Reindeerspotting K18-ikärajaa laskettava

Mikäli olet tätä mieltä, käy allekirjoittamassa nettiadressi:

adressit.com/reindeerspottin … laskettava

Dokumentissa on totuudenmukaisesti tuotu esille sitä puolta, mistä päihderiippuvuuksissa on kyse. Eli yksinkertainen esimerkki: eihän kukaan joisi viinaa, jos ei nousuhumala tuntuisi upealta.
Päihderiippuvuksissa riippuvaisen vaakakupissa ovat aina nämä kaksi puolta, haitat ja hyödyt. Esimerkki: me tiedämme, että viina ei ole terveellistä runsaasti ja pitkään nautittuna, rahat menee, muijakin huutaa, tuli rokulipäivä, mutta kun pienessä nousussa juttu luistaa, tulen paremmin toimeen ihmisten kanssa, sain sanottua pomolle suorat sanat.

Dokumentin nuorella on kivaa, kaverit ympärillä ja paikoin hän on todella onnellinen. Tätä nuorille suunnatussa päihdevalistuksessa on aina kavahdettu. Jankataan haitoista, ei puhuta mitään todellista siitä, miksi jotkut jäävät koukkuun. Jos jotain mutistaan, oisko ne luusereita, huono-osaisia avioerolapsia. Kärjistän, koska koen, että todellisuus, vaikka se paikoin olisi rankkaa katsottavaa, on kuitenkin totta. Dokumentti ei peittele vaan näyttää päihderiippuvuutta sellaisenaan.

Tältä pohjalta toivon K18-ikärajan laskua. Painotan, että Reindeerspotting on dokumentti eikä valistusfilmi, toimisi se silti valistuksenakin. Jos voisin, laittaisin dokumentin ylä-asteiden terveystiedon pakolliseksi materiaaliksi, nuoret katsomaan ja keskustelemaan näkemästään. Saamastani päihdevalistuksesta on aikaa, mutta toivon ettei nykynuorten saama tieto päihteistä ole samanlaista kuin itse sain. Tuskin sitä muistaa, mitä joku kävi jostain puhumasta, koska mieleen ei jäänyt mitään, mikä olisi omaa todellisuutta lähellä. Huumeisiin sortuneet olivat vain joukko jossain etälä-suomessa. Vannon, etten ole ainoa, joka muistaa silti jokaisen luokkatoverin, joka sairastui pahasti, jäi auton alle ja kuoli. Ne olivat todellisia tapahtumia, lähellä ja niistä puhuttiin pitkään, aikuisetkin puhuivat niistä kanssamme.

Siinäpä sitä, pohdittavaa jokaiselle.

Miksi K18-ikärajaa tulisi laskea?

Aiheesta löytyy lisää Facebookista, jonne toivotaan lisää porukkaa keskustelemaan avoimesti ja rakentavasti!
Ryhmä löytyy esim. hakusanalla “reindeerspotting”. Etenkin nuorten, alle 18-vuotiaiden mielipiteitä olisi upea kuulla aiheesta. Tule kertomaan, miksi Sinä haluaisit ikärajan laskevan.

facebook.com/home.php?#!/gro … 143&ref=mf

Kiitos mielenkiinnostasi!

Eikö olisi mielekkäämpää aloittaa keskustelu otsikolla “Tulisiko Reindeerspotting elokuvan ikärajaa laskea”? Saattaisi herättää paljon hyödyllisempää keskustelua, kuin se miksi pelkästään tulisi LASKEA.

Ihme pilkun nussija C-pari :neutral_face:

Tuo ikäräja on nyt korkeimman hallinto-oikeuden käsiteltävänä, joten tuollaisella adressilla ei ole enää merkitystä. Keskustelua aiheesta on toki hyvä käydä.

Reindeerspotting- Pako Joulumaasta dokumentin ympärillä on käyty paljon hyödyllistä keskustelua ja on hienoa, että näin on käynyt. Dokumentti on puhutteleva, ja mielestäni jo siksi onnistunut täydellisesti! :smiley:
En itse henk. koht. jäänyt dokumentin nähtyäni sekuntiakaan miettimään, TULISKO ikärajaa laskea. Mielestäni asia on usealtakin kantilta pohdittuna päivänselvä asia, että näin olisi pitänyt tapahtua. Tai oikeammin, että dokumentti olisi saanut alunperinkin K15-ikärajan.

Se, että KHO päätti pitää tiukasti kiinni Valtion elokuvatarkastamon päätöksestä ei mielestäni osoita kuin sen, että dokumentti pureutuu sen verran vaikeaan ja arkaan aiheeseen yhteiskunnassamme, ettei aihetta edelleenkään osata käsitellä sen vaatimalla vakavuudella. On helpompi kieltää asia, kuin perustella millään keinoin asiaa, johon ei ole yksiselitteistä vastausta. Nuoret ja huumeet on tabu, siitä ei sitten hiiskuta, että täällä jotain ongelmaa olisi…

Nettiadressi on ja pysyy ja se on KHO:n päätöksestä huolimatta edelleen allekirjoitettavissa.
Adressi osaltaan jatkaa ja pitää yllä keskustelua, jota Reindeerspotting dokumentin K18-ikärajan tiimoilta on käyty.

P.S. Adressin on allekirjoittanut nyt parissa viikossa sen ilmestyttyä karvaa vaille 700 ihmistä :smiley: (KHO:n päätöksestä huolimatta nimiä tulee yhä!!! :smiley: JEE!)

“Elokuvattu joukkio” ei ehkä tehny sitä pelkästään rahasta. Luulen että hekin puoltaisi sitä että nuoremmatkin katsojat
pääsevät näkemään karvaan totuuden. Tosin kaikki suomifilmit tulevat lopulta telkkarista ja sen voi tallentaa ja näyttää muksulle kun siltä tuntuu esim. 15v. Tosin tässä ajassa ja paikassa kaikki menee läpi kun tarpeeksi yrittää.