Teemaviikko: Miten äidin liiallinen juominen näkyy lapsissa?

Päihdelinkin toimitus välittää lomakkeen kautta jätetyn kysymyksen Vanhemmuuden teemaviikon ammattilaisille ja vertaisille:


Miten äidin liiallisen alkoholinkäytön jättämät jäljet näkyvät/tulevat näkymään lapsissa? Onko heillä muuta tietä kuin masennus, ahdistus ja traumatisoituminen?

Olen lopettanut tissuttelun kaksi vuotta sitten kokonaan mutta en vieläkään ole päässyt yli itsesyytöksistä ja ahdistuksesta, jonka oman tilanteen tajuaminen toi minulle tullessaan. Meillä oli siis koko ajan kulissit ns. kunnossa, kävin töissä, lapset harrastivat, heitä vietiin ja tuotiin ja rakastin sekä hoivasin heitä. Olin kuitenkin välillä humalassa ja join kotona.

En pääse yli tunteesta, että olen pilannut lasten elämän ja altistanut heidät masennukselle. Tällä hetkellä lapsilla menee mainiosti mutta minä voin huonosti ja kompensoin jo väliin liiaksi huonoa omatuntoani.

Kiitos viestistäsi Äiti. Vastaan sekä sinulle, että yleisellä tasolla, miten liiallinen alkoholinkäyttö voi vaikuttaa lapsiin.

Haluan ensinnäkin sanoa, että tilanteessasi on täysin ymmärrettävää ja inhimillistä, että koet syyllisyyden tunteita. Se kuuluu prosessiin, kun irtaantuu ongelmallisesta päihteiden käytöstä ja alkaa huomata siitä aiheutunutta haittaa omassa elämässä ja lähipiirissä/perheessä. Se kertoo myös siitä, että olet omia lapsiasi syvästi rakastava vanhempi. Ja haluat lastesi parasta.

Haluan sanoa myös, että ole armollisempi itsellesi. Olet jo lopettanut alkoholin käytön ja se on paljon! Se on paras päätös ja varmasti lapsesi aistivat muutoksen kaikella tavalla. Mennyttä et voi muuttaa, mutta tähän hetkeen ja tulevaisuuteen voit vaikuttaa.

Yleisesti ajatellaan, että pienet vauvat ja lapset eivät ymmärrä, jos vanhempi juo. Tämä on kuitenkin virheellinen käsitys. Kaiken ikäiset lapset kärsivät, jos perheessä on päihdeongelmaa. Eri kasvuvaiheissa lasta ja nuorta haittaavat erilaiset asiat. Ihan pieni vauva aistii vanhemmasta tämän humalatilan ja voi humalan vuoksi saada epäsäännöllistä/erilaista hoivaa ja on myös suuremmassa tapaturman riskissä. Pientä lasta voi pelottaa vanhemman muuttunut persoonallisuus, nuoret taas kokevat haitoiksi riitaisuuden, häpeän vanhemmista sekä kasvavan epäluottamuksen vanhempaa kohtaan. Aikuisten kohtuukäytön valtaosa nuorista hyväksyy, mutta mukavimmillaan vanhemmat ovat nuorten mielestä selvinpäin.

Kodin alkoholinkäyttö on haittavaikutuksiltaan monitasoinen ilmiö. Lasinen lapsuus on myös koko elämän pituinen tekijä ihmisen elämässä ja vanhempien juomisesta voi aiheutua pitkällisiä aikuisikään asti ulottuvia haittoja. Lapsuuden kokemukset voivat vaikuttaa myöhemmin aikuisuudessa esimerkiksi omaan vanhemmuuteen ja parisuhteisiin. Toisaalta erilaiset tekijät voivat suojata näiltä haitoilta ja vaikeita asioita lapsuudessaan kohdanneista lapsista voi kasvaa myös hyvin menestyviä ja empaattisia aikuisia. Tukea lapsuudenkodin ongelmien käsittelyyn voi saada vielä myöhemmällä iällä. (Lasinen lapsuus, Fuhrman, B, Ei koskaan liian myöhäistä saada onnellinen lapsuus)

En tiedä minkä ikäisiä lapsesi ovat, mutta jos se on iän puitteissa mahdollista, niin voit jutella heidän kanssaan menneestä ja miltä heidän silmin juominen on tuntunut ja näyttäytynyt. Tätä voit pienin askelin kuulostella ja antaa tilaa heidän tunteilleen ja sanoilleen. Lapsia ei tulee syyllistää ja et voi selitellä omaa juomistasi. Voit pyytää anteeksi ja pahoitella. Voit kysyä pelottaako heitä, että alkaisit uudelleen juomaan? Tai onko heillä surua siitä? Tunteille kannattaa antaa nimi. Voit realistisesti kertoa, että et enää juo/ olet saanut siihen apua/ huomasit, että se on haitallista sinulle ja perheelle. Älä koskaan lupaa mitään, mitä et voi pitää. Aina voi kuitenkin sanoa, että yrittää parhaansa. Jos taas lapsesi ovat olleet juomisesi aikaan niin pieniä, että heillä ei ole sanallisia muistikuvia tapahtumista tai heillä on vaikeaa puhua asiasta, tällöin voit auttaa olemalla läsnä tänä päivänä. Voit nyt ja tulevaisuudessa huolehtia heidän turvallisuudestaan ja rakentaa hyvää suhdetta heihin, näin oletkin jo toiminut.

On hyvin vaikea sanoa, miten lapsesi tulee reagoimaan aikuisuudessa juomisesta. Voi olla, että lapsesi ovat kärsineet juomisesta. On mahdollista, että siitä on jäänyt jotain psyykkistä kuormaa. Voi myös olla, että heidän elämässään on ollut riittävästi turvaa ja aikuisia, jotka ovat vaikuttaneet turvallisuuden kokemukseen myönteisesti.

Mietit myös, että kompensoit tällä hetkellä arjessa huonon omatuntosi vuoksi. Mietin, että ehkä tarkoitat tällä sitä, että pyrit teoillasi hyvittämään mennyttä. Tähän kannattaa kiinnittää huomiota. Esimerkiksi jos sinulla on vaikea rajoittaa lapsia tai olet epäjohdonmukainen, kannattaa muistaa, että terveet rajat tuovat lapselle turvaa.

Jos epäilet lastesi kärsivän asiosta, niin voit olla yhteydessä esim. kuntasi perheneuvolaan, jossa voitte asiaa käsitellä. Suosittelen avun hakemista myös itsesi vuoksi. Ammattilaisen kanssa puhuminen voisi helpottaa oloasi ja saisit olla kokonaisvaltaisemmin se hyvä äiti, joka selkeästi haluat olla!

Tämä voisi olla hyvin monen suomalaisen äidin kirjoitus. Edelleen äitien juominen salataan, sitä hävetään ja piilotellaan. Olisi tärkeä voida puhua tästä, jotta häpeä sen ympärillä vähenisi. Kiitos Sinulle äiti, että otit tämän rohkeasti puheeksi täällä!

Tietoa:
lasinenlapsuus.fi
ensijaturvakotienliitto.fi/vauv … auvaperhe/
mll.fi/vanhemmille/tukea-pe … uo-liikaa/

Apua:
Anonyymiä ja maksutonta keskusteluapua sekä palveluohjausta saa Ensi- ja turvakotien liiton Pidä kiinni® -hoitojärjestelmän matalan kynnyksen työntekijöiltä, katso lähimmän työntekijän tiedot tai juttele chatissä: ensijaturvakotienliitto.fi/tiet … yksen_tyo/
varjomaailma.fi/varjoryhmat