Bentsoista eroon

Eipä tällä keskustelua syntynyt.

^ Moikka.

Omakohtaista kokemusta tuollaisesta benzojen pakkovieroituksesta ei ole, vaikka mulla on takana yli 20 vuotta benzojen päivittäiskäyttöä. Olen kuitenkin ihan riittämiin kuullut näistä vastaavista tilanteissa, kuin sinulla. Monet TK-lääkärit nykyään mielellään harrastavat tuota ja taustalla vaikuttanee varmaankin tämä Valviran ohjeistus, jonka nämä lekurit tulkitsevat vähän liian tiukasti(Kyseisessä ohjeistuksessahan ei sanota, että benzot on lopetettava aina ja kaikilta, vaan että niiden pitkäaikainen käyttökin tulee kyseeseen, jos sen hyödyt ylittävät haitat), sekä se, että joissain terveyskeskuksissa ylilääkäri saattaa hengittää niskaan ja vaatia alaisiltaan tällaista käytäntöä. Ei benzoja silti saa lopettaa liian nopealla aikataululla, saati seinään. Tämä kerrotaan kyllä ihan kaikissa muissakin ohjeissa, kuin vain Ashtonin manuaalissa.

Vastaus kysymykseesi siitä, onko benzojen lopettaminen noin pitkän historian jälkeen ylipäätään mahdollista: On se mahdollista, mutta aivan eri asia on, onko siinä pienintäkään järkeä, jos väärinkäyttöä ei ole, toleranssi ei nouse, lääkkeet auttavat pysymään normaalin yhteiskuntakelpoisen elämän syrjässä kiinni ja niistä vieroittautuminen aiheuttaisi enemmän ongelmia, kuin itse lääkitys. Benzot kun eivät ole edes mitään kovin vakavia haittoja aiheuttavia lääkkeitä, jos poisluetaan niiden aiheuttama riippuvuus. Pelkkä riippuvuus lopetuksen syynä on aika ontuva, koska jotkut ihmiset nyt vain tarvitsevat loppuelämän lääkitystä. Ihan yhtälailla se riippuvuus muihinkin lääkkeisiin tulee, vaikkeivat ne siis sellaista keskushermostollista riippuvutta aiheuttaisikaan, kuin bentsodiatsepiinit.

Konkreettisena neuvona antaisin sulle sen, että mene yksityiselle psykiatrian erikoislääkärille kertomaan pulmasi. Ei se yksityisshrinkki välttämättä mitään autuutta tuo, mutta psykiatri siksi, että ymmärtävät paremmin tätä problematiikkaa, kuin yleislääkärit ja he osaavat myös perustella lääkkeiden määräämisen Valviralle paremmin, jos ja kun Valvira asiasta kyselee. Yksityinen siksi, että sillä on paremmin resursseja perehtyä potilaan tilanteeseen, kuin TK:n liukuhihnalekurilla.

.

^ Kyllä ihmisellä pitäisi olla oikeus valita lääkärinsä julkisessa terveydenhuollossakin, ts. vaihtaa toiselle lääkärille samassa talossa, mikäli ei halua asioida lääkärin X kanssa syystä Y. Ei mikään laki velvoita ketään käymään jollakin tietyllä lääkärillä, mutta silti hoito on taattava jokaiselle julkisella puolella. Kaikki ihmiset eivät vain tule toimeen keskenään ja olipa vaiva mikä tahansa, niin ei sen hoidosta oikein mitään tule, jos potilaalla ja lääkärillä ei synkkaa sitten tippaakaan. Tokikaan lääkärin tehtävä ei ole olla mikään paras kaveri ja komppailla potilasta kaikessa, mutta meinaan nyt sitä, että yhteistyö ei kerta kaikkiaan suju. HUOM!: Pitäisi olla oikeus. Eihän tämä välttämättä toteudu ihan senkin vuoksi, että järjestely voi aiheuttaa käytännön ongelmia ja lisää työtä siellä muutenkin aliresurssoidussa terveyskeskuksessa. Yhteydenottoa ylilääkäriin tästä asiasta ja jos se ei auta, niin potilasasiamieheen. Tietenkin noissa valitusrumbissa on oma vaivansa ja vääntönsä, eivätkä ne silti välttämättä auta mitään, joten ymmärrän, jos niihin ei jaksa ryhtyä muutenkin vaikeassa tilanteessa.

SSRI:tä en suosittele minäkään. Onhan niistäkin tropeista joillekin apua, mutta mikäli ongelma on ennemmin ahdistus, kuin masennus, niin tuppaavat usein(Eivät välttämättä, hyvin yksilöllistä, mikä kullekin sopii) enemmänkin pahentamaan oireita. Benzovieroituksen kylkiäsiksi harvemmin sopivat, koska ko. lääkkeet pistävät lähinnä lisää kierroksia koneeseen, joka käy vieroitusoireiden vuoksi jo muutenkin ylikierroksilla ja näin pakka sekoaa vain entisestään.

Psykologilla ei tietenkään ole mitään juridista valtaa kävellä lääkäreiden päätösten yli, mutta joskus voi käydä niinkin onnekkaasti, että lääkärit kuuntelevat psykologia ja ottavat onkeensa siitä, mitä tällä on potilaan tilanteesta kerrottavana. Toivotaan, että sulla kävisi tällainen hyvä säkä, vaikken rehellisesti puhuen ihan hirveästi sen varaan laskisikaan.

Tupakasta vielä: Tosi hyvä juttu, että olet onnistunut lopettamaan tuohon saumaan. Heh, ainahan tupakoinnin lopettaminen on tosi hyvä juttu, mutta tarkoitan sitä, että tupakointi heikentää bentsodiatsepiininen(myös monien muiden lääkkeiden) imeytymistä ja lyhentää niiden puoliintumisaikaa, joten tupakoitsijalla vieroitusoireet olisivat vielä vaikeammat. Tiedän toki itsekin piintyneenä nikotinistina(Pelkästään sähkötupakkaa käyttänyt jo monta vuotta ja toivon, että se olisi pienempi paha), että tupakoinnissa rauhoittaa myös se rituaalinomaisuus ja ns. tuumaustauko ym. psyykkiset ja sosiaaliset seikat, ei suinkaan pelkkä nikotiinivarastojen täyttyminen.

Tsemppiä :slight_smile: .

.

.

^ Hyvä, jos näyttää vähän valoisammalta :slight_smile: .

Tätä piti vielä kommentoida, vaikka näemmä ratkaisusi jo teitkin:

Suosittelen ennemmin kitkuttelemaan tasaisella pikkuannoksella, kuin jättämään nollapäiviä, koska ne johtavat herkästi siihen, että vieroitusoireet yltyvät niin helvetillisiksi, että sitten lääkkeet saadessasi vedätkin hädissäsi suuremman annoksen ja koko homma alkaa taas, jos ei aivan, niin miltei alusta. Päivystyksessä käynti tosin voi olla sikäli hyvä veto, että se voi saada lääkärin tajuamaan, että tässä mennään nyt liian vauhdilla.

Itse en ole benzoja lopettanut ja tuskin siihen lopulliseen rykäisyyn koskaan kykenenkään, mutta olen jo muutaman vuoden ajan pudottanut annostusta reippaasti ihan omasta halustani ja aloitteestani. Mulla alkoivat annokset olla niin suuria, että siinä ei ollut enää mitään järkeä(Tämä puhtaasti väärinkäytön ja oman tyhmyyden seurausta). Aikani hakkasin päätäni seinään yrittämällä haukata liian ison palan kerralla, eli joskus jopa katkaisemalla seinään :unamused: . Siitä ei seurannut muuta, kuin soutamista ja huopaamista perkeleellisten vieroitusoireiden ja yliannosten välillä. Kun sitten “jouduin nöyrtymään” siihen, että hyvin hidas annospudotus on parempi ratkaisu, vieroitusoireet olivat yllättävänkin iisejä. Mulla siis käytössä pääasiassa Rivatril, jota henk.koht. pidän parhaana benzona pudotukseen pitkän ja tasaisen vaikutuksen tähden(Tämä toki myös Diapamilla) ja siksi, että Rivatril “ei tunnu missään”.

.
,

.

.

.