Alkoholistien sorto lopetettava - raittiutta tuettava!

Moni lääkäri kieltäytyy määräämästä alkoholisteille yhtään mitään bentsoja. Jos on kerran saanut alkoholistianamneesin, niin tarkkaan lukevat kaikki paperit etkä saa mitenkään - yksityiseltä tai tuttavalääkäriltä ehkä. SSRI -lääkkeet ovat tehottomia - vastaavat lumelääkkeiden tehoa. Ketipinor saattaa aluksi väsyttää samoin vanhat neuroleptit kuten Levozin, mutta toleranssi kehittyy nopeasti ja lääkkeet menettävät tehonsa. Itse käytän satunnaisesti Stilnoctia.

Tässä on paikkakuntakohtaisia eroja. Kuopion seudulla kun on paljon lääkärikuntaa ja monta sairaalaa erityisesti kyykytetään alkoholisteja. Rahaa et juuri saa vaan lapukkeita ruokaan ja “kohtuullisesti tupakkaan” eli ei alkoholia soskun rahoilla, alkoholisteiksi tiedetyille annetaan ne kaikkein huonoimmat asunnot. Nuorten päihdehoito on usein sitä, että 16 vuotta täyttäneitä on useita aikuispsykiatrian osastoilla.

Jos haluaa käyttää päihteitä kannattaa asua pk-seudulla; halvempaa, ei leimaudu. Toisaalta jos haluaa olla raittiina kannattaa asua pk-seudulla; voi jopa saada töitä, voi vaihtaa työpaikkaa, paljon AA-ryhmiä, kohtalainen joukkoliikenne.

Alkoholistien sorto on johtanut seuraaviin alkoholistien ahdinkoa ja yhteiskunnan menoja lisääviin seurauksiin:

  1. De facto alkoholiperäinen prostituutio Kuopion seudulla.
  2. Trokarimarkkinoiden räjähdys Kuopion seudulla; kiljun ja Lasolin vuoksi (näitäkin voi ostaa velaksi) monet juoneet itsensä kävelykyttömiksi ja toisaalta monet menettäneet trokareille kaikki rahansa.
  3. Lasten huostaanotot lisääntyneet yli-innokkaiden sote-akkojen vuoksi.
  4. Pontikkamarkkinoiden olemassa olo (saa esim aamu 6 Kuopiossa).
  5. Sosiaalisektori paisunut Kuopiossa → liikaa sote-ihmisiä aiheuttanut menojen kasvun ja Kuopion talous on kuralla mm. pakkolomat.
  6. Suuri virkakoneisto on nostanut asuntojen hintatason maamme toiseksi korkeimmaksi - tuottavia teollisia työpaikkoja on vähän.
  7. Alkoholistien huonot asuinolosuhteet ovat lisänneet rikollisuutta.
  8. Raitistuvia alkoholisteja ei tueta kuten maahanmuuttajia, jotka saavat runsain mitoin harkinnanvaraista toimeentulotukea.
  9. Alkoholistien vitaminointi esim. aamupuurot ovat lähinnä uskonnollisen sektorin vapaaehtoistyön vastuulla.

On ihan totta varmasti, että päihdehuolto on huonoissa kantimissa etenkin pienillä paikkakunnilla ja maaseudulla. Hyvä ratkaisu ei minusta kuitenkaan olisi päihteen korvaaminen vielä koukuttavammalla päihteellä, eli alkoholismin lääkitseminen bentsoilla.

Mutta tuo ruokalappu-juttu on minusta oikeesti jännä. Siis ihanko oikeesti jostain sossusta saa ruokalipukkeita joilla voi ostaa vain ruokaa? Maksusitoumukset tiedän toki, mutta niitä tiedän enimmäkseen annettavan reseptilääkkeisiin ja joihinkin kodin hankintoihin (esim. kodinkoneet).

Käsittääkseni se rahana saatava toimeentulotuen perusosa 480 e, joka ihmisellä oltava asumismenojen jälkeen, on tarkoitettu kattamaan ruoka- ja huvittelukulut, ja sossun asiakas saa ihan vapaasti päättää miten sen investoi ruokaan, päihdykkeisiin ja tupakkaan. Ihan riippumatta siitä onko alkoholisti vai ei-alkoholisti, vaiko peräti huumehien käyttäjä. :slight_smile:

Päihdeperäistä prostituutiota on varmaan ollut jossain määrin aina, ja yleisintä se on huumeiden käyttäjillä. En usko sen olevan yleisempää Kuopion alkoholistien keskuudessa, vaikka alkoholisti voikin ajautua kaikenlaisiin juttuihin ja seksiin suostuminen hyötymistarkoituksessa onkin yleistä.

Kohta 3. on yllättävän mauton läppä sinulta, Archie hyvä. Lasten huostaanotot eivät johdu “sote-akoista”, vaan ne johtuvat niiden lasten vanhempien vaikeuksista tai joskus jopa kelvottomuudesta toimia lapsen huoltajana ja kasvattajana. Pelissä on siis lapsen turvallisuus, hyvinvointi ja terveys.

By the way, huostaanotto sekoitetaan usein lapsen sijoitukseen, joka on kiireellinen toimenpide. Lapsi sijoitetaan tilanteen rauhoittamiseksi pois kotoa (esim. vastaanottokotiin) kuukaudeksi tai kahdeksi, jonka aikana tsekataan tilannetta. Usein lapsi voi palata kotiin sijoituksen jälkeen sossun perhetyön tukemana, ja vasta vaikeimmissa tapauksissa seuraa huostaanotto.

Kohdan 8. en myöskään näe pitävän täysin paikkaansa, vaan kyseessä on oikeisto-populistinen ns. Persu-retoriikka jolla lietsotaan maahanmuuttovastaisuutta.

Eli ihan okei kannanotto muuten, mutta nuo kohdat 3. ja 8. aika huonoa juttua Arskalta. Välkkynä miehenä pystyt varmasti parempaan. :slight_smile:

Kohta 8 Alkoholisiko haluasis tulla verratuksi maahanmuuttajiin.??? Ehkä,mutta mitä ei alkoholistit asiasta ajattelis…?? Raha on kaikistra huonoin lääke alkoholismin hoidossa,se 100%.sti johtaa juomiseen. :confused: :confused: :confused:

Ihmistieteissä kun ei koskaan päästä 100% korrelaatioon → Helsingin yliopiston puolella käytetään useinkin teoreettisia aineistoja. Pätee paikkansa myös rahaan. Osalla raitistuminen on vähentänyt rahan tarvetta; eräs sukulainen ammattimiehenä oli raitistuttuaan ennemmin työttömänä kuin meni irrottamaan ruostetta laivasta ja eräs opettaja raitistuttuaan meni ennemmin käytännön hommiin. Jos rahaa ei tartte juomiseen voi työn mielekkyys muuttua rahaa tärkeämmäksi. Toisaalta raitistuminen on lisännyt kiinnostusta rahaan; on ostettu omistusasuntoja, on perustettu firmoja tms.

Kyllä. Kuopiossa on annettu alkoholisteille soskusta lapukkeita, joissa ihan lukee “ruokaan ja kohtuullisesti tupakkaan”.

Entä sitten (vastikkeettoman) lisärahan/etujen antaminen juoville alkoholisteille? Tässäkään ei ole sitä 100% korrelaatiota. Kuten mainitsin kirjailija Pekka Kejosen; kun sai vakituiset tulot (täysi taiteilijaeläke jo 38 -vuotiaana) niin raitistui. Itse jakaisin asian näin:

  1. Sosiaalisille alkoholisteille juominen on elämäntapa - ja vain osa (joskin tärkeä osa) päivittäisiä toimia; harrastuksia on ja selvänäkin ollaan paljon. Tarvittava määrä alkoholia on saatavilla suhteilla. Tällöin lisätuki esim. grillituotteisiin ja kaakaojuomiin (suosittuja) parantaisivat ruokailua. Riihikuiva raha taas menisi esim. lapsille, juotaisiin vaikka halvinta viskiä taikka pummattaisiin vähemmän naisystäviltä tai matkailtaisiin esim. Turkissa ja Virossa. Rahan puutteen tiedän johtaneen autoista luopumiseen, mikä taas on lisännyt juomista ainakin lyhyellä tähtäimellä.
  2. Erakkoalkoholisteilla lisärahoitus saattaisi lisätä alkoholikuolemia pk-seudulla (itäviinaa saa klo 5 alkaen Kampin metroasemalta) - toisaalta taas suunnata kulutusta Alkon tuotteisiin kun taas maakunnissa kärsijöinä olisivat eniten trokarit ja myös turbohiivalla tehdyn kiljun juonti vähenisi. Saksassa näin aivan riittävästi sekä tyhjien pullojen kerääjiä, että kävelyvaikeuksista kärsiviä erakkoalkoholisteja. Suomen erakkoalkoholisteille joka tapauksessa tulisi järjestää tukitoimia kuten maksutonta ruokailua.

Kunnon asuminen taas useinkin - ei aina - on raitistava tekijä. Koska juomiseen vaikuttavat useat yksilötason psykologiset prosessit mm. asenteet (jotka ovat usein muuttuvia) ei voida olettaa, että laittamalla luun kurkkuun ja hankaloittamalla muutenkin tukalaa asemaa voidaan ihmisiä raitistaa tai auttaa pysymään raittiina. Juomisen ja rahamäärän suhdetta voitaisiin tarkastella joillakin monimuuttujamalleilla.