Tipaton tammikuu ja päihderiippuvainen

Tuollainen tuli netissä vastaan:

Tipaton ei auta päihderiippuvaista

Julkaistu December 21, 2018

Tipatonta tammikuuta on vietetty Suomessa tiettävästi jo vuodesta 1942 lähtien. Kyseessä oli ja on yhä vapaaehtoinen kampanja, jossa tammikuun ajan päätetään olla ilman alkoholia. Raittiin kuukauden konsepti on kansanterveydellisestä näkökulmasta loistava, sillä kaikki juomaton viina on aina hyvästä. Normaalille ihmiselle, jonka elämää alkoholin käyttö ei hallitse, voi tipaton tammikuu olla terveellinen ja puhdistava kokemus. Maassamme on kuitenkin noin 400 000 päihderiippuvaista henkilöä. Heille tipaton tammikuu ei ole avuksi.

Alkoholistin tammikuu
Päihderiippuvuuden alkuvaiheessa elämä ei ole vielä katastrofipisteessä, mutta matkalla sinne. Tässä vaiheessa tipattoman tammikuun viettäminen vielä onnistuu, mutta tulokset eivät ole halutunlaiset. Kuukauden juomattomuuden jälkeen päihderiippuvainen tuntee olonsa ylpeäksi. Pystyin olemaan kuukauden juomatta! Saavutus vääntyy mielen sisällä tarkoittamaan sitä, että juominen on kontrollissa. Lopettamaan pystyy heti kun haluaa, sehän tuli juuri todistettua. Tipattomasta tulee päihderiippuvaiselle keppihevonen, jonka selästä on helppo jatkaa elämää vanhoilla juomatottumuksilla. Hätää ei ole.

Tipattoman tammikuun vaikutukset ovat tuhoisammat, mikäli päihderiippuvuus on edennyt jo pidemmälle. Tässä vaiheessa sairauteen liittyy vahva henkinen paha olo ja ongelmia alkaa olla esimerkiksi jaksamisen kanssa. Riippuvuus vaikuttaa kaikkiin elämän osa-alueisiin ja ylilyöntejä tapahtuu yhä useammin, niin työssä kuin perhe-elämässäkin. On tasaisesti huono olo, koko ajan. Musta möykky rinnassa kasvaa, eikä se poistu sieltä, oli sitten juomatta tai ei.

Ajatellaanpa siis, että elämä on tässä tilanteessa ja tammikuu lähestyy. Tipattoman mainostus alkaa, raitista kuukautta ehdotellaan ja suositellaan vähän joka puolelta. Vihjailua tapahtuu myös kotona läheisten toimesta. Yleisestä painostuksesta päihderiippuvainen sitten lupaa viettää tipattoman. Hän myös tahtoo todistella läheisilleen, että pystyy olemaan juomatta.

Tammikuu alkaa ja korkki menee kiinni. Alkoholi lähtee, mutta ongelmat työpaikalla ja kotona pysyvät. Viinaa ei oteta, mutta elämänlaatu ei paranekaan. Tästä seuraa vaarallinen ja surullinen päättelykehä. Todistin, että voin olla juomatta, mutta mikään ei muuttunut. Voin yhä pahoin. Ongelmien syy en siis ole minä tai alkoholin juominen. Syy ovat ihmiset ja asiat ympärilläni.

Ei helppoa läheisillekään
Tipaton tammikuu ei ole iloista aikaa päihderiippuvaisen läheisillekään. Juominen aiheuttaa riitoja ja ongelmia kotona, mutta lopulta riippuvainen saadaan puhuttua mukaan tipattomaan. Aluksi saatetaan olla toiveikkaita. Nyt se on viimeinkin juomatta! Kuitenkin pian myös läheinen huomaa, etteivät ongelmat ole kadonneet minnekään. Kotona ei ole yhtään viinaa, mutta silti se pyörittää koko elämää. Alkoholi on riippuvaisen mielessä koko ajan ja hän on yhtä ärtynyt kuin ennenkin.

Erona normaalitilanteeseen on se, että nyt läheinen ei uskalla tehdä tai sanoa mitään, ettei vain suututtaisi riippuvaista. Nyt kun se on viimeinkin juomatta! Tunnelma kotona on koko ajan painostava, kunnes lopulta läheinen tekee jonkin ”virheen”, joka saa riippuvaisen tarttumaan taas pulloon. Tipaton tammikuu vääristää myös läheisen mielikuvaa riippuvaisesta. Hän on juomatta, mutta silti koko ajan ärtynyt. Onko hän siis normaalistikin tuollainen?

Väärät syyt johtavat tehottomuuteen
Jos on tipattoman tammikuun juomattomuus ongelmallista, sitä on myös tipattoman päättyminen. Kuukauden juomattomuus on saavutus, josta päihderiippuvainen tahtoo palkita itsensä – juomalla. Tuo palkinto saattaa siintää silmissä jo kuukauden alusta lähtien ja ehkä olla se ainoa keino, jonka turvin tipattoman jaksaa viettää. Tämä on hyvin selkeä osoitus siitä, että päihde ohjaa elämää. Tipaton tammikuu ei ole riippuvaiselle raitistumisen apukeino, vaan syy ja oikeutus juoda myöhemmin enemmän.

Tähän kiteytyy myös tipattoman tehottomuus päihderiippuvaiselle. Tipaton tammikuu ei ole parannuskeino. Pelkästään päihteen pois jättäminen ei auta, vaan täytyy pystyä ymmärtämään, kuinka päihde vaikuttaa itseen ja läheisiin. Vasta sitten rinnassa oleva musta möykky voi alkaa pienentymään.

Päihderiippuvainen lähtee mukaan tipattomaan tammikuuhun muiden painostuksesta ja todistellakseen, että voi olla juomatta. Tämä on väärä lähtökohta, eikä tipattoman viettäminen silloin tehoa. Jos olet tipattomalla tammikuulla jonkun muun kuin itsesi tahdosta, tarvitset apua.

Tipaton ei ole kaikkia varten
Tipaton tammikuu ei ole huono asia. Se on kansanterveydellisesti hieno kampanja, joka saa monet vähentämään juomista. Suomessa isoin ongelma on kuitenkin se, että riskikäyttäjiä ja alkoholisteja mitataan samoilla mittareilla. Päihderiippuvaista tipaton tammikuu ei auta, vaan se voi päinvastoin johtaa pahan olon lisääntymiseen. Olisikin tärkeää, että tipattomasta tammikuusta puhuttaessa ymmärrettäisiin, että on olemassa kaksi ihmisryhmää: päihderiippuvaiset ja muut.

[Poistettu kaupallinen linkki. -Päihdelinkin moderaattori]

Jos olisi ihan viisas niin jättäisin tällaiseen provoon kommentoitamatta, mutta oli tuo sen verran kammottava kirjoitus, että pakottavaa tarvetta koen siihen oman näkemykseni heittää.

[size=150]TIPATON ON AINA HYVÄ, IHAN KENELLE VAAN JA MINKÄ MITTAISENA VAAN![/size]

Elimistö kiittää kaikista juomattomista päivistä piti niitä sitten hampaat irvessä tai nautiskellen.

Päihteistä riippuvainen ihminen voi tipattomalla huomata, että se tuntuukin hyvältä. Vaikka olisi aloittanut sen jollain muodoin pakotettuna. Ei oteta tuota mahdollisuutta keneltäkään pois.

Läheinenkin voi olla ilahtunut, kun on kuukausi mukavaa ja rauhallista. Ainakin itse olisin. Eli älä yleistä tässäkään kohdassa.

Emme me kaikki päihderiippuvaiset juo helmikuussa tammikuussa menetettyä takaisin. Älä yleistä!

Eli tipattomalle joka ikkaa heti kun siltä tuntuu, tuosta provosta välittämättä :laughing:

Aika voimakas reaktio sinulta. Ei kai osunut mihinkään arkaan paikkaan? Kun sanotaan usein että se älähtää, johon kalikka kalahtaa :laughing:
Missään nimessä ei ollut tarkoitus provoilla.

Kaikki valitukset kirjoituksesta voi osoittaa Kantamon suuntaan: [Poistettu kaupallinen linkki. -Päihdelinkin toimitus]

Jostakin syystä ko. toimija mainostaa itseään fb-sivullani ja ajattelin tämän jutun olevan hyödyllinen jaettuna tänne päihdeongelmaisten palstoille.

Minusta juttu on ajatuksia herättävä. Tunnistin tuossa artikkelissa jotakin entistä itseäni. Sitä, joka kuvitteli kykenevänsä olemaan kuten ne toisetkin ja pystyvänsä kohtuukäyttöön. Tuollaistahan se usein oli minullakin. Oli sitten tipaton tammi- tai toukokuu. Hampaat irvessä kuukausi selvänä. Sitten luuli, ettei tässä mitään. Minä osaan.
Paraneminen alkoi vasta kun ymmärsin oman tilanteeni, joka oli alkoholin suhteen huono. Vaikka join kohtuudella, tunsin oloni silti kehnoksi. Miksi siis sellaista elämää jatkaisin?

Kukin tavallaan. Välillä vaan ihmettelen miksi sellaiset, joilla ei näytä olevan ongelmaa alkoholinkäytössä täällä päiväkirjaa pitävät…
Siksikö, että voi näyttää paremmuutensa noille jotka yrittävät taistella viinanhimoa vastaan päivä, jopa tunti kerrallaan?
Samalla kuitenkin saattaa antaa väärää toivoa ja informaatiota niille, jotka eivät olle omaa pohjaansa kohdanneet. Joku saattaa alkaa luulemaan pystyvänsä.
Niin minäkin luulin monet kerrat ennen kun ymmärsin.

Tipattoman merkityksestä voidaan ja saadaan olla montaakin mieltä. Totta minusta tuo, että saattaa antaa ongelmaiselle väärän tunteen alkoholikäytön hallinnasta. Ja elimistö varmaan vähän kiittää, mutta aika pieni hyöty, jos 11 kuukautta taas otetaan vailla huolen häivää. Jos on rankasti dokannut elimistö tuskin yhdessä kuukaudessa palautuu?
Ja sitten Turmiolan Tommin perheessä… Puoliso katselee hampaitaan kirskuttelevaa väkisin raitistelevaa peläten laskien päiviä siiihen, kun tipaton päättyy ja vanha normaali palaa.
Omasta puolestani suosittelen lämpimästi kokonaan raitistumista kaikille jotka hiukankaan ovat huolissaan alkoholinkäytöstään. Kantamon edustama Minnesota-hoitokin on monia pelastanut. Minua ei, pelastin itseni ihan itse.

Hienoa Vilma1966, että pystyt kohtuukäyttöön ja että voit juoda siten, ettei mene överiksi ja että et tunne morkkista etkä krapulaa. Kaltaisiasi ei ole paljon. Mukava, että alkoholista on sinulle paljon iloa. En kuitenkaan sinua kadehdi.

Et varmaankaan kauheasti ole näitä kirjoituksia täällä Plinkissa lukenut, jos käsityksesi on se, että täällä kirjoittaa ne joilla ongelmaa (muka) ei ole. Itse en ole täältä yhtään sellaista kirjoitusta vielä löytänyt. Se, että alkaa mennä paremmin ei tarkoita, että ongelma olisi poistunut tai unohtunut, mutta kai sitä saa kirjoittaa jos/kun jossain edes hetkellisesti onnistuu? Vai pitäisikö tänne kirjata vain epäonnistumiset? Itse uskon, että onnistumisista oppii vielä enemmän kuin virheistä.

Etkä ainakaan minun kirjoituksia ole lukenut viimeistä lukuunottamatta, koska jos olisit tietäisit, että kärsin usein krapulasta, jos olen juonut. Tunnen edelleen morkkista silloin kun menee överiksi jne.

Syy miksi reagoin jakaamasi tekstiin on se, että se käytännössä kehoittaa ellei peräti kiellä tipattoman kaikilta niiltä, jotka eivät ole varmoja, että se johtaa alkoholin käytön lopettamiseen.
Tuskin yksikään viinan juonnin lopettanut henkilö on voinut olla sata varma ekana päivänä, että ei ikinä koskaan missään olosuhteissa tule juomaan alkoholia. Eli jokainen aloittaa homman tipattomalla, vaikka haluaisit kuinka sitä vastustaa.

Ja minä lupaan, että kun puolisoni on jonkin jakson juomatta, en “peläten laske päiviä”. Iloitsen jokaisesta sellaisesta päivästä.

ASIAA. ALLA OLEVISTA KOHDISTA SAMAA MIELTÄ. (GOOGLAA KUIVAHUMALA joka täysin eri asia kuin raittius) Alkoholia kohtuudella käyttävälle tällaiset tauot voivat olla ihan ok, mutta heillehän on muutenkin luontevaa välillä ”unohtaa juoda” tai edes muistaa milloin otti viimeksi sen lasillisen pari.

Olen Vilma1966 kanssa samaa mieltä, Tipaton kannattaa aina. Sen sijaan niiden ihmisten syyllistäminen, jotka sitä sitä tosissaan yrittää tai asian vähättely on todella typerää. Tällä palstalla on erilaisia ihmisiä erilaisine kokemuksineen ja jos he jokainen haluavat vähentää alkoholin kulutustaan, sitä pitää kannustaa. Kantamo on raju hoitomuoto, jossa ihmisen psyyke pistetään palasiksi. Ei sovi kaikille! joillekin sopii ja he ovat päässeet pois kokonaan eroon alkoholista. Mutta liian negatiivinen.
Jousa

Itse vietän tipatonta tammikuuta ja nautin siitä. Jatkan ehkä helmikuun puolelle?
Ehkä en ole päihderiippuvainen?

t. Juhani

Aika tavallinen neuvo, ihan asiantuntijaltakin sellaiselle henkilölle, joka on pohtinut alkoholinkäyttöään tai tietää menevänsä käytön suhteen riskirajoilla on kehotus pitää jonkin mittainen alkoholiton jakso ja arvioida sen kokemusten perusteella mikä suhde itsellä on alkoholiin, onko riippuvainen tms.

Lähipiirissäni on joskus ollut tipattomalla tammikuulla olijoita ja en kyllä tunnistanut noita kirjoituksen mukanaan tuomia seuraamuksia. Kyseessä on ollut enemmän suurkuluttajatyypit eikä vahvasti riippuvaiset henkilöt. Ainakin heillä on ollut positiivisia kokemuksia oman hyvinvoinnin paranemisesta.

Aina on se ”vaara” että tipaton lipsahtaa pidemmäksi, kun se alkaakin tuntua hyvältä tai silmät avautuvat omille juomatavoille. Jostainhan se on aloitettava se juomatta oleminen. Ja aina raitis päivä on parempi kuin päivä kännissä.

En ihan ymmärrä miksi tipaton tammikuu herättää niin voimakkaita tunteita. Vaikea jotenkin uskoa, että joku ihan oikeasti uskoo, että jos pystyy olemaan tammikuun ajan juomatta, niin se tarkoittaa, että ei ole mitään ongelmaa, jos muuna aikana kiskoo alkoholia niin että se häiritsee itseä, terveyttä, työtä ja/tai läheisiä. En ainakaan minä uskonut, kun juovana aikana pidin silloin tällöin tipatonta jotakin kuukautta.

lizzy käsitti jutun.
Sanottakoon vielä, että kyse ei ole minun tekstistäni. On julkaistu kaupallisen päihdekuntoutusllaitos Kantamon sivuilla. Minulla ei ole sinne mitään yhteyksiä.
Pitkän linjan juoppona ja juomaharrastukseni kautta asiasta jotakin tietävänä olen kuitenkin pitkälti samaa mieltä. Tuo viimeinen kappale kannattaa lukea hitaasti ja myös kannattaa yrittää myös ymmärtää.

“Tipaton tammikuu ei ole huono asia. Se on kansanterveydellisesti hieno kampanja, joka saa monet vähentämään juomista. Suomessa isoin ongelma on kuitenkin se, että riskikäyttäjiä ja alkoholisteja mitataan samoilla mittareilla. Päihderiippuvaista tipaton tammikuu ei auta, vaan se voi päinvastoin johtaa pahan olon lisääntymiseen. Olisikin tärkeää, että tipattomasta tammikuusta puhuttaessa ymmärrettäisiin, että on olemassa kaksi ihmisryhmää: päihderiippuvaiset ja muut”.

Riskikäyttäjälle varmasti loistava juttu, mutta päihderiippuvaista ei tipattomalla kerran vuodessa pelasteta. Miksi tuon (tuon sinisen) lukeminen ja mahdolinen sisäistäminen teki niin pahaa, että kirjoitusta piti provoksi syyttää? Eikö saa sanoa, että keisarilla mahdollisesti ei ole vaatteita? Tai ne vaatteet ovat liian isot, tai eivät enää niin muodikkaat.
Asioista tulee mielestäni voida keskustella ja joitakin totuuksia voi kyseenalaistaa. Eri mielipiteillä on sijansa ja pitää ollakin kun näin tärkeää asiaa käsitellään.

Olen lukenut kauheasti ja vähän päälle.
Täällä kirjoittaa tosiaankin niitä, joilla on iso ongelma. Tammikuun alussa näitä avauksia oli paljon. Tyyliin: “Olen juonut pari vuotta joka ikinen päiva”, “Taas pilasin kännissä kaikkien joulun, haluan kuolla”, “En halua juoda koskaan enää”
En itse ollut aivan tuollainen, mutta läheistä sukua. Paitsi tuo viimeinen sopii tietenkin, en minäkään halua enää juoda koskaan. Päätökseni on syntynyt pitkän prosessin seurauksena. Ja oli sitten lopulta aika helppo. Olisi pitänyt tehdä vain paljon aikaisemmin.

Tuollaisen tuoreen kirjoittajan näkökulmasta pikkuisen ihmettelen näitä vuosikausia täällä olleita, jotka kertovat että juu vähän join, hyvin meni. Nyt olenkin sitten taas muutaman viikon juomatta.
Kun tuollainen isoissa ongelmissa oleva taistelee taas jokaisesta selvästä minuutista ja kärvistellen odottaa kellon tulevan 21.00,
jolloin kuluvana päivänä ei saa lähikaupasta sitä kaljaa/siideriä. Se on taistelua elämästä. Taistelua, jota kaikki täällä vaikuttavat eivät ole koskaan kokeneet.

Meitä pähdeongelmaisia on niin erilaisia, mutta uskon ettei tänne kukaan ole ilman syytä rekisteröitynyt. Ongelma on joskus ollut huomattavan suuri, vaikka se kohtuukäyttö nyt jo luonnistuisi.

Luetun ymmärtäminen on vaikea laji. Ja kyllähän vanha sanonta ”se koira älähtää johon kalikka kalahtaa” pitää näköjään paikkansa. Tässä oli vain kysymys faktoista, joiden lähteenä oli päihdekuntoutus (Minnesota-malli) paikka Kantamo.
Ottaisin esiin sellaisen käsitteen kuin VAHVISTUSHARHA eli ihmisillä on kognitiivinen (tietoinen-tiedostamaton) taipumus etsiä, valita ja painottaa tietoa, joka vahvistaa omia ennakko-oletuksia tai -uskomuksia.
Kyllä minä ainakin tiedän ja tunnen alkoholiriippuvaisia, jotka nimenomaan tällaisilla tauoilla ovat halunneet osoittaa varsinkin muille, että kyllä minä pystyn olemaan ilman…hetken. Raittiuden kanssa tällä ei ole mitään tekemistä. Tuurijuoppoudeksi sitä toki voi kutsua. Mutta aika paatuneetkin juopot voivat olla viikon pari kuukauden tai muutaman ilman ja jatkaa sitten taas samaan malliin. Alkoholiriippuvuus voi myös ilmetä siten, että aina on seuraava ”ottokerta” jo joko kalenterissa tai ainakin koko ajan mietinnön alla. Väliajan ikään kuin odottaa sitä kuivana. Mutta joka tapauksessa raitistuminen aloitetaan sillä ettei enää alkoholia suuhun laiteta, millään verukkeella. Ne päivät, viikot, kuukaudet ja vuodet hyvässä tapauksessa alkavat kertyä. Suurkulutuksesta voi kyllä päästä kohtuukäyttöönkin, tosin hyvin harva tähän kykenee, pysyvästi. Määrät vain helposti alkavat lipsua entiselle tasolle kun aikaa kuluu. Toivon että mahdollisimman monella tipattoman pitäjällä se jää päälle, kuten onneli totesi :smiley: