaa… millää mene kaaliin jos molemmissa lukee 2mg että toisessa olisi enemmän…

Okei, nyt juttu hieman valkeni: depotrakenteisen tabletin metabolia aiheuttaa siis sen että lääkeainepitoisuus on elimistössä hetken aikaa korkeampi kuin normitableteilla - siis vaikka molemmissa ois sama määrä vaikuttavaa ainetta. Tietty.

No näin asia voi ollakin…täällä vaan kun on hoettu että, vaikuttavaa ainetta on enemmän vaikka tuolla se lukee mustaa valkoisella että, määrä on sama…

Yksittäistapauksiin en osaa ottaa kantaa, mtuta jos lääkepaketin tuoteselosteessa lukee, että se lääke sisältää niin-ja-niin monta milligrammaa sitä-ja-tätä, niin kyllä se sisältää sitten just sen verran.

Öööö, kenties olet ymmärtänyt lukemasi väärin ja kirjassa lukeekin että “depot-tabletteja ei saa murskata koska lääkkeen depot-rakenne on tehty hitaasti liukenevaksi ja jos tabletin murskaa, tämä rakenne rikkoutuu jolloin elimistöön vapautuu suurempi määrä vaikuttavaa ainetta; KUIN depot-rakenteessa on tarkoitus vapautua”. Eli depot-rakenteen tarkoitushan on olla “rauhallinen”, koska aineen lääkkeen huippupitoisuus saavutetaan vasta useamman tunnin päästä ottamisesta ja vaikuttava aine on elimistössä pitkän aikaa suht tasaisella määrällä. Sen sijaan samaa millimäärää oleva lääke imeytyy elimistössä nopeasti ja huippupitoisuus saavutetaan aineesta riippuen yleensä tunnin molemmin puolin. Eli tämä taas tarkottaisi sitä, että jos depot-tabletin murskaa, vapautuu lääkkeen vaikuttava aine samankaltaisesti kuin tavallisessa tabletissa. Joka taas tarkottaa sitä, että sen vaikutus ei kestä samaa määrää kuin depot-tabletin vaikutus tulisi kestää. Katsos jos sulle on määrätty 21mg depot Xanor/pv ja murskaat ne, niin ei ne koko päivää kanna, kuten 31mg Xanor/pv…

Mä aikoinani murskasin Concertaa kun tahdoin mf:n vaikuttavan nopeammin, eipä ne tabut silloin iltaan saakka vaikutusajaltaan kestäneet…

Ois se kyllä aika ihme jos depot-tabletin murskattua vaikuttavan aineen pitoisuus alkaisi nousemaan ja 2mg:n Depot Xanorin alprazolaami-määrä vaikka nelinkertaistuisi muuttuenkin yhtäkkiä 8mg:n normi-santuksi :open_mouth: :open_mouth: :laughing:

En itsekään ole ihan satavarma, että vaikuttavaa ainetta depoteissa olisi enemmän, mutta niin lähteissä lukee. Itse olen myös esim. xanorin kohdalla ainakin tuntenut, että mutterit murskattuna toimii paremmin kuin telaketjut. Outoa, mutta mieluummin sitä jättää depotin murskaamatta ja ottaa ensin 1-2 milliä tavallista ja samalla depotim, niin vaikutus ei lopu ihan heti. En kyllä suosittele xanoria kenelläkään. Ensin toimii loistavasti mutta ei todellakaan pidempiaikaiseen käyttöön

ei tähän enää pysty sanomaan mitään…näin on.

Mitä? Eikös tuo jo mennyt jakeluun ettei sitä ainetta enempää depotissa ole. Elimistössä sitä on aikansa enemmän depotrakenteen vuoksi. Kyllä niissä pakkauksissa ihan oikeat pitoisuudet lukee.

Lukeehan niissä paketeissa, että paljonko ne sisältää.

En tiiä xanoreista, mutta tramalit toimii ainakin depotteina paremmin. Tätä on joskus aikasemminkin ihmetelty. esim. 200 mg:n depotti toimii/nasahtaa paremmin, kuin 4X50mg nopeevaikutteiset. ei sitä kannata pilkkoa pieniksi palasiksi, vaan antaa sen olla kokonaisena, niin se menee sinne paksusuoleen kiltisti imeytymään.

Eikös noissa depoteissa ole joku molekyylitason juttu, että ne toimii pitempään. eli jos vaikka liutat sen kokonaan veteen ja toiseen lasiin sama määrä nopeavaikutteista, niin depotti toimii pitempään? yksi kemisti tuosta puhui, mutta oli niin epäselvää sen ulosanti, että en oikein ymmärtäny kaikkea.

Hämmenetään hieman. mun lääkäri sanoi, että jos pamin heittää vesilasin kanssa mahalaukkuun, niin 1/10 katoaa taivaan tuuliin. tuota kymmenystä ei katoa, jos sen laittaa kielen alle imeytyyn. en tiiä tuosta. saa olla aika tarkka vainu, että tollaisen huomais.

Kauankos siinä menee, että tollanen depotti xanori peuhaa täpöllä?

täs kiva kuva kun valitsee lääkemuodon ja painaa nappia niin siit sit voi katella missä se tabletti imeytyy… :laughing:
TÄSSÄ sivu 6

ps.depot muuten ohutsuolessa ei paksu…nielasu–>paksusuoli=8h…se olis muuten jo liian depot…

No voihan kiesus. Luetunymmärtämisessä vissiin vikaa.

Tässä ei puhuta nyt Xanor depotista, vaan yleisesti depot -lääkevalmisteista.

Joidenkin lääkeaineiden kohdalla on olemassa depotteja jotka sisältävät huomattavasti enemmän, kuin “normaalit” valmisteet. Esimerkkejä tästä esim. Concerta; 54mg nopeavaikutteisia Ritalineja ei taida olla. Toinen esimerkki: OxyContin - 80mg nappeja löytyy, mut nopeavaikutteisia oxyja ei taida mennä kuin 20mg Oxynorm, vai oliko vielä 30mg.

Dolcontin 200mg sisältää 200mg morfiinia - sellaista nopeavaikutteista tablettia ei ihan hyvästä syystä valmisteta.

Se, että yleisellä tasolla lääkekirja sanoo, että nimenomaan ja kirjaimellisesti sanaa “yleensä” käyttäen depottien sisältävän enemmän kuin tavallinen tabletti, ei tarkoita että depotissa on aina enemmän.

2mg Depot Xanorissa on alpratsolaamia kaksi milligrammaa. Telaketjussa on saman verran. On kuitenkin ihan älyttömän loogista, että 3-4h vaikuttavaa lääkeainetta voi latoa 12 tuntia vaikuttavaan depottiin moninkertaisen määrän.