Pitääkö olla huolissaan?

Läheisen aikuinen tytär lähetti sekavia tekstiviestejä kertoen että hän on liittynyt moottoripyöräjengiin ja nyt on perheet uhattuina, kehoitti lataamaan tykin valmiiksi ja ampumaan kaikki punakeltaiset sekä että joku jäsen oli jo tapettu. Nainen kieltää luonnollisesti kaiken käytön, mutta katoaa aina kotoaan 3-7 päiväksi ja ajoittain palaa täysin sekavana, hallusinoiden: kuulee sukulaisten ja kavereiden ääniä talon alta tai naapurin varastosta ja kaivaa kuoppia pihaan yrittäen saada meidät ja kaverit kulloisestakin paikasta pois. Kertaalleen on soitettu 112:een ja virkavalta vei hänet ambulanssilla pakkohoitoon, jossa hän oli valitettavasti vain muutamia päiviä, minkä jälkeen hän heti katosi jälleen neljäksi päiväksi. Naisen aikuisen veljen mukaan hän hakee apteekista lääkkeitä jos ei saa huumausaineita. Alkoholi on myös mukana kuvioissa. Itse hän kieltää kaiken käytön ja laittaa hallusinaatiot väsymyksen piikkiin. Aiemmin ja edelleen hän on sekä käyttänyt, että kasvattanut kannabista.
Kuinka tosissaan perheiden uhattuna oleminen pitää ottaa ja mistä hakea apua?

^ Nämä mopokerho-, tykki- ja tappolistapuheet voinee jättää ihan omaan arvoonsa. Harhaisen hourailua. Vähintään jokatoinen hörhö alkaa lasketella vastaavaa settiä ihan mielikuvituksensa tuotoksena, kun on tarpeeksi valvonut. Epäilemättä tämä kyseinen nainen toki tuntee epämääräistä ja rikollista porukkaa, jos noinkin intensiivisesti kiskoo kamaa, mutta onko näistä kavereista sitten ulkopuolisille mitään vaaraa, on aivan eri asia. Ihan yleisen elämänkokemuksen perusteella sanon, että tällaiset jutut, että velkoja tullaan perimään ihan viattomilta sukulaisiltakin oven läpi yms. ovat enimmäkseen urbaanilegendaa ja piripäistä tyhjän uhoamista. Toki aina mahdollinen tuokin skenaario, mutta vähänpä näitä tapahtuu kaikkiin puheisiin verrattuna.

Kysymykseen siitä, pitääkö itse tästä henkilöstä olla huolissaan; totta hemmetissä pitää, jos on noin pahasti sekaisin. Paitsi että hyvin todennäköisesti on vaaraksi itselleen, voi olla vaaraksi myös muille ja ihan ilman mitään bandiittijengejä. Eipä tuossa hirveästi muuta ole tehtävissä, kuin jälleen soittaa häkeen(Jos siis on tilanne päällä) ja kutsua poliisit ja lanssi tsekkaamaan tilanteen. Jos vievät pakkohoitoon, niin ei siellä tällaisissa tapauksissa yleensä pidetä, kuin sen 4 vrk. tarkkailujakson ajan, jos kriteerit pidempään pakkohoitoon eivät täyty. Yleensä eivät täyty tällaisissa tapauksissa, koska huumepsykoosit hellittävät kyllä varsin nopsaan, kun saa vähän levättyä ja päätään selvitettyä. Suomessa tahdonvastaiseen hoitoon sulkemisessa on ihan lakisääteisesti varsin korkea kynnys, mikä noin periaatteessa onkin hyvä asia. Käytännössä se ei sitten kaikissa tapauksissa niin hyvä asia olekaan, mutta minkäs teet. Läheisiltä vaaditaan usein aikamoista sinnikkyyttä vakuutella lääkäreitä hoidon tarpeesta, koska hoitoa vastustava potilas osaa kyllä monesti puhua itsensä tilanteesta ulos ja eivät tosiaan lääkäritkään voi lain yli kävellä ja tehdä näitä päätöksiä ihan mutulla.

Hei, Epätietoinen!

Kerroit lähipiirissäsi olevasta aika hurjasta tilanteesta, ja siitä, että pitääkö olla huolissaan? Olen samaa mieltä Winston-84 kirjoituksen kanssa. Huolissaan pitää olla, varsinkin huumeidenkäyttäjästä. Hetki kuulostaa siltä, että ollaan tilanteessa missä menee ns lujaa ja todennäköisesti käyttöä on ollut jo pitkään, mikä tietysti on myös aika suhteellinen käsite.

Valitettavaa tilanteessa on se, ettei kukaan muu kuin huumeidenkäyttäjä itse voi tehdä käytön lopettamisen päätöstä. Tämä taas on äärimmäisen tuskallista aikaa läheisille. Moni käyttäjän läheinen on kuvannut aikaa, maanpäälliseksi helvetiksi! (anteeksi ruma sana) mutta oman kokemukseni perusteella yhdyn käsitteeseen. Kukin läheinen joutuu tekemään päätöksen, kuinka paljon on tekemisissä huumeidenkäyttäjän kanssa ja millä tasolla. Kaikkien läheisten päätös, on se mikä tahansa, on oikea!

Tämä on ajankohtainen ja herkkä aihe, varsinkin nyt kun uutisista kuulemme jatkuvasti huumeiden käytön lisääntymisestä.
Toivoisinkin asiasta monipuolista keskustelua!

Terveisin
Johanna

Viitaten Jussi Perälän Ikuinen säätö -kirjaan suomessa ei toi velan perintä ole kovin villiä. Jos narkkari on velkaa monelle, sana liikkuu eikä enää saa velaksi ennenkun maksavat velat - yleensä sitten maksavat joko kun tuet tulee tai tekevät jotain palveluksia & pöllivät jotain saadakseen rahat.

Edes sen narkkarin oma henki ja terveys on harvoin uhattuna velkojen takia - perheiden ei koskaan. Moottoripyöräkerhot tehtailee vähän isompia rikoksia kun perii yksittäisiä huumevelkoja ja niissä on usein piikkihuumeet kielletty (eivät siis ole ihan nistejä). Niistä on syyttömille sivullisille yllättävän vähän harmia.