Retkahduksesta

Pitkän linjan päihteiden käyttäjänä huomasin, että oma mieli alkaa vähätellä alkoholin ja muiden päihteiden haittoja.
Vähätellä sitä pahaa mieltä, mitä tuosta päihdeajasta itselle ja muillekin aiheutui. Sen verran kokenut alalla olen, että tunnistin kyseessä olevan asiaan kuuluva juttu, joka meitä vaanii. Oli viimeisestä päihteestä sitten viisi päivää, tai viisi vuotta.
Kukaan joka on joskus ongelmaksi asti käyttänyt päihteitä ei ole turvassa. Luulen, että me kaikki tänne rekisteröityneet kuulumme riskiryhmään.
On hyvä tietää, että peli ei ole menetetty kun huomaa merkkejä tällaisesta päihteiden käyttöä pohjustavasta ajattelusta.
Aina ehtii vetämään käsijarrua.

Täältä päihdelinkin omilta sivuilta löytyi ihan pätevää tietoa asiasta. Ja työkaluja miten retkahduksen välttää ja miten toimia,
jos vahinko pääsi käymään. Kopioin sen tuohon jatkoksi:

Retkahdusprosessin ymmärtäminen

Retkahtaminen tarkoittaa palaamista alkoholin, huumeiden tai lääkkeiden käyttöön päihteettömän jakson jälkeen. Retkahtaminen on mahdollista riippumatta siitä, miten pitkään olet ollut raittiina. Toipumissuunnitelmasi tulisi sisältää retkahdusprosessin tutkimista ja sellaista suunnittelua, joka auttaa estämään retkahduksen, jos varoittavia merkkejä alkaa ilmetä.

Voit ”retkahtaa” (eli lipsua päätöksestä) jo ennen kuin varsinaisesti aloitat päihteiden käytön. Mielialasi voi kääntyä juomiselle otolliseen suuntaan, jo ennen kuin olet tietoisesti ajatellutkaan juomista tai huumeiden käyttämistä vaihtoehtona. Pikku hiljaa saatat hivuttautua kohti kuormituksen lisääntymistä, joka lisää stressiä, joka taas yhdistyneenä mahdolliseen tunne-elämän yliherkkyyteen madaltaa kynnystä palata päihteiden käyttöön. Tämä hivuttautuminen (jotkut puhuvat petaamisesta) voi kestää tunteja, päiviä, viikkoja, jopa kuukausia. Monet päihderiippuvaiset ovat tarkastelleet retkahduskokemuksiaan. He ovat tunnistaneet sisäisiä ja ulkoisia vihjeitä, jotka ovat edeltäneet retkahdusta ja jotka näyttävät edesauttaneen päihteiden käytön uudelleen aloittamista.

Retkahdusvihjeet tai varoittavat merkit voivat liittyä muutoksiin käyttäytymisessäsi, asenteissasi, tunteissasi ja/tai ajatuksissasi. Tämä ei tarkoita sitä, että kaikki kokemasi muutokset olisivat välttämättä merkkinä tulevasta retkahtamisesta. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että sinun tulee olla valppaana, kun muutoksia ilmenee. Tutki, ovatko nämä muutokset viemässä sinua kohti mielialoja, joita sinun on vaikea sietää tai käyttäytymistä, jota et voi hyväksyä ja viime kädessä kohti retkahtamista. Seuraavassa on muutamia esimerkkejä retkahdusvihjeistä:

Käyttäytymisen muutokset:
Teet ratkaisuja, jotka vähentävät tuen määrää ja laatua: lisääntyneet konfliktitilanteet kotona tai työpaikalla (sanaharkat, riitelykohtaukset) ilman näkyvää syytä, avohoito- tai AA/NA -käyntien vähentäminen tai lopettaminen, pistäytyminen esim. entiseen kantakapakkaan seurustelemaan ja juomaan kahvia, entisten huumekavereiden tapaaminen, stressi-ilmiöiden, kuten valvomisen tms. lisääntyminen.

Yleensä suuret poikkeamat tasapainoisesta viikko-ohjelmasta voivat olla vihjeitä siitä, että olet huomaamattasi kuormittamassa itseäsi ja/tai jättämässä itseäsi liian yksinäiseksi.

Asennemuutokset:
Et välitä päihteettömyydestä, et välitä siitä mitä tapahtuu, tulet kielteiseksi elämän ja sen sujumisen suhteen. Olet siirtymässä innostuksesta pitkästymiseen tai kyynisyyteen. Monet asennemuutokset pohjautuvat pettymyksiin ja turhautumisiin, joita et ole halunnut käsitellä. Sen sijaan, että olisit eritellyt vastoinkäymisiä ja saanut niihin uuden näkökulman, hautaat ne. Et huomaa, miten ne kuitenkin vaikuttavat siten, että tulet helposti levottomaksi, liipaisin on herkässä riitatilanteissa ja päihteettömyydestä on yhtäkkiä tullut rasite eikä rikkaus.

Flirttailet vanhan, käyttöä tukevan puolesi kanssa. Maistelet sellaisia ajatuksia kuin ”ei kaksi kaljaa ole ketään tappanut”, ”kyllähän ne AA -laisetkin välillä juovat”, ”eihän kannabis ole huume, se on elämäntapa” ja ”hulluksihan sitä tulee, jos pitää olla loppuelämän raittiina”. Kun kyynisyydestä ja depressiivisestä realismista tulee elämisen perusta, et enää viitsi kohdata pelkojasi, vaan välttelet niitä. Kun elämästäsi puuttuvat haasteet, siitä tulee pidemmän päälle aika tylsä ja tyhjänpäiväinen. Matka päihteiden käyttöön lyhenee.

Tunteiden ja mielialojen muutokset:
Kun yhä useammassa tilanteessa koet v*tutusta (mikä on suomalainen yleisnimi hyvin monelle tunteelle), kyseessä voi olla esim. lisääntynyt äreys ja/tai masentuneisuus, voimakkaat suuttumuksen tai muut kielteiset tunteet itseä ja/tai muita kohtaan, lisääntyneet ikävystymisen tai pitkästymisen tunteet. Tai sydänsurut, jotka muuttuvat hylätyksi tulemisen tunteeksi, yksinäisyyden tunteen lisääntyminen, parisuhteeseen liittyvän epävarmuuden muuttuminen mustasukkaisuudeksi jne.

Ajatusmuutokset:
Oltuasi jonkin aikaa raittiina, saatat huomata, että ote lipsuu ensin ajatuksen tasolla. Mielen täyttävät aika ajoittain ajatukset, jotka pehmentävät päätöstä pysyä päihteettömänä tai ajatukset, joiden avulla annat itsellesi luvan riskikäyttäytymiseen: ”Olen ansainnut paukut oltuani puoli vuotta selvänä”, ”Ei haittaa, jos korvaan yhden aineen toisella (esim. luovut Subutexista, mutta jatkat kannabiksen käyttöä; et juo alkoholia, mutta käytät rauhoittavia lääkkeitä), ”Koska elämäni on nyt tasapainossa ja hallinnassa, voin juoda silloin tällöin”. Nämä luvan antajat vievät sinua lähemmäksi käyttöä.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä, jotka saattavat liittyä sinuun tai sitten eivät. On tärkeää muistaa, että muutokset käyttäytymisessäsi, asenteissasi tai näiden yhdistelmä voi tarkoittaa, että retkahdusprosessi on käynnissä. Jos olet ollut raittiina ja retkahtanut, vastaa seuraaviin kysymyksiin (kirjaa paperille):

 • Mitkä erityiset vihjeet tai varoittavat merkit ovat edeltäneet edellistä retkahtamistasi käyttöön tai oheiskäyttöön (voit myös kuvata tapahtumasarjaa)?

 • Mieti, kuinka pitkä aika kului ensimmäisten vihjeiden ilmaantumisen ja päihteiden käytön aloittamisen välillä; mieti mistä eri vaiheista tapahtumasarja koostui, mikä oli laukaiseva tekijä? Mieti myös mikä oli kriittinen hetki, eli missä kohdassa tilanne muuttui ratkaisevasti kohti käyttöä? (Tässä voit reippaasti harrastaa jälkiviisautta, muistele, mistä ajattelet nyt kaiken alkaneen).

Jos näin tapahtuisi uudelleen (jos samanlainen tapahtumasarja lähtisi liikkeelle), mitä erityisiä toimenpiteitä voisit tehdä yrittääksesi estää retkahtamista, mitä keinoja voisit käyttää tapahtumasarjan eri vaiheissa?

Voit myös hyödyntää seuraavaa Tilanneanalyysi-mallia.

TILANNEANALYYSI 1

 1. Ketkä olivat läsnä?

 2. Missä ja milloin tilanne tapahtui?

 3. Mitä tapahtui?

 4. Mikä oli kriittinen hetki?

 5. Mikä oli reaktiosi? (Mitä sanoit tai teit? Mitä tunsit? Mitä ajattelit?)

 6. Mitkä olivat reaktiosi seuraukset? Miten tilanne sinun kannaltasi päättyi?

 7. Kuvaa, miten olisit halunnut tilanteen päättyvän.

 8. Jos tilanne ei päättynyt, kuten olisit halunnut, yritä kuvata miksi.

 9. Miten haluat toimia vastaavassa tilanteessa tulevaisuudessa?

Ensi viikolla on tilanne, kun puoliso lähtee vähän reissuun ja jään yksin pyörimään tänne kämpille. Ennen on käynyt niin että silloin historiassa vastaavissa tilanteissa olen juonut.
Ihan sovittu juttu ja sallittua, kun tuo sanoi joskus kauan sitten että juo vaan, kunhan hänen ei tarvi sitä katsella. Vaikka nyt olen päättänyt pysyvästi raitistua huomasin äänen sisälläni kuiskailevan kovin houkuttelevasti, että eiköhän taas oteta. Vanhaan malliin.

Ihmettelin tuota jostakin tulevaa vahvaa kuiskailua ja sen takia näissä ajatuksissa tähän repsahdus -mekanismiin tutustuin ja tämän ketjunkin avasin. Niin hölmöä se olisi ja tiedän tasan miten suuri vtutus tulisi jälkeen päin. Näillä aamuilla ja kokemuksella en itseeni täysin luota, joten meinaan kyllästää kehoani jo hyvissä ajoin Antabus -poretableteilla. Niitä on joskus jäänyt tarpeettomina kaappiin.
Ei tarvitse sitten kieriä itsesäälissä jälkikäteen.
Jos jonkun mielestä on heikkoutta ja merkki siitä, että olen itseni kanssa vielä hukassa, olkoon. Pelaan varman päälle kun se on minulle hyvä.

Se piti vielä kirjoottaa, notta ei ole aikoihin ollut näin hyvä olla kuin nyt muutama kuukausi ilman alkoholia. Vielä kun lopetin kesällä nuo bentsotkin. Mitä sitä nyt ehdon tahdoin mielipahaa itselleen hankkisi?

Ohut harmi kun alan ihmiset ei kiinnostuneet keskustelemaan ja kertomaan omia kokemuksia retkahduksesta ja sitä edeltäneistä varoitusmerkeistä, jotka olisi pitänyt huomata. Kukaan raitistumista tosissaan yrittävähän ei tietenkään toivo tätä tapahtumaa ja niin vaan tuppaa käymään. Nopealla lukaisulla näillä sivuilla on viestejä ja tarinoita ihmisiltä, jotka kertovat historiassaan olleista useista raitistumisyrityksistä ja siitä miten yrittävät nyt vihdoin oikeasti onnistua. Kaikki eivät kuitenkaan onnistu ainakaan ensimmäisellä kerralla.

Omalla kohdalla juuri tässä hetkessä varmistin kaidalla tiellä pysymisen ottamalla pari päivää sitten yhden Antabuksen. Itselleni markkinoin sen siten, että se lääke varmaan väsyttää ja auttaa nukkumaankin. Jokin häpeä tuohon liittyy ja jotenkin ajattelee, että olenko oikeasti näin heikko. Joutui ääneen perustelemaankin asiaa vaimolle. Pitäisi kääntää mielessä siten, ettei ole heikkoutta vaan vahvuutta.

Itse asiassa eilen retkahdin :open_mouth: : Söin suklaata pienen levyn ja oli kyllä taivaallisen hyvää. Yhdenlainen retkahdus sekin, koska muutama kuukausi sitten tehtiin elämäntaparemonttia ja sen mukaan tuollaiset herkut eivät kuulu enää elämääni. Sellainen lipsahdus.
Mutta tuosta ei sentään tullut sellaista morkkista, kuin aikoinaan noista alkoholiin sortumisista. Tuskaa lievensi aamullinen vaa’assa käynti, joka kertoi ettei nauttimani herkku lihottanut minua grammaakaan.
Ehkä tämän suklaaretkahduksen kanssa voi jotenkin elää.

Moi.
Retkahdus. Niin on minullekin joskus käynyt. En tarkoita lyhyitä viikon kahden raittiuden kaatumisia.
Olisikohan 2010 kun oli taas läikkynyt lasista rähinäviinaa. Siis oikein kunnolla. En enää siitä kerro sen enempi.
Tuon tapahtuman jälkeen raitistuin aika tarkalleen puoleksi vuodeksi. Antabus oli silloin oikeastaan ainut tuki. Siis tässä on se virhe jonka huomaan näin jälkeenpäin. No minä popsin Antabusta ja kuljin elämässä eteenpäin. Neljästä viiteen kuukautta oli irtaantumista alkoholista ja sitten sen osittain unohdin. Unohdin siis sen mitä alkoholi oli minulle aiheuttanut.
Mieleni oli suojaton alkoholia vastaan, vain Antabus toimi jarruna. Jätin pillerin otaamatta silloin tällöin. “Enhän minä sitä enää tarvitse.”
Niin muuttui ajatus ja mieleni alkoi palata vanhaan normaaliin. Oli suuri virhe olettaa että 30 vuoden elämäntapa unohtuisi puolessa vuodessa. Ei unohtunut, ei.
Kaverit on mukavia. Mukava on käydä saunomassa.
Otatko yhen?
Tota… mitenkähän… No voin mä yhen.
Jep jep, yhden vaan.

Samaisen kamppailun kävin 2017, palasin silloin katkolta kotiin. Autoni peräkontissa kassillinen kaljaa. Ajattelin tuolloinkin että otan vielä yhden, yhden illan vain.
Tuo aikaisempi saunakalja oli aika riittoisa, kuudessa vuodessa se loppui. Onneksi en ottanut yhtä iltaa palatessani katkolta. Kuinkahan kauan se olisi kestänyt?

Kortteja alkoholia vastaan minulla on nyt useampia. Osa näistä toki jäänyt jo pois.
Näillä aloitin tämän nykyisen matkani:
Antabus on yksi tukipilarini, päihdeklinikka toinen. Muutama läheinen päihdeasioista ymmärtävä kolmantena. Liikunta ja kunnon kohottaminen neljäntenä. Retkeily rinkan kera viidentenä. Plinkki kuudentena. Avoimuus ja rehellisyys seitsemäntenä.
Sekä Matkaoppaani, joka minua johdattaa.

Putkis, kuiluni reunalla on kaiteet.

Pisin aika raittiina oli joskus vajaa 20 vuotta sitten, 11kk. Silloinkin varmaan bentsoja, mutta en juonut. Sitten on enemmän tai vähemmän tullut juotua. 2007-2009 oli aika synkkä jakso, kun elin tyyliin “Kerranhan täällä vaan käydään”
Sen jälkeen sain homman hallintaan, mutta enemmän tuollainen elämäntapa, missä juominen on mukana vaikka pienissä määrissä pysyen, häiritsi minua. Nysse on vihdoin loppu kumminkin.

2021 alusta olin koko alkuvuoden juomatta ja edellisen vuoden puolelta ainakin joulukuun. 120vrk ja vähän päälle.
Tehtyäni onnistuneen liiketoimen ajattelin ostaa vaan sen kunniaksi mitättömän salmiakkikossun. Ostin. Vaimolta salaa tietenkin, piti olla omaa hauskaa. Tilitapahtumia selaamalla voin nähdä, että sitten niitä tulikin ostettua parin päivän välein monta kuukautta. Ja varmaan muutakin. Se oli retkahdukseni ja taas mentiin. Juomamääristä joku voisi sanoa, etteihän tuo mitään ollut. Mutta kun se häiritsi minua ja sitten siihen liittyvä pakonomaisuus.

Tuo puolentoista vuoden takainen on sellainen muisto, mikä minun hyvä palauttaa mieleen aina välillä. En vaan osaa kohtuutta, enkä osaa olla ihmisiksi päihtyneenä. Alkoholi ottaa kelkassani äkkiä ohjaajan paikan. Tuoreessa muistissa ovat myös tuohon aikaan liittyvät oheistapahtumat, riidat ja rumat sanat vaimolle, joita sanoja ja ilkeyksiä minulta kyllä löytyy. Hävettää tosi paljon. Sellaista elämää ja noita häpeitä en tosiaan kaipaa.
Noiden huonojen muistojen pitäminen mielessä ehkäisee ennalta retkahtamisia. Pitää muistaa, että alkoholi on aiheuttanut niin paljon pahaa ja tuskin hyvää ollenkaan.

Nämä lainauksesi, tabularasa, on kirjoitettu retkahdusta ennustaviksi muutoksiksi päihderiippuvaisen mielialassa. Ihme kyllä, ne sopivat varoittaviksi merkeiksi myös monille toiminnallisista riippuvuuksista kärsiville. Matka esimerkiksi pornoriippuvaisen retkahdukseen käynnistyy usein tunnetasolla. Pettymys, hylätyksi tuleminen, voimakas häpeä, masennus jne, joita en kykene käsittelemään, saattavat avata portin “lohdutuksen lähteelle”. Pahan olon hukuttaminen pornosta nauttimiseen tuo väliaikaisen helpotuksen (kuten varmasti alkoholikin), mutta ei paranna riippuvuuskäyttäytymistäni, vaan päinvastoin lyö matalammaksi ennestäänkin heikon minäkuvan.

Siksi pyrin tietoisesti valvomaan reaktioitani ja suojelemaan itseäni tilanteilta, joissa arvelen yliherkän tunne-elämäni kuormittuvan, kieltäydyn riskisistä elokuvista, videoista ja sivustoista sekä pyrin täyttämään elämääni itsetuntoa vahvistavilla harrastuksilla ja ystävillä. Olen löytänyt yllättävän sopivaa vertaistukea seurakunnan veljespiiristä, jossa eri tavoin elämässä “retkahtaneina”, mutta armahdettuina miehinä, saamme toisiamme tukien keskustella aroistakin aiheista. Olen ollut lähellä lipsahduksia ja periksi antamisia, mutta pysynyt pitkään ilman totaalista kaatumista.

Huomenta. Minulla on jostain lehdestä leikattu sivu huoneeni seinällä, jo kellastunut ja laidoilta rispaantunut. Ois pitänyt laittaa se kehyksiin lasin alle, tärkeänä luettavana minulle aina.
En tiedä mikä lehti se on ollt mutta siinä on 11 retkahdusta ennakoivaa vaihetta ja siitä ulospääsyä. en jaksa kaikkea kirjoittaa mutta kirjoitan pääasiat:

 1. Sisäiset muutokset. kyllä se tästä vakuuttelut .
 2. Kieltäminen. Ote herpaantuu, ei kerro muille että on huolestunut.
 3. Välttely, puolustautuminen. Ei uskalla puhua ja ei kykene kuulemaan mitä muut sanovat. valehtelee ettei ota ikinä. Muut tuntuvat rasittavilta. Hoitaa muita, kiinnittää huomion pois itsestään. Stressi. Aikoo mennä ulos mutta jääkin sisälle makaamaan yms.
 4. Kriisien rakentelu. Ongelmat kasautuvat. " vaikka kuinka yritän, mikään ei suju". Päivästä toiseen ajelehtimista.
 5. Saamattomuus. “olen yrittänyt parhaani”, ote heltiää.
 6. Yliregointi, sekavuus, keskittymisvaikeuksia, dramaattisuutta, helisevä olo. Välinpitämättömyyttä. Ei kykene rentoutumaan. Eristäytyy, eristäytyminen ennakoi retkahtamista. Muut ihmiset jo näkee tilanteen selkeästi.
 7. Masennus näkyy selkeästi. hetkittäisiä itsemurha-ajatuksia.
 8. Käyttäytymiskontrollin menetys. käyttäytyy arvaamattomasti. Välttelee hoitoa. “puree auttavaa kättä”. Elämä on kestämätöntä.
 9. Tunnustaa että kontrolli menee. kauhu ja itsesääli. Onnettomuuksien riski kasvaa. Uskoo että pikku ryyppy auttaisi, tietoinen valehtelu, itseluottamus romahtaa.
 10. Romahdus. uskoo että on vain kolme tietä: hulluus, itsemurha tai juominen.
 11. retkahdus, valitsee juomisen.
  Nämä tunteet ovat tuttuja jokaiselle joka on joskus epäonnistunut tärkeässä asiassa, pettynyt toiveissaan, rakastunut ja tullut hylätyksi. kaikki tekevät virheitä. ja masentuvat. Syöksykierteen jokaisesta vaiheesta voi hypätä pois. Älä jää yksin. Jos et tavoita ystävää soita auttavaan puhelimeen. Se vastaa yölläkin.

“Pettymys, hylätyksi tuleminen, voimakas häpeä, masennus jne” Mikaeli kirjoitti kyllä asiaa mistä lähtee tie takaisin juoppouteen tms. addiktioon. Ensin on vain opittava tunnistamaan nuo tunteet. Siinäpä se. Miten tunnistan jos olen jossain tunnekuohussa? Mistä varoitusmerkki?
Mutta sen olen minäkin oppinut että jokin tuollainen tunne saa minutkin hakemaan jotain lohtua ikävään tunteeseen, syömään suklaata tms. Se on onneksi pieni pahe, ellei vaarana ole että syön itseni ylilihavaksi ja siten sairastun muulla tavoin.
Mutta ihana tajuta tuo asia. Nyt vasta sen oikein kunnolla ymmärsin kun kärsin noista tunteista. Toisaalta, ihan hyvä asia että olen ihminen joka kärsii tunteita, se olisi kamalampaa jos ei olisi tunteita ollenkaan?

Kyllä on tullut retkahdettua lukemattomat kerrat. Siksihän täällä taas kerran minäkin postailen. Alkoholi on saanutkin minusta niskalenkin aina helposti. Kun muutaman viikon olen raitistellut, joku sisäinen äni on alkanut aina kuiskutella, että et sinä mikään juoppo ole, vähän voi aina silloin tällöin ottaa. Ei tippa tapa jne. Pari kertaa se kohtuukäyttö on saattanut onnistuakin. Olen ottanut yhden oluen ruuan kanssa tai saunan päälle. Eipä ole tarvinnut montaa kertaa leikkiä kun olen taas vetänyt entiseen malliin toisellekin jalalle. Välillä olen jotenkin luovuttanut ja miettinyt, etten ikinä pääse irti näistä kännäilyistä. Olen luullut, että vankka päätös ja hyvä tunne raittiudesta riittää. Ei se vain välttämättä riitä kovin pitkälle. Uusia työkaluja pitää keksiä.Olen huomannut, että olen huono tunnistamaan omia tunteitani ja tarkastelemaan niitä. Sen sijaan kiihdyn nopeasti nollasta sataan. Suuttumuksen turhauutumisen ja stressin valtaamana teen helposti tyhmyyksiä. Pitää alkaa kehittelemän ilmeisesti parempia sotasuunnitelmia itseään vastaan ??

Tätä keskustelua oli mielenkiintoista lukea. Retkahdin itse eilen juomaan pienen pullon viinaa. Kolme kuukautta olin ehtinyt olla ilman alkoholia. Kesällä heräsin kunnolla alkoholiongelmaani ja sain ahaa-elämyksen että haluan raitistua. Aiemminkin olin ollut toki tajunnut, että juomiseni on ongelmallista, ja kirjoitin aluksi tuonne Vähentäjien puolelle, kunnes kesällä tajusin ettei se vähentäminen onnistu vaan täytyy lopettaa kokonaan. Tämä kolme kuukautta oli siis ensimmäinen kunnollinen yritykseni raittiuden polulla, ja siten tämä retkahdus oli ensimmäinen retkahdukseni. Tosin, lähdin tähän juomattomuuteen sillä ajatuksella, etten välttämättä lopeta koko loppuiäkseni, vaan ehkä muutamaksi vuodeksi, ja yritän sitten uudestaan kohtuukäyttöä, eli ehkä jo se ajatus oli virhe.

Kun nyt kesällä lopetin, jostain hiton syystä piilotin komeroon pienen pullon viinaa, “varmuuden vuoksi” tai jotain, en tajua itsekään, jotain juopon logiikkaa. Mihin sitä pulloa voi tarvita jos aikoo lopettaa? Mutta hyvin meni kolme kuukautta ilman että edes haikailin sen pullon perään. Kunnes pari päivää sitten aloin haaveilemaan siitä, että jonain päivänä voisi taas vetäistä kännit, ja herkuttelin sillä ajatuksella, kunnes en enää voinut vastustaa sitä komerossa lojuvaa pulloa.

Siihen se nyt onneksi jäi, sillä elämäntilanne on tällä hetkellä sellainen, ettei kännääminen ole vaihtoehto ellen halua vetää ihan kaikkea paskaksi ja niin suuri mieliteko ei kuitenkaan ollut. Mutta tässä keskustelussa tuodut asiat saivat miettimään retkahdukseni syitä. Tajusin toki itsekin petaavani retkahdusta sillä että aloin aktiivisesti haaveilemaan juomisesta ja mietin silloin, että pitäisi kaataa viemäriin sen pullon sisältö ennen kuin menen sen juomaan, mutta en saanut sitä tehtyä. Jäin miettimään, että mistä se haaveilu oli aluksi edes alkanut, ja tämän keskustelun myötä mietin, että sillä voi olla tekemistä tämän hetkisen stressaavan elämäntilanteen ja synkkien ajatusten kanssa, jotka ovat mieltäni lähiaikoina vaivanneet. Tässä on suuri itsereflektion paikka. Kiitos tabularasa tämän keskustelun aloittamisesta.

On muuten tuo viina ihan kettumainen myrkky. En juonut edes paljoa eikä siitä seurannut kunnon krapulaa, mutta silti tämä päivä meni täysin pilalle eilisen juomisen takia. Aivosumuinen, nuutunut ja hiton väsynyt olo ollut koko päivän. Oli ollut tarkoitus kirjoittaa gradua näppäimistö sauhuten ja treenata, vaan olenpa vain maannut velttona lähes koko päivän koska ei ole jaksanut mitään. En ollut edes muistanut kuinka paljon alkoholi jo melko pienelläkin määrällä vaikuttaa mielen ja kehon hyvinvointiin. Millaista elämän haaskausta juominen onkaan! Ja silti, on niin vaikea opetella olemaan ilman. Tsemppiä teille kaikille, jotka tämän ongelman kanssa painitte!

Moi hämyhäkki.

Hieno tuo kolmen kuukauden raittius, vaikka vahinko kävikin. Jatkossa viisaampi, eikä kannata hankkia kotiin pulloja.
Mieli on niin ailahteleva, että helposti käy vahinko. Tulee juuri noita ajatusmuutoksia, joiden kerrotaan enteilevän ja altistavan retkahdukselle.

On niitä uutta elämäntapaa kyseenalaistavia ajatuksia välillä minullakin. Taas on ensi kuussa tulossa tilanne, että vaimo matkustaa kaverilleen pariksi kolmeksi päiväksi. Ennen vanhaan aina silloin sain juopotella keskenäni rauhassa kun tuo oli reissussa.
Tuli mieleen, että olisiko se nyt niin väärin taaskaan? Lopettaisin sitten heti.
Asiaa puntaroiduttani totesin, että olisi se väärin ja vahingollista.

Puntarini vaakakupissa hetken nousuhumalasta tuleva positiivisuus, toisella puolella putoaminen päivään nolla raittiuskalenterissa
ja jälkeenpäin tuleva itseinho tapahtuneen vuoksi. Mahdollisesti myös se, että kännipäissäni saattaisin taas mokailla jotenkin.
Huomaan, että vaakapuntarini ei ole ollenkaan tasapainossa. Juomisesta tulevat haitat ovat huomattavasti suuremmat kuin siitä saatava muka hauska. En siis retkahda tuolloinkaan. Onneksi on kaapissa antabusta, jota voi ottaa, mikäli mieli lähtee ihan laukalla. Muutaman päivän harkinta-aika yleensä palauttaa ajatukset lähemmäksi järkevää.

Toinen menetelmä välttää kyseinen on se, ettei jää yksin paikkoihin, missä ennen tuli juotua. Lähtee vaikka kylään ja tekee muutenkin eri tavalla juttuja. Tuo alkoholin säilyttäminen kotona, kun on ollut ennen vaikeuksia, on aika paha. Vähän kuin tulitikun raapimista ruutikellarissa, tai jotain venäläistä rulettia. En voisi myöskään ajatella, että menisin istumaan iltaa tuohon lähipubiin vissyä tai tuoremehua juoden. Joku siihenkin pystyy, mutta jotain masokismin sukuista toimintaa kai se minulle olisi.
Tosin muistelen, että kävin joskus nuorena ihan yökerhossakin autolla ja selvin päin juoden tosiaan alkoholitonta. Se oli kai todistelua itselle, että kyllä minä tähän pystyn. Hauskaa se ei ollut, vaikka saihan siinä juttuseuraa ihmisten tullessa ihmettelemään, että mikä tyyppi sää olet, kun et viinaa juo.

Mielenkiintoista tuo, kuinka raitistelevan aivot alkavat pohjustaa tietä juomiselle ja minkälaisia ajatuksia alkaa päässä pyöriä. Hyvä kun tietää, ettei ole yksin ja että noista kiusauksista voi selvitä. Jatkossa sitten taas hiukkasen vahvempana.
Tsempit, hämyhäkille ja muillekin.

Huomenta. viisaasti kirjoitatte. Kyllä minäkin alleviivaan tuon että mieli, ajatus on se mistä lähtee teko. Jos hellii vääriä ajatuksia niin siitähän se lähtee, oli kyse mistä tahansa. Ainakin minulla näin on. Jos ajattelen että olen huono, paska ihminen niin kovin vaikeaa on olla iloinen. Tai edes rauhallinen. Mutten tarvi olla super-ihminenkään joka ei mitään mokaa. Kyllä minä mokaan. Teen väärin. Ajattelen vääriä negatiivisia ajatuksia, itsestä ja muista ihmisistä.
Raittiuden alussa minua kehotettiin miettimään tarvitsenko viinaa? Mihin tarvitsen? Sitten aloin sanoa itselleni etten tarvitse viinaa enää mihinkään tunteeseen tai tekoon. Voin tehdä kaikkea ilman viinaakin. Voin mennä ja tulla, eikä tarvi miettiä viinaa ollenkaan eikä sitä olenko krapulassa tai onko veressä vielä alkoholia, jos autolla lähden liikkeelle.
Tänäänkään en tarvitse viinaa. En unohda sitä että olen edelleen alkoholisti, viina ryyppy tuhoaisi kaiken. Vaikka tuo mieli kyllä heti tuohon nakkasi että “eikös nyt ole jo kaikki tuhottu, rikki”, on se niin ovela. Mutta joka tunnetila menee ohi ja elämä voittaa. Tuskan jälkeen tulee tyyneys, hyvä mieli ja rauha.
hyvää viikon jatkoa kaikille!