Sosiaaliturva riippuvaiseksi raittiudesta?

Olen palstalla esittänyt useitakin ratkaisuvaihtoehtoja päihdeongelmaisten elämänlaadun kohentamiseksi. Eräs keino päihdeongelmien vähentämiseksi (toteuttamiskelpoinen, halpa ja tehokas) olisi työmarkkinatuen/takuueläkkeen/ansiosidonnaisen/toimeentulotuen sitominen maksa-arvoihin. Maksa-arvot voitaisiin ottaa pari kertaa viikossa (GT reagoi lyhyellä tähtäimellä) ja parin kuukauden välein (CDT mittaa paremmin käyttöä pidemmällä aikavälillä). Rattijuoppojen maksa-arvojen mittailu on muuten pk-seudulla retuperällä; GT:tä mittaillaan mutta CDT:tä ei kun muka liian on kallis. Itse kävin Töölön A-klinikalla mittauttamassa GT:tä toista vuotta ja sain kortin takaisin pysyvästi mutta otin kokovartalopuudutuksen parin viikon välein eli GT:n kanssa voi pelata mutta CDT:n yhdistettynä ei voi.

Mittaukset olisivat toistuvia ja täysimääräisesti ne maksettaisiin kahden viikon jaksoina vain jos maksa-arvot pysyvät normaalin viitearvoissa eli tukiaisten varassa olevat laitettaisiin samanlaiseen (mahdollisesti loppuelämän jatkuvaan) seurantaan kuin monilla maalaispaikkakunnilla, joissa mitataan sekä GT että CDT rattijuopoilota. Jos arvot olisivat kohdallaan saisi kahden viikon raha-annoksen täytetenä eli sen n. 220 €. Jos arvot ylittävät viitearvot saa ostovoimakorjatun Viron työttömyyskorvausta (2 €päivä) vastaavan määrän eli noin 20 € viikossa.

Näin saataisiin roti syrjäytyneiden juopotteluun. Köyhillä juopoilla on ns. “rahapäivä” jolloin ei olla köyhiä ja kipeitä - voidaan esim. ajaa taksilla Alkon oven eteen porukalla ja hakea täysi lasti (nähnyt muutaman kerran). Aamuisin juopot steppailevat kaupungilla ja etsivät tuttavistaan niitä, joilla on paalua huikkaan tai huikkaa valmiina. Helsingissä mennään passiin jo aamuviideltä itäviinan toivossa. Ehdotuksestani saadaan seuraavat edut:

  1. Trokarien markkinat häipyvät; jos jampoilla on tulot 80 €/kk ei siitä riitä trokareillekaan.
  2. Syrjäytyneiden alkoholikuolemat ja -sairaudet kääntyvät laskuun.
  3. Putkaan viennit vähenevät.
  4. Leipäjonot loppuvat. Leipäjonoissa on vain uusköyhiä (ei olla opittu venyttämään centtiä) ja päihdeongelmaisia (kassi haetaan että on rahaa enemmän alkoholiin) sekä pihejä.
  5. Sosiaalimenot alenevat sadoilla miljoonilla €/vuosi millä summalla voidaan kattaa maksa-arvojen mittailu.
  6. Syrjäytyneet saisivat ohjattua ilmaista päivätoimintaa (maksa-arvojen mittailu).
  7. Katukuva siistiytyy.
  8. Työllisten työmotivaatio lisääntyy - ollaan valmiita paremmin painamaan niska limassa jos vaihtoehtona maksa-arvojen mittailu.
  9. Syrjäytyneiden tekemät rikokset vähenevät, jolloin vankiloiden ahtausongelma ratkeaa. (Suomalainen henkirikoshan on monesti mallia “Make tappoi Kaken”).

Bernerin tuotteiden pihistykseltä - “juoksupullo” - vältyttäisiin, jos autokemikaalit olisi pakko siirtää lukkojen ja myynnin edellytyksenä olisi voimassa oleva ajokortti ja rekisteriote! Kiljun tekeminen loppuisi, jos siitä saisi vuoden linnaa (vankilakapasiteetti

Käsittäkseni tämän palstan tarkoitus on tukea alkoholinkäytön lopettamista ja raittiutta, ei päihdeongelmaisten elämänlaadun kohentamista, niin jalo tavoite kuin se ehkä onkin.

Sä olet hauska… Miten olis henkilökohtaiset palvelukupongit, joita voi käyttää kaupoissa sapuskan ja muun tarpeellisen ostoon, mutta ei alkoholin ostoon? Eikös näitä jo ole? Melko nöyryyttävää jo sekin…ilman maksa-arvon mittauksiakin. Jos sossu tarjoaisi henkilökohtaista palvelua, uskon, että valveutunut työntekijä kyllä erottaisi, kuka käyttää nuo pienet roposet viinaan, kuka lastensa elättämiseen. Mitä tulee leipäjonoihin, niissä taitaa asioida myös YH-äitejä, joilla on useampi kuin yksi lapsi. Siinä todellinen, oikea köyhyysloukku.

Olisin kyllä kiinnostunut siitä tiedosta, kuinka suuri prosentti sosiaalitoimen asiakkaista kärsii päihdeongelmista ja sen aiheuttamasta tilapäisestä/lopullisesta työkyvyttömyydestä?

Luultavasti me alkoholistit osaaisimme huijata noita mittareitakin, kun on olemassa laillisiakin huumeita, joita voi vetää napaansa mittareista välittämättä.
Itse sain kutsun jo 15v sosiaalihuollon luukulle ongelmani tähden, mutta eihän se minun juomista estänyt, vaan lisäsi sitä, kuin elämänsä sankari konsanaan. Aina löyty keinoja ja rahaa vetää pää täyteen, kunnes se oma pohja tuli vastaan.

Tavallaan sosiaaliturva jossain muodoissa on riippuvainen raittiudesta. Jos lasketaan vaikkapa sellanen sosiaaliturvan tai oikeestaan sosiaalityön muoto, kuin päihdeongelmaisille tarkotetut tukiasuntolat. :bulb:

Niissä asumiseen edellytetään raittiutta, ja tätä valvotaan säännöllisillä mittauksilla, eli mm. puhallutuksella ja seuloilla. Seuloissahan näkyy myös useimmat päihdyttävät lääkkeet.

Noissa tukiastuntoloissakin kyllä saa syödä lääkärin määräämiä lääkkeitä ohjeen mukaan, mutta ohjeen ylittäminen taí ilman reseptiä syöminen lasketaan sääntöjä rikkovaksi päihtymykseksi.

Että tuli vaan mieleen tällanenkin hyvinvointivaltion tarjoama sosiaalisen turvan muoto. :slight_smile:

Aiheesta tuli mieleen, että Facebookissa vietetään ke 6.4. Kukkahattukeskiviikkoa. :smiley:

Naamakirjalaiset, osallistukaa.