Rajoituksia rahapeleihin - toiveikkaita uutisia

Eilen tuli hyviä uutisia koskien rahapelien rajoituksia. YLE käsitteli asiaa näyttävästi uutisissaan niin televisiossa kuin netissä. Tässä yksi uutinen yle.fi/uutiset/osa_rahapeleista_ … aa/6823287.

Se, mihin tämä johtaa, on tietenkin toinen juttu. Tärkeää kuitenkin on, että asia on ollut uutisoinnissa. Vain sitä kautta pystytään vaikuttamaan julkiseen mielipiteeseen. Kun rumpu soi tarpeeksi kauan, niin muutos voi olla mahdollinen. Uskon siihen.

Alla keskustelua aiheeseen liittyen. Minun viestini tutkijoille ja yhden tutkijan vastaus. On hyvä, että viranomaistenkin puolella jotain on tapahtumassa!

Tsemppiä ja siunausta kaikille, jotka taistelevat peliongelman kanssa!


Panu Partanen
kirkkoherra
Toivakka

Lähetin viestiä ohjelmassa esiintyneille tutkijoille. Mainitsin viestissä seuraavia isoja ongelmia.

  1. Hyvän tekeminen toisten selkänahasta. Peliongelmaiset rahoittavat pitkälti RAY:n toiminnan. Pelaaminen aiheuttaa valtavat määrät kärsimystä. “Verirahaa” se on, jos totta puhutaan. Moraalisesti tilanne on kestämätön. Hyvän tekemiseen pitää kerätä rahat muulla tavalla.

  2. Pelien saatavuus. Tarvitaanko niitä joka ikisessä marketissa ja kioskissa? Vaikka lapset eivät enää pääse niin helposti pelaamaan, silti sitä tapahtuu. Pahinta on kulttuurin oppiminen, pelaamisen näkemiseltä ei voi välttyä. Lapsi/nuori voi sairastua huomaamattaan. Suomessa on liian suopeita pelikulttuurille.

  3. Pelien koukuttavuus. Koko ajan tulee monipelejä ja muita, jotka koukuttavat lisää.

  4. Voittojen heikentyminen. Koukuttavuus nousee mutta voitot käytännössä pienenevät. Esimerkiksi uusi Kultajaska-peli on tästä paraatiesimerkki: tarjotaan kerrointa, joka osuessaan tuo kohtalaisen voiton. Enimmäkseen kerroin on kuitenkin niin matala, että hädin tuskin saa panoksensa takaisin. Pelaaja pelaa 1 eurolla mutta palautus on 40-60 sentin luokkaa voitosta. Reilua? Pelaaja häviää koko ajan suurempia summia ja nopeammin. Tämä voidaan laskea. Onko voittojen määrittäminen ja “reiluus” vaan RAY:n itsensä määrittelemää? Laskevatko he palautusprosentit omilla, heille suotuisilla tavoillaan? Vuosia sitten esim. pokerista sai kolmosilla ja kahdella parilla kolminkertaisen voittosumman. Nyt se taitaa olla vain kaksinkertainen. Lienekö vieläkin heikkenee? Tämä ei ole tietenkään ongelman ydin. Mutta se kertoo RAY:n ahneudesta ja suoranaisesta kieroudesta.

  5. RAY hallinnoi pelejä mutta samalla rahoittaa Peluuria ja tutkimuksia yms. Tämä on jokseenkin outoa. Eturistiriita on ilmeinen.

  6. Voisiko pelit olla tunnuskorttien takana kuten Norjassa? Tällöin peliongelmainen voisi estää pääsynsä koneelle, kun korttia ei ole tai sen saisi estettyä.


Ilokseni sain viestiini Antti Murtolta vastauksen. Hän toimii erikoissuunnittelijana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa. Uskallan julkaista sen tässä seuraavaksi:

Panu, kiitos paljon viestistäsi. Huomasin kyllä kirjoituksesi jo silloin kuin se ilmestyi HS:ssa.

Olen itse tehnyt useita vuosia töitä ongelmapelaajien parissa ja jaan kyllä samat huomiot kentältä kuin sinä tässä esität. Lisäksi esiin nostamissasi teemoissa on monta sellaista seikkaa, joiden kestävyyttä (moraalinen tai yhteiskunnallinen) tullaan uskoakseni jatkossa arvioimaan kattavammin ja avoimemmin kuin miten meillä on menneisyydessä tehty.

Niin kuin eilisessä uutisessa mainittiin ryhtyy viranomainen katsomaan tarkemmin yksittäisiä pelituotteita, mutta myös tarjonnan kokonaisuutta. Työryhmän tavoitteeksi on asetettu pelihaittojen mahdollisimman tehokas ehkäiseminen ja toivomme, että sen suuntainen työ saa myös vastakaikua poliittisessa ja valtakunnallisessa päätöksenteossa.

Jatketaan keskustelua! Ainakin järjestökenttä (myös ongelmapelaajia auttavat tahot – Sininauhaliitto, A-klinikkasäätiö, Ehyt, Sosiaalipedagogiikan säätiö) ovat mielestäni tässä vähän vailla omaa tai yhteisesti
muodostettua ääntä, joten myös siellä on epäkohtia huomioivalle ja ongelmapelaajan asemaa edistävälle äänelle tilausta.

Kiitos. heikkoja ihmisiä pitää puolustaa, vaikka se välillä toivotonta onkin tässä
raadollisessa maailmassa.