Vanhemmuuden teemaviikolla tullut kysymys

Hei

Kaksi edellistä viikkoa vietetiin Päihdelinkissä vanhemmuuden teemaviikkoa. Kysymyksiä sai jättää myös webropol-lomakkeen kautta.
Välitämme vielä vastattavaksi pari loppumetreillä tullutta kysymystä. Kiitos kysymyksistä!


Ammattilaisille:

“Onko avioero hyvä ja aino valinta saamme puolisoni lopettamaan alkoholin käyttö?”

Vertaisille:

“Kuinka keräät voimia tukea puolisoa ja perheiden lapsia?”

Hei, kiitos kysymyksestäsi. Tilanteesi on haastava, mutta et ole yksin asiasi kanssa, monet muutkin pohtivat samaa. Harmi kyllä on vaikea sanoa suoraan, olisiko ero tai mikä olisi juuri teidän perheen kohdalla oikea keino saada puolisosi lopettamaan juominen. Olette varmasti yrittäneet jo monenlaista ja ilmeisesti tuloksetta.

Mikäli tilanne on sellainen, että juominen häiritsee perhe-elämää ja parisuhdettanne, yksi vaihtoehto on pohtia eroa. Juovaa aikuista voi tiettyyn pisteeseen saakka tukea ja yrittää saada näkemään tilanne. Mikäli juominen on riippuvuustasoista, eli pakonomaista juomista, joka ohittaa teidän kaikkien muiden tarpeet ja toiveet, tilanteeseen voi olla vaikea puuttua. Juova osapuoli itse ei välttämättä näe tai koe juomistaan ongelmallisena, vaan ongelma löytyy usein jostain ulkopuolelta. Perheenjäsenet alkavat myötäillä ja tasoittaa tunnelmaa ja raittiina kausina pelkäävät juomisen taas alkavan. Perheelle voi muodostua tunnistettavissa oleva kehä, juominen > kriisi/väsyminen > juomisen loppuminen > hyvittely ja onnellinen kausi > pelon ilmapiiri, juomisen ”petaaminen” > juominen jne. Tunnistatko tätä teidän perheessänne?

Voi olla, että juominen ei ole riippuvuustasoista alkoholismia, vaan juominen on harvempaa ja välillä hallinnassa. Juomiseen voi liittyä haittoja, mutta toisessa päässä puntaria voi olla pitkiäkin hyviä aikoja, jolloin parisuhde ja perhe-elämä toimivat. Tällöin voi olla vaikeampaa ajatella eroa.

Tilanteita on monenlaisia ja jokainen kokee erilaiset tilanteet omalla tavallaan. Auttaisiko sinua pohdinnassasi se, että listaisit itsellesi asioita, joita haluat parisuhteelta ja lapset miettisivät mitä toivovat vanhemmilta (tai te vanhemmat voitte pohtia heidän näkökulmasta). Voit pyytää myös puolisoasi pohtimaan oman listan. Listauksen jälkeen keskustelisitte puolisosi tai perheesi kanssa kaikkien toiveista ja siitä voivatko nämä nykyisessä parisuhteessa ja perhe-elämässä toteutua? Mitä pitäisi tapahtua, jotta toiveet toteutuisivat? Mitä jokainen voisi tehdä asioiden eteen? Mitä pitäisi tehdä ensimmäisenä? Entä seuraavaksi? Jos joku läheisenne perheen ulkopuolelta katsoisi tilannettanne, mitä hän neuvoisi? Paljon kysymyksiä, mutta mielikuvien ja yhteisen keskustelun kautta voi aueta selkeyttä ajatuksiin ja toimintaan.

Toisen alkoholinkäyttöä ja sen mukanaan tuomia ongelmia ei tarvitse kenenkään sietää. Toiselle voi antaa mahdollisuuden muuttua ja antaa hänelle tukea muutoksen tiellä. Mutta mikäli toinen ei ole muutokseen halukas tai valmis tulee tilanne, jolloin on pohdittava haluaako suhteessa jatkaa. Joskus ero voi olla myös herätys toiselle ja motivaattori muutokselle, joka mahdollistaa lasten ja juovan vanhemman suhteen jatkumisen. Toisinaan voi olla niinkin, että juominen jatkuu eron jälkeenkin. Tällöin vanhemmat pohtivat onko lasten turvallista tavata toista vanhempaa ja kuinka usein. Vanhempien tehtävänä on turvata lapsen lapsuus, elettiin sitä saman katon alla tai kahdessa kodissa.

Lisätietoon linkkejä: ” Eroon voi liittyä erimielisyyksiä päihteiden käytöstä, sillä se kuormittaa sekä parisuhdetta että vanhemmuutta. Alkoholin, lääkkeiden ja huumeiden käyttö vaikuttaa sekä käyttäjään että hänen lähipiiriinsä. Lapsen kannalta olisi tärkeää, että vanhempi olisi ennakoitava ja turvallinen. Jo pieni määrä päihdettä voi muuttaa vanhemman käytöksen spontaanimmaksi ja arvaamattomaksi, jolloin lapsi voi kokea tutun vanhemman vieraana ja pelottavana. Päihteiden käyttöön voi vähitellen tottua, minkä vuoksi voi olla vaikea tehdä eroa tavallisen arjen ja ongelman välillä. Vaaran merkki on, jos sovituista asioista ei pidetä enää kiinni tai muu perhe joutuu varomaan päihteitä käyttävää vanhempaa.
Päihteiden käytöstä kannattaisi puhua puolison kanssa jo yhdessäolon aikana. Jos eroamisen syynä on parisuhdetta ja perhe-elämää kuormittanut päihteidenkäyttö, vanhempien tulisi miettiä, miten he voivat rakentaa toimivan ja turvallisen arjen lapselle eron jälkeen. Liian pitkään ei kannata jäädä pohtimaan yksin, vaan hakea apua.” Lähde: apuaeroon.fi/tietoa_erosta/haas … 9e6d0-4aa6

Jos haluat keskustella tilanteestasi ammattilaisen kanssa, voit ottaa yhteyttä nimimerkillä vauvaperhe ja päihteet chatissä tai Apua eroon chatissä osoitteessa ensijaturvakotienliitto.fi

Toivon sinulle tyyneyttä hyväksyä asiat, joita et voi muuttaa, rohkeutta muuttaa, mitkä voit, ja viisautta erottaa nämä toisistaan.

Mia, Lapsilähtöisen päihdetyön ammattilainen