Yliannostus katkolla

Mieheni(28v) on sekakäyttäjä. Ollaan tunnettu kohta 1,5v ja koko aikana on ollut ongelmia varsinkin bentsojen käytön suhteen, vähintään kerran kuukaudessa on aina sortunut(ennen sai kuukausittain opamox-reseptin ja se aloitti putken, opamoxit + alkoholi). Mukana kuvioissa on ollut myös vahvempia huumeita(subutex, amfetamiini, piri, kokaiini) näiden käyttö ei (kai) niin säännöllistä. Ennen miehen tapaamista en tiennyt oikein mitään humeista tai lääkkeistä, nyt olen melkein kävelevä sanakirja näille ja tunnistan pillerit yms.

Miehen suurin ongelma on masennus(joka on välillä ok sepramin syönnin ansiosta). Hän on työtön, jäi joskus telakalta työttömäksi ja sitten ajoi kolarin josta oikeus tuomitsi hänet maksamaan vastapuolen kulut(silloin n.40t, nyt kasvaa korkoa koko ajan). Hänellä on myös pahoinpitelytuomioita, kun on bentsopäissään riehunut, näin loppuivat vartijan hommay joissa viihtyi aiemmin. Ajokortti on myös ollut koko ajan kuivumassa kun olemme tunteneet.

Mies voi tosiaan olla melkein kuukauden kuivilla ja sitten sortuu, usein jos tulee jokin pieni vastoinkäyminen niin se aiheuttaa sen. Bentsot tunnistan jos hän on ottanut, esim amfetamiinia yms en niinkään, eli en tiedä onko niitä ottanut bentsojen välissä. Kun hän ottaa bentsoja ja alkoholia samanaikaisesti, hänestä tulee vainoharhainen ja aggressiivinen. Tällöin vihaa mua ja on aiemmin käynyt kimppuunkin ja vainoaa asuntoni nurkilla, keksii aina jonkin syyn mitä olen tehnyt väärin.

Mies tahtoisi omien sanojensa mukaan parantua. Kaikkea ollaan kokeiltu, mutta mikään ei ole tehonnut. Olen kieltänyt viikonloppu hengailut epäilyttävien kavereiden luona, kieltänyt juomisen(antabus), säännöstellyt rahankäyttöä, järjestänyt kivaa tekemistä, töitä…

Nyt on jo ennen vappua alkanut alamäki, paha masennus, joka alkoi kun jäi seprameita väliin. masennusta mies lääkitsi amfetamiinilla ja lopputulos oli ettei pystynyt muuta kuin nukkumaan ja makaamaan. Tästäkin hänet autoin ylös, lääkäriin jne. Käytiin päivystyksessä ja lääkäri laittoi lähetteen sairaalaan jossa hoidettaisiin päihde-ja mielenterveys potilaita, koska miehellä ei ollut lainkaan elämänhalua ja puhui itsemurhasta. mentiin sinne ja sinne ei otettu vastaan koska tammikuusta lähtien hoidetaan vain mielenterveyspotilaita, tämä tieto ei siis ollut tullut päivystyksee eri paikkakunnalle toukuussakaan. Tympeä nuori lääkäri totesi vain “jos olette vuoden kestäneet, niin kyl viikon nyt viel jaksatte”. Odoteltiin sitten viikko ja päästiin katkaisuun. siellä mies oli viikon ja tänä aamulla tuli soitto että oli ottanut yliannostuksen ja menossa sairaalaan ambulanssilla. en usko että koitti itsemurhaa. nyt mies on hengityskoneessa teholla. Hain hänen kännykkänsä katkolta ja tutkailin viestejä niin melkein heti oli katkolla alettu käyttää aineita, muiden katkolla olevien kanssa. subutexia, bentsoja ja viesteissä mainittiin “saan koht 300 rynkkyä” en tiedä mitä ovat. Miehellä on korkea toleranssi, joten sinäänsä outoa että meni noin huonoon kuntoon.

Tässä on nyt ongelmana se että mitä seuraavaksi? Mies haluaisi parantua, mutta mielenterveysongelmat ja järkevän tekemisen puute(työttömyys, toki salilla käy, mutta nyt on treenaaminen jäänyt)ovat isot ongelmat. Katkolle meno ei auta. vaihtoehtona on ilmeisesti pakkohoito, muutto metsän keskelle(asumme isossa kaupungissa) toki huumeita saa aina jos haluaa. Miehen koko kaveripiiri on nistejä, niistä pitäisi päästä eroon, uusi liittymä? Miten tällaisessa tilanteessa toimitaan kun ei ole jokapäivä-käyttäjä, kaupungilta ei saa apua? Tässä alkaa omat voimatkin jo hiipua, mutta en halua omalle tunnolleni sitä että jos nyt jätän miehen, niin että hän tekisi itselleen jotain, toisaalta hän oppii että saa aina hölmöilyt anteeksi.

Tilanteesi on vakava mutta ei ylitsepääsemätön. Suosittelen puhumaan hoitavan lääkärin kanssa. Häneltä voisit kysyä miten tilanteessa edetään. Muista huolehtia myös itsestäsi ! Voit halutessasi saada tukihenkilön itsellesi joka auttaa jaksamaan, neuvoo ym. Toivottavasti miehesi ymmärtää tilanteen vakavuuden ja haluaa oikeasti eroon aineista. Se ei tule olemaan helppoa mutta jos käyttäjä on motivoitunut, läheiset tukevan ja hoito on oikea se varmasti onnistuu. Voimia !!