Viihdekäyttäjäkö?

Arvelin aloittaa tällaisen ketjun omasta mielestään viihdekäyttäjille. Syynä on, että haluaisin peilata omaa käyttöäni muiden vertaisten kokemuksiin ja ajatuksiin. Aloitin omasta päihdekäytöstä henkilökohtaisen päiväkirjan, jolla seuraan omaa kulutustani ja myös terveyttäni sekä sitä onko käytöllä vaikutuksia liikuntatottumuksiini. Koska olen sangen moniruokainen päihteiden saralla on hitokseen vaikeaa löytää yleisiä standardeja ja rajoja kohtuukäytölle. Julkisuudessa lietsotaan vallan kovasti mielikuvaa, jossa jokainen käyttäjä on syrjäytynyt ja hoidon tarpeessa oleva moniongelmainen. Mielestäni en ole mitään noista ja uskon, että Suomessa on iso joukko ihmisiä, vaikka päihteitä kuluttavatkin, mutta eivät putoa ongelmakäyttäjien kategoriaan.

Mikä minä sitten olen? Mies, töissä käyvä, keski-iän ylittänytkin jo kohta ja kovin keskiluokkainen kait. Koko aikusi-ikäni olen kuluttanut alkoholia ja se on ollut välillä jo ongelmakäytön rajoilla. Nykyään pyrin tasapainoiseen alkon käyttöön, koska perinteinen suomalainen överikulttuuri etanolin kanssa on aivan naurettavaa ja inhoan krapulaa. Pysyn muutenkin paljon skarpimpana alkon ollessa renkipuolena. Tupakka kuului myös ruoka-aineympyrään. Siitä tuli irrotauduttua aikanaan ja pidänkin sitä kokemistani psykoaktiiveista kamalimpana ja addiktoivimpana. Ikänä ei enää ja olen 99-varma, että se pitää. Niin lopen kyllästyin siihen ja sen haittoihin. Irtipääsy oli elämäni yksi vaikein ja onnekkain prosessi.

Ensimmäinen muu kuin alkokokeilu oli vuosikymmeniä sitten hasis ja siitä jäi mukavat muistot. Meni tosiaan 20 vuotta seuraavaan kokeiluun joka oli sattuman satona rehvakkaasti amerakanmalliin kokaiiini. Tästäkin kokeilusta meni taas vuosia, kunnes noin vuosi sitten aloin etsiä mielenkiinnosta muita päihdekokeiluja ja niitä sitten löytyikin.

Nyt on tullut kokeiltua kannabista, LSD:tä, alakertaa eli amfea sekä MDMA:ta. Rajoina pidän “järkeviä” annoksia eli annoksia, jossa threshold ylittyy, mutta negatiiviset efektit pysyvät minimissään. Käyttökertarajani ovat kannabis 0-4krt/kk, LSD 1 krt/2kk, Amfetamiini MDMA 1krt/2kk. Tuommoinen nyrkkisääntö. Toinen nyrkkisääntö on, että käyttö ei saa vaikuttaa valintoihini läheisten suhteen. Alkoholin pyrin pitämään alle 14 annoksen rajan /viikko. Sekakäytön suhteen tarkistan sopivuudet, mutta lähinnä sekoitan alkoholin noihin muihin ja silloinkin pyrin pitämään juomisen minimissä illan mittaan. Pajaa käytän rentoutumiseen, Amfea seurusteluun(vai puheripuliin?), MDMA on karkkipäiväjuttu joskus ja silkkaa nautiskelua ilman sen suurempaa tarkoitusta, LSD on ehdoton herkkukunkku minulle(varmaan kaikille ei ole) ja siitä etsin sitä hienoa ominaisuutta joka muokkaa minua empaattiseksi ja iloiseksi useiksi päiviksi. Lisäksi se avaan vähän uusia ajatuslatuja, jotka saattavat olla hyödyllisiä jopa arjessa selvinpäi. Voin olla vähän naivin rakastunut päihteisiin, mutta ehkä se on yksi vaihe elämääni.

Määrittelisin itseni uteliaaksi seikkailijaksi.

Näinhän se on, että suurelle yleisölle ja ns. taviksille huumeiden käyttäjä=pikkurikoksia tehtaileva, piikittävä, syrjäytynyt ja kaikki asiansa sössinyt reppana ja hörhö, joka vain sekoilee ympäriinsä kaiken aikaa. Nämä tapaukset toki päätyvät tilastoihin(poliisi, terveydenhuolto, sosiaali- ja päihdepalvelut jne.) toisin, kuin satunnainen viihdekäyttäjä, jolla asiat ovat reilassa ja mikä ei näy tilastoissa, sitä ei ole virallisesti olemassa. Harvempi viihdekäyttäjä myöskään mainostaa käyttöään julkisesti, ainakaan omalla nimellään ja naamallaan, koska onhan se laitonta ja mitä sitä elämäänsä hankaloittamaan rikollisen statuksen hankkimisella. Niin ja toki se moniongelmainen hörhö erottuu katukuvastakin välittömästi. Eipä sitä kenestäkään ulospäin näe, jos nappaa esson kerran kuukaudessa. Lisäksi tällä huumeiden käyttö johtaa suoraan päihdehelvettiin -maalailulla on olevinaan valistuksellinen pointti. Sitä voi sitten miettiä erikseen, kuinka onnistunut se on.

Tuohon rapanistin ja viihdekäyttäjän väliin mahtuu myös se olletikin varsin iso porukka käyttäjistä, joilla on ihan ehta riippuvuus ja käyttö on päivittäistä, mutta kulissit ovat kaikin puolin kunnossa, rahoittavat käyttönsä rehellisellä palkkatyöllään ja puljaavat rikollisissa piireissä vain tasan sen verran, mikä on välttämätöntä huumeiden hankkimiseksi(Nykyään tämän voi hoitaa näppärästi netissäkin), eikä kukaan tiedä, että heillä on huumeongelma, elleivät sitä itse kerro tai silkkaa paskaa säkää satu narahtamaan.

Suomalaisista suurin osa käyttää tai on joskus käyttänyt alkoholia, mutta vain pieni osa on rappioalkoholisteja, eikä kukaan väitäkään, että alkoholin käyttö johtaa väistämättä veneen alle Lasolia litkimään tai räkälän pöytään päivätyökseen tuoppiin tuijottelemaan. Ihan sama homma se on laittomien huumeidenkin kanssa, mutta alkoholin laillinen status ja se, että se kuuluu niin vahvasti kulttuuriin, tekee sen käytön eri variaatioista sallitun ja salonkikelpoisen puheenaiheen.

Mielestäni ketjunaloittaja on viihdekäyttaja. Kuten suurin osa laittomien psykoaktiivien kuluttajista. Varsinaisia piiloriippuvaisia on vähemmän kuin oletetaan lukuunottamatta piilojuoppoja.

Ongelmina/riskeinä nään, ettet 100%:sti voi tietää tiettyjen tuotteidesi puhtautta, sekakäytön yksilöllisiä vaikutuksia juuri sinuun ja 14 annosta Alkoa viikossa on mielestäni liikaa jos se on jatkuvaa (ne riskirajahommat on ihan höpöjuttuja vaikka painaisi 140kiloo). Riskiä lisää Alkon suhteen myös jos joskus on liikuttu aidon ongelmakäytön rajoilla. Tottahan toki ne ajat voi olla pysyvästi takana mutta riski se on pienikin riski kun pelataan todellisen kuningas päihteen kanssa.

Aineiden puhtaus on tosiaan yksi aika isokin riski. Olen hommaamassa jonkinlasiat omaa testikittiä, mutta niidenkin tarkkuuksiin suhtaudun varauksella. Tyhjää parempia kuitenkin.
Alkon käyttö on tosiaan se mikä eniten on jo huolestuttanut jo vuosia. Nykyään se on paremmin hanskassa, mutta riski sen kanssa on aina olemassa. Aikanaan tuli hukutettua siihen murheensa, mikä oli aivan helvetin suuri virhe. Asiathan menivät vain enemmän solmuun, mutta ehkä siitä jäi jotain lapaseenkin ja itsetuntemus on niistä päivistä kasvanut. Ovat kyllä surutkin vähentyneet. Huomaan kyllä tietyissä porukoissa, joissa alkoholin käyttö on säädyllisempää, olevani helposti se kovin törpöttäjä, vaikka en mielestäni silloin mitenkään erityisesti ole humalassa. Kuitenkin janoni on muita kovempi se on fakta. Myös se on fakta, että osaan paremmin lopettaa nykyään illan jo 2-3 tuoppiin tarvittaessa ja ilta ei automaattisesti jatku tappiin asti. Tämäkin riippuu seurasta ja tilanteesta. Kyllä se väliilä kaadoksikin saattaa mennä. Paras hyöty alkoholista on saatavissa lopulta parilla tuopilla tai puolella pulloa viintä. Budilla olen onnistunut korvaamaan älyttömiä kalsarikännisessiota aika kivasta. Yhden kunnon pajauksen jälkeen kuuntelen musaa omissa oloissa ja jamittelen yksinäni(mikäli lajike ei ole ihan sohvajumia) ja 3-4 tunnin jälkeen tuleekin uni silmään, jos illalla pajauttaa. En tiedä onko se huono merkki, että viihdyn pilvessä ihan yhtä hyvin yksin kuin seurassakin.

Ei ole. Monet päihteet sopii joillekin nimenomaan myös yksin oloon. Kunhan nyt ei vallan tavaksi tule. Suositella ei saa mutta lsd+koira voi toimia :smiley: