Viinaa suoraan suoneen (HS 31.12.2009 )

artikkeli julkaistu Helsingin Sanomissa 31.12.2009. Boldaus, alleviivaus ja kursivointi minun (=Vinetto)
Vinetto

VÄLIHUOMIO
[size=150]Viinaa suoraan suoneen[/size]
RIITTA VAINIO RIITTA.VAINIO@HS.FI

KIRJOITTAJA ON HS:N UUTISTOIMITUKSEN TOIMITTAJA.
[i]Helsingin Sanomissa on tämän syksyn aikana ollut useita uutisia huume- ja alkoholistihoitojen vähentämisistä.

“Perusongelma on siinä, kuka päättää mitä hoidetaan ja kuka maksaa viulut.” (HS 25.10.)

Huippusairaalan huippukoulutetulla henkilökunnalla ei ole valinnanvaraa. Heidän tehtävänsä on hoitaa huumeidenkäyttäjät ja alkoholistit. Puoli vuorokautta yliopistosairaalassa on kuin kafkamainen matka.

Kuinka paljon maksaa esimerkiksi tällainen tapaus: Medi-Heli lennättää huumekoomaan menneen miehen Porvoosta Meilahteen. Mies on maannut jonkin murjun lattialla yön, ja lopulta ambulanssihelikopteri kiidättää hänet Hyksiin.

Neurologi ja anestesialääkäri tutkivat, potilas on tiputuksessa ja huonossa hapessa mutta hengissä. Kun elintoiminnot heikentyvät, lääkäri määrää miehelle dialyysin. Sitä ei voi tehdä päivystyksessä vaan vielä tehokkaamman hoidon osastolta, jotta potilas ei kuole dialyysiin.

Lääkäri toteaa hoitajalle, että mies on elvytetty kaksi kuukautta sitten samanlaisesta koomasta. Mies on kertonut käyttävänsä viinaa, kiljua, Diapameja ja ties mitä.

Viereiselle pedille kärrätään mies, joka on noukittu pihalta. Hänellä on kouristuksia.

Hoitajat putsaavat ja korjaavat käden. Kun muut hoidot on tehty, suoneen pannaan viinaletku. Siitä virtaa miehen sisuksiin etanolia.

Seuraava potilas on aikamiespoika, jolle äiti on soittanut ambulanssin alkoholikouristusten vuoksi. Poika rähjää: ette voi pitää pakkohoidossa.

Lopulta mammanpoika rauhoittuu, ja kuuden tunnin kuluttua neurologi palaa. Nyt voit lähteä.

Mies istuu sängyn laidalla ja irvistää. Ei liiku eikä puhu. Hän istuu ja irvistelee sängyn laidalla pari tuntia.

Aamulla tarjoillaan teetä, leipää ja mustikkakeittoa.

Hoitaja sanoo vastapäisen vuoteen miehelle: “Haimatulehdus. Onko ollut aikaisemmin?”

On. Mies kertoo olleensa täällä ennenkin.

Pääsen kotiin aamulla. Haimamies jää makaamaan sänkyynsä.

Kun olen illalla Prismassa ruokaostoksilla, haimamies kävelee vastaan ja menee Alkoon.[/i]

Niin, tää on tämmöstä.

Minkä sille mahtaa? Alkoholismi ei kuulemma ole sairaus. :confused: Tapahtuu sitten usein niinkin, että sankarillinen bilettäjä saa innoissaan aivoverenvuodon tai aivoinfarktin, kärrätään polin kautta sairaalaan ja sieltä hoivakotiin loppuiäkseen opettelemaan puhumaan ja pitämään lusikkaa syödessä ihan omassa handussa.

Tai sitten jos tarpeeksi kauan saa bilettää, alkaa vaivata alkoholidementia ja kohta ei muista keski-ikäinen omaa nimeään. Pitkäaikaisosastolla onneksi on henkilökuntaa joka muistuttaa.

Keskushermostokin tykkää, ja se on vinhaa kun alle nelikymppisellä alkaa kävely näyttää 90 -vuotiaan töpöttelyltä kun alkoholi-polyneuropatia vääntää liikkumiskyvyn hitaampaan kuosiin.

Ja sitten on vielä tapaturmat, pahoinpitelyt…

Kuka maksaa? Osittain alkoholinkäyttäjä itse veroina, osittain me kaikki yhdessä. Hyvinvointivaltion yksi tunnusmerkki on toimiva julkinen terveydenhoito, johon jokaisella on oikeus tarpeen vaatiessa päästä. Niin sen on kuitenkin oltava.

Nii-in. On se vaan kumma juttu, että presidenttimmekin kehotti eilen asiantuntijoita pohtimaan, mitä voisimme tehdä tälle väkivallan kulttuurille. Eihän tuohon mitään asiantuntijoita tarvita. Laitoin aiemmin tänne nuo tilastot, joiden mukaan 70-80% väkivaltarikoksista tehdään päihteiden vaikutuksen alaisena. Jotain tulisi tehdä siis päihdeongelmalle, niin ratkeaisi samalla muutama muukin ongelma.Väkivaltaongelma, syrjäytyminen, terveydenhuollon kasvavat kulut… Ok, nämä kolme pahinta tapausta tässä muutaman vuoden sisällä on tehty pää selvänä, mutta VALTAOSA väkivaltarikoksista tehdään HUMALASSA. Se tulis aina muistaa.

Minusta jollain tapaa 30-luvun totalitarismin uusheräämistä tuon kaltaiset kirjoitelmat lehdistössä. Eikös kyse ole sairaiden ihmisten hoitamisesta? Ja yhteiskuntahan on ihan itse rakentanut tämän hullunmyllyn helikoptereineen ja kylmine jättiyksiköineen, kun paikallinen tunteva hoito ja seuranta on ajettu alas.

Btw, tasan saman olisi kertoa liikaa taas leivoksia syöneestä pallolaajennuspotilaasta: “Naisellehan oli jo kolmaskin laajennus tehty - ja siellä se taas Valtsun jonossa lappoi laardia ostokassiinsa.”

kahleeton

Tätä minäkin hieman funtsin. Tietty kirjoitus osuu maaliinsa, mutta syyllistäminen ei tosiaan toimi. Se ei toimi tupakoitsijoiden painostamisessa savuttomiksi, se ei toimi juoppojen raitistamisessa, eikä kai oikein missään muuallakaan kun puhutaan riippuvuussairauksista ja aineriippuvuudesta.

Länsimaisessa yhteiskunnassa on juhlittu alkoholin ja epäterveellisen ruuan avulla jo muinaisten roomalaisten ajoista, ja jos pieni osa ihmisistä sairastuu niissä bileissä hengenvaaralliseen riippuvuuteen, onko vika yhteiskunnassa, bileiden järjestäjässä vai henkilössä itsessään?

Tarttis kai tehdä jotain? : )

Oman kokemukseni kautta vika on “liian herkässä yksilössä”, joka ei kestä epäreilua maailmaa ja kilpailuun + maineen & mammonan haalimiseen kannustavaa yhteiskuntaa. :smiley: Tosin nyt olen ymmärtänyt, että ei tätä todellisuutta voi oikein paetakaan. Mutta eipä minun tarvitse myöskään hyväksyä valmiina syötettyä arvomaailmaa vaateineen, vaan voin elää ihmisiksi omia arvojani ja terveyttäni kunnioittaen.

Yhteiskunnan tehtävä on mielestäni kannustaa, ei syyllistää. Kertoa, että yksilö on arvokas huolimata siitä, että hänellä ei satu olemaan korkeaa koulutusta tai ammattia, jota arvostetaan. Korkeasti koulutetun ei tarvitse pyrkiä jatkuvasti eteenpäin ja “suorittaa”. Yhteiskunan tulisi myös tarjota turvaa, eli sellainen oikeusjärjestelmä, johon kansalainen voi luottaa. Tuomiot väkivaltarikoksista ovat niin lieviä, että moni ei oikeuslaitokseen usko, vaan ottaa oikeuden mielummin omiin käsiinsä.

Jos yhteiskunta kohtelee tiettyä kansanosaa “syrjäytyneinä”, todennäköisesti nämä ryhtyvät käyttäytymään kuin syrjäytyneet. :unamused:

Alkoholi on myrkky. Keskushermostoon ja sisuskaluihin haitallisesti vaikuttava laillistettu huumausaine. Noin mökkiläisjärjellä sanottuna.
Masennusta pidetään jo kansantautina. Jopa, ja nimenomaan monet “lukeneet” tukevat väitettä, että ensin oli masennus ja sitten alkoholin väärinkäyttö. Joissain harvoissa tapauksissa saattaa noin olla. Mutta en usko selitykseen kokonaisuutena. En usko risupartapsykologien väitteeseen, että alkoholismin takana olisi masennus. Ei helvetissä voi olla niin, että 4 - 500000 olisi masentuneita ja sen takia tulleet juopoiksi. Ei ihminen tule juopoksi vain sen takia, että ei ole pienenä ollut punaista penaalia ja se masentaa.
Oli miten oli, ei tilanne korjaannu pillereillä ja palleroilla. Elämäntapojen ja asenteiden pitää muuttua, ei lääkeannostuksen. Kyllä aivosolujen välittäjäaineet on juomalla juotu, eikä murehtimalla punaista penaalia.

Ja Suomen herroille kiitos ja rintaraha siitä viisaasta oivalluksesta, “että tartteis tehdä jotain.” :mrgreen:

Ei tule, ei samalla tavalla kuin alkoholisti.
Masennukseen liittyy kyllä paljon muutakin kuin se ettei ole punaista penaalia.

Osa minusta kärsii sen takia, että ‘huippukoulutettu terveydenhoitohenkilöstö’ turhautuu pelastaessaan ‘näitä ihmisiä’ kerta toisensa jälkeen ja osa minusta kärsii sen takia, että ‘näille ihmisille’ ei ole tarjota ‘huippukoulutettua’ apua tai mitään muutakaan. Miten kummallisessa yhteiskunnassa me elämmekään? Päättäjän toinen käsi karsii palveluita vedoten taloudelliseen lamaan ja toinen käsi silittää myötätuntoisesti pienen ihmisen päätä kertoakseen, että me välitämme, olemme yhteisöllisiä, olemme huolissamme lapsista ja kasvavasta väkivallasta…

Olen idealistisesti ajatellut, että Suomen lainsäädäntö noudattaa heikomman suojelun periaatetta. Ja saattaapa se noudattaakin, mutta valvonta ja toteutus ovat asia erikseen.

Kun suuret (ja kosteat) ikäluokat jäävät pois työelämästä on paljon mahdollista että käsissämme on ‘pommi’ - mikään nykyinen hoitohenkilöstö ei riitä siihen apuun, jota nämä ikäluokat ovat tottuneet saamaan ja vaatimaan. Kyseessä on myös kohtuullisen hyvätuloinen eläkeläisporukka ja on paljon mahdollista, että yhteiskunta älyää ottaa heiltä osan eläketuloista takaisin ‘palvelumaksuina’. Mitä tapahtuu siinä vaiheessa niille, joilla ei ole rahaa palveluihin? Mennäänkö jenkkisarjoista tuttuun ‘onko hänellä vakuutus’ -kategoriointiin?

Hippiäiselle: kirjoitin: “Joissain harvoissa tapauksissa saattaa noin olla.”
Useimmiten on kuitenkin niin, että alkoholisti peittelee viimeiseen asti sitä, että on juoppo. Lääkäreille valehdellaan että masentaa. Tai kyllähän se oikeasti masentaakin jos on juonut vuosiakin päätoimisesti. Ihme jos ei masentaisi kun pää on jatkuvasti sekaisin ja eikun kisää viinaa tankataan.
Minäkään (ja moni muu joita tunnen) en juonut koska masensi. Join koska en osannut käsitellä tunteitani muuten kuin ottamalla viinaa. Ei viina auttanut tunteiden käsittelyyn, vaan vääristi todellisuuden. Sitten tuli masennusvaihe. Vasta sitten. Penaali ei ollut syy, vaan tekosyy.

Alkoholismi ei suojaa masennukselta. Masennus ei suojaa alkoholismilta. Alkoholismi ei aiheuta masennusta. Masennus ei aiheuta alkoholismia. Raitistuminen ei suojaa masennukselta. Raitistuminen ei aiheuta masennusta. Raitistuminen ehkäisee masennusta. Raitistuminen ei ehkäise masennusta. Masennus ei estä raitistumista. Masennus ei estä juomista.

Penaalin väri on alkoholisoitumisen taustalla/Penaalin väri ei ole alkoholisoitumisen taustalla.

Kaikki (minulle) yhtä tosia lauseita. Ja täysin turhia. Välillä syy-yhteys on, välillä sitä ei ole.

Kyseessä on 2 eri sairautta, jotka usein/joskus edistävät tosiaan. Raitistuminen auttaa vähentämään uhkaa sairastua depressioon ja voi keventää jo puhjennutta depressiota. Depression aste on helpompi juomattomalla alkoholistilla kuin juovalla alkoholistilla. Moni raitis on tehnyt itsemurhan.

Nämä vuosien varrella tehtyjä konkreettisia havaintoja eli kokemuksia. Todistusvoimasta ei takeita…

kahleeton

Yksi paha juttu on se, että masentuu tai ainakin turhautuu kun “ei voi ottaa viinaa enää koskaan.”
Kyllä minä ainakin voin. Ja osaankin. Olenhan harjoitellut sitä pirusti. Mutta kun minun ei enää tarvitse ottaa. Ei minkäänlaiseen fiilikseen tai fiiliksettömyyteen. Kallonsisäinen työ tuli tehtyä. Penaaliasiat on selvitetty. Ei masenna. Ei sitten millään, vaikka kuinka yrittäisin. Joskus jopa käyn ryhmissä sillä mielellä, että eikö nyt yhtään voisi masentaa. Vaikkapa myötätunnosta. Mutta kun ei voi.
Siitä kiitos 12 pykälän ohjelmalle, jota olen parhaan ymmärrykseni mukaan ( joka ei ole kehuttava) yrittänyt toteuttaa elämässäni. En niinkään puheissani. “Isosta kirjasta” lukemalla ja tavaamalla. Toisille tuo ei sovi, ne ei ole kaikille “mun juttuja.” Toisille sopii. Mutta se on takuuvarmaa, että kun selvään päähän ei ala ottamaan, niin eipä juurikaan humalaan tule. :smiley:

^ Rehvastelu sikseen, mutta toki masennus ja alkoholiriippuvuus ovat eri sairauksia.

Nyt on kuitenkin tutkittu, että etenkin naisilla masennus tai muu mt-häiriö saattaa sittenkin olla olemassa ennen alkoholisoitumista. Miehillä 99, 9 % toisin päin.

Lievään masennukseen auttaa ulkoilu, ulkoilmassa liikkuminen ja tupakoinnin lopettaminen.
Tupakkakin on päihde, ja pyrkii pitämään henkilön tiukasti otteessaan ja estämään tien todelliseen raittiuteen.

Hyviä öitä!

Omasta mielestä tämä on mennyt aika liukuhihnatyöksi, samoin kuin sosiaali- ja mielenterveyspuolella.
Eikös MT.stäkin laiteta kuivumaan ongelmineen jos käyttää alkoholia liiallisesti hoidon aikana?

Paarma: Kiitos vastauksesta, se oli ihan juuri sellainen mitä odotinkin lukevani ja sain siitä jotain omalle matkalleni.
Rauhallista raittiutta tai toipunutta, kumpaa nyt olitkaan tai miten sanotaankaan! :slight_smile:

Varmasti totta. Naisethan ovat melko usein ns “kaappijuoppoja”, jotka juovat yksin mm. murheisiin/masennukseen. Yrittävät siinä samalla pitää perheensä koossa ja kulissit pystyssä. Nämä kapakoiden kuningattaret, yli 40 vuotiaat, kovaääniset elähtäneet juoppoakat ovat aika pieni vähemmistö naisalkoholistien keskuudessa. Uusi ryhmä naisalkoholistien joukossa taitaa olla - tai tulee olemaan varmasti tämä 80-luvulla synytynyt bilettäjäsukupolvi, joilla ei ole mitään masennustaustaa. Bileet jäävät vain päälle.

“Uusi ryhmä naisalkoholistien joukossa taitaa olla - tai tulee olemaan varmasti tämä 80-luvulla synytynyt bilettäjäsukupolvi, joilla ei ole mitään masennustaustaa. Bileet jäävät vain päälle.” Tässä tulee esille viinan salakavaluus, ottaa ensin pikkusormen ja sitten koko henkilön. On kuin olisi kaltevalla pinnalla, enne kuin huomaakaan on luisunut kuopaan josta ei niin vain nousta ylöspäin.Ajattelutapa muuttuu/ vääristyy samalla alkoholikeskeiseksi. Hiljaa mutta varmasti.

Ei tarvitse oll nainen että boleet jäisivät päälle, kyllä ne voi jäädä päälle mehillekin yhtä laille miehillekin. Tosin kun katson "nyky"nuoriosoa, niin taitaa jäädä vieläkin useammalle. :smiley: Sen verta huolestuttavaa juominen osalla porukasta on. Tosin on iloista nähdä miten taas osa omaksuu terveellisen ja raittiin elämäntavan jo nuorena. Ei tarvitse päihdyttää itseään väkisin millään päihteellä. Hyviä fiilisiä haetaan muualta. :smiley: Niin haen minäkin nykyisin, jo pelkästään lenkkeily on sen verta mukavaa, että samoja fiiliksiä ei saa pullosta sitten millään. Tietyllä tapaa jopa vihaan alkoholia, joka vei niin paljon, mutta ei antanut oikeastaan mitää takaisin.

Eläkeikäiset naiset ovat myös yksi kasvava ryhmä. Ihmiset, jotka ovat työelämästä ja perheen kasvatuksesta suoriutuneet kunnialla jäävät tyhjäkäynnille? Eivät koe itseään hyödyllisiksi ja arvostetuiksi ja/tai jää ‘liikaa aikaa’? Vaikea sanoa, mutta juomatrendi näyttää olevan näiden ihmisten kohdalla kasvussa.

^ Juu, vanhusten alkoholisoituminen on nyt asia, joka on noussut tapetille kai ihan viime aikoina. Jossain vanhainkodeissa ja hoivakodeissahan on paljon asukkeja, joilla on alkoholismi- tai suurkulutus-taustaa, tai sitten ihan joku alkoholin aiheuttama pitkäaikaissairaus, mutta en oo tullut ajatelleeksi millaista heidän juomisensa on ollut ja miten se on ajoittunut elämänkaarelle.

Niin joo noista bileiden päälle jäämisestä; tuollahan sitä mm. Kallion kuppiloissa istuu 20 - 50 vuotiasta rokkikansaa, joilla on ns. jäänyt bileet päälle. :slight_smile:
Vuodet vierähtelee tuoppiin tuijotellen ja musaa kuunnellen, osa tekee ajoittain jotain helppoa duunia rahottaakseen kaljansa ja asumisen, osa kitkuttaa yhteiskunnan tuilla. Joillain voi olla jopa lapsia, mutta oma aikuistuminen on silti jäänyt ikuisiksi ajoiksi tapahtumatta. Joku soittaa jossain kellaribändissä tai suunnittelee vuodesta toiseen sellaisen perustamista, ja kovissa promilleissa onkin helppo eläytyä iso staran rooliin. :slight_smile:

Tässä saattoi muuten olla mukana ironiaakin. :smiley: Mutta mä en ole edes käynyt Kalliossa sitten viime kesän. Se seutu on kyllä ihan oma planeettansa. Siellä on joskus harvoin mukava käydä, mutta en kyllä asuisi siellä.

Viinaa lisää Varpaat liikkuu :neutral_face: huudeltiin aikanaan kesäjuhliessa juhannusta.
Siitä jengistä puolella ei luut enää liiku, tosin menny 30vuotta aikaakin.
Kävi yhdelle sellanenkin tapaturma et sammui rantaan kiinnitettyyn veneeseen joka hiljalleen vuotaessaan hukutti miehen, niin meille kerrottiin mut voihan se olla sydänjuttukin mut vene vettä puolillaan ja ruumis kellui siel äyskäreiden ja kalastusvehkeiden seas :frowning:

pääkaupunkimme ongelma lähiö Kallio ei raksamiehen mielestä enää nykyää paljoakaan poikkee kirkonkylämme yleisilmeestä, samat thaihieromot ja räkälät kurkkii sielä sun täälä somistamassa niin harmaata ja tylsää soramonttuamme. Stadilaiset yrittää puheillaan leipoa kallion aluetta hyväksi ja jos jonkun mieltä kadulla teppailevat narkkarit,alkoholistit, ja huorat ei kuulu suomalaisuuteen Helistön Kimmon leimakirves heilautaa arvostelian het muukalaisvihamieliseksi homokammoajaksi poronhoitoalueelle.
Kallionalueella kulkiessa saa vaikutelman entisajjan kaatopaikasta josta hyvällä tuurilla saattoi löytää fairipullon poikasten leikkeihin. Perkeleen paljon aivan täyttä paskaa jonka seasta siellä pakosta asuvat puikkelehtii vakuuttaen alueen olleen joskus ennen aikaa kuokka ja kirves todella hieno paikka asua. Onhan se tietenkin alkoholistin ja narkkarin paratiisi jossa ei niin tarkkaan katota vaikka ne kakstoista kusitippaa haiseekin viikkojen kuluessa samoissa vaatteissa.

Puollustas ny vähän oi Kattisein !