Tämä on sivistynyt paikka julkiselle keskustelulle

Päihdelinkin keskustelualueiden pääroolissa ovat keskustelijat. Tavoitteena on muodostaa ympäristö vertaistuelle ja kävijöiden ajatuksille päihteistä ja riippuvuuksista. Sana on vapaa, mutta keskustelua rajoittavat yleiset käyttäytymissäännöt ja palveluntarjoajan A-klinikkasäätiön periaatteet.

Ole miellyttävä myös silloin, kun olet eri mieltä

Saatat haluta vastata olemalla eri mieltä. Se on ok. Mutta muista kritisoida ideoita, älä ihmisiä. Vältä:

  • nimittelyä
  • vastaamista viestin sävyyn sen sisällön sijaan
  • vaistomaista reagoimista

Tarjoa sen sijaan harkittuja ajatuksia, jotka parantavat keskustelua.

Osallistumisellasi on väliä

Täällä käymämme keskustelut luovat jokaiselle uudelle kävijälle kuvan keskustelun sävystä. Ota osaa keskusteluihin, jotka tekevät tästä foorumista mielenkiintoisen paikan, ja vältä niitä, jotka eivät sitä tee.

Käytä Discoursen tarjoamia työkaluja - kirjanmerkkejä, tykkäyksiä, merkintöjä, vastauksia, muokkauksia, tarkkailua, vaimennusta jne. - oman ja kaikkien muidenkin kävijäkokemuksen parantamiseksi.

Jos havaitset ongelman, liputa se

Ylläpito ja moderoijat vastaavat tästä foorumista - mutta niin vastaat sinäkin. Avullasi ylläpito ja moderoijat voivat olla yhteisön fasilitaattoreita, eivät vain siivoojia tai poliiseja.

Kun näet huonoa käyttäytymistä, älä vastaa. Vastaaminen kannustaa huonoon käytökseen. Merkitse se sen sijaan. Jos liputuksia kertyy tarpeeksi, toimenpiteitä tehdään joko automaattisesti tai ylläpito tai moderoijat tekevät ne.

Yhteisömme ylläpitämiseksi ylläpito pidättää oikeuden poistaa mitä tahansa sisältöä ja minkä tahansa käyttäjätilin mistä tahansa syystä milloin tahansa. Ylläpito tai moderoijat eivät esikatsele uusia viestejä eivätkä he vastaa yhteisössä julkaistusta sisällöstä.

Keskustelijat vastaavat itse viestiensä (eli kirjoituksensa tai muun lähettämänsä materiaalin) sisällöstä ja voivat joutua viesteistään juridiseen vastuuseen esimerkiksi rikoslain, tietosuojalainsäädännön tai tekijänoikeuksia koskevien lakien perusteella. Erityisesti on kiinnitettävä huomiota viesteihin, jotka loukkaavat nimeltä mainittuja henkilöitä.

HUOM! A-klinikkasäätiön työntekijöitä velvoittaa ilmoitusvastuu lastensuojelua koskevissa asioissa. Keskustelufoorumille jätetyt suorat itsemurhaviestit ja selkeät henkilöön kohdistuvat väkivaltauhkaukset ilmoitetaan hätäkeskukseen tai poliisille. Näissä tilanteissa ylläpito ottaa yhteyttä myös viestin kirjoittajaan sähköpostitse.

A-klinikkasäätiön järjestökumppanit, kuten Ensi- ja turvakotien liitto, vastaavat omasta toiminnastaan keskustelualueella.

Ole aina kohtelias

Mikään ei pilaa tervettä keskustelua niin kuin töykeys:

Ole kohtelias. Älä julkaise mitään, mitä henkilö voisi pitää yleisen oikeustajun mukaan loukkaavana, herjaavana tai vihapuheena. Kaikenlainen rotuun, sukupuoleen, uskontoon ja seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvä kommentointi on kiellettyä.

Pidä sisältö siistinä. Älä julkaise mitään hävytöntä tai seksuaalista. Pornografisten ja väkivaltaisten kuvien liittäminen viesteihin on kiellettyä.

Kunnioittakaa toisianne. Älä häiritse ketään, matki ihmisiä tai paljasta heidän yksityisiä tietojaan.

Suojaa myös itseäsi: älä levitä sähköpostiosoitettasi tai puhelinnumeroasi keskustelupalstoilla. Lasten valokuvien ja muiden kuin omien valokuvien luvaton liittäminen viesteihin on kielletty.

Älä valitse nimimerkkiä, josta sinut voidaan tunnistaa tai joka voidaan sekoittaa toiseen rekisteröityneeseen nimimerkkiin, palvelun tarjoajaan A-klinikkasäätiöön tai Päihdelinkkiin. On reilua tietää, mikä on ylläpidon ja mikä palvelun käyttäjien tuottamaa sisältöä.

Kunnioita foorumia. Älä lähetä roskapostia tai muutoin vandalisoi foorumia. Älä mainosta firmoja ja kauppoja äläkä lähetä verkkokauppojen osoitteita linkkeinä.

Tämä on julkinen foorumi, ja hakukoneet indeksoivat näitä keskusteluita. Pidä kielenkäyttö, linkit ja kuvat turvallisina.

Pidä paikat siistinä

Pyri laittamaan asiat oikeaan paikkaan, jotta voimme käyttää enemmän aikaa keskusteluun ja vähemmän aikaa siivoamiseen:

Ennen viestin kirjoittamista kannattaa punnita, mitä viestissään haluaa kertoa. Ylläpito poistaa kirjoittajien viestihistorioita keskustelualueilta ainoastaan äärimmäisen perustelluista ja painavista syistä, oman harkintansa mukaan. Pääsääntöisesti viestejä ei poisteta pyynnöstä. Jokainen voi poistaa omia viestisisältöjään, mutta viesteistä jää alueelle aina jälki (nimimerkki).

Älä aloita ketjua väärällä alueella: lue alueiden kuvaukset. Esimerkiksi Me Vähentäjät ei ole tarkoitettu päihdepoliittiseen keskusteluun vaan vertaistukeen. Olohuone on tarkoitettu off topic -aiheisille on keskusteluille.

Otsikoi selkeästi aloittamasi aihe niin, että muutkin ymmärtävät. Malta lukea viestisi läpi ainakin kerran ennen viestin lähettämistä.

Lisäksi:

  • Älä lähetä samaa viestiä useaan ketjuun.

  • Älä lähetä vastauksia ilman sisältöä.

  • Älä eksy ketjun aiheesta muuttamalla sitä kesken kaiken.

  • Älä lisää allekirjoituksia viesteihisi; jokaiseen viestiin on liitetty profiilitietosi.

Julkaise vain omaa sisältöäsi

Et saa julkaista luvatta mitään digitaalista, joka kuuluu jollekulle muulle. Et saa julkaista kuvauksia, linkkejä tai menetelmiä jonkun immateriaalioikeuksien (ohjelmisto, video, ääni, kuvat) rikkomiseen tai minkään muun lain rikkomiseen.

Sinun ylläpitämäsi

Tätä sivustoa ylläpitää A-klinikkasäätiö ja te, yhteisö. Jos keskustelufoorumilla esiintyy kriittinen tai kiireellinen ongelma, ota meihin yhteyttä sähköpostitse paihdelinkki(at)a-klinikka.fi.

Ylläpito eli Päihdelinkin toimitus on ryhmä A-klinikkasäätiössä työskenteleviä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia. Toimituksen linja on yhteisesti neuvoteltu eikä siten perustu yksittäisten henkilöiden mieltymyksiin tai kokemuksiin.

Tutustu alueisiin

Olohuoneessa voi keskustella kaikista mielen päällä olevista aiheista, jotka eivät suoranaisesti sovi Päihdelinkin muiden teemojen alle. Olohuone on ns. Off topic -alue, jossa voi hassutella, viihtyä mutta toisaalta keskustella syvällisistäkin aiheista ilman lokerointia. Jotta keskustelu pysyy asiallisena, palstalta rajataan pois uskonnolliset ja poliittiset aiheet. Päihdelinkin teemojen alle kuuluvat keskustelut toivotaan käytävän niille sopivilla alueilla. Olohuoneeseen tulleet Päihdelinkin teemoihin, esim. alkoholiin, liittyvät keskustelut siirretään ylläpidon toimesta niille kuuluville alueille.

Me Vähentäjät ja Me Lopettajat on tarkoitettu kokemusten vaihtoon alkoholin käytön vähentämisestä ja lopettamisesta. Palstalla voi antaa ideoita ja vinkkejä, miten tavoitteessa voi pysyä.

Kotikanava on tarkoitettu kokemusten vaihtoon ja neuvojen hakemiseen perheen päihteiden käyttöön liittyvissä asioissa, kuten lapsi-vanhempi -suhteessa ja parisuhteessa.

Saunan toimintaperiaatteena on huumeiden käytön haittojen vähentäminen. Sallittua on päihteisiin ja riippuvuuksiin liittyvä mielipiteenvaihto sekä tuen hakeminen. Saunassa voi puhua päihteiden vaikutuksista, annostelusta ja riskeistä ainoastaan haittojen vähentämisen näkökulmasta. Päihteiden käyttöön tai lääkkeiden väärinkäyttöön yllyttäminen ja huumausaineiden valmistamisen neuvominen on kiellettyä.

Kuivaushuoneessa voi keskustella huumeiden tai lääkkeiden käytön lopettamisesta ja saada tukea muilta keskustelijoilta. Kuivaushuoneen keskusteluissa on mukana ohjaaja Tuomo Seppänen.

Vilpola on tarkoitettu huumeiden käyttäjien läheisille.

Dosetissa keskustellaan lääkkeistä ja lääkeriippuvuudesta. Vertaiskeskustelun tavoitteena on kannustaa lääkekäytön hallintaan ja antaa tukea mahdollisesta riippuvuudesta irrottautumiseen.

Valtti tarjoaa vertaistukea ongelmapelaajille. Pelaamiseen tai pikavippeihin liittyvä yllyttäminen on kiellettyä Valtissa

Hertassa keskustellaan rahapeliongelmista läheisten näkökulmasta.

Lataamossa keskustellaan mielenterveyden pulmista ja päihteiden yhteydestä mielenterveyteen.

Torissa keskustellaan toiminnallisista riippuvuuksista, kuten netti-, seksi- ja ostoriippuvuudesta sekä syömishäiriöistä.

Käyttöehdot

Kyllä, lakiteksti on tylsää, mutta meidän täytyy suojata itseämme ja sitä kautta sinua sekä tietojasi. Meillä on käyttöehdot, joissa kuvataan sinun (ja Discoursen) toimintaa ja oikeuksia sisällön, tietosuojan ja lakien osalta. Tämän palvelun käyttämiseksi sinun täytyy hyväksyä käyttöehtomme.