välillä parempaan suuntaan

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005476657.html

[i]"Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tänään julkaiseman Päihdetilastollisen vuosikirjan mukaan alkoholia kului jälleen viime vuonna edellisvuotta vähemmän. 1990-luvun puolivälistä vuoteen 2007 asti lisääntynyt alkoholinkulutus on siis näyttänyt taittuneen pysyvästi. Suomessa oli silloin huippuvuosi. Vuonna 2007 nimittäin alkoholia myytiin 15-vuotiasta suomalaista kohden jopa 10,5 litraa sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna. Vuosina 2006–09 myyntimäärät pysyivät vähintään 10 litrassa. Nyt noista luvuista on tultu selvästi alas. Tuorein tilastoitu kulutusluku vuodelta 2016 on 8,4 litraa.

Päihdetilastollisen vuosikirjan mukaan alkoholin kulutus baareissa ja ravintoloissa on edelleen laskussa, niin kuin se on ollut jo vuosikymmeniä. Viime vuonna anniskelupaikoissa juotiin alkoholia alle puolet siitä, mitä vuonna 1990.

Ulkomailta tuodaan jälleen enemmän alkoholia kuin edellisenä vuonna, muttei lähellekään samaan tahtiin kuin esimerkiksi vuonna 2005. Kymmenen vuoden takaisista ajoista tuonti on vähentynyt noin 15 prosenttia.

Päihdetilastollisen vuosikirjan mukaan monet alkoholin aiheuttamat haitat vähenevät samaa tahtia alkoholin käytön vähenemisen kanssa. Humalahakuinen ja väkevien alkoholien juominen vähenee. Myös alkoholiriippuvuus eli alkoholismi ja pitkästä aikaa myös lääke- ja huumeriippuvuus ovat vähentyneet selvästi."[/i]

Mielenkiintoinen juttu sinänsä, alkoholismi on vähentynyt kulutuksen huippuvuodesta alle puoleen. Siis alkoholismi on vähentynyt paljon jyrkemmin kuin kulutus.
Uutisessa oleva käppyrä kuitenkin kertoo vielä mielenkiintoisemman asian:
Alkoholismi alkoi vähentymään jo vuonna 1997, ja on laskenut koko ajan. Alkoholinkulutksen huippu näkyy vain pienenä hyppäyksenä 2007 paikkeilla.

Ilmeisesti siis asennemuutos, rehvakkaan humalan kunnioituksen väheneminen ja muu ennaltaehkäisevä valistus on jotenkin tehonnut.
Vaikeaa tuolle on muutakaan selitystä löytää. Ellei sitten hartaasti rukoiltu korkeampi voima ole varjellut suomalaisia ryyppäämästä itseään kipeiksi. Voi se tietysti niinkin olla.

juu, jumala on ollut asialla ja ohjannut porukkaa muiden aineiden pariin.
ja taas tuo hieman häiritsevä käsite: parantunut alkoholisti. parempi olisi mielestäni
juomatta oleva tai käyttämättä oleva päihderiippuvainen.

nyt näyttäis siltä että huumeriippuvuudetkin olis parin vuoden ajan olleet pikemmin laskusuunnassa, eli ei pelkästään muiden aineiden käyttöön siirtymisestä ollut kysymys.
Tosin rattijuopumusten kohdalla on muita aineita tullut esiin enemmän .

Kokonaisuutena siis näyttäisi että riippuvuudet ovat vähentyneet.
Ja kun otetaan huomioon, että vuosi vuodelta tässä on viimeiset vuosikymmenet tarkemmin ihmisiä tutkittu, niin en usko että piiloonkaan olis enempää jäänyt.

En muuten huomannut että tuossa olisi otettu kantaa paranemismahdollisuuksiin, onko niitä vai ei.
Alkoholistien määrä kun on voinut laskea siksikin että kun vanhoja sentään vuosittain kuoleekin, niin jospa ei sit vaan ole tulut uusia tilalle yhtä suuria määriä kuin aikaisemmin.
Ja siinä luultavasti on asennemuutoksella merkitystä, ja ne vähät ennaltaehkäisyyn suunnatut rahat tuottaneet hyvää tulosta.