päihdekirjallisuus

Hei! Kertokaas plinkkiläiset hyviä vinkkejä kirjoista joita kannataa lukea, siis jotka liittyvät aiheeseen jollakin tavalla. Olen lukenut Virpi miettisen Satakieli pähkinäpuussa, joka oli ihan hyvä.

Moi Debiili,
nämä kaikki opukset ovat täälä tainneet vilahdella eri yhteyksissä aikaisemminkin, mutta tämähän onkin hyvä idea laittaa selkeästi yksi ketju, josta voi kirjavinkkejä käydä katsomassa.

Graham, James: Juoppohullut vallankahvassa: Alkoholismin salattu historia. (The secret history of alcoholism: The story of famous alcoholics and their destructive behavior, 1994.) Suomentanut Heikki Salojärvi. Helsingissä: Ajatus, 2006.

Kojo, Raimo O.: Eroon viinasta: Uudenlaisia näkemyksiä alkoholismista ja siihen suhtautumisesta. Helsingissä: Otava, 1998.

Koistinen, Paavo: Onko yksikin liikaa: Alkoholin käytöstä ja sen seurauksista. Helsinki: Yliopistopaino, 1994.

Kujasalo, Anne & Nykänen, Hannele: Viinin viemää: Nainen alkoholin ansassa. Helsinki: Kirjapaja. Orimattila: Myllyhoitoyhdistys, 2005.

Loiri-Seppä, Lilli (toim.): Selviämistarinoita. Helsinki: Gummerus, 2010.

Seppänen, Juhani: Selvästi juovuksissa. Helsingissä: Otava, 2006.

Toiviainen, Seppo: Kantapöydän imu: Juoppokulttuuri valintana ja pakkona. Hanki ja jää. Helsinki: Tammi, 1997.

Hei tässä vuelä linkkii vanhaan ketjuun tänne palstalle, jossa listaillaan kirjoja :smiley:
viewtopic.php?f=3&t=13723

Kiitoksia paljon! Eiköhän näissä riitä vähäksi aikaa kahlaamista :slight_smile:

Tuolla on monia suosituksia: http://raittius.net/modules/smf_forum/smf/index.php?topic=25.0

Eräs kautta maailman levinnyt on Nimettömät Alkoholistit.

No sehän nyt on luettu jo monta kertaa :slight_smile:

Moee taas

Lisään tuohon listaan vielä Bill Clegg:“Nuoren addiktin muotokuva”,crack-addikti,mutta kaverin kurkusta solahtaa kenttäkevyesti 2l vodkaa päivässä;addu mikä addu.Kirja on hyvää tekstiä ja nautinto lukea.Kirjottaja on selvinnyt kustannustoimittaja.
Lukutyylinsä kullakin.Minulla aina 2-3 kirjaa luettavana rinnakkain.Nyt tuo Clegg, Kirkpatrick “Täyskäännös”,(tuskallista luettavaa,ei aiheen vuoksi,mutta niin kertakaikkisen kömpelösti kirjoitettu.Nooh,vasta puolivälissä),Juhani S:n “Selvästi
juovuksissa”,ihan mukavaa luettavaa.

Onko tuosta AA-perustajasta Bill W:sta kirjoja tai elokuvia? Tuli mieleen,että onhan mormoniuskonnon perustajasta John Smithistäkin vaikka mitä.J.Smith 14v lammaspaimen nukahti kesken paimentyön omenapuun alle,omena putosi Johnin päähän,taju meni ja enkeli ilmestyi.Tästä versiosta tykkään kyllä enemmän.J.Smith lorvaili paimentyössään ja kadotti lampaat; ankara selkäsauna odotti kotona,joten nokkelana poikana keksi koko enkelijutun. Ja älkää nyt vaan vetäkö mitään johtopäätöksiä mun ajatuskulusta.Tulipahan vaan mieleen.

Elokuvistakin olisi mukava saada listaa,siis juoppoelokuvista.Muistan ikäni Toivo Mäkelän lossivahtina “Elokuu” kuvassa.Katoavaa kansanperinnettä kun Mäkelä tekee kravatista hissin,että kykenee juomaan krapularyypyn raflassa.Herkullinen kohtaus.

Soon moros tänään on selvä päivä.

Minulla on nyt tällä hetkellä tuo Täyskäännös menossa. En vaan tunnu pääsevän alkua pidemmälle kun nukahdan aina kirja käteen! Se vaikuttaa kuitenkin ihan hyvältä kirjalta, juuri naisalkoholistille. Mutta se on hyvä kun uni maistuu, ei ole ollut univaikeuksia kyllä raittiina ollessa, että siinäkin on yksi hyvä syy olla juomatta! Tulee nukuttua helposti 10 tuntia putkeen ilman mitään herätyksiä. Mutta kiitos hyvistä kirjavinkeistä, täytynee lähteä kirjastoon penkomaan! Mutta kuten joku totesikin, niin vaikea saada käsiin näitä kirjoja, ovat aina lainassa, kuten Lilli Loirin kirja. No, sehän kertoo vaan että ihmiset ovat kiinnostuneita aiheesta ja hyvä niin!

Pari leffaa…

Tulivuoren juurella - Konsuli juo murheeseen
ja kuolee lopussa. Elokuva on tehty kirjan pohjalta: (Malcolm Lowryn (1909-1957) huikea tajunnanvirtaromaani ja vaikuttava alkoholismikuvaus Tulivuoren juurella suom. Juhani Jaskari)

Leaving Las Vegas - päähenkilö juo itsensä
tarkoituksella kuoliaaksi.

Barfly - Juomista ihannoiva elokuva,
jossa Mickey Rourke esittää nuorta Chinaskia.

Iloinen talo - suom.Elokuva kertoo perheestä, joka hajoaa vaikeuksien ja alkoholismin takia. Keskeiseksi nousee äidin ja tyttärien suhde. Esitetty televisiossa 3-osaisena.

Zombie ja kummitusjuna - Mika Kaurismäen tuntemattomimpia elokuvia. Kertomus siitä miten alkoholi voi syrjäyttää
kaikki muut asiat ja arvot.

7 surmanluotia - Eiköhän tämä Niskasen suomalaisklassikko kuulu tähän sarjaan ponukierteen ja lopun ratkaisun perusteella myöskin

Eivät ehkä parasta joulun ajan viihdettä…

Lowrynhan pyrki kirjoittaan tuosta “Tulivuoren juurella” kirjasta kirjaa,joka ois kuin ympyrä;pitäis aina aloittaa uudestaan.Hehheh.
Nuo kuvat pitää noukkia DVD-kirjastoon.Jack Lemmonilla muistaakseni kans joku alkoholismikuvaus,joku vakava elokuva.Tietty vaiettu kuoliaaksi.

Kännäysaikoina oli monesti mielessä kuvata itseään,millainen örveltäjä oli ja ennen kaikkea ne tolkuttomat jutut ja ne maatakaatavat krapulat,hikoilut,rukoilut…ihan itsensä säikäyttämiseksi. Mutta eihän juomari saa koskaan mitään aikaiseksi,muuta kuin tyhjiä lupauksia ja aikomisia.

Yle Areenassakin vuosikaudet vaikka mitä hömppää.Oisivat säilyttäneet “Kuningas alkoholin”.

Harmittaa kans tuo Kuningas alkoholin puuttuminen Ylen Areenasta. En ole sitä itse nähnyt, mutta monet ovat kehuneet. Katselin ohjelman tietoja, niin siinä on ollut hyviä aiheita ja mielenkiintoisia vieraita. Saiskohan sen Areenaan katseltavaksi, jos kaikki menisimme laittamaan vähän pyyntöä heitin sivuilleen…

Hienoja vinkkejä. Kaikki totuudenmukaisia alkoholismikuvauksia.

Tässä on elokuva:

imdb.com/title/tt0097939/

James Woods … Bill Wilson
James Garner … Dr. Robert ‘Dr. Bob’ Holbrook Smith
Gary Sinise … Ebby, Bill’s best friend

No nyt täytyy keksiä mistä tuon elokuvan sais käsiinsä! Hyviä vinkkejä? Varmasti tosi mielenkiintoinen leffa. kukaan nähnyt?

Huomenta…mahtavaa tämä terve uni.9-12h alkaa olla jo liioittelua,mutta nukkuminenhan on kuin nuori mies panis rahaa pankkiin.Mustaa kahvia menee kupeittain,että saa päänsä “selväksi”.
Sorkke debiili,kun morkkasin “Täyskäännöstä”.Se on ihan hyvä,kun pääsee alusta.

En ole tilannut netistä kuin kauniita kenkiä.Olen päivittänyt itseni tälle vuosituhannelle talvivaatteita ja kännykkää myöten.Shoppailu on kivaa.Nyt säästyy raittiina rahaa ja voi satsata itseensä.

Tuskin kannattaa USA:sta asti yhtä DVD:ta tilata,enkä osaiskaan.Jos paikkakunnalla on DVD:tä myyviä erikoisliikkeitä,luulis onnistuvan niiden kautta? En tiedä. Hyvät näyttelijät tuossa kuvassa.

Ystävä toi joululahjan illalla kapakkakierroksen jälkeen,sanoin että tuo mukanaan muutaman oluen itselleen,täällä kun ei ole mitään ja en tykkää jos käy vaan ovelta tyrkkäämässä paketin tai istuu kuin tulisilla hiilillä.Ja meillähän oli mukavaa kuin ennenkin,kun pääsi niistä alkuseremonioista…“eihän sua haittaa,jos otan,eihän varmasti haittaa…”.
3 tuntia meni siivillä. Unohti viimeisen oluensa jääkaappiin.Vein sen uudelle naapurin miehelle,joka tekee remppaa.
Sanoin,että olen heittänyt kaljalla läträämisen pois ja kaverilta unohtui.Ei kärsi olla kaapissa mua kiusaamassa.

En ole enää päiviäkään kummemmin laskenut, 82pv taitaa olla. Alkaa huolestuttaa tämä helppous.Mutta sain niin kertakaikkisen tarpeeksi kaljottelusta.

Soon taas moros tänään on selvä päivä.

Muistin ja kaivoin kirjahyllyni kätköistä seuraavan mainion teoksen. Sopii hengellisiä kysymyksiä pohtiville ja erityisesti niille, jotka kokevat kirkon ja sen opit vieraiksi:

Katse kaukaisuuteen - elämän tarkoitusta etsimässä (2006) LIKE
Richard Halloway

Kirjassa pohditaan hengellisyyttä ja henkisyyttä ilman Jumalaa ja uskonnollisia oppeja. Hallowayn teesit ja kannanotot eivät ole sinällään ennenkuulumattomia, mutta merkittävää ja epätavallista on, että niiden esittäjä on teologi ja entinen piispa.

Kantavana ajatuksena on, että hengellisyys ei ole riippuvainen Jumalasta eikä raamatun uskomuksista.
Skotlantilainen kirkonmies Richard Halloway antaa kirjassaan, jossa ei hellitä kristillisyyden perinnäisiä konservatiivisia uskomuksia eväitä ja suuntaviivoja henkisyyteen/hengellisyyteen vapaana kristillisestä Jumalasta ja raamatusta ihmisten yläpuolelle asetettuna sanelijana miten pitäisi ajatella.

Entinen Edinburghin piispa Halloway, joka luopui virastaan, tuulettaa raikkaasti kristillisyyttä. Hän toteaa, että kristinuskon suuri kertomus on väistymässä ja se yritetään korvata tieteen suurella kertomuksella. Moniarvoisessa yhteiskunnassa on löydettävä uusia tapoja eettiseen keskusteluun. Moraalia ei voida perustella vetoamalla tuonpuoleiseen auktoriteettiin. Eettisiin kysymyksiin ja ongelmiin ei ole helppoja yksinkertaisia vastauksia, eikä Raamatunkaan lehdiltä löydy yksiselitteisiä vastauksia.

Ex-piispan mukaan kristinusko ihmisen luomus. Kirkolla ei ole lopullista totuutta. Hän varoittaa väärästä vallankäytöstä ja haluaa antaa ihmisille luvan epäillä (hän itse on ikänsä kamppaillut uskon transsendenssin puolen kanssa). Kristinusko on Hallowayn mukaan ihmisen luomus, kuin eräänlainen taideteos tai kaunis runo. Halloway haluaa antaa ihmisten olla rauhassa. Apokalyptisten kauhukuvien maalailu on vaarallista. Raamatun on oltava dialogissa ihmiskunnan kanssa, eikä sitä määrittelevä diktaattori.

Kristinuskon sijaissovitus-oppi on hänelle vaikea asia ja sakramentteja (kaste, ehtoollinen) hän ei ota kirjaimellisina.
Halloway ei hyväksy sitä, että satunnaiset kärsimykset selitetään Jumalan tahtona eikä sitäkään, että kehitellään perusteluja eriarvoisuudelle ja poliittiselle vallankäytölle.

Suosittelen, lähtee uudelleen lukuun itsellänikin juuri nyt…

Nostin tämän ketjun ylös, kun Myrskis tuolla huuteli tätä toisessa ketjussa. :stuck_out_tongue:

a

Minulla itselläni toimii hyvänä “päihdekirjallisuutena” filosofi Friedrich Nietzsche.

Eli pyrin järkiperäiseen ja faktatietoihin, sekä tieteellisesti todistettuihin asioihin luottamalla kulkemaan alkotonta polkua.

Miten sairasta onkaan Nietzschen mielestä esim. tämä lainaus:

~Tämä iloinen “sanansaattaja” (jeesus) kuoli kuten hän eli, kuten hän opetti - ei “lunastaakseen ihmiset”, vaan näyttääkseen, kuinka tulee elää. Se on käytäntö,minkä hän jätti ihmiskunnalle:
Hänen menettelynsä tuomarien edessä, vartijain edessä, – hänen menettelynsä ristillä. Hän ei tee vastarintaa, hän ei puollusta oikeuttaan, hän ei ota askeltakaan, joka torjuisi äärimmäisen hänestä,päinvastoin, hän VAATII SITÄ… Ja hän rukoilee, hän kärsii, hän rakastaa niiden kanssa, NIISSÄ, jotka tekevät hänelle pahaa… Ei puollusta itseään, ei vihastu, ei vaadi edesvastuuseen… Ei edes seiso pahaa vastaan, – Hän RAKASTAA SITÄ!~

Voi kuinka TAVATTOMAN SAIRASTA mielestäni! Täysin luonnonvastaista.