Alkoholimaksasairaudet, kokemuksia?

Moi kaikki!

Olen juonut ns. kunnon kännit viikonloppuisin noin 20 vuoden ajan. Alkoholia on tullut otettua noin 2-4 viikonloppuna kuussa ja lähes aina juominen on rajoittunut yhteen iltaan. Arkisin olen raivoraitis, eli kun otan niin otan kunnolla siihen asti että muisti menee, mutta muuten en juo alkoholia. Ryyppyiltana annoksia menee noin 20-24. Olen normaalipainoinen ja ruokavalio koostuu suurimmaksi osaksi perus kotiruoista. Salilla Olen käynyt 1-2 kertaa viikossa.

Ikää on nyt 38 vuotta. Olen viime vuosina alkanut miettimään terveyttäni, ja olenkin 5 viime vuoden aikana käynyt yksityisellä lääkäriasemalla mittauttamassa veriarvojani. Perusverikokeet, alat, afos, trombosyytit, veren rasvat kaikki kunnossa. Ainut että LDL-kolesteroli on aivan viiterajan yläpuolella. Ylävatsani on ultrattu 2017 ja 2018, joista ensimmäisellä kerralla lääkäri sanoi nähneensä maksassa minimaalista runsaskaikuisuutta, joka saattaisi olla rasvaa maksassa. Toisella kerralla lääkäri sanoi että normaali maksa, ei mitään mainitsemisen arvoista.

Olen kuitenkin alkanut miettimään voisiko maksani olla vaurioitunut.

Olisin kiinnostunut kuulemaan kokemuksia alkoholimaksasairauksista (rasvamaksa, alkoholihepatiitti ja kirroosi), ja miten ne ovat löytyneet ja millaisia oireita ne ovat aiheuttaneet? Millaisen juomistaustan ne ovat vaatineet?

Kiitokset jo etukäteen!

Ei ole itselläni kokemusta, mutta yksi kaveri juopotteli maksansa kirroosiin 45-vuotiaana. Mies, ei mikään läski, mutta sellainen tyypillinen, keski-ikäinen suomalainen keskivartalopaksu tapaus. Ollut enemmän tai vähemmän kroonisessa kännissä ainakin parikymmentä vuotta. Toki välillä on selvitellyt päänsä ajaksi X, kun on iskenyt jokin kuolemanpelko tai vitutus tai on pitänyt mennä lääkäriin tai virastoon tai äiti on tullut kylään. Ihan ammattilaistason alkoholisti kuitenkin, mistään viikonloppukännäämisestä ei ole kyse. Hänellä ensimmäinen oire, jonka vuoksi hakeutui lääkäriin oli pirunmoinen närästys, jota aluksi hoidettiin refluksina. Kaveri kun ei lekurille liikoja ryyppäämisiään mainostanut. Sen jälkeen alkoi oksennella ja välillä oksenteli myös verta. Maksa-arvot olivat koholla(En tiedä kuinka paljon), ultralla ja lopulta koepalalla saatiin varma diagnoosi. Tuossa taannoin kun näin hänet, ei ollut esim. keltainen tai muutoinkaan näyttänyt ihan raadolta(Ei siis lopettanut juomista tuohon kirroosidiagnoosiin), mutta en sitten tarkemmin kysellyt, enkä tiedä missä kunnossa tällä hetkellä on.

Yleensä maksa-sairauden oireita ovat mm. väsymys, ruokahaluttomuus, pahoinvointi ym. yleisoireet, jotka voivat johtua monestakin asiasta ja olla hyvälaatuisiakin tai sitten vakavampaa. Selkeämpiä juuri maksaan viittaavia oireita ovat esim. useammat hämähäkkiluomet ylävartalon alueella, huomattavan vaalea uloste, voimakas, “ei-mistään-johtuva” kutina etenkin jalkapohjissa ja tietysti keltaisuus, joka näkyy ensin silmistä ennen kun alkaa levitä ihoonkin. Noita oireita ei kuitenkaan kannata jäädä odottelemaan. Siinä vaiheessa maksa lienee jo varsin huonossa hapessa, jos toki maksa voi toipua pahastakin rääkistä, kunhan sen aiheuttaja poistetaan kuvioista.

HUOM!: Nämä ovat tosi yksilöllisiä juttuja, mitä kenenkin elimistö kestää ja jonkun nettikirjoittelijan rapajuoppokaverin stooriin ei kannata itseään ihan hirveästi vertailla sillä tyylillä, että eihän tässä varmasti mitään hätää ole.

Yleisesti kunnon perjantaikänni ja täystipattomuus siinä välissä -tyylinen juominen on maksan kannalta vähemmän haitallista, kuin päivät pitkät jatkuva tissuttelu paljon pienemmilläkin annoksilla(Ne HC-ammattilaiset ovat sitten tietysti asia erikseen). Kerran viikossa vintti pimeeks keissillä kaljaa -dokaamisen haitat ovat ennemmin tapaturmariskin ja sosiaalisten haittojen kasvaminen potenssiin X, keskushermostolle tuollainen on pahempi shokki, saattaa tulla sydäri ja sen sellaista. Fakta on kuitenkin se, että alkoholi ei koskaan ole hyväksi maksalle. Jos maksastaan siis kovasti on huolissaan, on parempi sulkea korkki.

Jos sulla on lääkärissä todettu, että maksasi on kunnossa, niin kyllä mä sinuna siihen ihan luottaisin. Toki tuo vähän hämää, että lääkäri nro. 1 sanoi nähneensä ultrassa mahdollista rasvoittumista ja lääkäri nro. 2 sanoi, että maksa on normaali. Nykyään lievä maksan rasvoittuminen kun on niin yleinen löydös, että lääkärit voivat pistää sen normaalin piikkiin. Sama juttu, kuin muutkin lievästi kohollaan olevat arvot/löydökset voidaan katsoa tässä elintapasairaiden maassa ns. uudeksi normaaliksi, vaikka tietenkään noin ei pitäisi suhtautua, ei varsinkaan lääkäreiden.

Itse olen ollut juuri tuollainen ns.viikonloppukännimies noin 25 vuotta. Nyt yli viisikymppinen. Eli aina viikko täysin raittiina kännien välillä.
Nyt on alkanut tulla vähän oireita. Lievää keltaisuutta lähinnä, ei muuta. Nyt olen ollut kaksi viikkoa selvinpäin, ja kyllä peilikuva muuttui! Peilistä tuijotti aivan valkoinen mies! Tuollainen lievä keltaisuus on todella salakavala, se hiipii hyvin hitaasti ja oma silmä ehtii tottua siihen. Ei tule kerralla, ei viikossa, ei kuukaudessa, vaan hyvin huomaamatta ja hitaasti. Sen huomaa vasta silloin selvästi, kun olet monta viikkoa raittiina. Sinusta tulee taas aivan vaalea.

Ei tässä ole enää juuri muita vaihtoehtoja kuin lopettaminen, siksikin että alkoholi on täysin menettänyt viimeisen vuoden aikana kykynsä tuottaa euforiaa. En saa siitä enää kiksejä. Silloin sitä helposti kysyy itseltään, että mikä järki tässä on enää? Kiksit katosivat nyt ihan viimeisen vuoden aikana jostain syystä, sitä ennen kännissä olo oli tosi kivaa yli parikymmentä vuotta. Aivan kuin olisi ottanut antabusta tai jotain, ei vaan enää nouse päähän. Jos juo tosi paljon niin sitten vain nukahtaa, mutta ei silloinkaan tulee enää euforiaa. Ei ole muita oireita kuin tuo lievä keltaisuus kun juo. Paska on normaalia, silmänvalkuaiset normaalit, jne.

Maksan(tai haiman tai sapen) ongelmien aiheuttama keltaisuus näkyy kyllä ensimmäisenä ja selkeimpänä nimenomaan silmänvalkuaisissa. Kun tila pahenee ja bilirubiinia kertyy elimistöön enemmän, alkaa ihokin kellertää. Ihonsa voi saada kellertämään vaikkapa syömällä liikaa porkkanoita tai tsiigaamalla itseään peilistä sopivassa valaistuksessa. Voi kait niitä olla joitakin harmittomampia iho-ongelmia, jotka aiheuttavat keltaisuutta.

Maksa voi olla pirun huonossa kunnossa jo ennen, kuin mitään selkeitä oireita ilmenee. Niinpä kannattaakin painua lääkärin pakeille, jos on huolissaan terveydentilastaan syystä tahi toisesta.

Tiedän kyllä miten päin se kuuluisi mennä, mutta mulla tulee nykyään ihan näkyvää ihon keltaisuutta jos juon paljon. Se katoaa aina noin kymmenessä vuorokaudessa. Valkuaiset eivät omaan silmään kellastu, vaikea sanoa miten muiden silmään. Lisäksi mulla oli vuosia tuossa kylkiluun alapuolella sellainen laaja pysyvä musta mustelma, joka on nyt kadonnut kun olen pitänyt kaksi kahden viikon taukoa. Mikä lie. En syö porkkanoita :wink: , erilaisia tomaattituotteita kyllä paljon päivittäin mutta niistä saa lykopeeniä, ei karoteenia käsittääkseni. Mun maksa-arvot olivat reilusti koholla jo viitisen vuptta sitten, en tiedä miten nyt. ALAT vaimikäseoli oli muistaakseni sadan luokkaa silloin. Tuohon kylkikaaren alle myös sattuu aina lievästi juomisen jälkeen viikon verran. Maksaani jeesaa snadisti ehkä se, etten suosi makeutta juomissa enkä ruuissa, elän lähes sokerivapaasti. Sinapit ja ketsupitkin teen itse, kun niissä valmiissa on niin tolkuttomasti sokeria. Lisäksi harrastan liikuntaa. Nyt olen pitänyt kaksi kahden viikon taukoa peräkkäin :wink: Tää on niinku tipitön mun tyylillä :wink:

Minulla esiintyi myös tuota kipua oikealla kylkikaaren (kohta missä kylkiluut loppuvat ja pehmeä vatsa alkaa) kohdalla ja välillä kylkiluiden allakin.

Huolestuin tästä, maksa ultrattiin ja kävin verikokeissa. Sieltä maksasta ei löytynyt mitään, mutta syyksi selvisi lopulta vatsalaukun tähystyksessä närästyksen aiheuttama ruokatorvitulehdus. Lääkärin mukaan sen aiheuttama kipu voi säteillä maksan alueelle.