Rohkaisua nyt lopettaville

Kun on juonut kauan ja siitä on tullut osa jokaista päivää voi tuntua siltä että tämä on minun kohtaloni. Niin osa itseä.
Voi luulla että minut on luotu tällaiseksi. Alkoholistiksi.
Joku voi lopettaa tuosta vaan. Helpolla. Taakseen katsomatta yhtenä aamuna sanoa että se oli siinä, tänään en enää ota. Onnistua.
Monille se ei käi helposti. Alkoholismista irtipääsy on tunteiden myrskyä. Vanhaan uraan luiskahtamaisilla oloa viikkoja ja kuukausia.
Se ei ole helppoa.

Nyt se rohkaisun sana.
Kun siitä pääsee se näyttää kaukaa katsottuna toiselta. Ei enää koskettavalta ei raskaalta vaan helpotukselta. Ei enää riippuvuutta ei halua juomiseen. Vapaus. Kaukaa katsottuna voi olla tyytyväinen siihen että unohdus vähitellen peittää koko asian. Elämä ilman alkoholismia on totuus ja ainoa totuus siinä asiassa. Ei tarvitse soutaa ja huovata.

Se on paitsi mahdollista myös todennäköistä kunhan kestää sen ajan jonka ajattelun muuttuminen itsellä ottaa. Ja sitten voi asialle jo hymyillä. Sanoa että oli se aikaa sekin semmoinen.

Jokaisella on mahdollisuus. Kenelläkään ei ole tuomiota tässä asiassa.

Rohkaisun sanoja myös teille “tuurijuopoille”, jotka olette välillä pitkiäkin aikoja juomatta! Sairaus on pohjimmiltaan sama, mutta myös tie raittiuteen on sama: tosiasiat tunnustaen ja oma halu.

Päivä kerrallaan

Kiitos skorpionille rohkaisun sanoista. Raitis elämä on varmasti ihanaa ja pitää muistaa olla kärsivällinen jotta sen saavuttaa. Ja vaikeaksi sitä ei kannata itselle tehdä vaan olla helpottunut että pääsee eroon alkoholin hallinnasta

Rohkaisu on varmasti paikallaan. Uskallusta irrottautumiseen alkoholismista tarvitaan.

En ehkä pitänyt omaa elämäntapaani ihan kohtalon sanelemana tai “ylhäältä määrättynä”, pikemmin se oli asia jota vaan en kyseenalaistanut. Se oli minun tapani elää, eikä sitä niin tullut pohdittuakaan että ihan täydellinen muutos asennoitumisessa alkoholiin voisi jonain päivänä olla just se oikealtatuntuva ja yhtä luonnollinen juttu. Kun siihen olin tottunut ja riippuvuus oli kehittynyt niin se vaan oli …niin luonnollista, just minulle.

Ja kuitenkin, nyt, jonkinlaisen etäisyyden päästä asiaa vilkaisten, tämä alkoholinkäytön lopettaneen elämä vasta normaalilta ja luonnolliselta ja just minun omia halujani ja tarpeitani vastaavalta tuntuukin!

Ihminen muuttuu. Muuttuuko ensin ajattelu ja sitten teo vai toimiiko joltain osin myös toisinpäin; muuttamalla toimintaansa aivot etsivät myös asenteet ja perustelut ja mieliteot joilla se itselle valittu toimintamalli muuttuu just itse halutulta ja perustellulta ja kaiken tahdon mukaiselta… ehkä molemminpäin?

Niin sanoisin minäkin, tämän päivän alkoholisteille, älkää sanoko että ei koskaan… kyllä se voi muuttua, elämä ja elämäntavat ja mieliteot ja halujen kohteet. Kunhan ei tahallaan linnoittaudu johonkin mikä just nyt tuntuu olevan sitä itseä.

Mahdollisuuksia on.

Ja myönnettävä on sekin, ettei koskaan ole vain mustaa ja valkoista totuutta, tässäkin asiassa on niitä harmaan sävyjä miljoonaa sorttia. Jos minulle sopikin tämä täyskäännös just kuin räätälöitynä niin jollain muulla se oikea ja oma tapa elää voi tietysti olla jotain ihan muuta. Muutokset ovat kuitenkin aina mahdollisia.

Hoi. Kyllä, rohkaisua se raitistuminen tarvitseekin. Jokainen omien tarpeitten mukaan, mutta useimmilla luultavasti on ihmissuhdeongelmia, pelkoja, ahdistuksia, ujoutta, häpeää yms, joten kyllä siinä jokin tuki tai kannustus tarvitaan, jotta asiat voisivat muuttua.

Mä sitten taas rohkaisisin kaltaisiani, jotka rimakauhuilee lopettamisen kanssa siks, että ajattelee sen olevan tolkuttoman tuskasta, hirveän hankalaa ja täysin tuhoontuomittua, ja onnistumisen olevan tilastollisesti ihan liian epätodennäköistä.

Ehkä, mutta ehkä ei.

Rohkaisen vielä uskomaan kestävään raitistumiseen niitäkin alkoholisteja, joille raitis elämä tuo epäonnea, sairauksia, menetyksiä ja muita vaikeuksia eikä raittius merkitsekään pelkkää ihanuutta. Rohkaisen uskomaan siihenkin, että raitis uudenlainen elämä saattaa myös alkaa helposti. Siihenkin rohkaisen, että on muistettava ja hyväksyttävä alkoholismin olevan krooninen, juodessa yhä paheneva ja ennenaikaiseen tuhoon johtava sairaus. Alkoholistin inhimilliset voimavarat ovat riittämättömät, on etsittävä itseä suurempaa voimaa.

Tänään et ole yksin

Yötä vaan kaikille! Tässä sitä kolmatta vuorokautta lopetellaan. En olis uskonu että vielä pitää kaikki paska kokea uudestaan ,mutta näin se vaan näköjään holistilla menee, uudestaan ja uudestaan. Kaks kuukautta meni raitistellessa ja nyt kyllä kyrsii että ratkes taas. Tuntuu että ei opi ikinä,kun aina sama juttu,vaikka kuinka yrittää, nii ei vaan meen jakeluun.

Alkoholismiin liittyy monenlaisia myyttejä, kuten väitteet elinikäisestä taudin potemisesta ja ikuisesta torjuntasodasta, vihollisen vartioinnista yötä päivää, jokaisen nurkan takana vaanivasta tappajasta valmiina iskemään. Lopettamisen ja irtioton tuskaisuudesta ja kestämättömyydestä.

Julmia ennusteita.
Totta on, että kovin moni ei parane koskaan. Irtaantuminen osoittautuu tilapäiseksi, halu juomiseen on sittenkin niin kova että palataan vanhaan toimintamalliin. Yhtä totta on kuitenkin se, että moni jättää alkoholismin taakseen, muutaman vuoden kuluttua se on muistoissa vain yhtenä osana jotain elämänvaiheita, asiana joka ei tämän päivän elämään enää vaikuta.

Jotain varmasti vaikuttaa sekin, kumpaan tulevaisuuteen itse lopetusprojektin aikana uskoo ja kumpaan niillä erilaisilla lopettamisen työkaluilla tähtää.

Onnistumisien kokemukset ovat monelle, kuten minullekin, alusta asti tärkeitä. Ne pelot ja synkkien pirujen olemassaoloon uskomiset taas voivat vangita ajattelun siihen ettei ihan oikeasti voikaan parantua. Aivomme toimivat myös sen logiikan mukaan jota itse sinne syötämme.

Kannattaa uskoa parempaan tulevaisuuteen -ja se tulee sieltä.

mies metsänreunasta kirjoitti

Näin minullekin, ja olenkin saanut monen muun tavoin olla raittiina ensimmäisestä AA-palaveristani alkaen.

Lääketieteen määritelmän mukaan alkoholismi on krooninen, siis alkoholistissa eliniän pysyvä sairaus. Raskasta ja toivottomuutta tuottavaa torjuntasotaa ei kuitenkaan ole tarvis käydä. Alkoholisti voi luovuttaa vahvempansa edessä ja hyväksyä tosiasian, että alkoholi ei hänelle sovi ja pyytää apua. Avun saa esimerkiksi raitistuneilta alkoholisteilta tai yhteiskunnan ylläpitämiltä instansseilta. Eräs avun muoto on myös rukous, uskoopa mihin tahansa tai on uskomatta. Yksi ympärivuorokautisen tuen muoto on Päihdelinkki. Lukeminen ja tänne kirjoittaminen toimii raitistumisen vertaistukena. Raitistuneena alkoholistikin voi elää suhteellisen normaalia ja yhteiskuntakelpoista elämää.

Tänään et ole yksin

Vaikka Lomapuiston aktiivisuutta ja rauhallista keskustelutapaa kunnioitankin, joudun aina välillä esittämään pientä lievennystä väitteisiin.

Alkoholismin ehdoton parantumamattomuus ei koskaan saanut lääketieteen tutkijoiden piirissä konsensusta- eikä ihme, eihän väite perustu mihinkään tieteelliseen tutkimukseen.
Väitteen kannalta ovat aina olleet ongelmallisia ne ilmielävät alkoholismista parantuneet joihin kovin helposti törmää elävässä elämässä vaikkei edes harrastaisi päihdeproblematiikan tutkimista. Heitä vaan on ja aina jostain tulee.

On kyllä totta, että kovin suuri osa alkoholisteista ei parane, he kärsivät ongelmastaan (tai kenties joskus nauttivat siitä) kunnes elämä päättyy.

Yksimielisyyttä ei ole saanut sekään väite jonka mukaan alkoholismi edes olisi nimenomaan lääketieteellinen ongelma. Itse asiassa nykyään ollaan jo enemmän sitä mieltä että kysymys on monialaisesta vyyhdistä jossa on ainakin psyykkisiä, fyysisiä, sosiaalisia ja kulttuurillisia osia.
Alkoholi toki aiheuttaa paljon käytettynä useita sairauksia. Ne ovat lääketieteen asia.

Alkoholisoituneella ihmisellä on ainakin toivoa. En uskalla väittää että aina olisi todennäköistä että siitä paranee, tilastot kun puhuvat toista.
On kai silti syytä huomata että tilastoihin päätyvät vain ne alkoholistit jotka ovat päätyneet jollain tavalla hoidon piiriin.
Ne, lukumäärältään vain arvattavissa olevat, jotka ovat parantuneet joko itsekseen tai omien luonnonmukaisten omahoitomenetelmien ja opetellun asennemuutoksen kautta, jäävät laskuista väkisin pois.
Heihin kuulun minäkin. En ole missään tilastoissa todistamassa alkoholismista yhtään mitään, suuntaan enkä toiseen.

Toki voitaisiin esittää hurja väite, että olisin ainutkertainen ihminen maailmassa, eihän tällaista ole parantumattomuusopin mukaan koskaan olla olemassa. Väitteen uskottavuutta nakertaa jo selvä logiikka ja arjen kokemukset silminnähden parantuneista ihmisistä.

Ei siis kannata heittäytyä synkkyyteen ja valmistautua kärsimysten sarjaan -kyllä elämä voi voittaa!

mies metsänreunasta

Lisään luetteloon vielä tärkeänä osatekijänä hengellisyyden näkökulman.
Minusta parantunut tai entinen alkoholisti olisi henkilö, joka on saanut takaisin alkoholinhallintakyvyn ja voi ruveta ns. tavikseksi, ja ottaa ryypyn tai pari joutumatta pitkänkään hallitun käytön jälkeen juomisen pakkomielteen valtaan.
Pelkkä juomattomuus ei mielestäni todista alkoholistin muuttumista entiseksi alkoholistiksi. Hänestä on tullut raitistunut alkoholisti.

Totta, syvällekin rappioon vajonneelle alkoholistille on aina toivoa saada kokea raitistumisen ihme.

Olet elävä esimerkki vertaistuen voimasta ja toivosta, kun kirjoitat tänne omista kokemuksistasi.

Hyvää raittiutta kaikille lukijoille,[i] päivä kerrallaan!

[/i]

Eihän se todista.
Jos ihminen on juomatta vaikkapa siksi että pelkää omaa käyttäytymistään tai siksi että ympäristön sosiaalinen paine velvoittaa olemaan ottamatta milloinkaan ryyppyä, tai siksikin että oma elimistö ei enää kestäisi pientäkään määrää alkoholia ja kuitenkin on edelleen jatkuvia tai ajoittaisia haluja luovuttaa ja tempaista kunnon känni … ei se silloin ole riippuvuudesta irtipäässeen elämää.

Mahdollisesti silloin ihmisen on koko ajan vahdittava itseään, tehtävä korjausliikkeitä ja vahvistettava rutiineitaan jottei käyttäytyminen pääsisi vapaaksi. Irrottautumisprosessin ajalta tuttua varmasti monelle entiselle alkoholistillekin. Irrottautumisprojektin ei kuitenkaan tarvitse kaikkien kohdalla olla elämänikäinen. Elämä on erilaista, vapaata ja tuon päihdeasian suhteen murheetonta, kun se on ohi.

Miten kauan se kenelläkin kestää, siihen en uskalla sanoa mitään, kun siihen ei minulla vastausta ole.

Minusta kuitenkin on tärkeää sekin että tulevaisuuteen voi suhtautua luottavaisesti.
Kun aloittaa irrottautumisen alkoholismista, ei kannata evästää itseään ajatuksella että se on sitten löysässä tai tiukemmassakin hirressä roikkumista koko loppuelämä. Kun sen ei tarvitse sitä olla.

mies metsänreunasta

Tämän tietävät erinomaisen hyvin ne alkoholisoituneet lääkärit, jotka ovat raittiina AA:n tuella. Kun parantavaa pilleriä ei ole keksitty. AA:n alkuunlähdössä alkoholisteista toinen oli lääkäri.

Pistän tähän vielä psykiatriaan erikoistuneen lääkärin Martti Paloheimon kirjoituksesta lainauksen:
Se ilmiö, jota olemme tottuneet kutsumaan alkoholismiksi, kätkee taakseen ehkä vaikeimman ja tuskallisimman psyykkisen sairauden, mikä ihmistä voi kohdata. Toistaiseksi sillä ei ole ollut nimeä, sillä kaiken aikaa on puhuttu vain sen seurauksesta eli juuri “alkoholismista”. Tuota sairautta ei ole mainittu edes psykiatrian oppikirjoissa. Olen antanut sille nimen. Kutsun sitä alkoholismin taustaneuroosiksi. Se kuuluu ahdistusneuroosien ryhmään ja on niistä kaikkein raskain. Sen pohjana on hyvin varhain–ilmeisesti jo varhaislapsuudessa–syntynyt, koko eksistenssiä uhkaava hyljätyksi tulemisen pelko, joka koetaan tuhon uhkana. Asianomainen ei lapsuudessa vielä tajua sitä. Myöhemmin, nauttiessaan alkoholia, hän kokee nousuhumalan yhteydessä valtavan mielihyvän elämyksen. “Tämäpä on hyvää! Tämä sopii minulle!!” Mutta kun “lääkkeen” vaikutus lakkaa, ahdistus palautuu. Ja siitä se sitten alkaa: uuden nousuhumalan etsiminen. Ei ole siis alkoholismia ilman taustaneuroosia

mies metsänreunasta

Alkoholistin elämisen raitistumisen jälkeen ei todellakaan tarvitse olla pelkoa ja syyllisyyttä. Niistä vapautumiseen on käytettävissä työkaluja, mutta niiden käyttö on jokaisen vastuulla.

Toivottavasti saamme lukea muidenkin rohkaisua lopetusta miettiville sekä jo raitistuneille.

Ensimmäiset asiat ensiksi