Tämä juttu tuli mieleen Ulla Appelsinin kolumnista ja Juha Vuorisen blogista. Molempiin taitaa löytyä linkki ketjusta Mediasta poimittua, mutta laitoin ne vielä tuohon alle.
iltasanomat.fi/kotimaa/art-1 … 62871.html
blogit.iltalehti.fi/juha-vuorine … murheeseen
Molemmissa kirjoituksissa on hieman liberalistisia piirteitä, taustalla sen suuntainen ajatus, että Ihmisten tulisi saada itse päättää omista asioistaan niin kauan kuin he eivät vahingoita muita. Jäin miettimään onko asia alkoholiongelman kohdalla kuitenkaan ihan musta-valkoinen. Ja milloin heitä tulisi auttaa. Ensin jaoin alkoholiongelmasta kärsivät ryhmiin kolmen kriterin perusteella:
- ne jotka myötävät ongelman ja jotka eivät
- ne jotka haluavat raitistua ja jotka eivät
- ne jotka haluavat apua ja jotka eivät
Noista syntyy kahdeksan ryhmää, jotka nimesin A:sta H:hon
A. Myöntää ongelman, haluaa raitistua ja haluaa apua. Tämä lienee selvä tapaus, kaikille pitää olla apua saatavilla.
B. Myöntää ongelman, haluaa raitistua, mutta ei halua apua. Lienee myös aika selvä tapaus, raitistuu tai siirtyy ryhmään A.
C. Myöntää ongelman, ei halua raitistua, mutta haluaa apua. Tiedän yhden tapauksen. Tapasin katkolla henkilön, joka kertoi, että kohta tulee sata katkokeikkaa täyteen. Jätetänkö nämä ja vastaavat tapaukset jossain vaiheessa avun ulkopuolelle?
D. Myöntää ongelman, ei halua raitistua, eikä halua apua. Ei auteta väkisin.
E. Ei myönnä ongelmaa, haluaa raitistua ja haluaa apua. Nämä ovat mielestäni ainakin ajoissa liikkeellä. Kaikille pitää olla apua saatavilla.
F. Ei myönnä ongelmaa, haluaa raitistua mutta ei halua apua. Ei auteta väkisin. Jos ei raitistu, niin ehkä siirtyy ryhmään E tai A.
G. Ei myönnä ongelmaa, ei halua raitistua, mutta haluaa apua. Nämä ovat mielestäni kohtuukäytön tavoittelijoita. Ainakin A-klinikka tarjoaa heille tukea ja plinkki. Joko pääsevät tavoitteeseen tai sitten siirtyvät ryhmään A. Minä kuulun näihin siirtyjiin.
H. Ei myönnä ongelmaa, ei halua raitistua eikä halua apua. Ei auteta väkisin. Jossain vaiheessa siirtyy johonkin ryhmistä A - G. Tai hautaan.
Ryhmään C kuuluvia saattaa olla paljonkin. Minusta selkeästi ongelmaryhmä. Syö yhteiskunnan varoja mutta odotettavissa ei ole tulosta. Sitten ryhmät D ja H. Pitäisikö jossain vaiheessa tiukemmin ohjata tai pakottaa avun piiriin? Vai mennäänkö liberalistisen periaatteen mukaan, jolloin yhteiskunnalle kumminkin syntyy kuluja? Ja alkaa tuo ryhmä F myöskin jossain vaihessa yhteiskunnalle maksaa, jos ei raitistu eikä apua hae.