RAY, hyväntekeväisyysjärjestö?

Radio Novalla mainostettiin. Nyt kaikki laittamaan tuonne viestiä ja ehdotuksia tyyliin että jokainen pelaaja saa yhden asiakas kortin jolla voi pelata, jonka voi myös lukita lopullisesti jolloin loppuu pelaaminen varmasti. Siis eihän heitä oikeasti kiinnosta, mutta nyt vaan kaikilta jotain juttua kuinka RAY on pilannut elämän tjsp.

kampanjat.ray.fi/yhteispeli/

“Harva tajuaa, että RAY on yksi Suomen suurimpia ja vanhimpia pelitaloja - jo 75-vuotias. Kehitämme yli 50 hengen voimin pelejä vastuullisesti, ja tavoitteena on laaja, kohtuudella pelaava asiakaskunta. Haluamme tuottaa ihmisille elämyksiä, voittoisia kokemuksia. Työssäni on erittäin tärkeä motiivi se, että rahat menevät hyvään tarkoitukseen.”
-Jari, pelikehittäjä

“Pelipaikan tarjoaminen on minulle osa hyvää asiakaspalvelua. Tarjoan mielelläni parhaat tilat heti marketin aulasta RAY:n peleille, kun ollaan yhdessä hyvällä asialla. On ollut hienoa huomata, miten RAY seuraa trendejä ja panostaa pelien kehitykseen. Näitä pelejä on mukava tarjota asiakkaillemme.”
- Jouni, pisteyrittäjä

MISSÄ MENEE RAJA? Olen ollut jo hetken kuivilla, mutta nyt tuli kiihdyttyä nähtyäni tälläistä paskaa. Muissa maissa nämä koneet eivät olisi mahdollisia, sillä muissa maissa yksikin ihmisryhmä on tärkeämpi kuin Suomessa. J

Ok laitan viestii

messissä ollaan!

“kehitämme yli 50hengen voimin pelejä vastuullisesti” kuullostaa huolestuttavalta…

Tällainen tuli laitettua:

^^Alkoholin, tupakan ja seksin mainostaminen on kielletty. Tupakkatuotteita ei ole enää edes esillä kaupoissa. Miten on rahapelien mainostamisen laita? Entisenä peliongelmaisena voin kertoa, että RAY:n mainokset radiossa, tv:ssä ja mobiilisovelluksissa (!) eivät todellakaan helpota ongelmakäyttäjän arkea, toisaalta ne jopa antavat sysäyksen peliriippuvuuteen. Tuskin millään lailla laitonta, mutta moraalisesti kyseenalaista.
Entä sitten peliautomaattien palautusprosentit/voittotodennäköisyydet? Toki voittojakin on tullut, mutta kokemuksesta voin sanoa, että kertoja on ollut useita, jolloin on saattanut mennä 20-30 euroa ns. sukkana sisään. Herää kysymys, miten koneet on ohjelmoitu. Lotossa ja Kenossa (esim.) on sentään edes jonkinnäköiset todennäköisyydet. Mutta itseäni saan syyttää, koska olen näihin aikanaan langennut. Näin pähkinänkuoressa entinen osani “yhteispelissä”.^^

Outoa, että tuonne on pakko liittää sekä nimi, puhelinnumero että sähköposti. Yksityisyyteen vedoten kerroin, että nimi ja numero on tekaistu, mutta sähköposti oikea ja käytössä.

Nykyään voi tehdä kansalaisaloitteen eduskuntaan kun 50.000 allekirjoitusta on koossa. Kyllähän nuo pelikoneet olisi saatava pois näkyvistä kaupoista kuten tupakkatuotteetkin.
Voi myös kysyä, että kuinka paljon RAY:n tuotoista menee perille oikeille tarvitsijoille, vai meneekö rahat turhanpäiväisiin kolmannen sektorin hankkeisiin, joissa näiden järjestojen hallinto- ja henkilöstökulut vievät
suurimman osan avustuksista.

No mutta onhan se varma ettei ne koneet minnekkään lähde. Sellaiset massit ne saa sieltä ja siitä hyötyy niin moni suuri vaikuttaja suomessa että tuskin onnistuu.

Ongelmapelaamisesta keskustelun kannalta on oleellista ymmärtää muutamia riippuvuuksiin / ongelmakäyttäytymiseen liittyviä perusasioita:

  1. nykytutkimusten mukaan riippuvuudet muodostuvat tiettyjen aivotoimintojen “vääränlaisesta vahvistumisesta” (mesotelokefaalinen mielihyvärata) eli oppimisesta mielihyvää tuottavien toimintojen kautta
  2. mitä voimakkaammat ärsykkeet → sitä nopeampi mielihyväradan vahvistuminen → sitä voimakkaampi altistuminen
  3. tämän vuoksi on käytännössä mahdollista tulla riippuvaiseksi lähes mistä tahansa mielihyvää tuottavasta
  4. mitä enemmän aikaa “harrastuksille” eli toiminnoille joilta yleensä haetaan jonkinlaista mielihyvää, sitä helpommin altistuu
  5. altistuminen lapsuudessa ja nuoruudessa ennen kuin aivotoiminnot ovat täysin kehittyneet, on erittäin vaarallista ja voimakasta

Näistä perusmekanismeista johtuen joihinkin asioihin voi syntyy riippuvuus helpommin kuin toisiin. Samoin myös toiset riippuvuudet ovat helpompia hoitaa kuin toiset. Lisäksi yleinen sosiaalinen hyväksyntä vaikuttaa runsaasti siihen miten riippuvuuteen suhtaudutaan ja siten millaiset mahdollisuudet ongelman hoitoon on. Erittäin keskeistä on myös se miten paljon tällä riippuvuudellaan on mahdollista aiheuttaa sosiaalisia, taloudellisia tai jopa juridisia ongelmia itselleen. Väitetään että tupakan (eli nikotiinin + tupakointiin liittyvän sosiaalisen tavan) aiheuttama riippuvuus on hyvin vaikea ja hankala. Silti se ei keskimäärin lyhyellä aikavälillä aiheuta juurikaan henkilökohtaisia ongelmia eikä sitä siten koeta merkittäväksi ongelmaksi juuri henkilökohtaisella tasolla. Alkoholi on jo selkeästi vaikeampi puhumattakaan huumeista.

Nämä kolme riippuvuutta (alkoholi, huumeet, tupakka) ovat merkittävästi yhteiskunnan näkökulmasta esillä koska niistä aiheutuu kokonaisuuden näkökulmasta merkittäviä kustannuksia. Peliriippuvuutta ei tunnusteta tästä näkökulmasta merkittäväksi ongelmaksi. Se on aina enemmän henkilökohtainen tragedia. Lisäksi olemme päättäneet yhdessä (yhteiskunta) että pelaaminen on sosiaalisesti hyväksyttyä tietyllä viihdetasolla ja siitä koituva hyöty on suurempi kuin haitat. Tällöin voidaan hyväksyä (yhteiskunnan tasolta) marginaalinen ongelmakäyttäytyminen.

Onko todellakin näin? Onko tämä oikeutus pelimonopolien nykyiselle toiminnalle? Missä menee “marginaalisuuden” raja “hyväntekeväisyyden” nimissä tehtävässä riistossa?

Tsemppiä kaikille jotka kamppailevat minkä tahansa riippuvuuden kanssa.

Paljonkohan RAY maksoi tästä uutisesta? Edelleen kovin ristiriitaista sisältöä…

iltalehti.fi/uutiset/2013060 … 8_uu.shtml

-Viiden tuhannen euron Onnenpotista voivat kilpailla vain RAY:n etuasiakkaat, jotka pelaavat maksukortilla.

  • todennäköisyys on suurempi isommilla panoksilla pelattaessa.

  • RAY:n täytyy kilpailla ihmisten viihdyttäjänä. Tänä päivänä ei enää riitä, että automaatista voi voittaa 50 euroa, RAY:n viestintäpäällikkö Ari Räsänen kertoo.

RAY:n viestintäpäällikön mukaan etuasiakkuus tarjoaa varsinaisten etujen lisäksi hyötyä mahdolliselle ongelmapelaajalle.

  • Haluamme ohjata ihmiset paremmin tunnistautuneen pelaamisen piiriin ja tarjota heille työkaluja, joilla he voivat paremmin hallita pelaamistaan, Räsänen selittää.

  • Autamme nettipeleissä myös pelaajaa profiloimaan omaa pelidataansa ja tarkkailemaan sitä, onko hän riskirajoilla, Räsänen kertoo.

  • Kun jatkossakin haluamme ohjata varoja sosiaali- ja terveysjärjestöille, niin meidän täytyy pystyä kilpailemaan, Räsänen kertoo.

-Räsänen vinkkaakin, että pian nettipeleissä on tulossa RAY:n historian suurin jackpot-voitto. Verkkopeli Gladiatorin voittopottiin on kertynyt jo lähes 800 000 euroa.

Niinpä. Eli jos pelaat liikaa niin pelaa RAY:lla, voit tarkkailla ja profiloida pelaamistasi ja jatkaa kuten ennenkin. Bonuksena entistä isommat voitot ja “hätänappi”!