Delirium (kestänyt jo 5 päivää)

Isäni on juonut monta vuotta, kaljan tissuttelua ja välillä viina putkia. Nyt oli vuorossa 3 viikon viinaputki jota alkoi loiventamaan maanantaina kaljalla.

Kuitenkin isäni sai ensimmäiset deliriumoireet luultavasti jo tiistaina jolloin soitin hänelle aamupäivällä ja vaikutti todella juopuneelta, parin tunnin päästä soittaessani hän oli kuitenkin ihan selvän kuuloinen eikä muistanut aikaisempaa puheluani.

Keskiviikkona iltapäivällä isäni meni ystävänsä luokse yöksi, hän ei puolen tunnin kuluttua sinne mentyään muistanut millä oli tullut. Hän oli juonut tuota ennen 4 kaljaa. Illalla hän näki omiaan, jonkun makaamassa sängyllä jne. Kaljaa oli mennyt 9 pulloa.

Torstaina menin katsomaan häntä puolen päivän aikaan. Isä vapisi ja oli hiestä märkä, ymmärsi kyllä kaiken mitä puhuin ja vastaili hyvin mutta möngertäen kuten kännissä. Hän näki myös vähän väliä omiaan. Kahden aikaan lähdin viemään häntä päivystykseen. Jäimme seurantaan, siellä otettiin verikokeet joista selvisi että hb oli n. 80 ja pulssi yli sataa. Muut ok. Isäni tila muuttui koko ajan sekavammaksi, näki yhä enemmän harhoja. Pystyi kuitenkin juttelemaan ja mielestäni ymmärsi missä oltiin.

Isä siirrettiin siitä yöllä osastolle. Natruimarvot oli 110. Maksa-arvot hieman koholla mutta ihan ok:t, samoin munuaiset. Nyt isäni on siitä saakka saanut suolaliuosta suoneen sekä diapameja ja tiamiinia. Muuten ei ole tutkittu sen enempää. Perjantaina kun kävin katsomassa ymmärsi puheeni ja tiesi missä oli, oli kyllä sekava ja ns. humalaisen oloinen, näkyjä ei nähnyt. Kuitenkin perjantain ja lauantain välisenä yönä oli alkanut repiä tippojaan irti ja haluamaan pois sängystä, hänet lkaitettiin lepositeillä kiinni. Lauantaina kun kävin ei tiennyt missä oli, väitti olevansa kotonaan tai äitini luona, luuli että kädet olivat taskussa jumissa ja pyysi saksia. Ihmetteli mitä naapurit tekivät siellä yötäkin (huonekaverit)…Tänään sunnuntaina ei herännyt kun kävin siellä. Hoitajat sanoivat että on ollut hereillä mutta sekava ja uninen. Olivat saaneet päivällistä syötettyä ja isäni oli jutellut jotain mistä ei saanut selvää. Natrium arvot ovat nyt nousseet 122 ja hb 86.

Itse olen todella huolissani. Miksi tämä kestää näin kauan? Onko muilla vastaavia kokemuksia? huomenna soitan isääni hoitavalle lääkärille ja pyydän lisätutkimuksia mutta olisin erittäin kiitollinen teidän vastauksistanne.

Hei, kertomuksesi perusteella kysymyksessä on dille!

Kaikki oireet ovat mielestäni tyypillisiä deliriumiin joka on kyllä hoitamattomana hengenvaarallinen tila mutta tässä tapauksessa tilanne on asiantuntijoiden käsissä ja isäsi saa tarvittavaa hoitoa. Oireet voivat näyttää pelottavilta läheisistä ja tuntua pahalta kun kysymyksessä on lähiomainen.

Tärkeää itsesi kannalta on ottaa selvää hoitavalta lääkäriltä kaikki mikä mieltäsi painaa, ilmeisesti olet jo puhunutkin lääkärin kanssa, mutta muista että sinulla on omaisena oikeus tietää isäsi tilasta kaikki tarvittava.

-ja vielä, dille voi kestää vajaan viikon, kaikkine hallusinaatioineen ja sekavuustiloineen, ja se saattaa ilmetä kovin erilaisena kerrasta toiseen samalla henkilöllä! Ei ole mitään yhtä ja samaa kaavaa ja kestoaikakin vaihtelee!

Voimia sinulle ja isällesi! Niin, ja vielä lyhyesti, kysymyksessä voi toki olla muitakin aiheuttajia oireille kuin kyseinen, tai sekä-että, joten tarkemmat tutkimukset aina paikallaan ja uskon että ne suoritetaankin tässä yhteydessä!