Veloista..

Aloitanpa oman ketjun aiheesta.
Eli tilanne velkojen suhteen:
Norskin laina 39000, lyhennys n.500e/kk, pääoma ei juurikaan lyhene.
Toinen laina 15000, lyhennys n.200e/kk, pääoma lyhenee ihan hyvin.
Lyhennyksistä selviän ihan ok. Se mikä tässä ahdistaa, on tuo Norskin laina jota tulen näillä lyhennyksillä ja maksuajalla maksamaan yhteensä n.90000(!!!) :neutral_face:
Mikä olisi tässä tilanteessa paras ratkaisu? Minulla on puoliso ja lapsia, asumme omakotitalossa josta velkaa vielä jäljellä, autoja on 2 (ei kalliita, uusia, eikä hienoja) ja näitä tatvitsemme työssäkäyntiin.
Voiko velkaiseen taloon hakea kiinnityksiä js yrittää saada pankkilaina, jolla nuo velat kuittaisi?
Ahdistus on taas suuri. Miksi ihminen on ollut niin pirun tyhmä ja hankkinut tälläiset velat…

Asutteko siis vuokratontilla? Kiinnityksiä ei nimittäin voida vahvistaa, jos vuokraoikeutta ei ole kirjattu lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Jos vuokraoikeus on kirjattu, kiinnitystä voi hakea valitsemalleen summalle ja laittaa suoraan pankin panttikirjojen haltijaksi. Kannattaa tietty tiedustella pankista, onnistuisiko lainan saanti kiinnityksien avulla. En tiiä, kuinka tuttuja nämä asiat sulle on, mutta tämä tuli mieleen ? Siitä, olisiko kiinnitysten haku järkevin ratkaisu, en osaa sanoa: pankki varmaan osaa ottaa kantaa siihen.

Ilmeisesti olet kysellyt lainaa jo muista paikoista kuin Norskilta? Esim. S-pankista? Kaikki tavat, joilla korkoa saisi alemmas, olisi kyllä hyvöstä.

Ja pelaaminen on loppu? Muuten ei kannata tehdä yhtään mitään. Piste.

Paljonko talon arvo ja suhde lainaan? Talo on vakuutena yleensä 70 prosenttisesti, jos lainaa on vähemmän, irtoaa sieltä vakuusarvoa. Siis jos talon arvo on 400.000 euroa ja lainaa on 250.000 euroa, on siellä vapaata vakuutta 30.000 euroa. Tällä on vakuudellista lainaa on mahdollista hakea, korko on aina pienempi, kuin ilman vakuutta.

Sitten on se muuttaminen vaihtoehtona. Ei toki mukavana sellaisena.

En ole lainaa kysellyt mistään ns. “oikeasta pankista”, en kehtaa vielä, kun näkyy viimeisten kuukausien aikana talletuksia.
Pelit on nyt ohi, sen päätin viime kerralla kun pelasin. Vaikkakin talletin vaan 60e, niin olo oli sen jälkeen niin oksettava ja huono pitkän aikaa.
Haluan, että tiliotteet on ainakin puolen vuoden ajalta siistit, ennen kuin kehtaan mennä mistään lainaa kysymään.
Muutto ei tule kyseeseen, ei siinä olisi järkeäkään. Asumiskustannukset on pienet, saimme talon aikoinaan suht halvalla ja lainanlyhennykset ovat pienemmät kuin esim. vuokrat.

Soita velkaneuvontaan ja pyydä tapaamisaika, se ei maksa mitään. Ajat menee kaupungista riippuen kuukausien päässä. Siinä on hyvää aika nähdä, että onko ne pelit loppu, toivottavasti on.

Pelipiru olisi hyvä selättää ennen kuin alkaa murehtia rahaa, vaikka sinulla nyt onkin todella inhottava tilanne. Ihmisen psyyke kun kestää vaan tiettyyn pisteeseen ja sitten voi tulla romahdus. Pelureilla romahdukset maksaa aivan saatanasti ja tästä minulla on kokemusta. Olen alkanut hoitamaan omia velkojani nyt aktiivisemmin, kun voin olla suhteellisen varma, että en pelaa enää koskaan ja viimeisimmästä pelikerrasta onkin ~2 vuotta.

Oman alueen ulosottovirastosta päivystävältä ulosottomieheltä saa myös neuvoa velkoihin. Ulosottomiehet tietävät, miten käytännössä asiat menevät. Jonoa ulosottomiehelle ei taida kauheasti olla ja ovat avuliaita neuvomaan. Pankista jos kysyy ne ajattelee omaa etuaan ulosottomiehet ajattelevat myös velallisen etua.

E. Lisätään vielä oma kokemus pankin järjestelylainan hausta ja velkaneuvonnasta.

Pankkia ei kiinnostanut mun oma taloustilanne yhtään se halusi vaan saada vanhemmat yhteisvastuullisiksi takaajiksi ja niitten mökki vakuudeksi. Lainaa olisi tullut 35k 15v maksuajalla korko joku 5% erät joku parin sadan päälle kuussa vähän paska laina… Onneksi ei tullut otettua :slight_smile:.

Velkaneuvoja kyseli jotkut kysymykset listalta ja kun tuolloin ei ollut paljoa töitä sanoi lopuksi “mene töihin”. Velkaneuvoja vaikutti kiireiseltä ja ajatteli varmaan täyttelee melkeib kaikkien kanssa velkajärjestelylappuja. Neuvonta-aikaa ei varattu eikä se antanut muitakaan neuvoja selviämiseen.

Kiitos teille taas vastauksistanne!
Sen takia en ole vielä lähtenyt kyselemään lainaa mistään, kun haluan ensin varmistua pelipirun selättämisestä. Nyt ainakin on vahva usko siihen, pelien ajattelukin oksettaa!
Velkanevontaan varmasti aion varata ajan ja sitä odotellessa yritän kukistaa oman ylpeyteni. Minua pelottaa, jos sielä onkin joku tuttu tai tutun tuttu vastassa…
Sen olen päättänyt, että ulosottoon en kallistu. Liian paljon riskejä ja menetettävää… Kyllähän tälläkin menolla rahaa menetän taivaan tuuliin ihan hemmetisti, mutta enpä ainakaan vie perheeltä kotia.
Taas ahdistaa niin pirusti kun pelkät velat pyörii mielessä ja miettii, miten paljon enemmän kuukaudessa jäisi käyttörahaa ilman niitä…

Kannattaa nyt vaan varata se aika, koska se menee kuukausien päähän ja korona tuskin on ainakaan lyhentänyt jonoja. Jos et pääse tai haluakaan, niin sen voi kyllä sitten perua lähempänä. Niillä on vaitiolovelvollisuus.