Äitiryhmässä vielä tilaa - tule mukaan!

Päihdelinkissä järjestetään kahdesti vuodessa suljettuja, täysin anonyymejä nettiryhmiä päihteitä käyttäville pienten lasten ja raskaana oleville äideillle. Ryhmän tavoitteena on tarjota äideille apua ja tukea päihteiden käytön vähentämiseen tai lopettamiseen.

Monesti päihteitä käyttävä äiti kokee olevansa ongelmansa kanssa yksin. Päihdeongelmasta voi olla vaikea puhua edes parhaalle ystävälleen. Ryhmässä jaetaan vertaiskokemuksia siitä, millaista on olla äiti tai odottava äiti, jolla on ongelmia alkoholin, huumeiden tai lääkkeiden päihdekäytön kanssa. Anonyymissä ryhmässä voi kirjoittaa avoimesti ja luottamuksella ilman syyllistämistä. Jokainen äiti haluaa olla paras äiti lapsilleen. Ryhmän tuella päihteiden käyttöä voi saada hallintaan.

Ryhmässä keskustellaan tavallisista arjen iloista ja suruista, lapsista, parisuhteesta, harrastuksista tai mieltä askarruttavista asioista. Ryhmissä on ollut päihteidenkäytön eri vaiheissa olevia äitejä. Kun yksi miettii, miten saisi päihdekäytön katkaistua, toisella saattaa olla jo toipuminen käynnissä. Ryhmässä voi asettaa omia tavoitteita päihteiden käytön hallitsemiseksi tai lopettamiseksi. Äidit ovat jakaneet keskenään päihteettömyyden haasteita ja kannustavat toisiaan avun hakemiseen.

Ryhmässä on mukana kaksi ohjaajaa, jotka tarjoavat ammattimaista tukea ja vertaisohjaaja. Ohjaajat ovat vauvalähtöisen päihdekuntoutuksen ammattilaisia Ensi- ja turvakotien liiton Pidä kiinni - hoitojärjestelmän yksiköistä eri puolilta Suomea. Keskusteluryhmä on luottamuksellinen ja täysin suljettu ryhmän ulkopuolisilta. Ryhmäläisiä ja ohjaajia sitoo vaitiolovelvollisuus ryhmän asioista.

Äitiryhmä kokoontuu Päihdelinkin suljetulla keskustelupalstalla 12.2.-12.5.2015 välisenä aikana. Ryhmään voivat osallistua raskaana olevat ja pienten lasten äidit.

Toiminnasta vastaavat Ensi- ja turvakotien liitto ja A-klinikkasäätiö.

Ilmoittaudu mukaan tällä lomakkeella.
Ilmoittautumisaika päättyy 12.2.2015, joka jälkeen voi tiedustella peruutuspaikkoja sähköpostitse.

Lisätietoa ryhmästä: aidit@a-klinikka.fi
paihdelinkki.fi/aidit

Kokemusasiantuntija 20.1.2015
Ensi- ja turvakotien liiton blogi

Kenelle voi kertoa?

”Ahdistaa niin paljon etten saa henkeä. Pelottaa. Mä en halua enää koskaan käyttää mitään. Mä vihaan tätä ainetta jota mun on pakko käyttää, en halua enää. Koskaan. Ja sitten tulee ne vieroitusoireet ja totta kai mä häviän taas sen taistelun. Nyt istun lattialla yksin ja itken. Vauva kääntyy mahassa ja mä itken lisää. Miksi mä en pysty lopettamaan? Miten meidän käy? Silitän mahan läpi vauvaa ja kuiskaan: Anteeksi. Anna mulle anteeksi.”

Nämä ovat muistojani vuosien takaa. Surullisia muistoja. Nyt jo kaukaisia, epätodellisen tuntuisia, mutta todellisia silti. Kaiken sen häpeän ja epäonnistumisten jälkeen yllätin kaikki (myös itseni) ja onnistuin. Raitistuin. Olin yhtäkkiä vihdoin äiti, ihminen ja päihteetön. Häpeä seurasi silti perässä. Ihmisten katseissa, terveyskeskuksissa, eniten omassa mielessä. Ei häpeä päihdeongelmasta, vaan siitä etten ollut pystynyt heti pääsemään kuiville, kun sain tietää tulevani äidiksi. Äidin pitäisi pystyä mihin tahansa, äitiyden pitäisi voittaa kaikki esteet, ajattelin. Ja luulin kaikkien muidenkin ajattelevan.

Äitiys ja päihteet ovat ihmisten mielissä ymmärrettävästi täysin sopimaton yhdistelmä. Raskaana olevia ja pienten lasten äitejä, jotka käyttävät päihteitä on helppo halveksia, etenkin jos päihdeongelman luonne ei ole itselle tuttu. On helppo ajatella, että nämä äidit eivät ansaitsisi olla äitejä lainkaan; lapset pois noin huonoilta ihmisiltä. Huonoilta ÄIDEILTÄ. On helpompi tuomita, jakaa mielessään rangaistukset ja sitten unohtaa. Mutta todellisuudessa kukaan ei valitse päihdeongelmaa. Kukaan ei halua satuttaa sillä tavalla itseään ja läheisiään. Ei varsinkaan omia lapsiaan. Riippuvuus on monimutkainen asia.

Näistä asenteista johtuen päihdeongelmaisten äitien on vaikea hakea apua ongelmaansa. He pelkäävät leimautuvansa ja pelkäävät lapsiensa tähden. He ovat halveksittuja myös muiden päihdeongelmaisten keskuudessa. Missä he voivat puhua asioistaan, jos eivät esimerkiksi AA-ryhmissä, jos he eivät uskalla ottaa yhteyttä viranomaisiin? Nimettömänä netissä?

Ensi- ja turvakotien liiton ja Päihdelinkin yhteistyöllä on useita vuosia pyöritetty Äitien nettiryhmää, jossa saa puhua päihdeongelmastaan nimettömänä. Ryhmä alkaa kaksi kertaa vuodessa. Ryhmä on suljettu, jotta ulkopuoliset eivät pääse lukemaan ja kommentoimaan keskusteluja. Ryhmässä on kaksi ohjaajaa, jotka ovat Pidä Kiinni -yksiköiden työntekijöitä, päihde- ja vauvatyön ammattilaisia. Mukana on myös vertaisohjaaja, päihdeongelmasta itse toipunut äiti.

Ryhmän äidit ovat tavallisia äitejä, jotka haluavat lastensa parasta ja ovat huolissaan omasta päihteidenkäytöstään. He saattavat olla keitä tahansa, sinun naapureitasi tai työkavereitasi. Ehkä siskojanne tai vaimojanne. Usein edes kaikkein läheisimmät eivät tiedä näiden naisten päihteidenkäytöstä. Mutta heidän lapsensa tietävät. Ja niin tietävät myös nämä naiset. Ja he ovat hädissään, peloissaan, huolissaan. Tuntevat musertavaa syyllisyyttä. He eivät halua juoda, käyttää huumeita tai lääkkeitä. He tietävät aivan yhtä hyvin kuin sinä tai minä, ettei päihteiden pitäisi kuulua pienten lasten arkeen. He haluavat muutosta, ja tulevat ryhmään sitä varten. Ja tukea saadessaan heillä on mahdollisuus onnistua siinä.

Minulla onnistumisen apuna olivat empaattiset ihmiset, kannustavat työntekijät ensikodissa sekä minuun uskovat läheiset. Yksi tärkeimmistä syistä onnistumiseen, oli se, että muut ympärilläni loivat minuun uskoa siitä, että voin muuttaa elämäni. Voin olla hyvä, rakastava äiti huolimatta menneistä virheistä. Tätä uskoa ja toivoa soisin kaikille äideille.

Iiris -Kokemusasiantuntija

Äiti, mietityttääkö oma päihteiden käyttösi?

  • Äitien nimetön nettiryhmä käynnistyy helmikuussa 2015!

Ryhmä on tarkoitettu raskaana oleville ja pienten lasten äideille. Ryhmässä voit pohtia nimettömästi päihteidenkäyttöäsi. Ryhmä kokoontuu Päihdelinkin suljetulla keskustelupalstalla 12.2.2015 alkaen ja päättyy toukokuussa. Keskusteluun vetää vauva- ja päihdetyön ammattilaisten lisäksi vertaisohjaaja. Ilmoittautuminen ryhmään on auki. Ilmoittaudu webropolsurveys.com/S/D326B7F350262A56.pa