Pikkuveli pössyttelee

Heippa kaikki,

Kaipaisin neuvoa mitä tehdä. Pikkuveljeni on parikymppinen ja on käyttänyt kannabista enemmän tai vähemmän muutaman vuoden ajan. Päivät nukkuu ja yöt liihottaa. Ei käy töissä eikä koulussa, ei edes yritä löytää töitä. Asuu vielä äidin luona. Ei tietääkseni käytä muita päihteitä, alkoholiakin vain harvakseltaan.

Nyt veli kertoi ostaneensa siemeniä ja aloittavansa kasvatuksen. Aikaisemmin sen kaverilla oli kunnon kasvatukset, mutta se kärähti joku aika sitten ja siihen loppui kasvatus. Pojat myös myivät kannabista eteenpäin, joten ei tarvitsekaan miettiä tulevaisuutta kun rahaa saa noin helposti.

Pelkään, että kaikki menee taas samaan. Kotona veli ei saa varmasti kasvattaa, joten sen tarvitsee etsiä oma kämppä. Kaverit taitavat olla kaikki samanlaisia. Eniten oon huolissani siitä, että sillä ei ole mitään muuta elämässä muutakuin pilveä polttelevia kavereita ja Herra kannabis. Yksi sen kavereista oli sekaantunut jo muihinkin aineisiin ja kävi välillä suljetulla lataamassa akkuja. Vastuuntunnotonta sekin, että tämä kaveri kun alkaa taas olla elävien kirjoissa, kukaan pojista ei oppinut sen sekoamisesta mitään vaan sama peli jatkuu.

Miten tässä pitäisi toimia? Oikeasti veli on aivan ihana ja hyvä sydäminen nuori mies, joka on vain eksyksissä tässä maailmassa. Voi kun se löytäisi jotain sisältöä elämäänsä.

Heippa isosisko,

saisitko sinä houkuteltua veljeäsi mukaan johonkin muuhun toimintaan, mistä kiinnostuisi niin, että pösyttely jäisi vähemmälle :question: Ei se kyllä helppoa ole… Elättääkö äitisi veljeäsi :question: Ehkä veljesi pitäisi todella muuttaa niin ehkä sitä rahaakaan ei jäisi pilveen ja joutuisi kelaa, että kannattaa ehkä yrittää töihin tai opiskelemaan. Kuulostatte ihan omilta lapsiltani. Isosisko yrittää potkia veljeään persuksille…Poika ihana, mutta hukassa. Ehkä sinun kannattaisi kertoa äidillesi, sillä sinun ei tarvitsisi yksin huolta kantaa. En olisi halunnut, että tyttäreni olisi yksin kantanut veljestään vastuuta. Tyttäreni on kylläkin ollut paras tukiani, olisin varmaan seonnut ilman häntä. Tosin poikani on käyttänyt kaikkia aineita, mutta nykyään enää subua, mutta siitä onkin jo vaikeampi päästä eroon kuin pilvestä.

Kuulostaa kuitenkin, että veljesi pilven poltto on jo ongelmallista eikä mitään viihdepössyttelyä silloin tällöin. olet ihan aiheesta huolissasi :exclamation:

Äiti kyllä tietää ja on yhtä huolissaan. Yhdessä ollaankin yritetty miettiä mitä tehdä. Äiti on koittanut saada veljen juttelemaan sosiaaliviranomaisille (tuki-ihmisiä ja päihdeneuvojia), mutta mikään ei tunnu auttavan. Veli saa nyt jo vähemmän rahaa, koska ei ole työnhakijana eikä koulussa. Mutta ei se sitä liikauta, koska kulujakaan ei ole.

Ehkä kotoa muutto olisi yksi vaihtoehto, mutta silloin veljeä ei voisi valvoa senkään vertaa. Ei halua lopettaa käyttöä. Harmittaa niin kovasti :frowning:

Isosisko

tiedän, että harmittaa, mutta ninkuin sanoit, keinot on niin vähissä ja se neuvoton olo turhauttaa… Yritä keskittyä oman elämäsi rakentamiseen, äläkä anna veljesi pilata sitä. Sitten, kun hän apua haluaa, olet vahvana auttamassa.

Terveisiä myös äidillesi :slight_smile:

Hei isosisko,
täällä on toinen isosisko joka on huolissaan pikkuveljestään, joka pössyttelee.

Hän muutti juuri ensimmäiseen omaan kämppään ja ei se tainnut ainakaan tilannetta parantaa. Olen asiaa pähkäillyt ja pohtinut paljon, että mitä voisi tehdä, mutta kyllä ne meidän konstit taitaa olla vähissä jos ei ole omaa tahtoa lopettaa.
Ymmärrän huolesi…minusta tuntuu välillä etten selviä tästä…menetin jo yhden veljeni huumeitten takia…
Voimia sinulle !

Nyt mun pienelle rakkaalle veljelle on tullut psykoosi :cry:
Se on suljetulla. Vietiin se sinne äitin kanssa väkisin tiistaina. Eilen sille alettiin antamaan jotain lääkettä, kun tarkkailujakso on ohi ja pakkohoito jatkuu.
Se kuulee ääniä ja luulee olevansa shamaani. Miks just sille kävi näin, se on aina ollut kaikille niin hyvä ja kiltti.
Tää on oikeasti ollut mun elämän kaikista rankin viikko. Ainut asia, mikä lohduttaa on se, että tää ei ole tappavaa ja sen äänet on “kilttejä”. Ne ei pelota sitä ja sillä on nyt ihan hyvä olla omasta mielestään. Sitä ei myöskään ahdista olla sairaalassa, vaikka kovasti haluaakin kotia. Onneksi ne kuitenkin pitää sen sielä. Se vaan jatkaisi pössyttelyä ja menisi vaan pahemmaksi jos kotia pääsisi.

Se on niin outoa, miten se vaikuttaa ihan normaalilta kun sen kanssa juttelee, mutta yhtä-äkkiä se saattaa alkaa puhumaan sen erikoiskyvyistä. Voi mun pientä :cry:

Jos jollain on kokemuksia päihdepsykooseista niin kuulisin niitä mielelläni!

Kohta lähden taas katsomaan sitä sairaalaan.

Paljon voimia sinne! <3

Mul on kokemusta kavereiden kautta psykooseista, tosin ei cannabis-psykooseista mut psykoosi ku psyykoosi. Sun veli on aloittanut polttamaan aika nuorena ja tod. näk. jos jatkaa polttamista, voi pamahtaa uudelleen psykoosi päälle. Nyt hänelle annetaan vahvoja neuroleptejä jotta tulisi takaisin tähän maailmaan. Se hyvä puoli tässä on että tuolla ei voi poltella. Cannabis on rasvaliukoinen eli poistuminen elimistöstä täysin voi kestää ½ vuotta, joskus enemmänkin; riippuu koosta ja polttelumääristä. Voi olla että muutaman kk:den (yleensä 3-6kk) joutuu sairaalassa olemaan ja mahdollisesti jatko-hoitoa järjestetään, sitä teidän kannattaisi ainakin vaatia.

Mulla itelläni on yks frendi joka on välillä kuivilla ja välillä vetää sit piriä kunnon kuurina. Tämä kuuri päättyy joka kerta psykoosiin ja mielisairaala-jaksoon. Olen myös kuullut frendiltä että hänellä on ystävä joka menee aina psykoosiin kun polttaa cannabista eli tuo voi olla veljesikin kohtalo jatkossa jos vielä aikoo polttaa. Onneksi ei tule fyysisiä riippuvuuksia ja aluksi veli voi vaikuttaa melko vieraalta koska lääkkeet ovat todella vahvoja psykoosin poistamiseksi. Muutaman viikon päästä varmasti alatte tuntea jo sen veljen joka hän oli ennen käyttöä. Todennäköisesti hän on hoidossa M3 lähetteellä jolloin hän ei pääse pois ennenkuin lääkärit tekevät päätöksen. Resurssien takia teidän kannattaa pitää hänen puoliaan että he pitävät osastolla tarpeeksi pitkään ja hoitaa nuo raha-asiat Kelassa kuntoon.

Toivottavasti veljesi oppi tämän ikävän tapahtuman kautta että hän ei voi enää polttaa cannabista. Voimia koko perheelle!

Hei Isosisko,
Psykoosi on psykoosi, oli sen aiheuttaja mikä asia tahansa vaikka päihteet. Veljesi psyyke on herkkä. Mieheni poltti toistakymmentä vuotta ennenkuin mieli särkyi ja hän joutui psykoosiin. Sitten montakin kertaa. Kannabiksen käyttö voi myös altistaa skitsofrenian puhkeamiseen.

Nyt onkin tärkeintä, että sinä ja äiti olette tiukkoja ja vaaditte kunnollista, pitkäaikaista hoitoa. Lääkitys ja terapia kuntoon. Tiedätkö, oletteko miettineet, olisko hänellä jo enne käyttöä ollut psyykkisiä ongelmia? Masennusta, jota hän on “itsehoitanut” kannabiksella?

Kiitos vastauksista ja tsempeistä! Pikkuveli on ollut aina kiltti ja toiset huomioonottava. En ole ainakaan huomannut sillä aikaisemmin masennuksen oireita, paitsi onhan se ollut nyt kolmisen vuotta vain kotona ilman työtä tai opiskeluja. Sillä on kuitenkin kavereita ja etenkin kesälllä se harrastaa ulkona korista ym. kesäjuttuja.

Kävin eilen katsomassa veljeä ja se oli saanut ekan lääkkeen edellisenä iltana. Veli oli hyvin paljon ajatuksissaan ja hiljainen. Ei kuulema kuule enää ääniä, mutta erityiskykyjä kyllä omaa vieläkin, tai siis luulee omaavansa. Saatiin käydä pienellä kävelyllä ja hän piti siitä. Kokoajan sisällä olo tekee kuulema hulluksi :wink: No, onhan se totta! Onneksi oli vielä niin kaunis päiväkin.
Tuntuu pahalta sen puolesta, kun se uskoo niin kovasti olevansa shamaani eikä kukaan muu usko sitä. Varmasti tuntuu kauhealta! Ollaan kyllä sanottu, että uskotaan että se kuulee, mutta me ei kuulla niitä ääniä. Sillä on niin kauhea todistelemisen tarve, etenkin äitille, että se ei ole mielisairas vaan shamaani.

Toivotaan että lääkkeet auttavat pian. Huomenna se vaihtaa sairaalaa ja sitten alkaa kuntoutusjakso. Tämä uusi sairaala on vähän kauempana, joten ei päästä ihan niin useasti katsomaan. Mutta ehkä se on myös hyvä kuntoutumisen suhteen, ettei sielä kokoajan rampata.
Pikkuveli pelkää, että nyt se on vuosia suljetulla ja se pumpataan täyteen lääkkeitä. Sanoin sille, että me ei annettaisi ikinä käydä niin, että me pidetään aina sen puolia. Toivotaan kuitenkin, että se saa olla sielä nyt niin kauan, että on parantuu vahvemmaksi. Odotan sitä päivää kun se tajuaa sen, että ne oli vaan harhoja kaikki.

Kolme pikkuveljeäni siis polttelee suht säännöllisesti ja keskimmäinen näistä on tämä psykoosiin joutunut. Oon ollut siitä kaikista eniten huolissaan ja aikoinaan tämän topicinkin siitä aloitin. Se on veljistäni harrastanut eniten polttelua ja ollut myös muuten toimeton. Vanhin heistä osaa ajatella ja käsitellä tätä jo hiukan järkevämmin ja tuleekin tänään tänne, että voi olla veljen tukena. Nuorin veli taas ei kuulema aio tähän lopettaa, koska saa itse aikuisena päättää :frowning: Mitähän pitäisi tapahtua että se lopettaisi? Jos ei isoveljen sairaalaankaan joutuminen sitä saa aikaan… Huoli on tietenkin kaikista mun veljistä! Eniten tällä hetkellä tästä meidän pienestä shamaanista <3

Terve,

Tuli mieleeni sellainen asia, ettei ole ehkä pelkästään hyvä, että veljesi harhat ovat miellyttäviä. Veljesi voi “shamaanina” kokea miellyttävää tunnetta kaikkivoipaisuudesta ja parannuttuaan jopa kaivata sitä.
Toki ymmärrän, että teidän on omaisina helpompi kestää se, että poika ei ole ahdistunut ja tuskainen. Tiedän käyttäjän, joka oli kokenut psykoosiharhan niin miellyttävänä, että ihan tietoisesti koetti kemiallisesti uusia psykoosiaan siinä onnistumatta. Toisaalta tunnen naisen, jonka harha huumeissa oli sellainen, että hän kuvitteli itseään puukotetun. Nainen kertoi maanneensa tuntikausia ja pidelleensä mahaansa, hän “näki” suoliensa tulevan puukotushaavasta ulos ja uskoi vakaasti kuolevansa. Myös kivut hän oli kokenut aitoina. Kyseinen nainen jätti huumeidenkäytön siihen päivään.

Toivon todellakin, että tämä koettelemus saa veljen lopettamaan kokonaan polttelun!
Kunhan saadaan nyt ensin se vaan terveeksi. Kuinkahan nopeasti nuo lääkkeet alkaa vaikuttamaan. Nyt sillä tuntuu vaihtelevan vähän joka päivä olotila.

Pikkuveli pääsi kesän alussa pois suljetulta. Lopeti kuitenkin lääkkeiten syömisen ja sama meno jatkuu. Eilen löydettiin äidin kanssa sen huoneesta hirveästi rahaa.

Kun veli pääsi sairaalasta, sanoin sille että jos saan tietää että se kasvattaa niin käräytän sen heti. Se laittoikin kovat panokset peliin ja uhkasi, että laittaa jonkun tappamaan mun koirat jos puutun sen asioihin. Sinä päivänä mun sydän särkyi ja päätin jättäytyä kokonaan pois. Jälkeenpäin sovittiin ja se sanoi, ettei oikeasti ikinä olisi tehnyt mun koirille mitään. Sillä ei ollut vaihtoehtoja. Uskon, että se ei ollut tosissaan, mutta pidän oman lupaukseni enkä enää puutu sen touhuihin.

Kohta sillä on taas psykoosi. Ihan varmaan. Ja nuo rahat se on kuuleman velkaa jollekin.

Oon raskaana, ihan alussa vasta. En halua että vauva saa kehittyä kauheassa stressissä. Parempi vaan ottaa etäisyyttä ja kuitenkin tukea äitiä sivullisena. Ehkä se johtuu mun sydämen särkymisestä, etten voi antaa enää 100% tukeani veljelle. Se oli pahinta mitä olin ikinä kuullut.

Hei Isosisko,
Tappouhkailu on usein se asia, joka saa yhteydenpidon narkomaaniin loppumaan. Kohdistui se sitten ihmisen tai eläimen henkeen. Kuitenkin johonkin, minkä hän tietää olevan erittäin tärkeää sinulle.

Mieheni uhkasi polttaa talomme ellen suostu antamaan rahaa. Tämä oli monta vuotta eron jälkeen. Tuon uhkauksen jälkeen en enää kyennyt pitämään minkäänlaista yhteyttä häneen. Eivät myöskään lapsemme. Tuollainen uhkaus kuvastaa todellista epätoivoa. Toisaalta myös täydellistä välinpitämättömyyttä toisia kohtaan, jopa omia lapsia.

Pidä huolta nyt itsestäsi.

Terveisin
Ohjaaja Jekaterina

Palasin taas tänne hakemaan vertaistukea.
Kuten arvata saattaa, veljellä on taas psykoosi päällä. Tämä on jo kolmas psykoosi tässä vähän reilun vuoden aikana. Edellinen oli joulun tiennoilla ja veli oli taas hetken suljetulla. Kannabiksen polttelu ei ole loppunut, mukaan on tullut myös sienet ja lsd :frowning: Näistä kahta jälkimmäistä kuitenkin harvemmin käyttää, ehkä.

Mitä me tehdään? Veli ei syö lääkkeitä, ei halua hoitoon, elää täysin harhoissaan. Jos pakolla viedään taas hoitoon, se on hetken päästä vapaa ja sama meno jatkuu. Sillä ei ole mitään motivaatiota parantua. Tuntuu, ettei sitä sen takia pidetä sisällä tarpeeksi kauaa.

Voiko psykoosista parantua ilman lääketieteen apua?

Veli narahti myös kannabiksen maahantuonista ja nyt on oikeudenkäynti tulossa. Jos totta puhutaan, toivon että se joutuu vankilaan. Se tuntuu ainoalta toivolta :frowning:

Apua!

Hei Isosisko

En ole lääkäri mutta selatessani viestiketjuasi ja kokemukseni kautta uskallan olla sitä mieltä että veljesi tarvitsee ainakin tällä hetkellä jatkuvaa lääkitystä siis oikenalaista sellaista ja hoitopaikan tietysti.
Tunnen muutamia ihmisiä jotka elävät normaalia elämää oikean psykoosilääkityksen saatuaan kun vaan ovat sisäistäneet että lääkityksen kanssa on oltava tarkkana.
Kukaan ei voi veljeäsi pitää pakolla hoidossa jos hänellä itsellään ei ole siihen motiivia, valitettavasti.
Läheisten keinot ovat siinäkin asiassa vähissä.
Te ette voi muuttaa veljen elämää vaikka kuinka häntä rakastatte.
Läheisen on hyvä miettiä tällaisessa tilanteessa voisiko muuttaa jotain omissa toimintatavoissaan.
Rakkautta ja välittämistä on luoda selvät rajat käyttäjälle ja pysyä niissä. Se ei tarkoita hylkäämistä.
Teillä on oikeus omaan elämään ja niihin asioihin jotka tuottavat teille iloa ja mielihyvää.
Käyttäjä manipuloi taitavasti läheisiään. Kun hän huomaa että tie siihen suuntaan ei tuota tulosta, antaa se hänelle kumma kyllä, turvallisuutta. On edes yksi taho johon viime hetkellä luottaa. Tämä yleensä tulee silloin kun ajatus oman elämänsuunnan muuttamisesta alkaa mietityttämään.
Oma kavaripiiri kun perustuu vain toisten hyötykäyttöön.
Näitä asioita ei pitäisi liikaa pohtia itsekseen. Kannattaa hakea itselleenkin ammattiapua ja IH:n vertaistukiryhmä on paikka missä voi turvallisesti purkaa sisintään. Ryhmien tiedot löytyvät Irti Huumeista RY:n etusivulta.

Terv. Ohjaaja Kerttu

Veli joutui taas pakkohoitoon. Oli mennyt jo tosi harhaiseksi. Veli ei ole yhtään manipuloiva tyyppi, se ei hae mitään hyötyä muista ihmisistä. Se on liiankin kiltti. Ei ole kuulema poltellutkaan hetkeen, kun ei saa siitä samallaisesti irti hyvää oloa.

Nyt se on taas hetken turvassa.

Hei Isosisko

Toivotaan että tällä kertaa veljesi hoitosuhde ei loppuisi liian lyhyeen. Kertomasi mukaan hänellä on psykoositiloja ollut useita joten ilman pidempää hoitojaksoa ja valvottua lääkitystä ei hyvältä näytä.
Vaikka hoitosuhteen jatkuminen on kiinni veljesi omasta tahdosta, hän tuskin tällä hetkellä pystyy ymmärtämään oman tilansa vakavuutta.
Läheisinä te voitte perustella näillä seikoilla jatkohoidon vaatimusta veljelle ja valvottua lääkehoitoa.
Kannattaa olla lujana hoitopaikan suhteen, vaikka paikat ovat tänä päivänä “kortilla” on paljon käyttäjiä jotka onnistuvat sellaisen saamaan.
Käyttäjälle tulee vaihe jolloin kamasta ei saa enään mitään irti ja se on otollinen hetki muutokseen.
Voimia koko perheelle!

Terv. Ohjaaja Kerttu