Pandoran lipas

Raittiuden alkuaikoina ja kovissa vieroitusoireissa ja viinanhimoissa juohtui mieleeni kreikkalaisen taruston kertomus Pandoran lippaasta. Kertasin jutun mielessäni ja luin sen uudestaan. Sitten aloin soveltaa tarua omaan kamppailuuni viinanhinoa vastaan. Aina kun olin tarttumaisillani pulloon, kuvittelin sen olevan minun Pandoran lippaani. Muutin mielessäni tarinan kauhujutut omiksi karmeiksi juomakokemuksiksi ja ajattelin niitä. Huomasin, että tuo psyykkaaminen vaikutti ja minulle kehittyi inho juomista kohtaan.
Kuka mitäkin keinoa käyttäneekään, voin suositella googlettamaan tuon tarinan. Ei sen ainakaan pahaa luulisi tekevän ja samalla oppii pienen siivun kreikkalaista mytologiaa. :smiley:

Heips,
Wikipedian mukaan Pandoran lippaalla ymmärretään asioita ‘joita ei kannattaisi kokeilla koska siitä seuraa ikävyyksiä’. Taruston mukaan Pandoran uteliaisuus kuitenkin voitti ja hän avasi lippaan, vaikka häntä neuvottiin olla avaamatta. Kyllähän tuota tarustoa voi soveltaa alkoholisimiin; useinhan pitkään raittiina ollut saattaa uteliaisuuttaan kokeilla kohtuukäyttöä huonoin seurauksin.

Taitaa mennä vähän sivuraiteille alkoholista :slight_smile: , mutta kannattaa muistaa että suomalaisten oma mytologia eli Kalevala tarjoaa myös viisauksia ja hengellisyyttä. Joku kertoo netissä, että se olisi toiseksi arvostetuin mytologia maailmalla heti kreikkalaisten jälkeen. Yhtenä selityksenä tälle olisi se, että Kalevala on kirjoitettu vasta 150 vuotta sitten eli se on säilynyt suullisena perintöänä pitkään ilman että valtauskonto on päässyt sitä muokkaamaan itselle sopivaan muotoon. Oikeastaan suomalaiset voisivat olla ylpeitä omasta pakanallisuudestaan ja monijumalallisuudestaan… :bulb:

No joo, se siitä mytologiasta. Taidanpa nyt mennä uhraamaan liikunnan jumalille :smiley:.

Mukavaa aurinkoista raittiutta kaikille!

Kiitos Paarmalle hyvästä lukuvinkistä ja Mayflowerille innostavasta kommentista! :slight_smile:

Mytologioiden viisaudessa voimallista on juuri niiden ajattomuus ja yleisinhimillisyys. Kalevalan viisaudessa mennään kolmenkintuhannen vuoden taakse, vaikka se on kirjalliseksi yhteenvedoksi laadittu vasta 1840-luvulla (toimittajanaan siis Elias Lönrot, mies monien virsienkin takaa). Suomalainen pakanallisuus, muinaisusko tai “muinainen viisaus” (ajaton viisaus), ei ole valtauskonnosta tai muista kulttuurisista sidoksistaan irrallinen osa. Ei ole myöskään esim. Raamattu, jonka monet peruskertomukset ovat alkujaan peräisin muista mytologioista kuin varhaisjuutalaisten omista. Esimerkiksi vedenpaisumuskertomus on tunnettu jo mesopotamialaisessa Gilgamesh-eepoksessa kauan ennen Vanhan Testamentin syntyä. Kaikissa uskonnoissa, myyteissä ja muissa todellisuuskäsityksissä on kyse inhimillisen todellisuuden hahmottamisesta. Niitä ei voi laittaa paremmuusjärjestykseen tai saattaa vastakkaisiksi, toisensa poissulkeviksi (tai konfliktiin pyrkiviksi), koska niiden alkuperäinen tarkoituskaan ei ole ollut sellainen (ellei sitten poliittisia ideologioita ja niiden pyrkimyksiä mukaan lasketa). Tekstien sisälle päästään ymmärtämällä, kuka on kirjoittanut ja kenelle, miksi ja miten.

Alkoholismin hahmottamiseen kertomus Pandoran lippaasta sopii varmasti hyvin! Se kertoo suuresti ihmisen elämän hankaluuksista, rajoituksista, kaikkivoipaisuuden harhasta jne. Kreikan jumalat olivat kovin inhimillisiä olentoja ja näiden luonteissa on usein nähtävissä jopa parodisia kuvia ihmisestä itsestään. Sama toistuu esim. Vanhan Testamentin jumalakuvassa, Kalevalan hahmoissa jne. Yhdistäväksi ongelmaksi “oirekuvausten” välillä tuntuu muodostuvan yleiskäsitys siitä, että ihmisen suurin ja monimutkaisin ongelma on hän itse (joka riippuvuusongelmissa myös korostuu). Me emme ole modernissa ajassa eri ihmisiä kuin esi-isämme emmekä lopultakaan kohtaa uusia ongelmia edes päihteiden, riippuvuuksien, masennuksen, sortumisen tai eheytymisen alueilla. Ihmiset ovat ratkoneet samoja ongelmia koko historiansa ajan. Ruuti on keksitty useammassakin paikassa keksijöiden toisistaan tietämättä. Ihmiskunnan henkinen ja hengellinen (jos niitä voi toisistaan erottaa) perintö on aarreaitta vailla vertaa.

Kalevalassa näkyvät myös kristillisten uskomusten värit ja sävyt. Kristinusko laajemmin nähtynä olisi hyvin toisenlainen ilman sen kreikkalaisia vaikutteita. Suomalaisilla olisi eri nimi jumalalle ilman kulkuri- ja kauppiashistoriaamme, jonka vuoksi tuo sana on kulkeutunut kieleemme aina Intiasta asti. Ihminen ei ole irrallinen yksikkö suhteessa kulttuuriinsa, sosiaalisiin juuriinsa ja fyysisiin sekä psyykkisiin mahdollisuuksiinsa ja toisaalta rajoituksiinsa. Ihmisenä olemisen konkretiaa on hahmotettu aivan loistavalla tavalla esim. tarinassa Pandoran lippaasta tai Raamatun luomis- ja syntiinlankeemuskertomuksissa. Molempien kohdalla keskiössä tarkentuu yksi inhimillisen todellisuuden ongelma: ylpeys käy lankeemuksen edellä. Niin se on käynyt minunkin retkahdusteni kohdalla.

[size=150]Raitista pääsiäistä! Mie lähen pilkille. :smiley: [/size]

No, sitä on morssiamen laittamaa kalasoppaa nyt sitten syöty jo viikko?

Vai tuliko sitä kalaa?

(Tämähähän ei oo mitään OT:ia vaan kuuluu ilman muuta, raittiiseen elämään ja alkoholista pois pysymiseen)

Joo, pääsiäisen pyhät menivät…mukavasti… :wink:

Onnea Paarmalle.

Ei se haittaa vaikka meneekin hyvin. Siltä osin ainakin kiitos kuuluu sinulle itsellesi, ettet ole viinan kanssa läträtessä mahdollisuuksiasi pilannut.

-esko

Väkevää!!! Pandoran lipas on VAARALLINEN!!!

Pandoran lipas on oiva vertaus! Kiitos siitä, Paarma, ja jos oikein ymmärsin, ovat onnittelut paikallaan? :wink: Onnea sinulle, olet totisesti onnesi ansainnut! :smiley:

Kalevalassa on paljon kristinuskon vaikutusta - paremminkin on niin, että jos suomalainen kansanperinne olisi saatu taltioitua paljon, paljon aikaisemmin, se olisi “puhtaampaa” kansanperinnettä pakanallisuuden ajoilta :slight_smile: Mutta kaikki kunnia Lönnrotille ja muille, jotka ehtivät sitä pelastaa! Ja Lönnrotille Kalevalan kokoamisesta, vaikka hän sepittikin omiaan mukaan, jotta sai tarinoiden kaaria kokonaisiksi. Kantelettaresta suurkiitos myös L:lle!

Terkut Julialle! :smiley: Tosiaankin on nyt jo viides raitis vuosi alulla. Plinkki elää omaa elämäänsä ja vierailen täällä harvakseltaan. Raittius on mahdollistanut monta asiaa. Viimeisin on toteutunut unelma omasta paikasta pohjoisessa. Sinne suunnistan aina kun aikaa jää töistä.
Joitain karikkoja on matkalla ollut, mutta ne olen selvittänyt yksinkertaisella ajatusmallilla. En ota viinaa selvään päähän. Silloin en voi tulla juovuksiin ja seuraavana päivänä saan onnitella itseäni. Varsinainen viinan himo helitti jo kauan sitten, mutta joskus käy mielessä hetken häivähdys, joka on helppo ohittaa.
Kaiken mahdollisti luovuttaminen kamppailussa ylivoimaista vastustajaa, alkoholismia vastaan. Hain ja sain apua monilta tahoilta ja ymmärsin olla sulkematta pois yhtäkään mahdollisuutta vetoamalla niin tuttuun määritelmään; “tää ei oo mun juttuni ainakaan vielä.”
Pandoran lipas on pysynyt kiinni ja pysyy juuri niin kauan kuin mottoni säilyy. En ota ryyppyä selvään päähän.

Hyvää alkanutta kesää etelään ja loppukevättä pohjoiseen! :smiley:

Onnittelin tietenkin raittiista vuosista - ja etenkin niistä, nehän ovat kaiken muun hyvän edellytys - mutta myös tuosta morssmaikusta! :wink:

Tuli vielä mieleeni:

EN OTA SITÄ YHTÄ RYYPPYÄ SELVÄÄN PÄÄHÄNI.

Siis kyse on loppujen lopuksi vain yhdestä ryypystä?
Miksi sekoittaa selvä ja toimiva pää?

Pitää sisäistää.

Useimmiten se pää on jo sekaisin ja juuri siksi juodaankin, vaikkei pitäisi. Kieltämättä myös sekin on ollut tärkeää, että joi tarpeeksi sekaisin, jotta oli mistä ammentaa, ettei tarvitse enää palata siihen vaiheeseen alkoholismia.

Meinasi unohtua koko ketju. :blush:
Julialle pitää vastata. Ryypyn ottaminen selvään päähän merkitsisi minulle putoamista hetkessä vuosien takaiseen rappiotilaani. Mistä tiedän? Siitä että olen nähnyt monta tapausta, jossa jopa kuusi vuotta juomatta ollut on kokeillut kohtuukäyttöä. Heikolla menestyksellä. Joku on kyennyt kipuamaan takaisin ja lopettamaan uudestaan, monet ovat jääneet sille tielleen.
Alkoholismi ei parane, eikä alkoholistista tule kohtuukäyttäjää. Nyt kun aikaa on kulunut siitä kun onnistuin lopettamaan, ei juomattomuus ole vaikeaa. Se johtuu elämän- ja ajattelutavan muutoksesta. Aikamoinen prosessi se olikin ja joskus ei niin helppokaan.
Lomalle pohjoiseen kohta. Niin ja voissa paistetut muikut olivan hyviä heti aamupäivästä. :smiley:
Mukavaa kesää!

Mukavia lomapäiviä sinulle ja onnittelut raittiista vuosista :smiley:

ps.muikut maistuvat mainioilta myös savustettuna. :wink:

Rakkaan Helsingin Kauppatoriltakin saa jotain tosi hyviä pikkufisuja… silakoita muistaakseni. Samoin Hakaniemen torilta ja hallista saa kaikenlaista kalaa kaikissa muodoissaan mitä about olemassa on. :slight_smile:

Historian ensimmäinen AA:lainen nainen, Marty Mann (God bless her), kirjoitti alkoholismista jo kauan sitten:
Alkoholisti on henkilö, jonka juominen aiheuttaa jatkuvasti ongelmia jollakin hänen elämänsä alueella (perhesuhteissa, taloudellisessa asemassa, työssä, terveydessä jne). Tästä huolimatta hän jatkaa juomistaan.
Avainsana on jatkuvasti. Se erottaa hänet sosiaalisesta juomarista.

Itse nostaisin avainsanoiksi myös tästä huolimatta. Päihderiippuvuus on ilmiö, jossa aineen käyttö jatkuu sen aiheuttamista ilmiselvistä, usein jopa tiedostetuista haitoista huolimatta.

Kaikki alkoholin suurkuluttajat eivät ole alkoholisteja, edes kaikki alkoholiongelmaiset eivät ole. Oleellisin ero käytännössä on varmaan se, että suurkuluttaja tai satunnainen ongelmaryyppääjä pystyy oikeasti vähentämään. Jotkut vähentävät jopa vahingossa huomaamattaan kun ikää tulee tai elämäntilanteet muuttuvat.
Ihminen, jolla on alkoholismi-sairaus, ei kykene vähentämään. Sairautta leimaa täydellinen kontrollin menetys juomisen suhteen, ja sen progressiivisesti etenevä, tuhoava luonne.

Relapsin dynamiikka on mielenkiintoinen ilmiö; miksi joku (usein aa:lainen?) alkoholisti saattaa ensimmäisesta ryypystä vuosien raittiuden jälkeen ajautua suoraan viikkokausien pituiseen, itstuhon ja itseinhon sävyttämään ryyppykierteeseen joka ei pääty ennenkuin sairaalaan tai ruumishuoneelle.
Miksi sitten joku toinen selviää retkahduksesta yhdellä illalla, yhdellä viinipullolla, lopettaa siihen ja selviää pienellä krapulalla ja isolla morkkiksella.

Joka tapauksessa myös sylkykupiksi usein joutuvien ammattiauttajien on hyvä oppia perusteellisesti, että alkoholismi on sairaus joka aiheuttaa työttömyyttä, avioeroja ja mielenterveyden ongelmia. Eikä suinkaan ongelma joku johtuu niistä.

(Ylläolevat ajatukset eivät ole absoluuttisia totuuksia joihin kaikkien on sellasenaan uskottava. Tosiasioiden valossa hyvin varteenotettavia teorioita ne kuitenkin mun näkemysten, kokemusten ja tiedon valossa ovat : )

Henkinen kehitys ajattelutavan muutoksineen alkaa joskus pienistä oivalluksista… :sunglasses:

Nettiyhteys on hidas, mutta toimii kuitenkin. Täällä ei vielä ilta pimene klo 19.25.
Aamulla pyydystetty harjus paistuu pannulla, alkava ruska luo väriään rauhalliseen maisemaan.
Pandoran lipas on kiinni ja pysyy. Näitä maisemia on antoisaa katsella ja tuntemuksia tuntea ihan selvinpäin. Loma puolivälissä.

  • Onko lomasta puolet jo mennyt vai puolet vielä jäljellä…? :slight_smile: Juodessa oli kaikki aina nopeasti loppu ja ohi, aikakin, vaikka kuinka laatuaikaa piti siellä kuppiloissa oleman…

Antoisaa lomaa. Oma kalastuspainotteinen lomani meni jo, kalavedet olivat sinua eteläisemmät ja kohdekalakin toinen, mutta fiilikset taisivat olla samat.

–kh

Hävisi pitkä teksti. :imp:
No se ei ollut tarkoitettu jakeluun ja sillä siisti.
Lyhyesti: loma alkaa olla paketissa ja tavaroita pakkaan autoon. Huomisaamuna kotipaikkakunnalle lähtö.
Niin tekevät lähtöä joutsenet ja hanhetkin. Mennään vähän kuin samaa matkaa…
Entäpä jos teen ison ratkaisun? Lopetan työt ja alan kulkea muuttolintujen aikataulun mukaan. Keväällä tänne ja syksyllä takaisin… Paljonkohan maksaisi kämppä Portugalissa tai Espanjassa talveksi…?

Hyvä loma, aikaa ja kokemuksia. Ruskan kehittyminen päivä päivältä värikkäämmäksi on ollut mukavaa seurattavaa.
Kalaa riittävästi ja aikaa ajatuksille. Kokemuksia kairassa ja kylilläkin. Tuli käytyä Norjankin puolella.
Tää on mukavaa selvin päin. Ennen loma oli pilalla jo sen alkaessa. Ainakin perheeltä…nyt en pilaa kenenkään lomia…

Viides selvä loma peräjälkeen… Ensimmäinen täysmittainen. Ei valittamista. :smiley: