Pitäisikö lapsen huumekäytöstä kertoa sukulaisille

Olen aikuisikäisen pojan äiti. Pari kertaa olen maksanut hänen huumevelkoja. Toinen velka oli jo suurempi kuin ensimmäinen. En ole kertonut asiasta kuin yhdelle läheiselle.
Tiedän, ei saisi maksaa velkojaan.
Miten tästä pääsee eteen päin. Tämä on sydäntä raastavaa. Miten kykenen sanomaan hänelle ei, kun hän pyytää rahaa, ja elämään sen tiedon kanssa että olen ikäänkuin hylännyt hänet. Miten saan tämän tehtyä?

Luultavasti pakkotilanteessa pyytäisi rahaa sukulaisiltakin jos ei äidiltä saa ja heitäkin haluaisin suojella tältä ylitsepääsemättömältä tuskalta.

Hei!

Tervetuloa Vilpolaan. Kerrot, että sinulla on aikuinen poika, joka käyttää huumeita. Olet maksellut hänen huumevelkojaan. Olet varmasti huolesi kanssa tosi yksin, kun kerrot että et ole voinut kertoa asiasta kuin yhdelle läheiselle. Miten hän suhtautui asiaan?

Äidin huoli ei katoa vaikka lapsi olisi jo aikuinen. Se, että et suostu antamaan rahaa velkoihin ei tarkoita, että et rakastaisi lastasi tai hylkäisit hänet. Ehkäpä jonkilainen rajanveto olisi hyvä tehdä jo oman jaksamisesi vuoksi? Rahan antamista ei suositella, mutta kysymykseesi ei kuitenkaan ole yhtä oikeaa vastausta, jokainen perhe tekee omat ratkaisunsa. Niin tai näin, pidäthän huolta ensisijaisesti itsestäsi ja omasta jaksamisestasi!

Päihdelinkistä löytyy opas “Kun lapsi käyttää huumeita - opas vanhemmille ja läheisille”, siitä voit saada joitain ajatuksia. Suosittelen myös soittamaan Irti Huumeista ry:n puhelimeen p. 0800 980 66. Sieltä saat keskusteluapua eikä asioita tarvitse murehtia yksin. Moni pohtii samoja asioita ja vertaistuki tilanteessa on korvaamatonta. Tämä Vilpola on nykyisellään aika hiljainen, mutta toivotaan että joku vielä muukin vastaisi sinulle. Myös Facebookissa on ryhmiä läheisille, jos ei kaipaa anonymiteettia.

Lähetän sinulle lämpimiä ajatuksia ja paljon voimia!

yt. Tiia / Plinkin tiimi

Hei!

Millainen tilanne perheessänne nyt on?

Kysyit, että pitäisikö lapsen huumeiden käytöstä kertoa sukulaisille? Asia tuntuu varmasti aralta ja yksityiseltä, ja mietit sen vaikutuksia itseesi sekä poikaasi. Tilanteeseen ei valitettavasti ole mitään yksiselitteistä vastausta. Jos sinusta tuntuu, että poikasi voisi pyytää rahaa myös sukulaisilta, ehkä olisi hyvä heille kertoa tilanteesta. Tilanteeseen reagointi on varsin yksilöllistä ja ensi reagointi ei välttämättä ole aina se oikea, kun läheinen saa hetken aikaa miettiä tilannetta ja shokki hellittää, ajatuksetkin kulkevat paremmin. Ja parhaassa tapauksessa saisit myös itsellesi tukea.

Rahaa ei tietysti saisi antaa, siitä kannataa tehdä läheisten kanssa yhteiset säännöt. Mutta tiedän, että tuo lause on erittäin paljon helpompi sanoa kuin toteuttaa. Mutta haluan muistuttaa, että jos velkojen maksuun lähtee mukaan, se voi olla loputon suo, mikä ei pääty! Neuvoisin sinua, ettet maksa. Poikasi todennäköisesti syyttää sinua sen jälkeen kaikesta, pelottelee itseensä kohdistuvalla väkivallalla jne. Vaikka kieltäytyisit velkojen maksamisesta, se ei mitenkään vähennä rakkauttasi poikaasi kohtaan.

Tilanteet huumeiden käyttäjien läheisten elämässä on välillä kuin vuoristoradalla, ja tunteet sen mukaisia, toivon, että olet löytänyt itsellesi myös apua. Lämpimästi suosittelen läheisten vertaistukiryhmiä.

Terveisin
Johanna