Paneeli

Hyvää iltaa, gudaa.
Paneelimme aiheena on tänään yleinsen hyvivoinni ja tyytyväisyyden lisääminen maassamme, maailmassa
ja maailmankaikkeudessa.
Alustan lyhyesti ja sen jälkeen jokainen halukas ja halutonkin on vapaa kommentoimaan.

Olemme maailman onnellisimpia, sanovat tutkimukset.
Ei asia kuitenkaan ihan noin yksioikoinen ole. On parannettavaa, rahalla ja varsinkin ilman rahaa
saatavissa olevaa yleishyvinvoinnin paranemiseen tähtäävää tarvetta.

Olisiko sitten paras keskittää yksilön ja yhteisöjen voimavarat lähinnä yksilön kasvuun perustuvaan
oppimiseen tähtäävään hankkeellisuuteen? Ehkä tärkein tuolla saralla voisi olla opetus eri asteissa?
Vai satsatakko enenevissä määrin aineelliseen puoleen? Olojen parantamiseen ja niinkutsutun elintason
parantamiseen yhä vaan?

Miten keskustelijat kokevat tässä päihteiden vaikutukset ja miten niitä haittoja voitaisiin parhaiten
minimoida sekä päiteenkäyttäjän osalta ja haitoista välillisesti kärsivien?

Mikä on mielestänne yksi asia, jota pidätte kaikista tärkeimpänä puuttua?
Kasvatus, valistus, rangaistukset, hoitomahdollisuudet, jo mainitut elinolot vaiko jokin muu?

Sana on vapaa vaan ei pakollinen. Ja aiheesta voi poiketa, jos niin kokee aiheelliseksi.
Toimin puheenjohtajana, mutta en kyllä ole sellaisessa toimessa koskaan ollut, joten saattaa
olla toiminta kehnoa tai koetan kai pysytellä syrjässä, jos keskustelua ollenkaan syntyy.

Ja taaskaan en viitsi oikolukea, toiv. saa selvän tuosta…

Kiitos avauksesta. Aihe on ainakin tarpeeksi laaja ja antaa tilaa meille kaikille , painopisteet kun ovat aina hiukan hajallaan, kuka mitkäkin asiat tärkeimpänä näkee.

Kysyit mikä mainitsemistasi tuntuisi tärkeimmältä. Vastaan osaltani että valistus, päihdeasioiden ollessa kysymyksessä.
Siihen pitäisi satsata. Nyt on kuitenkin vaarana että siihen riittää tulevassa sotetilassa entistä vähemmän resursseja. Se kun jää kuntien harteille, ja ilmeisesti mitenkään määrittelemättömänä ennaltaehkäisevänä toimintana. Ja nähty on, jos kunnille annetaan tehtäviä joiden tuloksellisuutta on vaikea mitata eikä selkeitä urakkasopimuksia ole siitä mitä ja miten paljon on aikaan saatava, niin siinä säästetään.

Asian suurena ongelmapuolena on juuri mittaamisen vaikeus.
Jäisen jalkakäytävän hiekoittaminen ei tunnu tuottavalta työltä, koska siinä ei voida suoritteita ja tuloksia juuri mitata.
Jätetään siis hiekoittamatta, ja katkenneiden jalkojen kipsaaminen onkin jo selkeästi tuloksellisempaa, suoritteet voidaan laskea ja mitata nopeuskin, kustannukset per jalka voidaan kertoa tilinpäätöksessä.

Päihdeongelman kanssa on aivan samoin. Ei ole helppoa laskea saavutettua säästöä niiden osalta jotka on saatu välttymään alkoholisoitumiselta, miten sen edes todistaisi että ovat juuri ennaltaehkä’isevän toiminnan johdosta kohtuudessa tai vallan raittiina pysyneet?

Korjaavaan toimintaan voi taas helpommin kohdistaa suurennuslasinsa tai mikroskooppinsa, laskea pelastetuille yksikköhintoja ja ennakoida tulevia terveitä päiviä jotka jo oli lähes menetetty.

Noin yksinkertainen asia ei tietysti todellisuudessa ole. Ennaltaehkäisevään toimintaan, eli yhteiskunnan hyvinvoinnin lisäämiseen päihdeasioiden osalta tarvitaan muutakin, siinä tarvitaan myös yhteiskunnan ohjaavia toimenpiteitä, mutta kun piti yksi asia valita niin tärkein on mielestäni valistus. Muina olemassaolevina keinoina ovat saatavuuden säännöstely ja hintapolitiikka, käytännössä verotus, sekä yhtenä ohjaavana tekijänä tilanne/tapahtumakohtaisen päihdekiellon, eli erinäisten tapahtumien ja ympäristöjen asettaminen päihteettömiksi. Ei sille oikein muuta mahdeta. Hengelliset piirit lisäävät keinovalikoimaan rukouksen, sen tehosta en ole lainkaan vakuuttunut.

Myöhäistervehdys metsänreunaan kulmiltani joissa “hengelliset piirit” tekevät omakohtaisten kokemusteni mukaan huomattavasti paljon enemmän kuin rukoilevat. Mainitsit valistuksen ja ennaltaehkäisyn tärkeimpänä keinona saada päihdeongelmaa laajemman yleisön tietoisuuteen. Täysin samaa mieltä. Mitenkäs olisi jos kirkolliset piirit ottaisivat tästä enemmän ja kohdistetummin vastuuta? Tässäpäs olisi oiva aihe henkilökohtaiseen paneeliin - ketjun otsikkoon palatakseni.
Olen itse yrittänyt ja yrittämässä saada jonkinlaista infopistettä istutettua täkäläiseen seurakuntatoimintaan. Aloitin parisen vuotta sitten tarjoutumalla vertaistukihenkilöksi päihdeongelmaisille maanlaajuisesti netin ja puhelimen avulla.
Melko heikon vastaanoton sain ja tarkoitukseni on kääntää periaatteessa oikeaa touhua kohdistetumpaan suuntaan. Laaja eikä ehkä ketjuun sopivakaan teema. Mieti löytyisikö sinulta metsänreunan laitamilta tai PK-seudulta tulevana kesänä aikaa henkilökohtaiseen ajatustenvaihtoon niin voisin jiirata jotain sopimaan Suomen-vierailuuni.
Jos olet kiinnostunut niin voin heittää meilin siihen priveosoitteeseesi.

On varmaan aihe aika hajanainen ja väsäsin sen samalla kun kirjoitin, joten ei mikään
ajateltu ja suunniteltu tuo avaus. Tuskin sellaiseen pystyisinkään olemattomine keskittymis-
taitoineni.
Myös Andanten kirjoitus on ihan yhtä asiaan kuuluva kuin mikä tahansa ja ei tarvitse ollenkaan
anteeksipyydellä. Jokaisen mielipide ja tieto on samalla tavalla tärkeä.

Toiseen ketjuun oli myös Metsien mies laittanut asiaa sivuavaa kommentointi ja se tuli itsellenikin mieleen,
että tavallaan alussa olevat ja vasta raitistuneet tuovat usein parhaan näkökulman asioihin koska
heillähän on asiat parhaiten muistissa ja ajankohtaisimpia.

Sekin on noussut mieleen, että olisiko yhteiskunnan järkevämpää keskittää toimiaan enemmän.
Valittaisiin jokin linja kun nyt vähän tuntuu, että roiskitaan vöhön siellä ja täällä ja aikaa ja energiaa
menee enemmän suunnitteluun ja asioiden yhteensovittamiseen.
Voisiko yksinkeratisemmalla mallilla olla paremmat vaikutukset?

Kiitos osalllistuneille ja lisää kannanottoja vaan kaikilta, joita vähänkin kiinnostaa.

—katoin sitten lätkää ja heti suomi hävis, höh…nyt sitten ihailemani ja rakastamani ruotsin varaan jää
toiveeni…heja…vaikka sama mulle sinänsä kuka voittaa…ensimmäinen lähes kokonaan katsomani matsi ties
miten moneen vuoteen…

Kiva, ak, kun uskalsit laittaa oman kuvasi avattareen. Huomaan että oletkin julkisuuden henkilö. Kunnioittavat terveiset ihanalle perheellesi. :smiley:

Kiitos, Juulia.
Olinkin jo unohtanut, että oot myös kuopiosta.
Voin muuttaa hovin jossain vaiheessa savoon, niin pääset hommiin halutessasi…vaikkapa
kukkien asettelijaksi ja somistajaksi yleensä. :slight_smile:

Juu… asiallinen ketju ak!

Syvemmin osallistun myös jossain välissä kun kiireet antaa myöden! Mutta hyvä avaus ja kiva kun olet sinäkin taas linjoilla virkeämmin…sun juttuja on kiva lukea!

kiitän, metsien mies.
kaikki ajallaan.

Eräs on kanssa mielessä kutsua paneloimaan. Maaliskuu, musaa pitää olla.
vaikkapa:

U2 - Song For Someone (Directed by Matt Mahurin)
youtube.com/watch?v=RFjcd_d2PhY

Hej på dej ja tosi kiva avatar
jos ja kun nyt paneeliin oli liitetty musiikki, astun miellelläni keskusteluun mukaan. Musiikin kuuntelun taito on tallella minulla, mutta sen sijaan kirjoittamisen taidon ja keskittymiskyvyn kadotin (toivottavasti toistaiseksi)…
Poimisin alustustekstistäsi kohdan; yksilön kasvuun perustuvaan oppimiseen tähtäävän…ja kiteyttäisin tuon elämisen taidoksi, mikä tukee myös AA-filosofiaa “päivä kerrallaan” aatetta.
Elämisen taidon voisi jakaa kahdenlaiseen tapaan kuvata sitä. Ensinnäkin tällainen pelkkä tekemisen kuvaaminen kuten hengittäminen, nukkuminen, syöminen, liikkuminen, pianon soitto jne…
Kun taas sitten tämä asenteisiin ja suhtautumisiin liittyvät asiat kuten päivä kerrallaan, epävarmuuden sietäminen ja eteenpäin meneminen. (Unohtamatta itselleni tärkeää hengellistä taitoa).

Elämisentaito sisältää (lyhyesti) rohkeutta ottaa elämä vastaan sellaisena kun se eteen tulee. Epäonnistumisen pelko tappaa meidät, siksi pelolle ei pidä antaa valtaa ja elämän tulee sisältää unelmia. On tärkeää hakeutua elämysten äärelle ja ottaa riskejä.

Elämisentaito sisältää: aloitteellisuutta, kekseliäisyyttä, kurinalaisuutta, itsestään vastuun ottoa, suunnitelmallisuutta, avoimuutta, luottamusta, uskoa, kärsivällisyyttä, avarakatseisuutta, joustavuutta ja kiitollisuutta!
JA päihteettömyyttä!

Hei ja kiva kuulla sinustakin maaliskuu!

Minkälaisia kokemuksia olet saanut aa;sta? Kiinnostaa kuulla kun ensimmäisen vuoden raitistelit itseni tavoin ns"luomuna" niin olisi kiva kuulla kokemuksiasi ja näkemyksiäsi tuosta toiminnasta?

…niin siis olen olettanut, että olet ottanut tuon aa:n toiminnan elämääsi mukaan?

terve mm :slight_smile: …nyt meidät ajetaan paneelista pois, kun ei taida kuulua aiheeseen, mutta lyhyesti vastaan AA:sta, että olen saanut tervehdyttävän vaikutuksen ja kerron jonain päivänä omassa ketjussani siitä…

God kväll, eli kukvell.

Metsänreunan mies mainitsi hiekoittamisen vertauskuvana päihdeongelmien ennaltaehkäisylle. Kyllähän haittojen ehkäisy ja ehkäisevä päihdetyö on tuottavaa työtä, jos sillä säästetään kustannuksia. Esimerkkinä todella onnistuneesta ehkäisevästä päihdetyöstä voidaan ottaa tupakka, jonka käyttö on vähentynyt roimasti viime vuosikymmeninä juuri mainittujen ehkäisevien toimenpiteiden ansiosta.
Keuhkosyövän, bronkiitin ja infarktien hoitaminen toki lisäisi suoritteita terveydenhoitoalalla, mutta tulisi samalla kohtuuttoman kalliiksi.

Alkoholin suhteenhan on ilahduttavaa kehitystä etenkin nuorison osalta. Alkoholinkäyttö on vähentynyt kaikkien koulujen (peruskoulu, lukiot, ammattikoulut) oppilaiden keskuudessa. Samalla yhä isompi osa nuorisosta on kokonaan raittiita, eli laittomien huumeiden kuten kannabiksen käyttö ei ole tullut alkon tilalle niin isoissa määrin kuin on arveltu. Valitettavaa kuitenkin on, että vaikka suurella osalla nuorisoa menee hyvin, niin osalla menee entistä huonommin.
Syrjäytymisen periytyminen, ja erilaisten ongelmien periytyminen, on asia jolle pitäisi voida tehdä jotain.
Ja nekin nuoret, jotka eivät käytä paljon päihteitä, saattavat kärsiä erilaisista psyyken pulmista: ahdistuksesta, masennuksesta ja epävarmuudesta tulevaisuuden suhteen (sekä omasta että koko maailman tulevaisuudesta)

Kiitos muuten soten mainitsemisesta Metsänreunaan, sillä sote- ja maakuntauudistus-kysymys polttelevat entistä kovemmin. Pääkaupunkiseutu tyrmäsi soten yksimielisesti yli puoluerajojen: maaseuduntulevaisuus.fi/pol … i-1.235203

Onko nyt niin, että sotea ja maakuntauudistusta ajetaan kiireellä kuin käärmettä pyssyyn etenkin kehä kolmosen ulkopuolella Kepun toimesta, vaikka alunperin pääsyylliseksi arveltiin yksityisten terveydenhoitopalvelujen leipiin hyppääviä kaupunkilaisporvareita?

Arvoisa paneelin puheenjohtaja, arvoisat panelistit, kiitän puheenvuorosta. Toivottavasti se ei ollut liian pitkä. :slight_smile:

…tiedätkö (VM ja muut) jatkan pikkusen, että sain eilen kuulla koulutuksessa, että esim.Tampereen päihde ja mielenterveyspoliklinikalle tulee n. 700 lähetettä vuodessa, jotka ovat alle 30 vuotiaista ahdistuksesta kärsivistä nuorista.
Ahdistuneisuus lisää ahdistusta ja ahdistusta verrataan neurooseihin, jotka ovat taas suhteellisen lieviä mielenterveyden häiriöitä. Ahdistus kuitenkin aiheuttaa henkilökohtaista kärsimystä ja voi jopa suuresti rajoittaa elämää.
Ja sehän me tiedetään, että juomme ahdistukseen ja juomisen myötä ahdistus vain lisääntyy.

Toinen asia sotesta- sain kuulla, että säästöpaineet pelkästään Uudellamaalla verrataan n. 50 000 hoitajan irtisanomispalkkamäärään. No, ongelmallista on se, että Uudellamaalla meillä ainoastaan on n. 40 000 hoitajaa, joten vieläkin vaikka tämä määrä irtisanottaisiin niin säästövajetta jää 10 000 hoitajan verran, joten…
Samanaikaisesti ikääntyneiden kasvu on nousussa jne…
Mikä on varmaan, että ennaltaehkäisevistä palveluista karsitaan ja säästetään ja valitettavasti päihde ja mielenterveys taitanee kuulua tähän?!..vai mitä ajattelette?

Kiitos kaikista suunvuoroista tähän asti.
Liian pitkiä eivät ole olleet jos olen ne jotenkin jaksanut lukea.
Alan tippua kärryiltä kyllä asiantuntemuksenne vuoksi, mutta en olekkaan nyt kaikkea tajuamassa
vaan pidän yllä hyvää ja rauhallista ilmapiiriä, jos voin ja sana on muuten vapaa ihan kaikkeen
mieleen ja piteeseen.
myös aa.n saa mainita, jos haluaa. puutun kyllä siihenkin jos alkaa mennä yli mielestäni.
mukava kun osallistutte, ja kaikki kannanotot ovat yhtä hyviä.
kiihkoilua minkään asian kannalta ja varsinkin aa.n ja uskonnon ja politiikan(puolue) suhteen toivon
vältettävän.
ylläpito tietysti on lopulta tätäkin johtamassa, mutta tuskin ne ihan heti puuttuu.

Varmasti tässä osiksi keskiaikaista feodaalista järjestelmää hipovassa uudessa sotesysteemissä olisi varmasti puolensa… mutta liekö ihmiset ihan heti valmiita moiseen… … no tiedä häntä, en muutenkaan niin tuosta politiikasta ymmärrä tai välitä…

YLE puheella oli muuten yksi päivä mielenkiintoinen keskustelu nykynuorisosta… puhuttiin, että on tutkitusti fiksuinta ja tasapainoisinta nuorisoa vuosikymmeniin kun on saanut kasvaa ilman suurempia kriisejä… pitänee varmasti paljolti paikkansa…

Soten tiimoilta olen nyt pari iltaa viihtynyt ja nauranut.
Satuin saamaan käsiini Soteromaanin, Tuntematon Sotelas, Vieno Linna 2018.
Vakavat asiat on joskus hyvä esittää myös vähän parodioiden, kevyemmin.

Kyllä soten perusidea hyvin esille tulee, tuossa kirjassa kerrotaan yhden sairaanhoidon yksikön sotetaipaleesta -sikäli hyvä, että en asiaa oikein minäkään ollut tullut ajatelleeksi soten työntekijöiden kannalta, enemmän on tullut mietittyä asiakkaan ja yhteiskunnan menetettävän hallinnan kannalta koko asiaa.

Suosittelen, kaivelkaahan käsiinne tuo rentouttaumispakkaus, näette miten nuo mainiot hoitajamme Akan Rontti, Helena Rahinainen, Vilma Koskelo ja monet muut suomalaisella sisulla ja huumorilla selviytyvät säästöjen ja bisneksen heittelyksissä.

Täytyykin lukea tuo kirja…kuulostaa mielenkiintoiselta… samankaltainen taitaa olla kirja YYTEET …kirjoitettu myös tuntematonta matkien hahmoissa yms…huumorilla höystäen… käsittelee toki myös vakavaa asiaa…suositelen tutustumaan myös!

On se kyl niin mahottoman väärin, että sitä alkoholia myydään yhtään missään. Kyllä se pitäisi kieltää lailla. Suomen suurin ongelma on ilman muuta ihmiset, jotka lotkottavat tätä saatanan luomaa käymisnestettä ja sortuvat kaikkiin synteihin: tuhmiin puheisiin, huorintaan, tappeluihin, tappoihin, raiskailuihin, varasteluihin ym. synteihin.

Minäkin aion lukea tuon Metsänreunan mainitseman Tuntemattoman sotelaan ensi tilassa. Itse asiassa kyseisen kirjan julkaissut kustantamo on muutenkin herättänyt mielenkiintoni. Omaperäistä matskua julkaiseva pulju ilmeisesti, vähän niinkuin alkuaikojen Like. :bulb:

Maaliskuu17 mainitsi osuvasti mielenterveys- ja päihdepalvelujen tilanteen säästöpaineissa. Niissähän on tähän astikin ollut suuria eroja paikkakuntien välillä siitä huolimatta, että niitä koskevat lait ovat samat koko maassa.
Päihdehuoltolaki esim. velvoittaa kunnat järjestämään riittävät päihdehoitopalvelut kuntalaisille, mutta ei määrittele tarkemmin mikä on riittävä.
Mutuni mukaan helpompaa erilaisiin päihdehoitoihin pääseminen on pääkaupunkiseudulla, etenkin Helsingissä ja Vantaalla, kuin monessa muussa kunnassa.
Espoossa puolestaan palveluja on keskitetty saman katon alle jopa niin, että samoissa tiloissa toimii mielenterveys- ja päihdeklinikka, Kela, yksityinen lääkäriasema. labra, kunnan yhteispalvelupiste ja kirjasto. :bulb:
Nuoriso sen sijaan on heikommassa asemassa, sillä alaikäisille on vain yksi nuorisoklinikka joka on auki arkipäivisin siihen aikaan kun skidit ovat koulussa. No, hyvä edes että moinen nuorisoklinikka on.

Nuorisolla on pulmina päihteiden ja psyyken häiriöiden lisäksi seksuaaliterveyteen liittyvät kysymykset. Lisäksi nuoret kohtaavat paljon seksuaalista häirintää etenkin internetissä.
Mitä nuorten suhteisiin tulee, niin Helsingissähän on tehty aloite ilmaisen ehkäisyn jakamisesta alle 23-vuotiaille myös e-pillerien muodossa. Pilleri on ehkä helpompi muistaa ottaa, kuin kondomi sitten kun ollaan kesäiltana pusikossa pitkällään sen ihanan sydämen valitun kanssa.
Tällä vähennettäisiin nuorten abortteja.

Mistä tulikin mieleen että olipas ihan kauhealla äänellä rääkyvä vauva bussissa eilen, ja hyvin hyvin nuoren ja neuvottoman oloisen äidin sylissä. Kuulin sivusta, että tuoreella äidillä oli ikää 17 vuotta. No, lapsentekotalkoisiinhan tässä on poliitikotkin meitä usuttaneet.

Arvoisa paneelin puheenjohtaja, arvoisat panelistit, kiitos puheenvuorosta. Ja raittiista päivästä.

Sote-soppa venyy ja paukkuu, ja asian käsittelyn on uhattu venyvän jopa heinäkuulle. Jos hökötys toteutuu, rakenna siinä sitten maakuntavaalit pystyyn parissa kuukaudessa, kun ehdokkaat ja äänestäjätkin ovat ihan että anteekf mitä että.
Ainakin minun some-kuplani on täyttynyt sellaisella sotea vastustavalla tai kritisoivalla informaatiolla, että homma näyttäisi leviävän Sipilän ja Orpon käsiin loppusuoralla. Toisaalta somekuplilla on taipumus hieman vääristää perspektiiviä.
(Some-kupla on se, että tietynlaiset ihmiset seuraavat ja kaveeraavat somessa tietynlaisten ihmisten kanssa, jolloin heidän välillään liikkuu vain tietynlaista informaatiota, joka ei ole asioiden koko kuva. Ilmiö on tahaton.)

Erikoinen ilmiöhän on erään puolueen, eli Kokoomuksen sisäinen sote-railo. Soten vastaiseksi “kapinakenraaliksi” ylennetty pormestari Jan Vapaavuori (kok.) on vetänyt taakseen porukkaa monista puolueista pk-seudulla.
On tosin myös epäilty, että Vapaavuorta motivoi muukin kuin yhteinen hyvä. Hän saattaisi soten kaatamalla esim. syrjäyttää Petteri Orpon puolueensa pääministeri-ehdokkaana.

Nykyisen hallituksen kivikkoinen taival on joka tapauksessa loppusuorallaan, Luojan kiitos. Se varmaankin haluaa muistettavan itsensä hallituksena, jonka aikana talous alkoi taas kasvaa, mutta onko talouskasvu alkanut hallituxen ansiosta vaiko hallituxesta huolimatta, sen tietäkööt viisaammat kuin mina. :slight_smile: