Alkoholismista toipumisen vaikutus parisuhteeseen

Olen miettinyt viime aikoina sitä, kuinka alkoholismi sairastuttaa myös ympärillä elävät ihmiset. Omalla kohdallani on se onnellinen tilanne, että vaimoni kanssa yhdessä aloitimme tien kohti toipumista kyseisestä sairaudesta. Oikeastaan minun on kiittäminen rakasta vaimoani, että ylipäänsä olen tätä tässä kirjoittamassa, niin itsetuhoista päihteidenkäyttöni oli ollut viimeiset vuodet, ennen raitistumista. Itse asiassa, vaimoni oli se henkilö, joka osasi viime tingassa vetää “hätäjarrua” ja sai kuin saikin minut houkuteltua mukaansa päihdekuntoutukseen. Tietysti osansa asiassa teki se tosi asia, että meiltä olisi otettu lapset huostaan, mikäli elämäämme ei olisi tullut radikaalia muutosta.

Olemme käsi kädessä kulkeneet kohta viisi vuotta tätä raitista elämänpolkua. Tietysti siihen liittyy myös paljon kipua, aikaisemmin vielä käsittelemättömäksi jäänyttä vihaa, surua, mentyksiä ja muita traumatisoivia tunteita. Onneksemme saimme kuntoutuksesta avuksi työkaluja ja mahdollisuuden alkaa käsitellä noita tunnetiloja. Tänä päivänä matka jatkuu ja tänään uskon puhuvani meidän molempien puolesta, jos sanon, ettei meillä ole enää tänään mitään hätää, niin kauan kuin tämä matka vie tällä mallilla eteenpäin, eikä taakse entiseen.

Eihän elämä koskaan ole sellaista, etteikö siihen osana kuuluisi myös erinäisiä menetyksiä, surua, pettymyksiä ja muita tunteita, johon alkoholisti juo ja hänen läheisriippuvaisensa tekee kaikkensa pitääkseen kulissit pystössä.

Meidän yhteinen raitis matka alkoi siitä, että yhdessä kävimme läpi isäni itsemurhan aiheuttamia tunteita, joista osa johtui omista samankaltaisista itsetuhoisista käyttäytymisistä, sekä osa siitä, että vaimoni kävi samalla läpi oman isänsä viisi vuotta aikasemmasta kuolemasta, jota hän ei vielä ollut päässyt käsittelemään. Tämän jälkeen koimme yhdessä vielä todella suuren menetyksen, kun hartaasti odotimme meille pientä ihmettä, mutta tuo odotus päättyi ensin yllättävään keskenmenoon. Nyt mietittynä ymmärrän kyllä, että kaikilla tapahtumilla on tarkoituksensa. Kun katson vajaan kahden vuoden ikäistä pientä prinsessaamme, ymmärrän kyllä, ettei häntä olisi, ellen olisi saanut raittiista elämästä kiinni, emmekä olisi kohdanneet tuota kauheaa menetyksen tuskaa, keskenmenosta johtuen.

Oikeastaan nyt viime ajat olen ollut siinä onnellisessa asemassa, että olen saanut käsitellyksi tähän hetkeen kaiken menneisyydestäni, mikä tähän hetkeen on noussut käsiteltäväksi ja voin samalla keskittyä tasapainoisempana ihmisenä siihen, että voin osaltani tukea vaimoani hänen toipumisessaan. On jotenkin kuin minun vuoroni olla se vahva, kun toinen on heikoimmillaanm käydessään läpi omaa menneisyyttään, siis menneisyyttä, joka tapahtui ennen meidän yhteistä taivaltamme.

Muutenkin olen tarkkaillut parisuhdettamme ja samlla mielenkiinnosta seurannut myös muidenkin parisuhteita. Olen tullut siihen päätelmään, lähinnä omien kokemuksieni kautta, että jos parisuhteessa aikoo pärjätä yhdessä, täytyy opetella puhumaan asioista rehellisesti. Tietysti ensin kummankin osapuolen pitää saada mahdollisuus käydä läpi omat peikkonsa, ennenkuin voidaan alkaa kohtaamaan yhteisiä ongelmia rakentavasti. Liian monesti meilläkin nyt mietittynä on riidelty jostakin aivan muusta, kuin mistä asiasta olisi ollut kysymys. Nyt pyrimme siihen, että puhumme juuri niistä asioista, jotka vaivaavat, eikä niin, että alkaisimme riitelemään jostakin ihan muusta asiasta. Esimerkkinä voisin mainita sellaisen tilanteen, että aikaisemmin, jos esimerkiksi teimme yhdessä jotakin asioita, joista toisella oli eri mielipide kuin toisella, saatoimme jääräpäisesti alkaa väittelemään ihan vaikka vain periaatteesta, eikä kumpikaan osannut antaa periksi. Tänään min’ olen siinä tilanteessa itseni kanssa, ettei minun enää tarvitse alkaa vääntämään, voin tulla yli puolitiehen vastaan ja mikäli jokin asia nousisi vielä sellaiseksi, josta en haluaisi antaa myöten, niin siinä hetkessä pyrimme ottamaan asian puhuttavaksi lähinnä sen vuoksi, että saamme selvitettyä sen, minkä tunteen takia asiassa tulee erimielisyyttä. Koska eihän jos kaksi ihmistä seisoo tienhaarassa ja toinen haluaa mennä vaasemmalle ja toinen oikealle, niin silloin ei taida olla kysymys muusta kuin siitä, että kumpikin alkaa jääräpäisesti pitämään omaa päätänsä, koska muuten kokisi jotenkin alistuvansa tai jotakin vastaavaa. Tänään meillä molemmat seisovat sen verran tukevasti maankamaralla, että mikäli tulee tienhaara, josta pääsee kahteen suuntaan, kuljemme kuitenkin samaa tietä, koska ei kummankaan tarvitse enää kokea alemmuudentunnetta suhteessa toiseen.

Oiekastaan tänään olen onnellinen mennestä ja siitä, että olen saanut kokea sen ihmisen kanssa, joka on minulle elämäni rakkaus. Tänään en toivo enää muuta kuin mahdollisimman monta raitista päivää, joita saisin kulkea käsi kädessä rakkani kanssa. Siteeraan tähän Juha Tapiota, todeten, että puhukaa ihmiset hyvät asioista, älkää asioiden vierestä, rakastakaa toisianne ja voikaa hyvin.

Vuodet vieriä saa, toiveena mulla on jokainen niistä vierelläs taivaltaa. Sinuun nähdä kun saan, ja nähdyksi tulla
kaksi pelkonsa voittaa… :slight_smile:

Tottahan tuo on. :smiley: Omalla kohdallani ei puolisollani ole ollut vaikeuksia alkoholin kanssa. Monenmoista kuviota ja kiemuraa juomiseni ympärillä kyllä ehti kertyä - eikä toki kaikki nuo kiemurat olleet påelkkä juomisen syytä. Tällä hetkellä kotona on varsin kuuma peruna se, että lopetettuani nuo kiemurat omalta kohdaltani, ne eivät vaimon kohdalta ole kadonneet minnekään. Oikeastaan aika yllättävää, miten helposti lasten kanssa asiat ovat kääntyneet parempaan suuntaan. Puolisoa nämä muutokset eivät ole juurikaan miellyttäneet. AA:ssa kuulee paljon kertomuksia siitä, etteivät nuo kiemurat ole lainkaan suostuneet aukeamaan - sinällään surullista kuultavaa, mutta mitä ilmeisemmin raitistumisen jälkeiset avioeroprosentit ovat erittäin korkeita. On toki ihan hyvä ottaa asioista oma vastuunsa, mutta on asiassa toinenkin puoli. Voiko sitä puolisoa oikein vaatiakkaan hyväksymään raitista kumppania elämäänsä, kun kaupat tehtiin alunperin alkoholiongelmaisen kanssa.

Uskoisin ymmärtäväni tuon tunteen, kun saa olla onnellinen siitäkin, että läheisetkin toipuvat siinä vierellä. Rakkautta, luottamusta, iloa, onnea ja vapautta pukkaa päälle, jos voisi lyhyesti sitä yhteistä toipumista kuvailla.

Tämä on kokemuksena meilläkin. Kun raitistuin, meillä käytiin ensimmäisen vuoden aikana ehkä kaikkien aikojen valtataistelut. No nyt tiedämme, et nuo taistelut johtuivat siitä, et olin aikaisemmin syylisyydentunnoissani ryyppyreissujen jäljiltä tehnyt kaiken mitä toinen pyysi ja nöyristellyt aamusta iltaan muutenkin. No sitten raitistumisen ja rehelliseksi opettelemisen seurauksena, ei ollut enää tarvetta nöyristellä, eikä paeta vastuuta. Juurikin tuo oman vastuun kantamisen vaimo-kulta koki vallan tavoitteluna ja siitä seurasi ns. valtataistelu, kunnes puhuimme asioista asioina ja huomasimme ajanmyötä, ettei meillä ollut tarvetta taistella, vaan puhua.

Meilläkään vaimollani ei ole mitään ongelmaa alkoholin tai muiden päihteiden kanssa. Ongelma on ollut läheisenä ja lapsena eläminen alkoholismin läheisyydessä. Enkä kyllä epäile yhtään, etteikö meilläkin olisi ollut ero edessä, jos olisin alkanut yksinään toipumaan ja hoitamaan itseäni. Onneksi vaimoni hoitaa samalla itseään.

Paras esimerkki vaimoni sitoutumisesta asioissa, on ehkä se, et vaikken koskaan ole vaatinut häntä olemaan kanssani juomatta(jotkut alkoholistit kun raitistuessaan alkavat vaatimaan kumppaniltaan totaali raittiutta), niin hän on ollut yhtä kauan ilman, kuin minäkin ja ihan ommasta vapaasta tahdostaan :slight_smile: Sen mitä asiasta olemme nykyään jutelleet, hän ei koe tarvitsevansa alkoholia mihinkään, kuten en minäkään.

Meillä on hieman ongelmana se, että vaimoni käy “valtataistelua” mököttämällä. Keskustele siinä sitten. Minua se ei hirveästi haittaisi, mutta tytär jää välillä ilkeästi keskelle taistelutannerta. Annoin vaimolleni joululahjaksi 10 käyntikertaa samalla poppamiehellä (psykologinen vyöhyketerapia), joka hoitaa itseäni. Puolet lahjasta on käytetty ja pitää vain toivoa, että homma edistyy.

Minä en ole sotkenut omaan sairauteeni muiden juomisia. Puolikas valkoviinipullo näkyy kököttävän jääkaapin nurkassa jo toista viikkoa.

Mykkäkoulu oli tuttua meilläkin, eikähän nämä vanhat tootumukset katoa hetkessä, mutta huimasti on editystä tapahtunut lyhyessä ajassa. Minä puhun tai kirjoitan vaimolleni vaikka hän mököttäisikin. Ennemmin tai myöhemmin hän osallistuu keskusteluun. Tietysti riippuu paljon siitä, puhunko rakentavassa vai hajoittavassa ja syyllistävässä hengessä asioista. Meillä vaimo on löytänyt apua, saman kokeneiden joukosta, eli vertaistuella tässä toivutaan, päivä kerrallaan kumpainenkin.

Pitää lisätä hieman tähän, ettei se toipumisen vaikutus lopu pelkkään parisuhteeseen,vaan kyllä se etenee kaikkialla muuallekin. Työt, harrastukset, ystävät, ennenkaikkea lapset, …
On kuin elävää peiliä katsoisi, johon oma käyttäytyminen ja tuntemukset tekee kuvaa. Jos rakastan ja jaan sitä, niin sellainen kuva siellä onkin, mutta jos vihaan, pelkään ja jaan sitä, niin…

Itse olen kokenut juurikin näin. Omalla kohdallani tutustuminen omaan itseeni on tehnyt mahdolliseksi muutoksen kaikilla eri elämän osa-alueilla. Aikaisemmin, kun koin ettei minusta ollut mihinkään, en osannut rakastaa, vaan käytin hyväksi ihmisiä. En uskonut että minusta olisi yhtään mihinkään, joten en opiskellut, eikä minulla siten ollut töitäkään. Mistä sitten olisin saanut ystäviä, kun käytin sumeilemmatta hyväksi kaikkia, samalla uskaltamatta luottaa kehenkään. Mitä lapsiin tulee, he olivat minun elämäni, mutten osannut olla heille yhtään läsnä ja lisäksi aina pakonomaisen tarpeen ilmaantuessa, he menettivät merkityksensä totaalisesti.

Tänään tunnen itseäni sen verran, että kaikki tuo edellä mainitsemani on muuttunut. Opiskelen jo neljättä vuotta peräjälkeen, minulla on ammatti. Olen saanut todellisia ystäviä, koska uskallan luottaa ihmisiin. Parisuhde kukoistaa, koska olemme oppineet luottamaan toisiimme, olemaan toisillemme rehellisiä sekä olemme saaneet mahdollisuuden opetella puhumaan asioista ja siten käsitelleet kaiken menneestä. Tänään lapseni ovat edelleen minun elämäni ja kiitos raitistumisen, olen heille heidän tärkein ihminen isänä. Olen heille läsnä.

Lisäksi itsetuntemuksen kautta olen huomannut sen, että puolisoni erilasiuus suhteessa minuun on sellainen rikkaus, etten koskaan ennen olisi osannut kuvitella sitä, kuinka paljon läheisen ihmisen kautta voikaan itsestään oppia. Olemme luonteeltamme kuin yö ja päivä, mutta päivä kerrallaan tutkien, puhuen ja jakaen, me hitaasti sulaudumme harmoniseksi kokonaisuudeksi. Esimerkiksi olen kokenut rikkautena sen, että itse olen kärsivällinen ja rauhallinen, vaimoni ollessa tempperamenttinen ja räiskyvä. Opimme toisistamme jatkuvasti jotakin positiivista toisen luonteesta. Enkä kyllä olisi edes hengissä, jos minun rinnallani olisi kulkenut joku hiljainen hissukka :slight_smile:

Kotona minulla on tänään ne “peilit”, joita olisin jo lapsuudessani vanhemmiltani tarvinut, mutta tänään ymmärrän myös sen, että ollessani lapsi, vanhempani antoivat kaikkensa meisän lasten eteen, eivätkä he osanneet tehdä enempää. Tänään rakastan ja kunnioita edesmennyttä isääni todella paljon ja äidistäni on tullut minulle viimein äiti, jonka kanssa voimme jakaa asioita kuten äidin ja lapsen kuuluukin, eikä niinkään parhaina kamuina, kuten lapsuudessani oli tapana.

Itselläni on vanhemmat jo edesmenneitä ja vaikka olen kokenut aika ikäviä lapsena vanhempieni taholta, niin jotenkin sekin on muuttanut muotoaan. En ole katkera, vaan tajuan sen oman alkoholismini myötä, että he ovat tehneet kuten sinäkin mainitsit parhaansa, kyvyillä mitä heillä silloin oli.
Näin jälkikäteen hieman harmittaa, etten saanut hyvittää heille sitä mitä minä aiheutin heille, koska sitä hyvitettävää varmasti olisi ollut. Joskus olen sitä anteeksipyytämistä koettanut saada perille rukoilemalla, mutta en sitten tiedä menikö, mutta ainakin on yritetty.

Itselläni on kyllä muita läheisiä, kuin vanhempani ja puolisoni sekä lapseni, jotka olen saanut takaisin, vaikka ei he missään kaukana olleetkaan, minä vain olin. Aika mukavaa saada olla näiden kaikkien ihmisten kanssa, joita ennen niin välttelin ja varmaan hekin minua.

Varmaan joissakin muissakin tapauksissa perheet voivat taas yhdistyä, mutta minä olen kuullut tarinoita vain alkoholististen perheitten toipumisista ja omankin kokenut, joten jatketaan tätä elämää ja ihmetellään lisää.