Apua Temestan, Tenoxin ja Opamoxin lopettamiseen 1kk jälkeen

Kävin osastolla 6pv jakson elämäntilanteen aiheuttaman valtavan ahdistuksen takia ja siellä tuputettiin kolmea bentsoa. Ahdistushäiriö rullaa 1000% voimalla edelleen, koska kriisi ei ole loppumassa pitkään aikaan. Noin 3,5 viikkoa olen syönyt Temestaa 1mg/pv ja uneen ottanut useimmiten Opamox 15mg + Tenox 20mg combon. Muutaman kerran testannut pelkällä Tenoxilla yön yli, mutta heti unet lyhenevät. Mitään järkeä näissä lääkecomboissa tuskin on, mutta tällaisia syötettiin osastolla ja lyötiin reseptit käteen lähtiessä ilman mitään lisäohjeita tai lääkärikontaktia.

Ahdistuneisuushäiriö minulla siis on diagnosoitu, mutta en ole kahteen vuoteen syönyt lääkkeitä lukuunottamatta todella satunnaisesti Opamoxeja uneen (30tbl kestänyt yli vuoden) ennen tätä kriisiä.

Kun bentsojen vaikutus alkaa olla loppumaisillaan, niin ahdistus kasvaa niin suureksi, että itsetuhoiset ajatukset tulevat esiin. En kykene tunnistamaan mikä osa on bentsojen vieroitusoireita ja ahdistuksen rebound-efektiä ja mikä luonnollista olotilaa. Yleensä kun sinnittelen aamusta noin klo 14 asti niin alkaa päässä tuntumaan sekavalta, tuhat ajatusta surraa samaan aikaan ja ajatus ei kulje ja jonkinlaista paineen tuntua kallossa invalidisoivan ahdistuksen saattelemana. En ole uskaltanut yrittää katsoa mitä tapahtuu jos sinnittelisin pidempään ilman.

Haluaisin välttää bentsojen pitkäaikaisköyttöä, mutta en tunne olevani toimintakykyinen ilman niitä. Jos kuitenkin haluaisin kokeilla bentsojen tiputtamista pois (jokin toinen lääke tai aine tulisi todennäköisesti tilalle) niin miten se kannattaisi toteuttaa? Kauanko vieroitus yleensä kestää tällaisen kohtalaisen lyhyen jakson jälkeen? Tulen kysymään lääkärin mielipidettä tähän, mutta oletuksena en luota vain yhteen lääkäriin ja pidän kokemusasiantuntijoiden vinkkejä arvokkaina.

Moi.

Sulla voisi olla fiksua vaihtaa nuo lääkkeet Diapamiin tai Rivatriliin, jos se suinkin onnistuu. Ovat pitkävaikutteisia toisin, kuin lyhytvaikutteinen Opamox ja verrattain lyhytvaikutteinen Temesta. Jälkimmäisten vaikutus sahaa herkästi ylös-alas ja se on omiaan aiheuttamaan tuota rebound-ahdistusta. Pitkävaikutteiset benzot saa sitten helpommin tiputeltua pois. Jos haluat välttää riippuvuuden ja pitkäaikaiskäytön, se onnistuu tuossa vaiheessa vielä varsin helposti ja nopeasti. Tietenkään en suosittele katkaisemaan seinään, koska sulla on muutenkin ahdistusta ja kriisiä päällänsä, mutta pitkävaikutteisten kanssa se vähentäminen tosiaan yleensä onnistuu kivuttomammin.

Pidemmän päälle noihin ahdistushommeleihin auttavat parhaiten ei-lääkkeelliset keinot(Tämän varmaan tiesitkin, kun olet pärjäillyt ennen ahdistuneisuushäiriön kanssa ilman kummempia lääkityksiä), mutta ne eivät tietenkään tepsi täsmänä.

Mitä on ahdistusoireisiin liittyvät ei lääkkeelliset keinot?