Ajatuksenvirtaa, ahdistusta :(

Hei kaikille.

Pitkä tarina olisi kerrottavana ja pää niin solmussa etten osaa sanoa saanko ulos kaiken sen järkevästi jäsenneltynä mutta eihän alkoholistin vaimona olemisessa kai olekaan mitään järkeä…

Lyhyesti ensin faktat, minulla on ikää 37 vuotta, miehelläni vuosi enemmän, yhdessä ollaan oltu tänä vuonna 23 vuotta, yhteisiä lapsia kolme 10-13-vuotiaat. Minä raskaissa vuorotöissä, mies pitkäaikaistyötön. Asutaan maaseudulla.

Miehellä on erittäin vahva geneettinen tausta alkoholismiin ja alkoholin käyttö on ollut epänormaalia jo teini-ikäisenä kun tavattiin, en ollut itse vielä edes kokeillut vaikka tietysti piti valehdella muuta että näyttäisi coolimmalta.

Minulla on lapsuuden traumoina ollut taasen voimakas vastenmielisyys/pelko/epäluottamus humalaisiin, olen perheväkivaltataustainen ja meillä pahat asiat tapahtuivat vain viikonloppuisin jos vanhemmat joivat, viikot leikittiin normaalia. Vanhempani erosivat pari vuotta aiemmin ennenkuin tapasin nykyisen mieheni ja tapasimme mieheni kanssa juuri sen jälkeen kun jouduin pikaisesti muuttamaan äitini luokse isäni käytyä humalassa minuun käsiksi.

Miehen vanhemmat olivat eronneet jo miehen varhaislapsuudessa hänen isänsä alkoholismin takia ja äitinsä oli eristänyt isän ja pojan toisistaan 8 vuodeksi siten ettei moneen vuoteen mies ollut saanut puhua isänsä kanssa edes puhelimessa.

En tiedä, oliko se niin että kaksi rikkinäistä löysi toisensa ja luulivat korjaavansa toisensa?

Alkoholiongelma on nostellut päätänsä vuosien varrella vähän väliä, mies ei pystynyt käymään edes siviilipalvelusta loppuun kun juomiseksihan se meni ja aina karkaili omille lomille kotiin humalapäissään, loppujen lopuksi hankki itselleen c-miehen paperit.

Todennäköisesti keittiöpsykologi minussa esittäisi mielellään väitteen että hän on myös läheisriippuvainen koska erossaolo minusta ei onnistu, ainakaan selvinpäin. Tarkoittaa sitä että kovan työputken tiimellyksessä saan huomata että minun poissaoloni kotoa tarkoittaa sitä että toinen juo, on muuten erittäin stressaavaa kun olet laskenut sen varaan että toinen saa hoidettua kotihommat sillävälin kun itse teet töitä perheen elannon eteen.

Eka kunnon ratkeaminen tapahtui -02 jonka seurauksena poistin miehen elämästäni yli kuukaudeksi, saimme asiat silloin juteltua ja alkoi raittiimpi ajankohta, mies löysi lapsuuden harrastuksen uudelleen ja sai myös sitä kautta töitä. Aikaa meni vajaa vuosi ja aloin odottaa ensimmäistä lasta.

Kolme lasta tuli tehtyä ja se oli myös juomisen kannalta rentoa aikaa, mies käytti ns normaalisti alkoholia eli saattoi ottaa vaikka saunakaljan ja se jäi siihen.

Seuraava juoma-aalto sai alkunsa varmaan parisen vuotta viimeisen laosen syntymän jälkeen, mies sai potkut töistä epäreilusti ja pyysi ettei hänen tarvitse etsiä heti töitä, hän tarvitsee vähän huilia ja käytännössä sillä tiellä ollaan, tyhmä minä kun sanoin että joo ja painoin kahden edestä töitä itse.

Sen jälkeen kun muutettiin maalle se mopo karkasi käsistä ihan täysin, määrät lisääntyi salassa minulta ihan järkyttäviin määriin ja haitat tietysti suorassa suhteessa. Miehestä joka oli harrastuksekseen ja välillä myöskin työkseen pelastanut toisia ihmisiä, kuoriutui mm rattijuoppo ja miehestä joka niin satavarmasti tiesi kuinka olin saanut lapsuudessa kyytiä humalaiselta isältä, kuoriutui vaimoonsa pelottelua ja uhkauksia käyttävä nilkki. Kaikki puukot mitä kuvitella saattaa sain kerätä selästäni.

Oli toisia naisia, vähättelyä, syyllistämistä kun olen aina poissa (töissä…), rahan väärinkäyttöä, katoamistemppuja niin että töihin sai kerrankin lähteä keskellä talven liukkaita kesärenkaisella leimattomalla autolla kun herra lähti 4 päiväksi kadoksiin juomaan. Monet illat meni niin että töistä päästyäni otin kopin lasten hyvinvoinnista kun isä oli niin päissään ettei itsekkyydeltään siihen kyennyt.

Kunnes tuli eräs aamuyö, mies tuli humalassa autolla kotiin samaan aikaan kun heräsin töihin ja yritin aloitella keskustelua, vastaukseksi sain humalaisen 'vitut sulla ikinä ole mitään järkevää sanottavaa '. Jokin napsahti mulla päässä paikalleen, pistin suuni kiinni, kirjauduin samassa maistraatin sivuille ja laitoin eron vireille, sanomatta sanaakaan. Miehen ilme oli aika priceless kun muutama päivä myöhemmin haastemies piipahti.

Siitä itseasiassa alkoi vielä kovempi juominen, loppuvaiheessa mies istui autossa ja itki ja joi, joi ja itki. Ja alkoi puhua. Se oli vissiin jonkinlainen hoitoonlähdön kypsyttely koska lopputulemana tämä johti siihen että mies myönsi ensimmäistä kertaa olevansa alkoholiongelmainen ja hakeutui kuntoutukseen,

Kuntoutusjaksojen välissä ollaan opeteltu luottamusta ja keskusteluyhteyden rakentamista, nyt on mennyt n nelisen kuukautta hyvin raittiina ja olin jo hyvin luottavainen miehen raittiuden suhteen, että olisi oppinut ilmaisemaan jos janottaa ja olisi rohkeutta käyttää esimerkiksi ennaltaehkäisevää jaksoa jos niin tapahtuu. Avioeron kakkosvaihetta olisin voinut hakea nyt jo noin kuukauden mutta miehellekin olen sanonut että en sitä hae kuin ainoastaan juomisen takia, rakastan miestäni mutta en voi elää tuon juomisen kanssa.

Ja tadaa, reilu viikko sitten mies retkahti! Paluu takaisin lähtöruutuun… Olen luvannut niin itselleni kuin lapsille ettei elämä juovan alkoholistin kanssa meitä enää ahdista. Mies sai korkin kiinni ainakin hetkellisesti, tällä hetkellä eletään kuivahumalaa, ja ai jestas miten hajottaa! Tää on juurikin sitä mitä en vaan jaksa. Tässä nyt vaan mietin että sinnittelenkö tämän kuivahumalan läpi jotenkin luovimalla vaan, onko sille täysraittiudelle oikeesti minkäänlaisia mahdollisuuksia, se oli miehen itsensä asettama tavoite ja koko ajan puhui hyvin tosissaan siitä. Kuitenkin sen ensimmäisen oluen sinne kurkkuun kaatamisesta päättää alkoholisti itse, sairaus vasta lopuista, siksi minun kanta noihin retkahduksiin on ollut hyvin jyrkkä ja mies on tietoinen siitä.

Mä olen luvannut itselleni että en tuhlaa ainutkertaista elämääni hajottamalla itseni juovan alkoholistin kanssa, miten ihmeessä voin alkaa rakentamaan luottamusta uudelleen vai olisko viisasta viheltää peli poikki nyt? Mietin tätä vaikka pelkäänkin että silloin mieheltä häviää korkki viimeisen kerran.

Hei Herttakasi,
Tuttua tekstiä! En jaksa nyt kertoa tarinaani alkoholistin vaimona, mutta samoja juttuja on ollut meilläkin. Mies on käynyt kuntoutuksessa neljä kertaa (yksi perusjakso, yksi vahvistava ja kaksi interventioita). 1,5 vuotta on raittiutta yritetty ja retkahduksia on tapahtunut. Kyllä siinä on todellakin sitä luottamusta menetetty ja rakennettu taas uudestaan. Eroakin on pohdittu.
Ehkä se kuinka miehesi suhtautuu raittiuteen, kertoo sinulle vastauksen. Haluaako sitä todella? Hoitaako itseään jotenkin (aa tai joku muu)? Muuta vaihtoehtoa alkoholistilla ei oikeasti ole. Eikä se raittius ole helppo juttu.
Kun mietit päätöstäsi, suosittelen käymään al-anonissa, jos se vaan mahdollista.
Tsemppiä ja hyvää kesää! Pidä itsestäsi huolta!

Hei. al-anonia minäkin suosittelen, tai ehkä jotain vaikka kirkon perheneuvolaa (ei tarvi olla edes kirkon jäsen kun sinne voi mennä ja on ilmainen, eivätkä tuputa uskontoa). Ja miehelle tietenkin AA. Ehdottomasti häne ja sinun olisi paras saada jotain vertaistukea.
Ehkä ei ensin mene sinne muuten kuin uhkaat erolla, mutta se voi olla sitten myöhemmin hänen itsensäkin haluama paikka. Ei alkoholisti voi juovana, tai jos on pää muutenkin sekaisin päättää haluaako hän vai ei, ja mitä haluaa. Ei sitä voi edes vaatia että pitää olla oma halua, se on ihan höpöhöpöä että sairas alkoholisti itse kykenee päätäämään haluaako raitistua. Tuskin siinä haluaa kun himo on päällä. Joten jos rakastat häntä niin käytä hieman pakkoa ja uhkaa niin hän ehkä menee vertaistukiryhmään ja ajan kans saa sieltä apua. Ei saa sitä heti, eikä kuukaudessa vaan on odotettava ikävä kyllä jopa vuosia.
Mutta niinhän ihmiselämässä on, että rakkaus kantaa, rakkaus on muutakin kuin sitä ihanaa tunnetta, se on paljon paljon muutakin. Mutta sitten vuosien päästä voit olla tosi onnellinen ettet eronnut, voit olla kiitollinen että joku neuvoi tekemään muuta kuin eroamaan.
Miksikö näin kirjoitan? Siksi, koska minulla ei ollut ketään, eikä mitään mistä olisin tukea saanut, eikä ollut sillä rakkaalla alkoholistillakaan jota rakastin mutten voinut elää siinä juomisen hulluudessa jossa oli myös vaarana että voi sattua pahempaakin kuin juominen. Jos olisi ollut tukiverkosto ettei olisi tarvinnut erota emme olisi eronneet. Olimme niin kaukana kaikesta, pienellä paikkakunnalla ettei siellä ollut mitään AA:ta, ei al-anonia, eikä edes sitä kirkon perheneuvolaa. Ne on täällä suuremmissa kaupungeissa, ikävä kyllä. Ja mitenkä liikut autottomana, tai rahattomana mihinkään. AA:ssa ehkä hakevat jos pyytää, ehkä on samalta suunnalta muitakin tulossa ryhmään niin pääsee samaan kyytiin. Mutta soittamalla AA:n auttavaan puhelimeen ja kyselemällä mikä on käytäntö lähimmässä ryhmässä.
Joskus mietin että miten pärjäävät ne alkoholistien läheiset siellä kaukana entisessä kotikylässä, mieli tekisi mennä jopa takaisin ja perustaa sinne al-anonryhmä. Mutta se on niitä haaveita jotka tuskin toteutuu.
Kun ennen ajattelin että elämä on tätä näin, en tajunnut että voin itse valita. Voin itse etsiä uutta suuntaa, rauhaa mielelle ja tyyneyttä elämään.
Vieläkin jskus menen takaisin samaan mielentilaan: liian paljon huolehdin ja huolestun muiden puolesta, hätäilen ja ahdistun, masennun ja vaivun jopa itsesääliin, että minä raukka. Mutta onneksi on nyt jo tietoisuus ettei sellainen mieli johda muuhun kuin vielä pahempaan, komennan sen heti pois mielestä. En halua enää lietsoa yhtään uhkakuvaa mieleeni mistään asiasta.
Tsemppiä ja uutta elämän iloa kaikille!

Hei, sinulla on rankkaa, teet työt, kotityöt ja hoidat lapset ja alkoholistin. Itse olen kamppaillut kuusi vuotta alkoholistin ja sen olemisen kanssa, on ollut rankkaa mutta onneksi meillä ei ole lapsia. Niin lapsia, lapset vaurioituvat alkoholiperheessä mutta toisaalta ero voi tarkoittaa että lapset ei paljon isää nää, on se vaikea tilanne. Toisaalta jos ero saisi hänet tsemppaamaan lasten takia että hän saisi tavata lapsiaan edes. Kun on pitkään oltu yhdessä tunteet ja muistot ja yhdessä elettyä on paljon. Sinä olet kuitenkin vielä nuori, voit valita toisen tien, vai miltä näyttää kymmenen vuoden päästä, kahdenkymmenen…hän jatkaa juomista tai juovat ja raittiit vaihtelee. Tähän heräsin itsekin, joku kirjoitti sivulleni että “mies on siinä mihin jäikin kaljapusseineen vuonna -89 tai jotain…” Minulla on terveys mennyt pahasti ja eihän se hyvä ole ollut kun olen jäänyt 32 vuotiaana eläkkeelle. Mutta nyt se loppukin romahtaa, täytyy päästä eroon, sen täytyy onnistua, Tsemppiä ja voimia siulle.