Yhden kerran hain uteliaisuudesta EU:n ruokakassin niin ei siellä juuri muuta ollut kuin nopeita ja halpoja hiilareita eli näkkäriä ja makaronia → tein koiravainaille makaronilaatikkoa. EU:lla kyllä on rahaa. Seurakuntien tms. kassit taas sisältävät nekin halpaa ja epäterveellistä prosessoitua ruokaa kuten nötköttiä. Ei hyvä. Monet syövät “lohturuokaa” esiim. litran jädeä kerrallaan ja pienituloiselle orgaaninen ruoka ja laadukas ruoka on liian kallista. Prosessoitu roskaruoka kuitenkin aiheuttaa lihomista ja sen kautta veren sokeriarvojen kohoamista, mikä on maamme diabetesongelman suurin syy. Roskaruoka on alkoholin jälkeen maamme suurin terveysongelma.
Raitistumaan pyrkivien pienituloisten elämänlaadun kokonaisvaltaista kohentamista onkin tuettava (maksa-arvoja mitaten) terveellisiä herkkuruokaa sisältävillä kasseilla; naudan sisäfilepötköjä, artisokkasäilykkeitä, japanilaisia talvimansikoita, luomupäärynöitä, ilmakuivattua kinkkua jne. jotka olisivat paitsi terveellisiä niin myös maistuvia.
Eineksissä on yleensä noin 1,8% teolliisuudelle lähes ilmaista suolaa, maksalaatikoissa noin 10% maksaa kun itse tehdyssä noin 30-40% ja kanannahkapullat ovat epäterveellisiä, koska nahka on kanan rasvaisin osa.
Kansan tapattamisen roskaruokaan on loputtava ja pienituloisten raitistumista on tuettava terveellisillä ja hyvillä ruokakasseilla!
Leipäjonostahan saa kaikenlaista ruokaa mitä kaupat antavat ylijäämästään, jopa niin jänniä ruokia ettei niitä tulisi ikinä ostettua. Homejuustoja, erikoisempia lihatuotteita ja makkaroita ynnä muuta. Kaikkihan riippuu tuurista mitä millonkin kaupat on lahjottaneet.
Nuo kuivamuonapussit oli toki asia erikseen. Niitähän saatiin EU:lta, ja niissä tosiaan oli siis vaan pitkään säilyvää kuivamuonaa ja säilykettä: näkkäriä, makaroonia jne.
Niiden jakelu on ainakin Espoossa lopetettu, koska ilmaistuotteilla oli kuulemma taipumus päätyä katukauppaan Pietariin. 
Niin nuo homejuustot ja makkarat (kunhan ei ole koneellisesti erotellusta lihasta valmistettu kuten HK:n kevyt Sininen, jossa oli 8% lihaa) ovat normaalipainoisille ihan ok, mutta ylipainoisille tietenkään eivät. Varmaankaan halpa hiilarikassi ei tänne kelpaa vaan menee - kuten mainitsit - Pietariin, jossa sosiaaliturva on sitä tasoa eli alle Viron noin satasen/kk tason, että viinamäen miehiltä on rahat finito ja ilmaismakaroni taas tervetullut lisä matushkojen ruokahuoltoon. Pitäisi osata vaatia EU:lta kun Suomi on nettomaksaja.
Raitistuvia pienituloisia pitäisi tukea. Työttömälle/eläkeläiselle päivän kauppareissu saattaa olla ainoa sosiaalinen tapahtuma. Osa töistä kuten postinlajittelija on yksitoikkoista ja osa töistä kuten sairaalan vahtimestari toki vaihtelevia, mutta palkoiltaan sellaisia ettei niistä paljon säästöön jää.
Terveellinen ilmainen laaturuoka sopisi kaikille raitistuville motivointikeinoksi - solakat saisivat vaihtelua ja lihavien ruokavalio kääntyisi oikeaan suuntaan jolloin verenpaine laskee (suola vähenee) ja veren sokerin heittelyt vähenevät ja diabetes ehkäistyy sekä verisuonten kovettuminen loppuu.
Se kuinka usein ruokakassit , joiden saamisen ehtona olisi maksa-arvojen säännöllinen mittaus, vaihtuisivat rahaan katukaupassa ja ostettaisiin sitten Uunilenkkiä, Saarioisten roiskeläppiä, ranskanperunoita tms. prosessoitua - usein belgialaista - teollisuusruokaa selviäisi vain kokeilemalla.
Haluan muistuttaa hyvästä seurakuntien tarjoamasta vaihdoehdosta nimeltä diakonia-ateria. Lämmin lounas maksaa pari euroa, ja se on käsittääkseni ihan kunnollinen ateria, johon kuuluu lämmin ruoka, salaattia, juoma ja leipää.
Jollain kolmannen sektorin toimijoilla on vastaavaa tarjontaa, aamiaisia ym. Mm. Hyvä-arki ry:llä oli joskus aamiainen jossa puuroa ja voileipää, hinta 50 centtiä ja asunnottomille ilmainen.
Olen aivan yhtä mieltä kanssasi Arska siitä, että lihavuus on etenkin pienituloisten ja syrjäytyvien uhka. Syynä halpa ns “korkea-oktaaninen” ruoka eli halpa hiilarimössö.
Leipäjonossa käyminen on joka tapauksessa huomattava sosiaalinen tapahtuma monelle. Leipäjonossa tapaa tuttuja, läppä lentää ja kaikilla hauskaa. Ilmainen ruoka on iloinen asia.
Ja kun ruokaa saa ilmaiseksi, säästyy enemmän rahaa muuhun, mm. tupakkiin ja olueeseen. Joskus näiden faktojen kertomisesta saa sosiaalisessa mediassa “Kokoomusnuoren” arvonimen. 
Mutta ei se mitään, koska ilmaista ruokaa olen hyödyntänyt joskus minäkin.
By the way: makkarassa pitääkin olla jauhoja. Makkaran alkuperäinen idea on teurasjätteen kuten kamaran yms. hyödyntäminen blandaamalla sitä jauhoon, ryyneihin tms. Nykyajan lihamakkarat joissa lihaa voi olla yhtä pajon kuin pihvissä, ovat itse asiassa romuttaneet makkaran idean.
Oletteko huomanneet että esim. grillimakkarana halpa b-makkara on herkullisempi, kuin se ylettömän lihaisa A-luokan "pihvi"makkara? 
Makkarat on pilattu liialla lihalla, joissain niistä on vielä oikein könttejä sisällä. Muistan kun kaupasta sai tiskiltä Forssan ohutta lenkkimakkaraa metreittäin. Se oli parhaimmillaan avotulella paistettuna, ah mikä ihana rasva siitä tirisi paistettaessa ja kuoresta tuli kivan rapsakka. Sitä paistettiin uimisen ja saunomisen välissä metrikaupalla. Nykyisin en syö ollenkaan makkaraa, pahoja ovat. Ruokapuoli saataneen paremmaksi kun hankitaan vanha kunnon arkkupakastin, ostetaan maajussilta suoraan elukka, teurastetaan se ja pakastetaan. Broilerinliha on kamalaa ja kalat kalliita, lihapuolelta ei voi ostaa kun jauhelihaa tiskiltä. Täällä ei voi oikein edes salametsästää, mitä nyt joskus sattuu fasaani jäämään auton alle. Kallista on ruoka. 
"By the way: makkarassa pitääkin olla jauhoja. Makkaran alkuperäinen idea on teurasjätteen kuten kamaran yms. hyödyntäminen blandaamalla sitä jauhoon, ryyneihin tms. "
Kyllä. Pohjoismaissa valmistettiin teurastusaikaan perinteisesti makkaroita. Ryynimakkara on makkaraksi vähärasvainen ja hyvä on vaikka Kivikylän (Poutun versio huonommista aineksista tehty). Kamaraa voi ja usein pitääkin olla, mutta liika kamara tekee makkaramassasta ja siten makkarasta kumimaisen. Toi HK:n Sininen on reseptissään kokenut useita muutoksia (keuhkojakin 2000 -luvun alussa oli) ja vain mausteseos on alkuperäinen. Salamia tai meetvurstia voi valmistaa monesta aineisosasta ja etelä- ja keskieuroopassa monet pitävät aasinlihasta valmistettua parhaana. Tapolan mustamakkara taas on lähes sama tuote kuin Tapolan valmistama Pirkka mustamakkara. Noi toi makkara-asioista.
“Broilerinliha on kamalaa ja kalat kalliita, lihapuolelta.”
Broilerinliha on viikoissa tehotuoteetua ja siten - kuten mainitsit - maultaan mietona koko kansan ruokaa. Jos ostaa niin kannattaa ostaa maustatamattomana. Kunnon patakana maksaakin sitten jo yli kympin pakastealtaasta. Kalastetut kalat niin ikään ovat kalliita ja kassilohet ovat niin ikään miedon makuisina koko kansan ruokaa.
Tuo diakonia-ateria on hyvä asia. Raitistumaan pyrkiviä ja pienituloisia pitäisi myös pyrkiä tukemaan samalla tapaa kuin opiskelijoita eli valtio maksaisi merkittävän osan ateriasta , joka voisi olla vaikka palvelutalossa tai miksei myös opiskelijaravintoloissa. Jos tuo maksaisi valtiolle vaikka 500 vuodessa tuettavaa kohden niin terveysvaikutusten ja elämänlaadun parantamisen kautta tulisi suuri osa takaksin säästöinä.
"Ja kun ruokaa saa ilmaiseksi, säästyy enemmän rahaa muuhun, mm. tupakiin ja olueeseen. Joskus näiden faktojen kertomisesta saa sosiaalisessa mediassa “Kokoomusnuoren” arvonimen.
"
Auttamisen haittapuoli on juuri tuo. Olutkeskeisestä elämäntavasta luopuminen on sitten jo oma - erittäin kimuranttikin - ongelma-alue. Tahtoo psykiatriassa olla niin, että “täysraittius heti - ja välittömästi” monilla psykiatreilla asenne eli asetutaan potilaan yläpuolelle kun taas päihdealan ja yleislääkäreiden asenne on realistisempi. Syy voi olla se, että psykiatrien asiakaskunta on kilttejä mummoja ja itsetuntonsa menettäneitä masentuneita ja jos alat väittämään vastaan ylimielsitä sanelua, niin saat diagnoosiin vaikka mitä lyttääviä lauseita.