Alkoholisti äiti ja aikuinen tytär

Hei
Olen uusi tällä palstalla. Aikaisemmin olen hakenut apua ahdistukseen terapiasta, mutta nyt ajattelin kirjoitella tänne. Olen siis kolmeakymmentä lähestyvä nuori nainen. Äitini on ollut alkoholin orja kohta 20 vuotta. Muistan pikkutyttönä kun löysin äidin kätköjä sieltä täältä ja hämmästyneenä kyselin isältä mitä ne ovat. Lapsuus ja nuoruus meni katsellessa äidin viinanhuuruista elämää. Välillä on ollut parempia kausia ja saattanut mennä kuukausia ettei äiti juo. Muutin kotoa pois jo varhaisessa vaiheessa osittain äitini alkoholismin takia. Siitäkin huolimatta, olemme äitini kanssa läheisiä ja olen yrittänyt kaikin tavoin tukea häntä kohti raittiimpaa elämää. Hän ei vain tunnu osaavan ottaa apua vastaan. Silloin kun äitiä ei juo, hän on maailman ihanin ihminen ja ne ajat elämässäni ovat parhaita. Voimme puhua kaikesta, myös hänen alkoholismistaan ja soittelemmekin lähes päivittäin selvinä kausina. Äitini on lukuisat kerrat ollut sairaalassa yrittäessään itsemurhaa. Pahimmillaan olen katsonut letkuissa makaavaa äitiä teho-osastolla epävarmana siitä, tuleeko hän selviämään. Äiti kaatuillut ja hajottanut melko pahati itseään, kun hän juo, kontrolli menee täysin. Olen isän kanssa kantanut hänet lumihangesta sisälle, koska hän on sammunut mentyään tupakalle. Tuntuu kuin häntä pitäisi vahtia 24/7 ettei mitään vain pääse sattumaan. Pahin tapahtui kuitenkin viime yönä. Isäni lähti työmatkalle ja äiti jäi yksin kotiin. Ensin ajattelin mennä itse häntä vahtimaan, mutta koska itselläni oli tiedossa hyvin raskas päivä (tuttavan hautajaiset) ajattelin etten mene. En saanut aamulla äitiä kiinni puhelimella mutta en ehtinyt mennä katsomaan onko kaikki hyvin, Meillähän on välimatkaa sellaiset 50 kilometriä. Isä tuli kotiin iltapäivällä ja äitini oli tullut matkalla vastaan taksin kyydissä. Mutta mikä isää odotti kun hän pääsi kotiin. Äiti oli yrittänyt polttaa talon ja itsensä. Hän oli sytytellyt sanomalehtiä useaan kohtaan talossa. Talo on kuulemma täynnä nokea ja osasta kohti lattiat on palaneet betoniin asti. On kuulemma pari mattoakin palanut samalla. On ihme, että liekit ovat sammuneet ja talo sekä äitini ei ole palanut maantasalle. Lisäksi äitini oli ottanut yliannostuksen unilääkkeitä. Isäni löysi hänet tuttavan luota ja tällä hetkellä äitini on hoidettavana sairaalassa yliannostuksen ja hengitetyn savun vuoksi.

Selostukseni on varmasti hyvin epäjohdannainen ja poukkoileva. Halusin vain purkaa tämän asian johonkin pois ajatuksistani. Alan olla jo niin voimaton ja väsynyt tämän kaiken edessä, etten tiedä miten jatkaa. Rakastan äitiäni koko sydämestäni ja hän on minulle todella tärkeä, mutta en kestä katsoa vierestä kuinka hän tuhoaa oman ja samalla myös minun, veljeni ja isäni elämän. Mitä tehdä, miten auttaa, loppuuko tämä helvetti koskaan?

Lämpimästi tervetuloa tänne palstalle, VäsynytTytär. Olet tullut oikeaan paikkaan.

On kauheaa katsoa vierestä, kun läheinen ja rakas ihminen tuhoaa itseään viinalla - tai millä tahansa päihteellä. Tiedän sen omasta kokemuksesta, sillä olen seurannut useampien alkoholistiläheisteni elämää.
Kirjoituksessasi toteat kuitenkin toisen erittäin tärkeän asian: ei ole oikein, että yhden ihmisen päihdeongelma tuhoaa toisten perheenjäsenten elämän! Näinhän usein käy, sillä alkoholismi on koko perheen sairaus. Se on niin voimakas ilmiö perheessä - niin järjetön, niin rajusti oireileva ja äärimmäisyydestä toiseen heilahteleva - että lähipiirin ihmiset väkisin jotenkin vaurioituvat.

Itsestäni tiedän, että aloin hyvin varhaisessa vaiheessa kehittää erilaisia selviytymiskeinoja. Yritin hallita toisen juomista, mielialoja, asenteita ja tekoja. Yritin puhua hänelle järkeä tai uhkailemalla ja vaatimalla saada juomisen aisoihin. Vetosin sääliin, yritin pitää hänet hyvällä tuulella, silottelin hänen tietään, jottei tulisi vastoinkäymisiä, jotka johtaisivat juomiseen. Yritin miellyttää, valvoa ja vahtia. En silloin ymmärtänyt, että tämä on sairasta ja aivan turhaa. Sillä ei saa alkoholismia aisoihin. Se vain pahentaa tilannetta. Minun kannaltani kamalinta oli se, että se sai minut “koukkuun”. Alkoholistipuolisostani tuli elämäni keskipiste, johon kohdistui kaikki mielenkiinto ja kaikki voimat. Niitä ei jäänyt omasta itsestäni eikä muista perheenjäsenistä huolehtimiseen. Se on juuri se tie, mikä tuhoaa alkoholistin läheiset.

Oman kokemukseni mukaan alkoholisti voi toipua vain, jos hänellä itsellään on riittävää halua siihen. Mutta sama koskee myös läheisiä. Olemme myös itse vastuussa omasta hyvästä elämästämme ja omasta toipumisestamme. Meidän ei pidä antaa alkoholismin/alkoholistin tuhota meitä. Mutta kuinka se tehdään, se onkin tosi haasteellinen juttu.

Minulle nämä asiat alkoivat selvitä Al-Anon-ryhmässä. Alkuun puhuin pitkään vain alkoholistista ja hänen järjettömästä käytöksestään. Lopulta ymmärsin Al-Anon-ohjelman ja ryhmän tarkoituksen: irrottautua alkoholistin ongelmista ja ryhtyä huolehtimaan itsestäni. Vuosien kuluessa olen oppinut tosi paljon alkoholismisairaudesta ja siitä, miten se on vaikuttanut minuun ja miten se ylipäänsä vaikuttaa läheisiin ihmisiin.

Ehdotan, että haet ihan ensimmäiseksi apua itsellesi. Et voi auttaa muita, ellet tiedä, mistä ongelmassa on kysymys. Voit lainata kirjastosta alkoholismia ja erityisesti läheisriippuvuutta käsittelevää kirjallisuutta, mennä Al-Anon-ryhmään ja/tai jatkaa ainakin täällä päihdelinkissä keskustelua. Uskon, että olet jo hakenut kaikkea mahdollista apua äidillesi. Nyt sinun on aika hakea apua itsellesi. Olet arvokas ihminen, jolla on oma arvokas elämä. Sinulla on oikeus hyvään elämään.

Hae apua itsellesi. Olet itse itsesi tärkein ihminen. Voin suositella itse hoidon läpikäyneenä Avominnen läheishoito-ohjelmaa. Eteläsuomesta on nopea ja edullinen lentokoneyhteys Rovaniemelle, missä intensiiviviikko käydään läpi ja sitten perään on neljän kuukauden jatkohoito, joka voi olla Helsingissä, Tampereella, Oulussa tai Rovaniemellä.

Suosittelen lämpimästi. Siellä tiedetään miten saa oman elämän hallintaan, kun läheinen tuhoaa itseään juomalla.