Tutkimuksia, selvityksiä, linkkejä ja muuta vastaavaa

Tervehdys kaikille vilpolalaisille,
ajattelin että avaan oman aiheen erilaisille tutkimuksille ja muille vastaaville, joihin voi olla yleistä mielenkiintoa. Tänne voi siis niitä laittaa, löytyvätkin helpommin kun eivät piiloudu noiden varsinaisten viestien joukkoon.

Tässä viimeisin tutkimus korvaushoidosta:
Helsingin yliopisto Viestintä 15.12.2010
Avohoidossa toteutettu opiaattiriippuvaisten korvaushoito osoittautui toimivaksi
Avohoidossa matalan kynnyksen periaatteella toteutettu korvaushoito vähensi merkittävästi buprenorfiinia käyttävien opiaattiriippuvaisten kuolleisuutta ja paransi heidän elämänlaatuaan, osoittaa Helsingin yliopiston ja THL:n tutkijoiden vastikään julkaistu tutkimus.

Kolmivuotisessa seurantatutkimuksessa verrattiin Katkolla Tulevaisuus ry:n kehittämää, Kotkassa toteutettua matalakynnyksistä, avohoitoperusteista opiaattiriippuvuuden korvaushoitomallia Suomessa laajalti käytössä olevaan ruiskujen ja neulojen vaihto-ohjelmaan. Vuonna 2004 käynnistettyyn tutkimukseen valittiin 30 peräkkäistä Kotkassa asuvaa opiaattiriippuvaista Subutexin käyttäjää; jokaiselle heistä tarjottiin mahdollisuus osallistua tutkimukseen eikä yksikään kieltäytynyt. Jokaisen potilaan korvaushoidon tarve arvioitiin, hoito aloitettiin ja se toteutettiin yksilöllisesti avohoidossa. Vertailuryhmäksi valittiin Helsingissä toimivasta ruiskujen ja neulojen vaihtoyksiköstä (Vinkki) 30 Subutexia käyttävää opiaattiriippuvaista, jotka vastasivat iältään, sukupuoleltaan ja opiaattiriippuvuuden vaikeusasteeltaan kotkalaista ryhmää. Kolmen kuukauden seurannassa kaikki kotkalaiset mutta vain 47 prosenttia Vinkin asiakkaista oli kiinnittynyt hoitoon. 12 kuukauden kohdalla vastaavat prosenttiosuudet olivat 83 (Kotka) ja 37 (Vinkki). Huumeiden käyttö, rikollisuus ja masennusoireet vähenivät merkitsevästi korvaushoitoa saavassa ryhmässä. Lisäksi korvaushoitoa saavien elämänlaatu, perhesuhteet, muut ihmissuhteet ja työtyytyväisyys paranivat merkitsevästi.
Korvaushoitoa saaneiden kotkalaisten elämänlaatu oli ensimmäisen vuoden seurannassa merkitsevästi parempi kuin ruiskujen- ja neulojen vaihto-ohjelmassa olevien vinkkiläisten. Vinkki-ryhmäläisten joukossa huumeiden käyttöön liittyvät ongelmat eivät vähentyneet merkitsevästi. Kolmen vuoden seurannassa kaikki korvaushoidossa olevat kotkalaiset olivat vielä elossa. Sen sijaan neljä (13,3 prosenttia) ruiskujen ja neulojen vaihto-ohjelmassa käyneistä helsinkiläisistä opiaattiriippuvaisista oli menehtynyt ennenaikaisesti. Korkeasta korvaushoitokynnyksestä johtuen vain kuusi vinkkiläistä oli päässyt Helsingissä viralliseen korvaushoito-ohjelmaan. Tutkijoiden mukaan tulokset osoittavat, että buprenorfiinilla toteutettava korvaushoito sopii myös niille, jotka käyttävät buprenorfiinia (Subutex) suonen sisäisesti. Lisäksi osoitettiin, että opiaattiriippuvaisen hoidontarpeen arviointi, hoidon aloitus ja sen jatkuminen voidaan toteuttaa lähes kokonaan avohoidossa.
Odotusten mukaisesti korvaushoito vähensi merkittävästi myös buprenorfiinia suonen sisäisesti käyttävien opiaattiriippuvaisten kuolleisuutta ja paransi heidän elämänlaatuaan useilla eri elämän alueilla. “Toisaalta tutkimustulokset osoittivat myös, kuinka vaikea ja tuhoava sairaus opiaattiriippuvuus on niiden kohdalla, jotka eivät pääse korvaushoitoon. Ruiskujen ja neulojen vaihto-ohjelma vähentää maksatulehduksia ja HIV-infektioita, mutta korvaushoitoon verrattuna se parantaa opiaattiriippuvaisten elämänlaatua ja vähentää heidän kokonaiskuolleisuuttaan erittäin vähän”, toteaa professori Mikko Salaspuro Helsingin yliopistosta. Tutkimus toteutettiin RAY:n tuella ja tutkimustulokset on julkaistu Nordic Journal of Psychiatry -lehdessä (2010 Informa Healthcare; DOI 10.3109/ 08039488.2010.531762). Kotkan kaupungin tukeman ja Kymen A-klinikalla toteutetun monivuotisen opiaattiriippuvuuden korvaushoitoa koskevan seurantatutkimuksen loppuseminaari ja tulosten julkistamistilaisuus pidetään Kotkan pääkirjastossa torstaina 16.12.2010, klo. 14.30 - 16.30.
Lisätietoja: Professori (emeritus) Mikko Salaspuro Helsingin yliopisto jpvisapaa@suomi24.fi, Puh. 040 594 1839

Mitä aivoissa tapahtuu, kun vetää kamaa?
Huumeiden käyttö vie tunteet mukanaan sinne meren pohjaan tai juoksuhiekan sekaan. Kovasti yksinkertaistettuna kyse on kemiasta ja aivokemiasta, kaman käyttö tyhjentää kertalaakista aivojen tiettyjen reseptoreiden varauksen, ja kestää aikansa ennenkuin ne palautuvat ennalleen tai edes lähes ennalleen. Päihdelinkissä on tästä oikein hyvä animaatio, löytyy osoittesta: paihdelinkki.fi/paihteet-ja-aivot. Käykääpä vilkaisemassa.

Kannattaako narkomaanien puheita uskoa? Kun ei oo mitää kongreettista kuten käsien tarkastus, säännölliset seulat jne. Lekuri käy 1krt/vko paikal, tapaa potilait muutaman kerran vuodes jne. Sairaanhoitajat 1krt/vko. Ne ketkä näillä ihmisillä käy, tietävät paremmin… :unamused:

Malibu on hienoa, että sinä itse korvaushoidossa olevana osaat suhtautua asiaan noin! Asenteesi on loistava! Tulet pärjäämään hyvin elämässä ja varmasti pystyt lopettamaan myös xonen joskus. Harvat pystyvät olemaan noin rehellisiä ja empaattisia kuin sinä. :slight_smile:

Lisään vielä edelliseen, että korvaushoito tekee potilaista myös alkoholisteja. Alkoholia kun ei testata. Sitten tissutellaan joka päivä. Siis mun mielestä korvaushoito ei ole edelleenkään mikään raitistumiskeino, vaan valtion tapa säästää rahaa ja saada narkit hoidon piiriin ja pysymään siinä. Kehittämisen varaa tosiaan on ja paljon.

Mun mielestä korvaushoito on oikeasti hieno asia jos useampi asia otetaan huomioon.

Ensiksikin addiktin on oltava opiaatti-riippuvainen; ei sekakäyttäjä kuten lähes kaikki “matalissa kynnyksissä”.

Toiseksi hoitoa on valvottava. Potilaita on liikaa, testejä n. 3-4krt/v. Käsiä tarkastettu yli vuoden aikana multa 3krt. Lääkkeiden alas-ajo; minkä hemmetin takia kukaan muu ei pudota jättimäisiä Xanor-annoksiaan tms? Puhuvat siitä, mut eivät sit pudotakaan. Tietty koska sillä saa rahaa.

Kolmanneksi resursseja pitää olla myös jälkihoitoon. Mä esimerkiks koen jääneeni aika yksin, koska en oo epäluotettava kuten moni muu ja oon pärjänny. Monessa muussa kh-kunnassa tällöin jälki-hoito on osa toipumista; potilasta ei jätetä yksin toipumaan…

Neljänneksi, ne ketkä ei selkeästi tahdo olla ilman muita päihteitä; pitäis tylysti muutaman varoituksen jälkeen jättää ulos hoidosta. Paikka annettais henkilölle joka on valmis muuttamaan elämäänsä saamalla ilmaiset lääkkeet, mutta ei tahdo päätään vetää sekaisin. Retkahdukset ymmärrän, on mulla itekin niitä ollut mut en sitä et jatkuvast ollaa just kännis, poltetaa pilveä (“oon polttan puolet elämäst enkä lopeta koskaan”), ei vähennetä lääkkeitä vaa menee hurjat määrät ja kaikenlisäks et korvaushoitolaiset tietää usein ekana jos on lappuja, sieniä, essoja jne jne. Kaikki menee sekasin naamaan, koska bubre ei yksinään sekoita päätä enää.

Viidenneksi, klinikalle pitää olla rehellinen. Vihaan yli kaiken sitä, että valehdellaan päin naamaa ja kärsitään vääryyttä kun ei ole itse vastannut puhelimeen, vaikka lääkkeet on tuotava näytille. Kaiken lisäks lääkkeitä ei ole pakko pudottaa, vaan voi olla hoidossa koko loppuiän. Yksi sanoi, että klinikan on ostettava hänelle puhelin; jos on hoidossa ja myy lääkkeet ni ottais siitä edes vastuun!!!

Kuudenneksi, uusille potilaille ei vanhat sais alkaa kertomaan kuinka homma pyörii; et muiden kh:laisten tulis antaa omia lääkkeitään jos muut myyneet/vaihtaneet omansa pois.

Mut lääkäri määrää edelleen tramaleita ja arttuja jos on bubre-koukus, vaikka tramalin käyttöohjeessa lukee että ei saa määrätä opiaatti-riippuvuuteen… Kaikkea on kokeiltava ja ihmetyttää miksi tätä tehdään vain 3:ssa kunnassa?!?

Tervehdys, kopioin tämän Läheisriippuvuustekstin myös tänne:

Maanantai-iltaa kaikille,
lupasin aiemmin kirjoittaa ja avata omasta näkövinkkelistäni käsitettä Läheisriippuvuus, joka herättää aina suuria tunteita. Noihin suuriin tunteisiin kuuluu ainakin ärtymystä, kiukkua, torjumista, kieltämistä, myöntämistä, samaa mieltä olemista, eri mieltä olemista ja montaa muuta. Jotkut ovat sitä mieltä, että siitä puhuminen on aivopesua ja paasaamista, jotkut taas meinaavat että on hyvä muistuttaa siitä toistuvasti.

Juttu on melko pitkä, toivottavasti jaksatte kahlata sen läpi. Perustietolähteinä ovat olleet Irti Huumeista ry:n Perhetyönkeskuksen vuonna 2003 julkaisema Perhekeskeisen huumetyön opas (Leskinen, Lassila, Kalamaa, Rytkölä) ja kokemusperäinen vuodesta 1984 alkaen kumuloitunut käytännön kokemus vaativasta perhekeskeisestä huumetyöstä. Lisänä ovat omat kokemukseni.

Tekstissä kuvataan, miten ja miksi läheisriippuvuus syntyy, miten se näkyy ja miten se vaikuttaa perheessä. Lukekaa huolella, vaikka useampaan kertaan. Sitten voisitte vaikka peilata omaa nykytilannettanne tekstin eri kohtiin ja miettiä, tunnistatteko omaa toimintaanne, tunteitanne ja käyttäytymistänne. Jos vielä jaksatte kirjoittaa ajatuksenne tekstiksi, niin olisin ihan muikkuna. Ja toki muutenkin voitte kommentoida tekstiäni.

Perheen kriisi
Läheisriippuvuus, ylivastuullisuus, ylihuolehtivaisuus – ihan miten vaan sitä halutaan kutsua, liittyy perheen sisäiseen tilanteeseen silloin, kun perheessä on huumeiden käyttäjä. Perhe ajautuu kriisiin, jossa toivo ja epätoivo vaihtelevat ja perheenjäsenet voivat huonosti. Eläminen jatkuvasti kuin hälytystilassa on erittäin kuluttavaa ja aiheuttaa monia psyykkisiä ja fyysisiä oireita. Läheisten rooli on auttaa käyttäjää, oli hän sitten oma lapsi, puoliso tai muuten läheinen ihminen. Auttamisen rooliin juuttuu helposti, siihen jää jumiin ja kun jatkuvasti epäonnistuu auttamisessa = käyttäjän raitistamisessa, se lyö lähes aina läheisen otsaan läheisen mielestä epäonnistujan leiman. Tiivistettynä: ”vaikka tekisin mitä, niin eihän se käyttö lopu – ei minusta ole mihinkään, tämä on minun syytäni. Olenpa surkea.” Näinhän se läheisien ajattelukulku usein toimii, myös Vilpolasta tämän voi lukea. Vähitellen perheen vuorovaikutus saattaakin muuttua peliksi, jossa ei voi voittaa – siinä voi vain hävitä. Tässä tilanteessa ulkopuolisen avun käyttäminen tulee usein tarpeelliseksi, jonkun tulee tarkastella tilannetta ulkoapäin ilman valtavaa tunnelatinkia. On erittäin todennäköistä, että mikään ei muutu jos aina toimitaan samalla tavalla kuin ennen. Miksi jatkaa jonkin mallin käyttämistä, ellei se toimi?

Kriisiin jäykistyvä perhe
Perheen kriisissä on havaittavissa tiettyjä vaiheita, kun se yrittää selvitä tilanteesta. Perheen tasapainoa ja toimintakykyä, joka usein on näennäistä, ylläpitävät puolustusjärjestelmät ovat usein vahvasti näkyvillä kun selviää että perheessä on huumeidenkäyttäjä.

Kun tilanne jatkuu, alkavat alkuperäiset tunteet peittyä suojamekanismin ja totuttujen torjuntakuvioiden alle, esimerkiksi syyllisyydentunne voi muuttua ulkomaailman syyllistämiseksi, viha voi muuttua kaunaksi, rakkaus ja välittäminen ja huolenpito ylisuojeluksi. Kommukaatio perheenjäsenten välillä ei toimi siten, että vuorovaikutus toimisi tarkoituksenmukaisesti.

Puolustusjärjestelmän viriäminen on normaali reaktio sairaaseen tilanteeseen
Tällaisessa tilanteessa on normaali reaktio, että puolustusjärjestelmä viriää ja herkistyy. Sen tarkoituksena on suojata yksilöä ja perhettä joltain, vielä tuskallisemmalta ja satuttavammalta tunteelta. Tässä vaiheessa kieltäminen, itsensä syyllistäminen ja ylihuolehtivaisuss ei ole tyhmyyttä, kypsymättömyyttä tai vanhemmuuden puutetta. Se on aivan normaali reaktio ja siitä seuraava toimintamalli kriisitilanteessa. Syyllistävät kysymykset ovat valitettevan tavallisia, kun lähiympäristö reagoi huumeongelman paljastumiseen. Yksioikoista syyn ja seurauksen lakia sovelletaan ”häpeällisiin” riippuvuuksiin, joten perhe saattaa kokea voimakasta painetta perheenjäsenen riippuvuuden salaamiseen. Perheen kokema hiljainen häpeä johtaa salaamiseen ja todellisuudentajun häiriöön, sillä kertomalla, kuvaamalla ja sanoin arvioimalla olisi mahdollista syventää käsitystään siitä mitä todella on tekeillä. Kun se estyy, perheen tunneilmasto umpioituu. Peli pyörii käyttäjän mielialojen, ongelmien ja elämäntavan ympärillä ja muu perhe tai osa siitä yrittää etsiä ratkaisua epäonnistuen kerta toisensa jälkeen.

Isä järkiperäistää tunteet, äidistä tulee ajatustenlukija
Läheinen tuntee usein syyllisyyttä, yksinäisyyttä, pelkoa ja neuvottomuutta, isä järkiperäistää tunteet ja äidistä tulee ajatustenlukija. Isä saattaa hävetä lastaan ja eristää tunteensa kuriea vaatien, äiti taas sanoo tai kuvittelee tietävänsä mitä käyttäjän päässä liikkuu. Suojelunhalu voi muuttua omistamiseksi ja sitomiseksi, tunteiden eristäminen ja kurin politiikka johtaa välien kiristymiseen ja riitoihin.

Tunnekaruselli ylläpitää kriisiä
Kun perhe on keskellä kriisiä, sen jäsenet pyrkivät suojautumaan liaan tuskallisilta tunteilta turvautumalla rooleihin. Käyttäjästä tulee usein syntipukki, josta käsin kaikki ongelmat aletaan selittää. ”Jos vain huumeidenkäyttö loppuisi, kaikki olisi hyvin.” Muiden perheenjäsenten asiat, tunteet ja tarpeet hautautuvat huumeongelman alle, ja perheenjäsenten terve erillisyys katoaa.

Käyttäjä ja huumeriippuvuuden maailma alkaa hallita perheen ilmapiiriä. Pelko, sääli, syyllisyys ja auttamisen halu muodostavat tunnekarusellin, jossa käyttäjän läheiset elävät. Tunnekaruselli pitää kriisiä yllä, eletään kuin vuoristoradassa katastrofista toiseen, jolloin normaalin käytöksen rajat alkavat hämärtyä ja käyttäjä alkaa tietäen tai tiedostamattaan käyttää tilannetta hyväkseen. Perhedynamiikka mukautuu vähitellen riippuvuuden mukanaan tuomiin persoonallisuuden ja käytöksen muutoksiin (valehtelu, väkivalta, aggressiivisuus, varastaminen), koska voimavaroja rajojen ylläpitämiseen ei ole. Purkamattomat tunteet ylläpitävät puolustusmekanismeja kriisi jähmettää perheen. ”Kyllä mä tiedän, ettei pitäisi antaa rahaa eikä päästää sisälle, mutta entä jos se kerta on
viimeinen? En ikinä antaisi itselleni anteeksi.”

Kun perheenjäsen ajautuu huolehtimaan liikaa läheisistään, hän on kykenemätön asettamaan rajoja ja pitämään niistä kiinni. Olo on ristiriitainen ja väsynyt, lepokaan ei auta. Tulevaisuus näyttää synkältä. Ylihuolehtivainen perheenjäsen tuntee tarvetta puolustella ja selitellä tekojaan. Mielialat vaihtelevat voimakkaasti. Elämänlaatu on riippuvainen muiden tunnetiloista, joita hän pyrkii kontrolloimaan. Tietämättömyys omista haluista ja tarpeista ilmenee mm. pakonomaisena miellyttämisenhaluna sekä taipumuksena kysellä ja tarkkailla toisten vointeja oman vointinsa sijasta.

Kun vanhempiakseli katkeaa, perhe saattaa hajota
Tilanteessa, jossa oman lapsen koetaan olevan hengenvaarassa ja usein hän sitä onkin, kuolema on tavallaan aina läsnä, vanhemmat yleensä pyrkivät tekemään kaikkensa, että lapsi selviäisi vaarasta. Aletaan helposti varoa tekemästä mitään ”väärin” ja ajaudutaan siksi sietämään käytöstä, jota ei hyväksyttäisi muilta perheenjäseniltä. Käytöksen hyväksyminen voi tapahtua keneltä perheenjäseneltä tahansa, mutta usein paripeli muodostuu äidin ja lapsen välille. Sisarukset kutistuvat ja käyttäjä vie perheen voimavarat. Perhe eristäytyy ja käyttäjä manipuloi sitä vanhempaa, joka puoltaa lasta. Äiti ja lapsi kasvavat yhteen, jolloinnisä ja sisarukset eristetään joukosta. Seurauksena perhe hajoaa. Äiti muodostaa lapsen kanssa symbioottisen viha-rakkaussuhteen.

Läheisriippuvuudeksi on alettu nimittää käytöstä, jossa ihminen pyrkii ajattelemaan, tuntemaan ja toimimaan toisen puolesta, toisen parhaaksi, itsensä unohtaen. Esimerkiksi rahan antaminen, sakkojen maksaminen, tekosyiden keksiminen käyttäjän puolesta ovat tyypillistä toimintaa huumeongelmaisen perheessä. Aikuiset, aggressiiviset lapset saattavat asua kotona ja terrorisoida vanhempiaan. Huoli lapsesta hallitsee vanhemman ajatuksia täysipäiväisesti.

Ylihuolehtivaisuus saattaa syventää huumeriippuvaisen kierrettä
Ihminen ei kuitenkaan välttämättä itse huomaa, että hänen koko elämänsä pyörii huumeita käyttävän perheenjäsenen ympärillä. Perspektiivi omaan elämään ja tulevaisuuteen tuntuu kadonneen ja toimintatarmo suojelee masennukselta, jota vastaan läheisriippuvuus on puolustusmekanismi.

Ylihuolehtivaisuus saattaa syventää huumeriippuvaisen kierrettä. Tunteiden ilmaisu perheessä on purkauksenomaista, rajat ja säännöt puuttuvat tai ovat epäjohdonmukaisia. Koska käyttäjän tekoja järkeistetään, selitetään parhain päin tai seurauksia lievennellään, vastuukysymys hämärtyy. ”Kyllä mä tiedän, että en saisi maksaa sakkoja,mutta en halua luottotietojen menevän.”

Perheenjäsenillä ilmenee monenlaisia fyysisiä ja psyykkisiä stressioireita. Perhe eristäytyy sekä toisistaan että ulkomaailmasta. ”En pysty ajattelemaan mitään muuta, kuinka voisin kutsua ketään kylään! Sitä paitsi tätä ei voi kukaan ymmärtää”.

Salaiset sopimukset kuormittavat vuorovaikutusta
Kun perheenjäsenet eivät tunnista eivätkä tuo julki omia tarpeitaan ja todellisia tunteitaan, vuorovaikutusta alkaa kuormittaa epämääräinen, käsittelemätön röykkiö salaisia sopimuksia. Perheelle tyypillinen peli alkaa tunneilmaisun jakautumisella eli jokaisella muodostuu oma, ”sallittu” tunnerekisteri, jonka perusteella hän toimii. Usein äiti ilmaisee voimakkasti tunteitaan, pyrkii järjestelemään asioita ja sovittelee riitoja. Isä etsii toimintamallia, järkiratkaisua ja pyrkii siirtämään tunteet sivuun. Seuraavassa vaiheessa isä vetäytyy erillisyyteen kestääkseen riittämättömyyden tunteen (pakko lakata välittämästä), jolloin äiti tuntee jääneensä yksin. Pelot ja uhkakuvat hallitsevat molempien ajatusmaailmaa, ja käyttäjä oppii hallitsemaan tilannetta omaksi edukseen. Tyypillisiä pelimerkkejä ovat esimerkiksi työhön, opintoihin tai hoitoon hakeutuminen. Myös väkivallalla ja itsemurhalla uhkaaminen on tavallista.

Läheinen haluaa auttaa ja käyttäjä ottaa, vastavuoroisuus puuttuu
Käyttäjän perheessä vallitseva pelitilanne on yllätyksetön, sillä osapuolten vuorosnat eivät muutu. Läheinen haluaa auttaa ja käyttäjä ottaa sen minkä haluaa. Käytön aiheuttama persoonallisuudenmuutos saa läheisen hämmenyksiin, sillä käyttäjä on samanaikaisesti tuttu ja vieras, manipulointiin sobeltuva maaperä muokkaantuu ristiriidasta käyttäjän persoonallisuudessa. Huonoina päivinä käyttäjä on eräänlainen lapsimajesteetti, jolla ei ole varaa ajatella sioita toisten ihmisten kannalta. Hän käyttää hyväkseen, esineellistää toisia ihmisiä eikä tunne häpeää.

Huumeiden pitkäaikainen käyttö vaikuttaa persoonallisuuteen siten, että perspektiivi tulevaisuuteen puuttuu, käyttäjä elää ikuisessa nykyhetkessä. Läheinen ei tahdo uskoa, kuinka käyttäjä tarvitsee, ottaa, vaatii eikä anna mitään. ”Mutta joskus se käyttäytyy aivan kivasti ja normaalisti!”

Käyttäjäpersoonallisuudelle on tyypillistä esiintyä säälittävänä olosuhteiden uhrina ja vedota läheistensä syyllisyydentunteisiin. ”Hän ei ole oma itsensä” . Kehityskulun seuraaminen on erittäin kuluttavaa ja hämmentävää kaikille perheenjäsenille.

Väsynyt perhe toimii pakonomaisesti
Kun käyttäjän asioista on alettu huolehtia liikaa ja peli pyörii, perheen energiasta suurin osa kuluu hätävarjeluun. He pyrkivät estämään tilanteen huononemisen ja kontrolloivat käyttäjän elämää. Vointia tarkkailaan jatkuvasti ja käyttäjän asioita järjestellään pakonomaisesti. ”Kuka sitten auttaisi, ellei oma äiti”.

Ylihuolehtivaisen perheenjäsenen on yleensä vaikea, jopa mahdoton käsitellä omia tunteitaan; hän ei tunnista tai löydä niitä. Kun kaikki aika menee käyttäjän tarkkailuun, itselle jää vain vähän tilaa. ”Mitä sillä on väliä mitä mulle kuuluu! Poikahan tässä ongelma on!”

Kun ihminen toimii väsyneenä, voimavarojensa äärirajoilla, hän on kyvytön hahmottamaan itsensä tai perheen tilannetta kokonaisuutena. ”Olen kuin robotti. En kuule enkä näe muuta kuin omat ajatukseni. Teen koko ajan ylitöitä, ettei tarvitse olla yksin ajatusten kanssa”.

Tässä vaiheessa käyttö on jo yleensä edennyt pitkälle. Käyttäjä saattaa olla fyysisesti huonossa kunnossa ja sosiaalisesti eristäytynyt ns. normaalimaailmasta. Perhe kohtelee käyttäjää avuttomana ja vastuuttomana pikkulaosena, jolloin hänen on entistä vaikeampi irrottautua roolistaan. Lisäksi holhoaminen herättää loukkaantumisen ja vihan tunteita. Koko perhe on uuvuksiaa, turhautunut ja toivoton, vihan tunteet alkavat löytää pintaan ja voimistavat ahdistusta ja syyllisyyttä. Jos tilanne jatkuu riittävän kauan, seuraa apatia.

Jokainen perheenjäsen tarvitsee oman tarinansa
Huumeriippuvuudesta selviäminen on todella kovaa työtä jokaiselle perheenjäsenelle, ei vaan käyttäjälle. Jos tilanne on edennyt läheisriippuvuuskuvioihin saakka, vaatii selviytyminen yleensä useita vuosia. Vointi aaltoilee käyttäjän voinnin mukaan, mutta huippuja ja laaksoja on mahdollista tasasta.

Toipumisessa on tärkeää miettiä koettua ja tunnettua ääneen. Omat tunteet saattavat olla hautautuneina valtavan kasan alle, jota voi purkaa hiljalleen, pala palalta ja asia kerrallaan. Ensiksi on selvitettävä koko joukko käytännön kysymyksiä, jotka liittyvät huumeiden käyttöön. Toinen rinnalla oleva teema liittyy yleensä syyllisyyteen. Mitä tein väärin? Miksi meille kävi näin? Yksilöllisten vastauksien ja kenties entistä tarkempien kysymysten etsimiseen kannattaa uhrata paljon aikaa, sillä vasta niiden alta alkavat löytyä omat tunteet, tarpeet ja mielihalut.

Vihan tunteisiin saati niiden ilmaisuun liittyy kulttuurissamme yleensä vahvoja tabuja. Rajojen ylläpitämisessä käyttäjään nähden ns. kielteisten tunteiden rakentava ilmaiseminen on kuitenkin avainasemassa. Tilanteet, joihin perhe joutuu, ovat yleensä yksittäisinäkin tapauksina traumaattisia, esimerkiksi väkivaltaa saattaa ilmetä säännöllisesti. Rajojen asettaminen huumeriippuvaiselle perheenjäsenelle ei ole helppo tehtävä.

Terve taas, tässä lyhennelmä eräästä toisesta kirjoituksestani joka on jatkoa Läheisriippuvuustekstille:

Perheen kriisissä, ja samalla tietysti yksittäisten perheenjäsenten kriisissä, on erilaisia vaiheita. Alun shokkivaiheen jälkeen tulee reaktiovaihe, traumaattinen kriisi. Siinä suru, viha, epätoivo, ahdistus ja syyllisyys aiheuttavat voimakkaan tunnemyllerryksen, tilanne kriisiytyy ja helposti juututaan ajatus- ja toimintamalleihin, jotka ylläpitävät kriisiä. Kun ihminen on tässä vaiheessa, hän ei juurikaan kykene ottamaan vastaan uutta asiaa, oli se mitä tahansa. Trauma on niin pinnassa, haavat niin vereslihalla että kaikki sattuu ja tekee kipeää. Yleensä ei löydy myöskään uskallusta, jotta voisi muuttaa toimintaansa, olivat perustelut muutokseen kuinka painavia tahansa.

Olisi hyvä, jos näiden kahden vaiheen yli päästäisiin ajallisesti mahdollisimman nopeasti kohti työstämis- ja käsittelyvaihetta, jossa tapahtuu uudelleenasennoituminen tilanteeseen, vaikka tosiasiat tekevät kipeää. Näin ei kuitenkaan nopeasti tapahdu, koska ajatukset ja toiminta eivät ole kuin tiiliskivi, joka siirtyy jonkun henkilön päästä toisen henkilön päähän aikaansaaden välittömän ajatus- ja toimintamaailman muutoksen. Siihen tarvitaan asioiden pureskelua, kuutiointia, viipalointia, miettimistä ja sisäistämistä ennenkuin muutos voi tapahtua. Tässä vaiheessa läheisessä kehittyy hiljalleen valmius ottaa vastaan tietoa, kuunnella muita perheenjäseniä, hiljentyä ja pysähtyä. Myös masennus kuuluu tähän vaiheeseen, samoin tapahtumien jäsentäminen joiden kautta todellisuuden- ja suhteellisuudentaju palaa. Käyttäjän suojeleminen ja hänen puolestaan toimiminen vähenee tai asetetaan kyseenalaiseksi. Tämä vaihe vie aikaa etenkin, jos on pitkäaikaiskäytöstä kyse. Kun asiat on käsitelty, tapahtumia, asioita, tunteita ja ihmissuhteita ollaan valmiita tarkastelemaan uusista näkökulmista. Myös puolustusmekanismien tarve on yleensä vähentynyt, on syntynyt halu ja kehittynyt kyky tulla ylös melko syvälle kaivetusta poterosta.

Todellisuus ei tietenkään aina kulje kuten tässä olen kuvannut. Sangen usein läheisten reagointi- ja toimintamalli kuitenkin muistuttaa kirjoittamaani, nuo vaiheet ovat selvästi tunnistettavissa. Käytön tultua ilmi ja perheen ollessa alkuvaiheessa, läheisien kannalta siis shokki- ja reaktiovaiheessa, oikeansuuntainen toiminta jonka avulla ei mahdollistettaisi käyttöä ja sen jatkumista, auttaisi käyttäjää huomattavasti enemmän kuin sitten, kun käytössä ja riippuvuudessa ollaan jo pitemmällä. Toivotaan ja uskotaan, että kyllä se tästä ohi menee. Tämä ei tarkoita ”väärää” toimintaa, alkuvaiheessa kun ei ole ymmärrystä, tietoa ja käsitystä huumeriippuvuudesta, ei voikaan toimia muutoin.

Käytön mahdollistamisen lopettaminen, uskaltaminen sanoa EI, rajojen asettaminen ja niiden pitäminen, vastuun siirtäminen käyttäjälle ja sitä kautta toipumisen mahdollisuuden antaminen, ei tietenkään tarkoita hylkäämistä tai unohtamista. Ne ovat aivan eri asioita.

Läheiset ovat lastensa ja puolisoidensa huumeriippuvuudesta johtuen eri vaiheissa, alussa, keskellä, lopussa ja peruuttamattomissa. Vilpolassa nämä kaikki ovat näkyvillä, ja suhtautuminen vaihtelee sen mukaan. Jokainen ajattelee ja toimii sen mukaan, minkä kokee siinä hetkessä oikeaksi ja minkä kokee kykenevänsä tekemään.

Varustin lapseni elämää varten kuin laivan merelle. Ompelin purjeet, tutkin väylät, mutta tuulille en mahtanut mitään.