Tulenko riippuvaiseksi, ellei ko. aine aiheuta mielihyvää.

Tätä on tullut silloin tällöin pohdittua. Olen lukenut ja kuullut, että esimerkiksi hampaiden elohopeaan voi tulla fyysinen riippuvuus vuosien saatossa. Vaikka kyseinen myrkky aiheuttaa pelkästään pahaa oloa, jos mitään.

Mutta jos nauttii lääkeainetta, josta ei varsinaisesti saa mitään olotiloja, niin onko vieroitusoireet silti mahdollisia? Eihän niitä tule vaikka popkorneista vaikka vetäis kilon päivässä. Monta vuotta.

Nyt on kyseessä kodeiini. Otan sitä siksi, että se joskus tuo rentoutta harmaaseen päivään. Mutta useimmiten ei sano mitään, vaikka annokset olisi suuria. Syy on ilmeisesti mirtazapiinista, jota olen popsinut jo parisen vuotta putkeen (kuulemma poistaa koden tehon). Onko riippuvuus siis kiinni ainoastaan aineesta, riippumatta vaikutuksesta?

Jos joku aine blokkaa toisen vaikutuksen täysin, esim jos otat pollea kun sulla on subua veressä monta kertaa, niin et voi tulla riippuvaiseks siitä. Tosin jos miedolla annoksella otat kodeiinia tarpeeks pitkään, vaikka et saa oloja niin kyllä sä pipiks tuut.

Kyllä kodeiini aiheuttaa riippuvuutta säännöllisesti käytettynä. En tiedä onko viekkarit pahat, mutta pitäis aloittaa yhtäaikaa jonkin toisen lääkkeen käyttö. Pelkästään esim. rauhoittavien lääkkeiden äkillinen lopettaminen voi aiheuttaa krampin.

Tietysti aine, joka aiheuttaa fyysisen riippuvuuden, aiheuttaa sen huolimatta siitä, millaisena käyttäjä kokee aineen vaikutukset.