Paniikinsekaisesta pelosta sisäiseen rauhaan.

Ihminen joka lähes läpi elämänsä on pelännyt, saa elämäänsä kaiken mitä ikinä on uskaltautunut unelmoimaan, löytäessään kaiken kauheuden jälkeen sisälleen rauhan ja turvallisuuden tunteen.

Kuten todettua, aina ei näin ole ollut. Ei todellakaan.

Kun ihminen kasvaa ja varttuu pelossa, siitä ajanmyötä kasvaa niin tiivis osa identiteettiä, ettei enää kohta osaa kuvitella elävänsä ilman tuota hyytävää tunnetta.

Kun ihminen tarpeeksi kauan viettää aikaa tuossa tunteessa, siihen jotenkin ihmeellisellä, sairaalla tavalla kiintyy. Kiinnittyy.

Nyt miettien, vielä joitain vuosia sitten en uskonut että voisin viettää elämää johon tuo epämiellyttävä tunne ei nivoutuisi mukaan. Elämää jossa jokaista kauppareissua ei tarvitsisi ajoittaa hiljaisempaan hetkeen päivässä saati suunnitella päässään etukäteen.

Olen oppinut pelkoni opastamana äärettömän paljon. Vähäisimpänä, todella nopeaksi shoppailijaksi. Huumorilla höystettynä jos saisin minuutin aikaa ostaa ilmaiseksi niin paljon tavaraa kuin ehtisin, osaisin varmaan kerätä vuoden ruokatarpeet seitsenhenkiselle perheelleni.

Aikaisemmin ei kylläkään naurattanut. Pelko tai paniikinsekainen kauhu kun pahimmillaan lamaannuttaa ihmisen. Minulla, varsinkin rauhoittavat lääkkeet aiheuttivat vain oireiden pahenemista ja lisääntyvää lääkitystä. Lopulta oireet ilmaantuessaan aiheuttivat fyysisesti pahan olon. Oksensin kuin pahimmassa vatsataudissa. Sillä erotuksella, että samalla koin armotonta pakokauhua.

No, kuinka tuosta epämiellyttävästä ystävästä sitten vieroittauduttiin? Oikeastaan kaikki hyvä sai alkunsa äärimmäisestä pahuudesta. Toisinsanoen väsyin pelkäämään. Väsyin siihen etten enää hetkeksikään kyennyt vaimentamaan päästäni noita pakokauhun tunteita, vaikka mitä aineita kehooni pumppasin. Toisaalta väsyin myös siihen jatkuvaan omalla elämällä leikkimiseen sekä läheisteni rankaisemiseen omien ongelmieni suhteen. Halusin jotakin muuta. Itseasiassa halusin olla se ihminen joka kaikesta sekopäisyydestäni huolimatta sisälläni koin olevani. Se pieni poika joka kaipasi rakkautta, mutta joka samalla pelkäsi myös sitä. Väsyin siis pelkäämään. Halusin kokeilla voisinko edes hetken elää ilman tuota pitkäaikaista matkakumppania.

Kun lopulta olin niin väsynyt kaikkeen, tulin halukkaaksi tekemään mitä tahansa, ettei minun tarvitsisi enää jatkuvasti pelätä. Eipä silti, mitä minulla tuossa hetkessä olisi ollut hävittävänä, olinhan jo pidempään ollut valmis kuolemaan jotta saisin itselleni rauhan. No kuten elämässä yleensä, asiat ei menneet kuten minä halusin, eli en saanut helpotusta hetkessä, vaan todella hitaan mutta samalla äärimmäisen antoisan matkan seurauksena.

Kaikki alkoi siitä että suostuin myöntymään etten yksin selviä. Sen jälkeen opettelin luottamaan yhteen ihmiseen. Toiseen. Kolmanteen. Opettelin kirjoittamaan pahaa oloani ulos. Kohdaten tuon tunteen, pakenematta. Opettelin puhumaan. Tuntemaan. Jäsentämään. Ymmärtämään. Hyväksymään sekä yhtenä tärkeimmistä, opettelin askeleen kerrallaan luopumaan omista ennakkoluuloista ja -asenteista, jotka jo pidempään olivat aiheuttaneet minulle vain lisääntymässä määrin pahaa oloa.

Matka tähän hetkeen on ollut monin tavoin kivulias, mutta tuon matkan myötä olen oppinut itsestäni sekä elämästäni niin paljon, ettei minun enää vähään aikaan ole tarvinnut pelätä. Toisaalta olen saanut elämääni aivan käsittämättömän hienoja ihmisiä sekä mullistavia kokemuksia, kun olen kyennyt tekemään asioita joita en aikaisemmin kuvitellut koskaan kykeneväni tekemään.

Kaiken hyvän lähtökohta kohdallani oli suostuminen muutokseen, tarkoittipa se kohdallani mitä tahansa. Halusin muutosta ja muutosta myös olen saanut. Aikaisemmin kaikkea ja kaikkia jatkuvasti pelänneestä ihmisestä on kasvanut elämään, itseensä ja toisiin ihmisiin luottava ihminen. Ihminen joka käsi sydämellä tässäkin hetkessä voi todeta omakohtaisesti todeta tiedostavansa sen mitä sanat kuten levollisuus, sisäinen rauha tai luottamus parhaimmillaan ihmisen elämässä merkitsevät. Asioita joita ei tässä niin kovin materialistisessä maailmassa ei voi ostaa saati mitata rahassa. Olen saanut uuden elämän.

Kiitos Kaaleppinen uskon valamisesta meihin kanssakulkijoihin!

Kirjoitit:

"Aikaisemmin kaikkea ja kaikkia jatkuvasti pelänneestä ihmisestä on kasvanut elämään, itseensä ja toisiin ihmisiin luottava ihminen. Ihminen joka käsi sydämellä tässäkin hetkessä voi todeta omakohtaisesti todeta tiedostavansa sen mitä sanat kuten levollisuus, sisäinen rauha tai luottamus parhaimmillaan ihmisen elämässä merkitsevät. "

“en saanut helpotusta hetkessä, vaan todella hitaan mutta samalla äärimmäisen antoisan matkan seurauksena.”

Tässä on se opetus. Kaikki meistä yrittävät liian paljon liian lyhyessä aikaa. Pitää oppia antamaan ajan hoitaa asioita. Hiljaa hyvää tulee.

Kyll vaan rauhaa on melko mukavasti täälläkin. Pohdin juuri tänä aamuna, että joskus sitä vähän jopa haikeudella muistelee niiitä aikoja, jolloin “kyyti oli suhteellisen epätasaista”, niinkuin jossakin nuorisolaisten renkutus-iskelmässä mekkaloidaan. ( youtube.com/watch?v=7nk0yKu1kLs )
Sehän oli siis aikaa, jolloin kärpäset olivat härkäsiä ja härkäset kärpäsiä. Elämä oli suurta draamaa vuoristoradassa, ja kaikenlainen kohtuus, sopeutuneisuus ja tyytyväisyys mitä lie nynnyjen ja luusereiden höpinää.

Kas kummaa, nyt kun itsestä on tullut hyvinkin sopeutunut, tyytyväinen ja joka asiassa kohtuuteen pyrkivä kohtuuden ystävä, elämä on kuitenkin onnellisempaa. Vaikka mainitsin haikeuden, se ei toki tarkoita halua saati aikomusta palata menneeseen.

Elämä on nykyisin niin tasaista, etten olisi aikoinaan uskonut siitä näin tasaista koskaan tulevankaan. Mukavia asioita tapahtuu, kuten myös haasteitakin elämään mahtuun, mutta sekä ylä- että alamäet ovat loivempia kuin kohtuuttomuuden ja hillittömyyden aikoina.
Nyt nautin rutiineista, säännöllisyydestä, terveellisyydestä. Olen itseeni, muihin ihmisiin ja yhteiskuntaan tyytyväinen. :slight_smile: Elämääni integroitunut.

Jokin kohtuus kai siinä mielenrauhassakin pitäisi olla. Siis ettei ole liian mielenrauhallinen. Pieni annos rauhattomuuttakin on kuitenkin paikallaan, ja rauhattomuuden ja rauhan tasapaino voikin olla kuin yin & yang.

Toisin kuin ketjun aloittajalla, pelko ei ole kuulunut kovin keskeisenä tunneskaalaan ikinä. Paniikkeja oli ainoastaan krapulassa, (eli aikoinaan melko useinkin, siis). Mutta joskus olisi ollut tarpeen pelätä enemmänkin, sillä terveellinen pelko olisi voinut pitää hieman kauempana eräistä henkeä salpaavista tilanteista, joista voi todeta että…

Olisi todella mielenkiintoista tietää mistä moinen pelko oikein syntyi ja mitä pelkäsit ?

Koko juttu on minulle kovin outo.

Tämä on varsin mielenkiintoinen kysymys. Minulle kun tuo pelon tunne sinällään oli tuttu jo ihan varhaisessa lapsuudessani. Toisaalta uskon sen tulleen osaltaan herkästä luonteestani, siitä että reagoin kaikkiin asioihin kovin voimakkaasti. Toisaalta varmaan turvattomuuden tunteesta jossa lapsuuteni kasvoin.

Varsinaisesta paniikkihäiriöstä ja siitä johtuvista pelkotiloista tai niiden syntymisestä minulla ei sinällään lopullista tietoa ole. Se miksi tuo tunne lopulta oli läsnä kaikessa, johtui hyvin pitkälti siitä että erilaisilla kemikaaleilla yritin tuota tunnetta vaimentaa, vain sillä seurauksella että se vain voimistui voimistumistaan.

Lopulta kun suostuin kohtaamaan itseäni pää selvänä, purkaen erinäiset traumaattiset kokemukset elämästäni, tuo tunne vaimeni vaimenemistaan. Joten uskon tänään siihen että esimerkiksi kunnollisella terapialla tuota sinällään ikävää vaivaa voidaan parantaa.

Nykyhetkeen miettien, olen senverran monimutkainen tapaus, etten hetkittäin pakonomaiseksikin karanneesta prosessoinnista huolimatta ole aivan kaikkein perimmäisiä “syitä” tälle sairaudelle saanut kaivettua, mutta toisaalta koen että siihen ei varsinaisesti yhtä tiettyä syytä olisikaan. Ihminenhän on osiensa summa. Lisäksi kun viimeaikoina olen tietoisesti keskittynyt itse elämään, jättäen tuon jatkuvan itsensä tonkimisen niin juuri nyt koen ettei minun tarvitsekaan aivan kaikkea itsestäni tietääkään. Josko se edes täysin mahdollista olisikaan. Nautin elämästäni tällaisenaan ja mitä vähemmän energiaa kulutan jatkuvaan prosessointiin, sitä enemmän sitä vapautuu itse elämään.

Nyt kun tässä vielä on se hyvä tilanne, että myös tuolla työrintamalla vaikeuksien jälkeen näyttää valoisammalta, niin viimeajat elämä on tuntunut todella hyvälle. Kohtuudella kaikkea, kuten eräs “pitkäaikainen” ystäväni tuolla edellä totesikin.

Kovin on tuttu tunne tuo pelko.

Itse juon ahdistukseen. Se on on joskus kovempaa ja joskus pienempää. Olen vahvasti sitä mieltä että tämä johtuu suurilta osin maanis-depressiivisestä alkoholisti-isästäni. Kotona olin aina varautunut pahimpaan. Joskus meno oli aika normaalia ja joskus taas ukko tuli kännissä tiistai aamuna kotiin ja herätti (ja piti sekoilullaan hereillä) koko talon. Piti aina olla valmiina pahimpaan. Tuommoisessa turbulenssissa eläminen ei ole ala-asteikäiselle hyvää kasvuympäristöä.

Tämä on nyt sitten jäänyt päälle aikuisiälle vaikka isäni ei ole täälä enää hääräämässä. Pelkään usein että jotain ihan kamalaa tapahtuu vaikka ei ole järkevästi ajatellen mitään syytä :unamused:

Samahan se minulla oli. Isäsuhteen haavat olivat niin syvällä, että vielä vuosia poismenon jälkeenkin isäni vaikutti elämässäni, aivan kuin olisi kulkenut mukana. Toisaalta niinhän olikin. Osa minua, on häntä, hänen isäänsä jne. Eikä nämä sukupolvien kieroutumat oikea juomalla tai pelaamalla. Sukupolvien ketjun voi katkaista vain kohtaamalla oma menneisyys ja sen kautta löytyvä oma itse.

Silti yhä vahvasti koen joissain kohtaa siirtäväni kieroutumia omille lapsilleni. Joskin tuon huomatessani, kykenen korjaamaan asian juttelemalla lapsilleni. Kertoen heidän olevan korvaamattoman arvokkaita sellaisenaan, ilman mitään ponnisteluita, suoritteita tai muutoinkaan yrittämättä.

Niin kauanhan menneisyys on läsnä tässä hetkessä, kun kohtaamisen kautta saan jätetyksi sen taakseni.

Muutos on mahdollista. Itseasiassa vieläpä paljon helpommin, kuin miltä aluksi saattaisi äkkiä ajateltuna vaikuttaa. Menneisyydessä eläminen tänään, on paljon kuluttavampaa kuin päivän kerrallaan asioiden kohtaaminen.

Ensimmäinen positiivinen muutos tapahtui aluksi siinä, että luovuin uhrin asemasta isäni suhteen. Alkaen ottaa vastuun omasta elämästäni.