Alkoholihaitoista (eli kattava luettelo kommentteineen)

Alkoholin haitoista (Kaypahoito.fi, Therapiafennica.fi, omat huomatukset listassa hakasuluissa)

 1. Ylipaino. Kaksi tuopillista olutta päivässä tuottaa 1.5–2 lisäkiloa kuukaudessa. [Ja ylipainoisuus lisää merkittävästi diabeteksen riskiä ja siten mahdollisuutta sokeutua tai joutua amputoiduksi].
 2. Suurentunut virtsahappopitoisuus ja kihti.[Kihti voi olla niin tuskallinen, että vaatii reseptikipulääkkeitä ja oluen juonti voi laukaista kihtikohtauksen].
 3. Haimatulehdus. Tapauksista 60–80 % aiheutuu alkoholista. [Haimatulehdukseen voivat liittyä anka-rat vatsakivut].
 4. Alkoholimaksasairaus. Suomen tärkein maksasairausryhmä (kuolleita noin 1 000 vuodessa). Hepa-tomegalia, rasvamaksa, alkoholihepatiitti ja maksakirroosi ovat alkoholin aiheuttamia maksasairauk-sia. Vain joka viides alkoholisti saa vakavamman maksavaurioin eli alkoholihepatiitin tai maksakir-roosin. Toistaiseksi ei tiedetä, miksi useimmille kehittyy vain lievä hepatomegalia tai rasvamaksa.
 5. Syöpäsairaudet Ruoansulatuskanavan syöpien riski lisääntyy suorassa suhteessa alkoholinkäyt-töön, ja tupakointi lisää edelleen riskiä. Alkoholin suurkulutus lisää merkitsevästi rintasyövän riskiä.
 6. Ripuli. Yleinen oire ongelmakäyttäjillä.
 7. Alkoholiepilepsia[/b] Alkoholista riippuvaisen epilepsiariski on kymmenkertainen verrattuna normaali-väestöön. [Olen saanut alkoholiepileptisen kohtauksen neljä kertaa – kolme kertaa on viety sairaa-laan kerran psykiatriseen ja kahdesti tavalliseen. Neljännen kerran kesken juomisen sekä kolman-nen kerran keskioluen hakumatkalla ja juomana oli molemmilla kerroilla vain keskiolutta. Kun kerran saanut alkoholiepileptisen kohtauksen riski saada se uudelleen kasvaa].
 8. Aivovammat. Alkoholista riippuvaisilla kolme kertaa yleisempiä kuin väestössä keskimäärin. Aivove-renvuoto: riski kaksinkertainen muuhun väestöön verrattuna Dementia
  JOKA TOISELLA ALKOHOLISTA RIIPPUVAISELLA ON LIEVÄHKÖ DEMENTIA. Wernicken tau-din riski on alkoholista riippuvaisilla 50-kertainen (tiamiinin puute) Pikkuaivoatrofia (ataksia) ja po-lyneuropatia ovat yleisiä alkoholista riippuvaisilla. Hormonihäiriöt. Impotenssi, kivesten surkastu-minen, hedelmättömyys ja gynekomastia ovat yleisiä löydöksiä alkoholista riippuvaisilla Alkoholistien somaattisista vaurioista yleisimpiä ovat erilaiset hermostovauriot. Varhaisvaiheessa niiden toteami-nen on lievistä oireista johtuen kuitenkin vaikeaa. Kroonisen alkoholismin lopputuloksena on usein dementia - aivojen liian varhain tapahtu Alkoholipolyneuropatia alkaa raajojen kärkiosista ja oireita ovat puutuminen, toimintahäiriöt ja tuntohäiriöt. Mekaanisia neuropatioita ovat värttinä- tai pohjeher-mon halvaus, jotka syntyvät painevaurioina potilaan sammuttua sellaiseen asentoon, jossa perifeeri-nen hermo jää puristukseen.Miehet feminisoituvat ja naiset maskulinisoituvat suurkulutuksen seura-uksena. [Dementia ja ataksia voivat tulla yht’aikaa kuten kävi Ahti Karjalaiselle – hän joutui käyttä-mään kävelykeppiä eikä oppinut enää tekstinkäsittelylaitteen käyttöä].
 9. Unihäiriöt. Alkoholiriippuvuuteen liittyy 60 %:lla jokin unihäiriö.
 10. Kohonnut verenpaine. Ongelmakäyttäjillä 1.6–4 kertaa keskimääräistä yleisempi
  Ongelmakäyttö selittää 5–10 % miesten verenpainetaudista länsimaissa
 11. Mielenterveysongelmat. Masennuspotilaista 10–30 %:lla on samanaikainen alkoholiongelma. Al-koholista riippuvaisista 30–60 %:lla on kliinisesti merkittävä depressio. Alkoholiongelmaisen itse-murhariski on huomattavasti suurentunut Alkoholipsykoosit, delirium tremens, alkoholihallusinoosit, alkoholiparanoia, patologinen humala, depressio, neuroosit/paniikkihäiriö, persoonallisuushäiriöt (ra-jatilapotilaat), itsemurhat, skitsofreeninen psykoosi ja dementia kuuluvat alkoholipotilaan mielensai-rauksien kirjoon. Alkoholiongelmaisista 10-20 %:lla on taustalla myös joku psykiatrinen diagnoosi. Lähes jokaisella alkoholistilla on hoitoon tullessa depressiota.

Em. perusteella on siis paljon todennäköisempää, että pää pettää fyysisesti tai henkisesti (listassa neljä eri vaihtoehtoa) ennen sisuskaluja. Alkavat aivovauriot voidaan todeta vain magneettikuvauksessa, ja niitä ei asianomainen/ulkopuoliset välttämättä huomaa. Ataksian ensimmäinen näkyvä oire on leveäraiteinen kävely krapulassa/juomisperiodin jälkeen. Käytävissä ja portaikoissa kävely vaikeutuu. Dementian ensimmäinen oire on lähimuistin heikkeneminen –pääkohdat esim. keskustelusta ja luetusta jäävät mieleen, mutta yksityiskohdat eivät - ja siihen sairastunut saattaa täyttää muistiaukkoja satuilemalla (konfobulointi). Toinen alkavasta isoaivojen vauriosta kertova oire on spatiaalisten kykyjen heikkeneminen esim. kahdesta lähes samanlaisesta kuvasta ei löydetä niiden eroja.

Hyvä luettelo, mutta ei sentään kaiken kattava. Kaiken kattava on pienen lääkärikirjan kokonen.
Ansiokas tiivistelmä kuitenkin. :slight_smile:

Mainittiinko edes ihosairaudet, ja hammasvauriot?

Ja raittius voi korjata kaiken!!! Miksei se siis kelpaa kaikille? Eivätkö koe olevansa riskiryhmää vai pitävätkö itseänsä jotenkin erilaisina, jos kerran juominen vielä maistuu ongelmista huolimatta.

Ennenpitkää juominen aiheuttaa peruuttamattomia vaurioita, eikä raitistuminenkaan enää niitä korjaa. :bulb:

Sitähän ei tiedä, ennenkuin on itse raitistunut ja antanut sille mahdollisuuden :bulb:
raitistuminen on ihme, niinkuin se fyysinen ja henkinen tervehtyminenkin, että jos on tarpeeksi halua raitistua, niin tervehtyminenkin on mahdollista, ellei sitten ala uskomaan olevansa jo vainaa. Sitähän me emme halua kenellekään uskotella, emmehän, vai mitä.

Raitistuminen on parasta mitä juovalle ihmiselle voi tapahtua, niinkuin hänen lähipiirilleensäkin, vaikka joitakin ongelmiakin jäisi, niin ne eivät ole mitään verrattuna niihin ongelmiin joita juomisen jatkuminen vaatii, vai mitä.

Raitistukaa ihmeessä vaikka kaikki, jotka ovat sen tarpeessa.

Mä tarkotin siis jotain rappioalkoholisteja, joilla on korjaantumattomia vakavia vaurioita aivoissa ja keskushermostossa.
Ei ne rollaattorilla köpöttelevät tyypit enää lenkille lähde juoksemaan eikä siinä enää 12 askelta hypätä jos metsän asukki ei muista enää edes omaa nimeään.

Raitistuminen kannattaa varmasti, ei siitä mitään haittakaan ainakaan ole. Raitistuuhan monet pakosti sitten kun tulee joku niin paha vahinko että joutuu hoitoon loppuiäkseen. (niinku surullinen tapaus A. Paasilinna)

Kyllä se alkoholismi jättää jälkensä kauniisiin ja hyväkuntoisiinkin. Punttisalikaverin sydän petti, kun ei kestänyt rasituksia joita juominen aiheutti. Ei liiku puntti samaan tahtiin. Raittiutta kannattaa aina kaupata ennemmin kuin ongelmia, vai mitä. “Raitistumisesi ei kannata, kun et tuosta enää tokene” :open_mouth:

Raittius kannattaa aina.

^ Varsinainen hölmöys mitä voi tehdä, on alkaa harrastaa liikuntaa tai urheilua krapulassa! Ei ihme että pumppu pettää. Saattaa myös pettää verisuoni päässä tms. Vähintäänkin iskee joku kramppi tai hyperventilaatio rasituksesta.

Siks ei voi ottaa kuppia kovin rankasti tai usein, jos haluu olla kunnossa. Mieluiten tietysti ei ollenkaan. Yks asia mikä muakin aina v…aa on se, että dokaamisen jälkeen pitää pitää muutamia päiviä tosi löysää profiilia liikunnan kanssa. Enintään kävelyy, hölköttelyä, venyttelyä… uimassakin käydessä lähinnä vaan kellun menemään. Ei uiden, vaan lipuen pitkin allasta, hehheh. : )

Mitenköhän ne alkoholisti-urheilijat onkin jaksanu dokata ja urheilla melkein samaan aikaan! :astonished: Ehkä niiden elimistö on tosiaan ollut jotenkin synnynnäisesti sopeutunut alkoholiin, niinku jonkun teorian mukaan geeniperimältään tosi alkoholistien keho on.

Jos haluaa tietää mitä raittius oikeasti on, niin siksi ei pidä juoda lainkaan. Kunnossa oleminen on helppo syy juoda lisää, kun haitat ei näy kovin selvästi, vaikka niitä on kaikilla jotka juo humalahakuisesti.
Typerää ongelmansa kieltämistä on vedota hyvään kuntoon, hyvään työhön, hyviin ystäviin, tai mihinkään syyhyn, jos juomista ei kykene lopettamaan oikeasti.

Rappioalkoholisteja on vain minimaalinen määrä siihen verrattuna mitä niitä hyvätuloisia, kauniita, fiksuja alkoholisteja on, kun näkyviä alkoholismin merkkejä voidaan aina selitellä jollain verukkeilla. Juovat alkoholistit eivät ole #kunnossa#, vaikka fyysisesti asiat voisivatkin näyttää siltä.

Kas kummaa kun olitkin taas pätkässy quoten tarkotuksiisi sopivaks, eli jättänyt tuon punasella kirjotetun pois päästäksesi jankkaamaan. Lisäsin sen nyt tohon perään.

Ryyppäämisen haitat tietää jokainen joka on muutamankin kerran elämässään kännissä ollut. Ja jos ei tiedä, tämän ketjun avauksessa on ihan hyvä lista. Mm. Päihdelääketiede-kirjasta voi lukea lisää.
Typerää ongelmansa kieltämistä on tosin kieltää selvinpäin tekemänsä virheet ja omat huonot puolensa, kun humalassa tehdyt voi aina pistää kännin tai “alkoholismin” piikkiin.

Mieluiten alkoholisti olisikin raittiinakin, mutta mieluusti näyttää juovankin, jos mieluusti etsii syitä juomiselle.

Miksi sinä juot mieluusti vielä? Jokin tarve ehkä? Syy on varmaan hyvä ja ethän juokaan kuin harvoin sekä et niin väkeviä juomiakaan. Mieluiten sinäkin olet aina väliajoin juomatta, mutta mieluusti näyttää juoma sinulle kelpaavan, kun viikonloppu tulee ja hyvä mieleinen syy, vai mitä.

Tarve ja halu lopettaa kokonaan olisi parempi aihe, kun siitä ei voi livetä mihinkään suuntaan, ellei sitten vain juo, kun ei muuta voi tällä erää.

Nyt on viikonloppu, ja juon siksi ettei tulisi nestehukka ja koska elimistö nyt ylipäätään tarvitsee nestettä. Tai sitten vain piristykseksi kahvia.

Loputtomiin muihin uteluihisi vastaan taas sitten kun sinä vastaat kolmeen yksinkertaiseen kysymykseen, joihin voi vastata joko “kyllä” tai “ei”. Muistatko mitkä ne kysymykset on?

Uskotko sä Vaeltaja todella, että on olemassa kysymys jota et olisi minulta viimesen kolmen vuoden aikana jo tivannut, udellut, kysellyt… “Penkonut minua”, niinkuin kerran itse kirjoitit.
Vieläpä härskisti sellasissa ketjuissa, jotka ei meille varsinaisesti ole omistettuja, eli ns. muiden sivullisten ketjuissa.

Töissäkin käydään saadakseen mm palkkaa ja syödäänkin jotta mm nälkä lähtisi sekä nukutaan mm jotta elimistö lepäisi.
Tarpeesi juoda alkoholia mm muutama päivä sitten oli jotain muuta kuin elimistön tarve saada nestettä tai piristystä, mutta se on sinun asia miten selität kaiken itsellesi ja tänne, jos siitä kysytään.
Alkoholi ei ole elimistön tarvitsema aine ja se tuhoaa mm aivosoluja tarpeeksi paljon (yksilöitä olemme ja tarpeeksi paljon on sellainen veteen piirretty viiva) juotuna sekä mitä kaikkea henkistä ongelmaa se aiheuttaa ja pitää sisällään on lueteltuna tämän topikin ensimmäisessä viestissä. Miksikö sitä ainetta sitten sinäkin juot, vaikka haitat tiedät tasan tarkkaan. Älä kerro jos et viitsi vastata kunnolla.

Mie kärsi ylipainost, mieleterveys ongelmist, unihäiriöist ja monest muust ongelmasta. Raittius on ollu miulle armolline ja asiani o tänään hyvi.

Mulla on kans ollu ajoittain ylipainoa, mutta se on johtunu yhtälailla syömisestä ku juomisesta. Oon ollut ns. jojoilija painon kanssa. Nykysin en niin välita painosta, vaan ns. strategisista mitoista. : )
Niin neuvottiin jo aikoinaan “punttimimmit” -ketjussa pakkotoisto.comilla.

Unihäiriöitä on ollut ajoittain kans, mutta ei onneksi kroonisia. Mielenterveysonkelmia ei ole ollut, vaikka niitä kolme vuotta sitten etittiin kissojen ja koirien (ja kallonkutistajien) kanssa.

Nyt kun olen saanut tehdä työtä ihan oikeiden mielenterveyskuntoutujien (mm. skitsofreenikkojen ja kaksisuuntasten) parissa näkee niiden omien pikku “pulmien” mitättömyyden aikoinaan.
Tutustuminen vaikkapa eri mielenterveysyhdistyksiin on avartava kokemus.

Onkelma on kans aikoinaan ollut nikotiiniriippuvuus, joka on selätetty ja häipynyt kuin tuhka tuuleen. : ))

Miksi sinulta etsittiin mielenterveysonkelmia?
Miksi sinulla oli unihäiriöitä?
Oliko sinulla alkoholiongelmakin, mutta nyt juot vain joskus tai joka toinen viikonloppu ja silloin kun työt antaa periksi, niin eikö se joskus juominen ole sitä samaa ongelmaa?

Miksi pyyhkeitä täytyy pestä vaikka olemme puhtaita kun käytämme niitä?
Mihin avaruus loppuu?
Jos Jumala on kaikkivoiva, pystyykö se luomaan niin ison kiven ettei jaksa itse nostaa sitä?
Jos Kain ja Abel olivat Aatamin ja Eevan ainoat jälkeläiset, miten ihmeessä ne jatkoivat sukua?
Miksi ihmisellä on umpisuoli?
Miksi se mikä on toisille vähän, voi jollekin toiselle olla hyvin paljon?

Olen vastannut vuosien mittaan useita kertoja juuri noihin esittämiisi kysymyksiin. Koska muistisi on melko valikoiva, vastaisin niihin mielelläni vielä kerran uudelleen… Mutta voih, olen päättänyt etten vastaa mihinkään kysymykseesi ennenkuin sinä vastaat kolmeen ihan tuoreeseen yksinkertaiseen kysymykseeni, joihin riittää vastaukseksi vain lyhyt “kyllä/ei”.
Muistatko mitkä ne kysymykset ovat? :mrgreen:

Nuo ovat muuten todella kiinnostavia kysymyksiä. Varmaan mm. juuri tällaisista asioista voitaisiin keskustella “Me Lopettaneet” -palstalla, jossa ei tahdota enää “piehtaroida” alkoholiin liittyvien asioiden keskellä.
:laughing:

No niin, nyt voit taas muistella vastanneesi minulle yhden kerran lisää :smiley: