Tuskien taival

Raittiutta takana reilut 5 kk ja ihan yhtä helvettiä, iski aivan hirveä ahdistus. Sain elämäni viime vuoden lopulla siihen pisteeseen että kaikki meni. Siis todellakin kaikki (lukuunottamatta terveyttä). Työ, perhe, ajokortti, asunto, luottamus läheisiin. Käteen jäi repullinen tavaroita ja jokunen tonni velkaa.

Tipuin ns. korkealta ja kovaa. Löin hanskat tiskiin lukuisten rimpuilujen jälkeen. Kuitenkin niin että vielä -09 keväällä olin hyvässä työpaikassa, päällikköasemassa. Oli asunto, auto, prätkä jne. Tosin loivempaa alamäkeä oli jo tultu hyvän matkaa. Vielä työelämässä ollessa omasta motivaatiosta ja muiden kannustuksella Kalliolaan, heti sen jälkeen palattuani takaisin töihin, ero nuoruudenrakastetusta (yli 20 vuotta yhdessä), rankkaa juomista, potkut töistä, ja kortti hyllylle. Tästä alkoi sairaalloinen, täysin piittaamaton elämä. Lähes puoli vuotta sekoilua ja totaalista asioiden hoitamatta jättämistä, valehtelua, toisten kusettamista. Jätin kaikki vanhat hyvät ystäväni, jotka eivät siis olleet juovia vaan ihan taviksia, kohtuukäyttäjiä. Sekaannuin ihmisiin, joihin en edellisessä elämässäni olisi missään tilanteessa halunnut tutustua. Kuitenkin koko puoli vuotta join enimmäkseen yksin. Lapsia, kahta ihanaa tytärtä kävin tapaamassa exän luona, kun joskus satuin selvinpäin olemaan. Aina en ollut edes selvä, onneksi käyttäytymiseni ei ole milloinkaan ollut väkivaltaista. Se kait mahdollisti että sain ylipäänsä tavata lapsia.

Lopulta psyyke ei enää kestänyt, toisin sanoen pohja tuli vastaan. Hakeuduin klinikan piiriin ja sain raittiudesta kiinni. Mutta ei se ole helppoa enää tässä vaiheessa nousta. Olen saanut aivan mahtavaa tukea jopa exältä. Kun olen hädin tuskin saanut elätettyä itseni, niin olen saanut tavata lapsia entisessä kodissani, olla siellä öitä. Päässyt edes jotenkin osallistumaan pienin askelin arkeen ja lasten elämään. Tiedän että lapset eivät häviä mihinkään mutta tuntuu etten voi tällä hetkellä olla heistä erossa. Asioita mutkistaa exän uusi elämäntyyli, josta ei vauhtia puutu. Ymmärrän kyllä että jos toinen vuosikausia seuraa alkoholistin elämää niin jonkinlainen vapauden tunne siitä seuraa, olkoon niin ja en halua siihen puuttua. Tuntuu että ollaan todella väärää seuraa mutta tilanne on se että jollen voi olla exän luona, en voi olla lasten kanssa. Ja jos en näe lapsia viikottain niin ikävä tulee lähes mahdottomaksi kestää.

Tilannetta mutkistaa se että tapasin sattumalta jo raittiuden alkuaikoina aivan ihanan ihmisen. Ensin ajattelin että se on oman pääni tuottamaa harhaa. Kuka minuun ihastuisi, mieheen joka oli menettänyt kaiken ja rikkonut perheen alkoholilla. Vähitellen ymmärsin että toinen oli tosissaan. Ei mikään hyväntekijä tai pelastaja vaan jonkinlainen sielunkumppani, taustojen erilaisuudesta huolimatta (kauniimpi osapuoli lähes absolutisti, menestynyt ja äärimäisen herkkä ja sympaattinen persoona). En ole kuitenkaan sekoittanut omaa päätäni vaan erittäin realistisesti ollaan menty eteenpäin. Kuitenkin takaraivossa kalvaa ajatus, että en ole ansainnut tällaista ja muutkaan lähipiirissä eivät voi hyväksyä tilannetta. Ainakin tuntuu siltä että monien mielestä kuuluu kärsiä enemmän. Mutta kukaan ei tiedä miten paljon kärsimystä ja tuskaa on ollut näiden viiden raittiden kuukauden aikana. Itseinhoa, häpeää, katumusta, ahdistusta. Kaikki mahdolliset negatiiviset tunteen ja vähän päälle. Eikä vieläkään helpota. Pahinta on kuitenkin se että ei yksinkertaisesti ole varaa elättää lapsia, kun osittain on itsekin muiden elätettävänä. Oikeastaan pattitilanne ja tuntuu siltä että jos en johonkin järkevään ratkaisuun pääse niin juttu ei pääty hyvin.

Toisaalta olen ylpeä siitä olen saanut olla ilman päihteitä näinkin pitkään mutta tuska oikeastaan pahenee. Pelkään että se käy sietämättömäksi. Osittain asiat on hyvin mutta, toiselta kantilta katsottuna…paha olla, oikeastaan todella paha. Ehkä jopa niin etten näe näinkään mitään järkeä sinnitellä, ei tuskaista oloakaan voi loputtomasti sietää?

kovimpa sotkuisesti menee tuskien taival.

Jos on vaatimuksia on myös vaikeuksia :neutral_face:
Tuo lause auttoi aikanaan minua . Kokeile sitä .

Trveisin Kanthoona

Huomenta “tuskien taival”,

Kuulostaa tutulta, korkealta ja kovaa. Kaikki samat rumbat läpikäynyt, tosin ei ole lapsia.
Rumbani järjestelyt raitistumisen suuntaan alkoivat vuoden 2005 syksyllä ja pari kertaa
sen jälkeen ottanut uudet rumbat, nyt aika on tehnyt tehtäväänsä ja elämä alkaa sujua
uusilla raittiilla uomillaan. Vähitellen läheisten luottamus saavutettu (vain juomisestani kiinni),
työpaikka on (kun niitä tuli useampia juotua alta pois), kortti on pysynyt nyt käsissä (ei ole sen
ekan kerran jälkeen ollut hyllyllä), asunto on onneksi ollut koko ajan,

Tuttuja tunteita ja pattitilanne on ajan kanssa lutviutunut ihan hyvään suuntaan. Päivä kerrallaan, pikku hiljaa,
antaa ajan kulua → raittiina. Pidempi raittius tuo hyviä asioita tullessaan. Juomalla ne ei ainakaan ole parantunut,
päinvastoin pahentunut. Sanonta kuuluu, että ensimmäinen kk on vaikea, 3 kk yx rajapyykki, 6 kk yx rajapyykki ja
nyt näyttäisit rimpuilevan juuri sen 6 kk’n kieppeillä. Tuskanen olo muuttuu vähitellen sellaiseksi, että sen kestää
selvinkin päin. Pitää vaan jaksaa taistella, sisua, itsekuria, uskoa tulevaisuuteen ja olla ottamatta sitä ensimmäistä
huikkaa. Asiat asioina.

Voimia taisteluusi!

Selvä pää näkee todellisuuden kirkkain silmin. Ei ole ihme, jos todelliuuden näkeminen alkuun tuottaa ahdistusta. Varsinkin, kun alkoholissa liotetut tunteen alkavat vähitellen kuivua. Omalla kohdallani ahdistuksen takaa on yleensä löytynyt epäämääräinen pelkojen sekamelska, joka oli vuosia hukutettuna viinapulloon.

Pahin peloista on pelkäämisen pelkääminen. Kun omat pelkonsa uskaltaa kohdata, ne muuttuvat epämääräisistä möröistä käsinkoskelteltaviksi asioiksi. Kaikkein parasta terapiaa on kirjata nämä pelkojen aiheet paperille - ovatpahan pois päässä pyörimästä. Kun pelkojen aiheet on listattu paperille tulee yleensä näkyviin kuinka paljon hoitamattomia asioita on syntien listalle jäänyt juovana aikana. Alkoholistiseen luonteeseen liittyy, että vuosien syntilista pitäisi saada katoamaan hetkessä. Todellisuus on hyvä tunnistaa ja hyväksyä. Sitä, minkä juomiseen on kulunut vuosia joutuu myös korjailemaan pitkän ajan.

Tässä tulee avuksi AA:lainen päivä kerrallaan ajattelu. Voimavarani riittävät tämän päivän ongelmien ratkomiseen, huominen ratkaiskoon omat ongelmansa. Kun tänään tekee sen, minkä pystyy ja jaksaa, se saa luvan riittää. Yksi AA:n askelista on omien velkojen (mitä me näillä veloilla ymmärrämmekin) selvittely. Joillakin tähän on mennyt runsaasti vuosia. Ovat tänä päivänä aika ylpeitä siitä, että loppujen lopuksi tuo lista on tullut nollattua.

Kun itse jaksan kantaa huolen siitä, että tänään pääni on selvä, tuo selvä pää kyllä aikanaan huolehtii kaikesta muusta. Niin kauan, kuin pää pysyy selvänä, ahdistus on vain tarpeetonta ja hyödytöntä huolta huomisesta. Meidän alkoholistien luonteeseen liittyy usein tietty turvattomuuden tunne ja sitä kautta tarve olla “omavoimaisia”, eli pitää huolta omasta huomisestamme. Jossain on oikein kiveen hakattuna, ettei tule luottaa vieraan apuun. Meille alkoholisteille olisi kovin hyödyllistä oppia luottamaan tuohon “viertaan apuun”.

Pohdiskelet myös ihmeissäsi, miten joku voi pitää sinusta aidosti ja omana itsenäsi. Vastaus on aivan yksinkertainen - se on oikeastaan kirjoitettunakin tuohon minun allekirjoitukseeni. Meidän alkoholistien on vain usein vaikea oivaltaa, että pohjimmiltaan olemme ihania ihmisiä - aivan kuten kaikki muutkin ihmiset ovat. Kaikki huonous, jonka näet itsessäsi on loppujen lopuksi vain viinahöyryjen luomaa harhaa.

Hei Selville vesille!
Olen monesti kuullut palavereissa sanottavan, että raittius on iloinen asia. Näinhän se on minunkin kohdallani. Kuitenkin vastoinkäymiset, surut, huolet, saavuttamattomat tavoitteet, ihmissuhteet painavat joskus mieleni hyvin alas. Silti olen oppinut olemaan kiitollinen raittiudesta, koska se sinänsä on jo ihme ja kiitollisuuden aihe, joskus kyynelten läpi.

Hiljaa hyvä tulee, toivotan sinulle uskoa parempaan.